Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Uz rizik da budem offtopic, ako neko može da mi potvrdi, naime ja sam danas razumeo
gđu iz call centra da Mega Box sadrži mobilni broj, fiksnu liniju, internet i IPTV + HD uslugu ?

To su mogli na licu mesta da kazu (u slucaju zahteva preko MojTelekom odmah dobijes odbijenicu ako ne dozvoljava parica).
Sto rece bbKing, to ne znaci da ti centrala ne podrzava VDSL, vec da ako podrzava, preko limita razdaljine si. Onda stvarno moraju veze/vezice.

Sinoc sam poslao zahtev preko MojTelekom, nisam nista dobio ni pozitivan ni negativan.

Danas sam zvao call centar da proverim moje tehničke mogućnosti za MegaBox paket.
Moja zgrada se nalazi na nekih 150 metara od centrale, međutim nakon razgovora sa operaterom
utvrdili smo da od centrale do moje parice ima 324 metra. U centrali postoji VDSL ploča tako da sa te strane
postoji mogućnost za 50/2. Lik mi je rekao da odem do poslovnice i da apliciram za Mega Box, on veruje
da će me pustiti zbog tih 24 metra više od maximalnih 300 m koliko je neophodno za kvalitetan VDSL.
Nisam načisto kako su došli do tih 324 m, kad ponavljam od moje zgrade do centrale nema 200 m, sve da hoću da ih napravim.
Ujutru idem u poslovnicu, pa ću da vidim šta će mi reći.

Radice ti 50/2 na toj razdaljini savrseno, ne brini se.
E sad ja sam na 50m od centrale pa sam na preko 150m po njihovom, a zasto ne gledaju oni tu razdaljinu koju mi gledamo, vec duzinu parice od centrale do tvoje kuce ;)
U tome je fora sto ti kazes 200m a oni kazu vise. Elem, i ja sam ih tada pitao kuda su vodili te kablove kad sam na 40-50m fizicki od centrale(gledam je svako jutro) i dobio odgovor za duzinu ali na moje pitanje kuda su paricu "vozali" oko koliko zgrada nisam dobio odgovor vec 50/2.
Dobijas sigurno 50/2 ne brini se i radice ti savrseno, kao i meni.
Pozz
Kapito?

Poslednja izmena:
Ti se nadaj a ja ti kazem KAKO ce biti, uzivaj u brzini, pa javi, pozz

Posle mucenja sa Targom u poslednjih mesec dana odlucim da ponovo probam DSL posto sam pre par godina imao problema, pozvao sam Telekom
i rekli su mi da je mreza unapredjena i da mogu da ostvarim VDSL.
Predao zahtev za paket 50/2 po ceni 10/1 pre neki dan. Danas otisao po opremu i dobio Huawei HG 630 i IPTV da probam mesec dana,
instalacija protekla rutinski i jedva cekao da pokrenem speedtest da vidim tu brzinu i evo je

probao download drajvera sa NVIDIA srvera isto zakucano na 50 Mb/s

evo i kakva mi je linija

VDSL.jpg

Jos malo cu da testitam pa cu imati par pitanja oko povezivanja.

Kako vam se cini ...

Dobra ti je parica, ali zasto su ti setovali preko 50Mbit, meni tacno 50Mbita setovali.
Ali po ping testu vidim da imas ipak neki problem sa vdsl-om.
Ajde ping tu i tamo nije lose,ali imas neko gubljenje paketa.
Evo kako je to kod mene.

I brzina:

Izvinjavam se moja greska, nesto je Java i Firewall zezao, startovao sam iz IE, i evo sada je OK.
Ne znam sta ti znaci da su setovali preko 50Mbit

Pa vecu brzinu od 50Mbit.

Pa odakle ti da on ima BOX paket sa IPTV-om?
Covek rece 50 po ceni 10Mbit, WTF?

Pa ko je rekao da ima box? Pretpostavljam samo da ima IPTV pa da mu je zbog toga veća brzina u ruteru.

Eto, dobro sam pretpostavio iako nisam video taj post, a eraged "rageuje " na mene. ;)

A to je IPTV na probu samo, nisam znao da i onda povecavaju brzinu, mada ja koliko znam IPTV "vuce" 4Mbit, a njemu dadose 3Mbit preko 50.
Ja ne reagujem na tebe, vec na svoju zenu :)

Rekao sam "rejdžuješ", ne reaguješ. :D Nema veze, razrešili smo dilemu...

Pa ni to, u brzini nisam najbolje procitao, ali razresili smo dilemu.

Radice ti 50/2 na toj razdaljini savrseno, ne brini se.
E sad ja sam na 50m od centrale pa sam na preko 150m po njihovom, a zasto ne gledaju oni tu razdaljinu koju mi gledamo, vec duzinu parice od centrale do tvoje kuce ;)
U tome je fora sto ti kazes 200m a oni kazu vise. Elem, i ja sam ih tada pitao kuda su vodili te kablove kad sam na 40-50m fizicki od centrale(gledam je svako jutro) i dobio odgovor za duzinu ali na moje pitanje kuda su paricu "vozali" oko koliko zgrada nisam dobio odgovor vec 50/2.
Dobijas sigurno 50/2 ne brini se i radice ti savrseno, kao i meni.
Pozz
Kapito?
Evo posle 12 dana epopeje, ne mogu da dobijem Mega Box.
Ne ispunjavam tehničke uslove, na 324 metra sam kablovima daleko od centrale.
Danas su mi u poslovnici u Zrenjaninu rekli da su u poslednjih 4 dana kolege iz Beograda pokušavale da "učitaju"
Mega Box ali da ne može. Testirao sam 4 dana internet 20/1 plus IPTV+HD i radilo je bez problema,
jedino mi je VOIP bio out, tako da nisam mogao fixni da koristim 4 dana ( još uvek je tako).
Malo je reći da sam poludeo.
Sad da l' je do stare centrale (ja ipak živim na selu), da l' zbog kvaliteta parice ili ko zna čega, izvisio
sam za VDSL. Baš sam se ponadao.
U centrali postoji VDSL ploča, ima portova, ja sam fizički od nje udaljen ni 200 m ali džaba.
Istekao mi je internet kod mog wireless provajdera, tako da sam sad uzeo bedni Box3 u kome
imam 10/1 internet. Btw, zadržao sam VDSL modem, mrzelo ih da mi ponovo ispisuju nalog za ovaj obični ADSL modem.
Srce me boli zbog ovakve propuštene prilike.
Mislio sam da nastavim sa wireless provajderom (kod njih sam imao 6/1 za 930 din. uz ugovornu obavezu na 1 god),
isti mi je đavo 6 ili 10 kad nije ~50 Mb.
Trebaće mi malo duže da se oporavim od ovog sr.nja.
Još mi kažu "Eto da ste ispod 300 m, ne bi bilo problema.".
Više bih voleo da sam na 5000 metara od centrale, nego ovako na j*bnih 324 metra.

Poslednja izmena:
Svasta, mozda zbog centrale, starije-losije opreme s obzirom da se radi o manjem mestu, ne znam sta da ti kazem, u BG mozes da dobijes vdsl do 500m od centrale.
Zao mi je nadam se da ce to resiti, a sta da ti kazem druze mozda se stvore uslovi smaraj ih redovno, ne znam kako da ti pomognem.
Kakve su im to gluposti do 300m mada pazi tako su i kod nas u BG u pocetku samo mi do 300m smo mogli da dobijemo vdsl sad i malo duze parice dobijaju.
Pozz

Posle nekoliko dana testa na 20/1, jutros mi spustili na standard iz Box 3 paketa.
:mad:
Mogli su da ispadnu baje i da mi ostave u ovom paketu 20 kad već imam VDSL modem i gurao je bez problema tu brzinu sa sve IPTV+HD.

Poslednja izmena:
Imas i IPTV HD? Pa zar ne mozes da uzmes onda MegaBox, koji ti isto ispada? (mada kazes Box3, ranije je to bilo bez IPTV-a, jedino ako si presao na novi Box3? Ili je sve to bio deo testa?)

Ne ranije sam samo imao IPTV i HD, a internet sam koristio od drugog provajdera.
31.7. sam aplicirao za MegaBox, da ne ponavljam oni tvrde da nemam tehničke uslove za to, a u
tom međuvremenu su mi pustili uz IPTV+HD (to je ono što je redovno kod mene u poslednjih 13 meseci),
i Net 20, preko VDSL modema, da bi testirali liniju.
Rekao sam ranije da je tih 4-5 dana testiranja radio bez problema i net, i kompletna IPTV+HD usluga.
Juče sam otišao do poslovnice, i oni su mi rekli da nemam teh. uslove za VDSL, i onda šta ću izaberem taj novi Box 3,
u mojoj kombinaciji bez mobilnog telefona.

Ukratko, poludeo sam. Razlog je: 324 metra kablova od centrale do mene :wall:, kao da je manje ne bi bilo problema.
Tako su im posle nekoliko dana testiranja mejlom javile kolege iz Beograda. :mad:

Kakva ******ština, serem im se na sistem rada. Ajde da je 624 ali na tih 324 to sigurno dobro radi.

Ovo je merenje dok mi rade HD kanali.
Kažem, radilo je sve OK i kad sam imao 20/1,
e, sad verovatno parica ne bi mogla da gura svih 50/2, možda bi se zakucala negde do 30.
Ko zna. Ja sam im rekao da ih ne bih smarao koliko god da je, ako je preko 20.
Međutim, jasno mi je. Nije to pijaca, niti bi oni želeli da im neko sedi na glavi, jer
ne mogu da mu isporuče 50/2.
Rekli su mi da se tako ne može učitati aplikacija, i zdravo-doviđenja.
Sad uživam u ovih 10/1 :wall:

Kod kog si wireless provajdera bio pre?
Mene zanima isto posto mi to se cini kao odlicna ponuda za te novce, a kad kazes wireless provajder sta tacno podrazumevas, daju ti oni opremu i konektujes se na njihov hotspot, ili kako vec, laik sam veliki sto se tice tog pojma, ali sam cuo da po zgradama tako narod ima internet i dobro im je.

Kakva ******ština, serem im se na sistem rada. Ajde da je 624 ali na tih 324 to sigurno dobro radi.

Naravno da bi dobro radila, tu je neki drugi problem ne do duzine njegove parice, vec neki HW je 100% u pitanju e sad ja ne znam koju opremu koriste centrale u Zrenjaninu rece covek da zivi ako se secam dobro, ako ne izvinjavam se.
A ti kimi koliko se secam ti si preko njegovih 324m i imas vdsl ako se dobro secam, dobro ja sam na 150m kablovima a nekih 40-50 fizicki od centrale pa je razumljivo sto je kod mene moguce.
Ja bih ti predlozio da ti njih smaras, jesi ti isao u korisnici servis ili si zvao telefonom.
AKo je ovo drugo tu je problem, ja mislim da njima aplikacija ne dozvoljava da ubace ljde koji su preko 300m ali ako odes do poslovnice neke onda ide drugacije onda oni provere da li mozes da imas ne unose u sistem vec fizicki proveravaju u centrali.
probaj nista te ne kosta, a moglo bi da ti pomogne.
U koliko si bio tamo onda zaboravi ovo sto sma ti rekao onda je nesto do njih jer vdsl RADI onakako kako bi trebalo na daljinama DO 500m, posle toga gubi smisao.
Pozz

Ne, ja sam na oko 100 metara kabla ali ima ovde jedan na 500 i kusur pa radi. Nebitno, njemu bi radilo na tih 300 i nešto bez problema ali birokratija...

Nazad
Vrh Dno