Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Odlično, jel beše zna neko kako sada raskinuti ugovor sa SBB-om bez peneala, neko je ovde pisao o tome?

Ja sam pisao o tome :) Pa sada nikako bez penala.Ja sam imao DUO GOLD potpisan u Novembru 2013 na 2 godine,i nakon 15 dana mi stiglo pismo od telekoma.I pisalo je do 31.12.2013 god i ja poludeo.Medjutim sreca produzili su do 31.3.2014 god,a u ugovoru sbb-a pise da ako poskupe da ce obavestiti mesec dana PRE poskupljenja,i korisnik MOZE BEZ penala da raskine ugovor ali samo DO dana stupanja nove cene na snagu,tj DO 1.3.2014 god.A ako korisnik ne raskine dotle ugovor,smatra se da je saglasan sa poskupljenjem.E sada ja sam imao jos jedan osnov za raskid.Posto volim net,cim sam imao manje od 24,60 Mbps ja sam ih zvao da dodju.Mada generalno vikendom sam od 25 Mbps imao samo 5-7 Mbps tako da sam ukupno imao 30ak reklamacija za oko 3 godine koliko sam kod njih.Kada god dodju promene razdelnik,kabal ali je bio problem na cvoristu.Dakle kada sam raskidao videli su da imam puno reklamacija,i zato sam raskinuo bez penala.Ali ja sam odjavio i kablovsku jer poskupljuje kablovska,a net ne moze bez kablovske itd.U glavnom fora je zovi ekipu svaki 2.dan i posle 10 reklamacija mozes BEZ penala da raskines ugovor.Ja sam se zalio i na D3 risiver.MINIMUM po 3x dnevno se zamrzne slika,ja ga iskljucim na dugme pa ukljucim itd.Takav D3 mi nije potreban zaista.

To se nesto promenilo kod njih (u pozitivnom smeru) ako daju zbog toga da se raskida.
A za KTV su ranije (ovde) pricali da nema pravo da se raskine kod SBB-a (kod drugih da), jer SBB-u RATEL odredjuje cenu, tj. odobrava poskupljenja. Hteo sam ja to da iskoristim pre 2 poskupljenja, pa odustao zbog toga.

@NecaBG, pa jesi raskinuo ugovor na kraju zbog reklamacija ili zbog povećanja cene?

@bmibmc Iako ti je MSAN pored tebe ne mora da znaci da si tu nakacen. I meni je centrala bila pored mene, ali sam morao da se kacim na drugu jer su svi adsl portovi bili zauzeti na ovoj. Nisam hteo da se cimam da trazim da me prebace(nije veliki posao) kad se oslobodilo, a i glupo mi je bilo da ljude dzabe maltretiram, jer nije bilo neke poente dok ne dodje vdsl. A kad su ubacili vdsl na ovu centralu kod mene taman su me automatski prebacili, jer je Targo "oslobodio" dosta portova.

Hvala na pojasnjenju!

@NecaBG, pa jesi raskinuo ugovor na kraju zbog reklamacija ili zbog povećanja cene?

Ja sam bio u SBB-u u NS i trazio raskid ugovora na osnovu povecanje cene KTV pretplate i rekli su mi da moram da platim penal 10000 zato sto mi je ugovor za internet vazeci do 7 jula ove godine... A potpisan je na 24 meseca... tako da internet mozes raskinuti samo uz mnogo osnovanih reklamacija na rad istog... A posle KTV mozes u bilo kom trenutku da raskines posto on nije pod ugovornom obavezom. Ja sam se iznervirao...mogu znaci da poskupe pretplatu za KTV koliko god zele...

KTV jeste pod ugovornom ako si skoro uveo SBB za 1RSD (to im je stalna akcija, ali bez ugovorne obaveze za KTV se placa "uvodjenje", tj. bit flipping :D)

KTV jeste pod ugovornom ako si skoro uveo SBB za 1RSD (to im je stalna akcija, ali bez ugovorne obaveze za KTV se placa "uvodjenje", tj. bit flipping :D)
E to nisam znao...Samo bi mi jos taj ugovor sa djavolom trebao :)

Ima razlike ukoliko neko zeli da raskine stari ugovor gde cena mesecnog odrzavanja nije bila ukljucena u cenu paketa i nekoga ko ima potpisan novi ugovor na duo ili trio silver/gold pakete gde je cena paketa reklamirana u ukupnom iznosu. Tokom februara je jos neko odavde otkazao nov ugovor po osnovu poslednjeg poskupljenja.

Poslednja izmena:
Teško da je iko uspeo da raskine ugovor na tom osnovu jer ih lopovi iz ratela štite a posle i zakon

@Kritika Nema sta da ih stiti RATEL kada po zakonu imas pravo da raskines ugovor ako se poveca cena, ali naravno jasno je definisano u kom roku

U kom roku je nase pravo da raskinemo ugovor bez bilo kakvih penala ako se cena odrzavanja poveca ?

Pominjano je mesec dana od datuma objave promene cene. Neko je i pisao da su mu to rekli kada je pozvao provajdera i da je tako i raskinuo nedavno potpisan ugovor sa njima.

Ne secam se tacno, ali mislim da je dve nedelje. Ali mislim da je to od dana kada najave povecanje cena, a ne od dana kada pocne primena novog cenovnika

Ne vidim sada gde stoji rok:
Ostale dužnosti obaveštavanja

Član 88

Trgovac je dužan da potrošača obavesti o promeni cena najkasnije mesec dana pre početka primene promenjenih cena, osim ako posebnim zakonom nije drugačije propisano.

Trgovac je dužan da javno i blagovremeno informiše potrošača o planiranoj izmeni tarifnog sistema i opštih uslova ugovora.

Pravo na raskid

Član 89

Potrošač ima pravo da jednostrano raskine ugovor o pružanju usluga od opšteg ekonomskog interesa ako nije saglasan sa promenom cene odnosno tarife i izmenom opštih uslova ugovora navedenim u obaveštenju trgovca.

Potrošač je dužan da uplati iznos za usluge koje su mu pružene do jednostranog raskida ugovora.

Mada, mozda je i tih mesec dana ko sto kaze Vuk, jer po ovome su u obavezi da najave promene cena mesec dana ranije

@MileInc Ovo je vec univerzalno, tj. moze da zanima i nekog ko hoce da raskine ugovor kod Telekoma

Poslednja izmena:
@Kritika Nema sta da ih stiti RATEL kada po zakonu imas pravo da raskines ugovor ako se poveca cena, ali naravno jasno je definisano u kom roku

Izvini ali nisi u pravu. Tu je reč o zakonu o obligacionim odnosima. I dozvoljava se promena ugovora ako prati inflaciju bitno promenjena stanje itd. Ratel im daje odobrenje i ti na sudu ako do suđenja dođeš nemaš ama baš nikakve šanse

Raskinuo je čovek, ali je prijavljivao smetnje 30 puta. Niko nije uspeo samo na povećanje.

Pominjano je mesec dana od datuma objave promene cene. Neko je i pisao da su mu to rekli kada je pozvao provajdera i da je tako i raskinuo nedavno potpisan ugovor sa njima.

Kao prvo IMATE pravo da rasinete ugovor ako je doslo do vaznih promena koje inicira jedna strana, a promena cene svakako JESTE vazna promena ugovora i imate pravo da nepihvatanjem iste dodje do prekida ugovora. Drugo ta strana koja povecava cenu MORA najkasnije 30 dana pre pocetka stupanja na snagu novog cenovnika da objavi tu promenu i da vas obaveste(recimo putem maila) ili na njihovom sajtu. To je po zakonu i sve drugo sto vam pricaju iz tih ISP-ova je cisto izmisljanje, oni ZNAJU da se 99% ljudi ne razume niti zna zakone kao i clanove zakona i samo vam kazu nemate pravo, vecina se slozi, manjina 1% mozda i pokusa da vidi sta kaze zakon pa se upuste u to i raskinu ugovore.
Eto to je to. Jos jednom ponavljam ljudi ne znaju zakone, ljudi ne znaju svoja prava sto se tice bilo cega ne samo ovoga, da ne smaram sad sa drugim primerima sta sve lazu a sta sve niste u obavezi, duga je lista i druga je tema. Mozda neki drugi put.

Pitanje za one koji su uzeli 50 po ceni 10 promo VDSL- jel' se prva tri meseca ne placaju (tj. po 1 din.), kao sto je slucaj kod ostalih promocija?

Placaju se. Pa promocija je to da placas po snizenoj ceni, a ne prva tri meseca besplatno.

Tako sam i mislio, u suprotnom bi bila previse dobra ponuda. Hvala na pojasnjenju. :)
Pa promocija je to da placas po snizenoj ceni, a ne prva tri meseca besplatno.
Za druge promocije placas cenu manjeg paketa uz tih 3 meseca besplatno, al' razumljivo je posto nije toliko drasticno snizenje kao ova promocija.

Poslednja izmena:
Koliko su penali za prekid ugovor kod Telekoma, bese?:) Pretplate do kraja ugovora?

Koliki domet i kvalitet signala imaju HG630 i HG655? Ako je neko imao HG532e, najvise bi mi znacilo poredjenje sa njim :)
Ovih dana treba najzad da predjem na VDSL (nakon prepirke da ipak mogu da dobijem VDSL odavno ;)), pa da znam da li je neki od ovih bolji za domet i signal. Mnogo manje me brinu druge stvari od kvaliteta veze (kakav je LAN, da li ima LAN, da li ima USB i sta ne vec...), jer ce laptop biti >10m udaljen od rutera (nema nicega izmedju, tj. vide se medjusobno, ali opet, HG532e moze da razbije i kroz zivode kod mene, sto mi mnogo znaci)

Jesi probao pa znas ili nagadjanje? Za mobilnu nije tako, vec pretplate do kraja.

Imao kolega jako negativno iskustvo sa njima. Na sudu se više puta kačili oko toga. Kazna je usledila za prevremeni raskid ugovora. Identična situacija sa Vipom stim što to ovi prvi nisu imali u ugovoru a vip ima.

To sigurno, samo je pitanje da li možeš bez dodatne kazne za prevremeni raskid ugovorazbog nastale šteta pa sad sledi ono bla bla

U ugovoru mi pise da moram platiti pretplate do kraja.

Za mobilni je ovako i kod mene, a ugovori za ADSL mi nisu tu :(

Kritika, ajde bez nagadjanja, potrebna je proverena informacija, ili nista - bolje nego nagadjanje da odjednom Telekom ima i dodatne penale.
(doduse mozda ima u vidu da ti vise nece dati nijedan prozivod :D)

Nazad
Vrh Dno