Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Neke supersonicne brzine ne ocekujem pre 2015/16. Do tada moze svasta da se desi, prodaja telekoma i sl.

Naši susedi imaju paket od max 50/15.

100/100Mbit paket na VDSL-u nije moguć zbog ove logike. Postoji širina od 30Mhz i to treba raspodeliti na down i up. Ako se smanji dl na max 50Mbit-a verovatno bi i u tom slučaju mogao da se postavi profil 50/50Mbit. Ovako je na ADSL-u, ista logika samo veća širina kanala - veći propusni opseg - veće slabljenje.
adsl_frequency_spectrum.gif

VDSL JE STIGAO I U VAŠ GRAD!

Predstavljamo vam novu generaciju širokopojasnog Interneta - VDSL2 uslugu koja omogućuje visoke brzine slanja i primanja podataka, znatno brže nego što se to postiže ADSL-om. paketi s VDSL internetom dostupni su trenutno u 16 gradova.
U ponudi su paketi čije se brzine kreću sve do 50 Mbps za download i do 15 Mbps za upload; u svim paketima uključeno je neograničeno korištenje Interneta (flat promet).

Budući korisnici VDSL2 pristupa Internetu mogu izabrati između nekoliko paketa ili opcija novih brzina (do 20, do 30 ili do 50 Mbps).

Ovo se nigde ne spominje na TS sajtu. Ne spominju se veće upload brzine od 2 Mb/s, tako da ne znam o čemu ti to pričaš, bar kad je TS u pitanju... Biće osim ako ne bude, to stoji, ali za sada su ovo samo lepe želje korisnika TS-a na žalost...

I mene zanima odakle SKy Uk korisniku te informacije ...

To sam dao čisto informativno kako svoju uslugu promovišu braća rvati a ovi naši ćute ko zaliveni.

Kod braće janeza max ponuda za vdsl je 60/25

Ovo kod nas je tek u povoju. Dajte im sansu da se zalete malo sa ponudama. Mene zanima kad ce jos neki provajder da se oglasi sa brzinama slicnim NET paketima kod telekoma.

30 Mb
50 Mb
100 Mb

Ma samo vi pominjite rvate ovde. Kod njih vam je adsl 10mbit 2500 din, dok je optika 20/5 5500din(T-Com). Sanjacemo mi sadasnji telekom kad ga kupe stranci.

Poslednja izmena:
Slovenci imaju cenu 100/100 na optici za 51 euro!!!!Za takvu ponudu od telekoma dao bi i 2000 eura da me prikljuce sa vdsl-a:type:

http://www.t-2.net/internet/ftth

Poslednja izmena:
Preseli se kod mene pa ce ti damo na periferiji beograda 100/100 na optici ili UTP za 73e. :d A moze i brze ako os da platis. :) Za ta 2k eura dobijes okvirno 2/2 Gbps pa se igraj do sutra. Pazi sta zelis, možda ti se ostvare želje.
Samo promena adrese na levu obalu dunava. :p

Preseli se kod mene pa ce ti damo na periferiji beograda 100/100 na optici ili UTP za 73e. :d A moze i brze ako os da platis. :) Za ta 2k eura dobijes okvirno 2/2 Gbps pa se igraj do sutra. Pazi sta zelis, možda ti se ostvare želje.
Samo promena adrese na levu obalu dunava. :p

Kako? Od koga vi dobavljate link? Ja kao sto rekoh meni telekom samo za dovodjenje optike trazi 2k eura a sto se tice mesecnog placanja idu cifre od 6 pa do 20e/mbps, sto znaci da ako uzmem paket do 50mbps placacu 600e mesecno, sto je bre neeeeenormalno!!!

Kako? Od koga vi dobavljate link? Ja kao sto rekoh meni telekom samo za dovodjenje optike trazi 2k eura a sto se tice mesecnog placanja idu cifre od 6 pa do 20e/mbps, sto znaci da ako uzmem paket do 50mbps placacu 600e mesecno, sto je bre neeeeenormalno!!!

Može to da bude i više, ako tražiš optiku, zagarantovan protok, SLA, vreme odziva na kvar, gomilu javnih IP adresa, da vidiš kako skače račun za net :(

Svakog meseca u firmi potpisujem fakture za dva linka, prvi ima sve ovo, drugi običan link bez toga, istih brzina i oba su za godinu dana imali možda par prekida po 5 minuta, skoro savršeno pouzdani, ali se cena razlikuje za red veličine.

Poslednja izmena:
Može to da bude i više, ako tražiš optiku, zagarantovan protok, SLA, vreme odziva na kvar, gomilu javnih IP adresa, da vidiš kako skače račun za net :(

Svakog meseca u firmi potpisujem fakture za dva linka, prvi ima sve ovo, drugi običan link bez toga, istih brzina i oba su za godinu dana imali možda par prekida po 5 minuta, skoro savršeno pouzdani, ali se cena razlikuje za red veličine.

Upravo to. Meni lelekom trazi da platim 12e (bez pdv-a) po megabitu za paket od 50/50 plus 2k evra za uvodjenje i potpisivanje ugovora na 36 meseci :D. Uz sve to dobijam jednu C klasu ako mi se posreci ili najverovatnije blok /25 ili cak /28 sto je jadnooo :). Znaci mesecni rashod za 50/50 je 600e + PDV. Da imam 12 bubrega nebih mogao izgurati godinu a kamoli 3 :).

To se zove pomoc malim i srednjim preduzecima.

To se zove pomoc malim i srednjim preduzecima.

Upravo to, a Telekom je drzavna institucija. Zaimislite da krenete u neki biznis koji zahteva jaku i stabilnmu internet vezu. Mozete samo da se odgurate u propast. Moja firma placa paket od 300mbps skoro 3k eura, i da nije starih klijenata koji su tu, nego da se krene od pocetka bez ijednog klijenta, mi bi propali ko prsti kroz toalet papir..., bukvalno bi upali u ***** :).

Jete, blizu Zvornika. Culi smo se sa Targom pre oko 3 meseca i nisu imali infrastrukturu ovamo. Ponovo sam ih zvao skoro i nista od toga. Oni su mi nudili 150/150 za 350e :). Ali *** kad nema mogucnosti.

Odakle informacija za ove opstine?

Ne znam čemu ovolika euforija za VDSL-om kada je najveći ponuđeni upload samo 2 Mb/s (i to deklarisani, a verovatno realna brzina je manja) ?! Da je bar jeftin pa ajde, ali nije, debelo plaćate veći download... Najveća dobit ovog VDSL-a (pa i aDSL-a ko uzme slabije brzine) će biti sigurno dobar, odnosno bolji kvalitet i stabilnost same internet veze zbog optike na koju se priključujete, doduše opet preko bakra na samom kraju... Jedan korisnik VDSL-a spominje u temi „Telekom ADSL (novi paketi 01.10.2012)“ na 130 strani da mu ne daju user i pass za konekciju (iako je to tražio), tako da nije moguće koristiti svoj ruter, odnosno njihov modem koristiti kao media converter u full bridge mod-u... Sve u svemu moj utisak za VDSL je: papreno, jadan upload i nemogućnost korišćenja sopstvenog rutera.

Poslednja izmena:
Vidi ja ne mislim nista dobro o TS niti volim da ih branim, ali brate bice i vece brzine ne znams ta je tu cudno, ja sam 2005 medju prvima uzeo adsl i drali su me tada za 768kbps(kako ovo sad smesno zvuci u DL) pa sad imaju brzine 20 PUTA vece za da kazem normalne novce, tako ti je to u pocetku, pa nece valjda da ti daju sve full pa sta ce onda da rade za godinu, dve, tri, nema ju sta da povecavaju mislim na brzinu, pa bi onda morali FTTH da ponude da bi bili u stalnom napredovanju a to kosta to nije jeftino ni za razvijene zemlje a kamoli za pokradJenu Srbiju :D

To sto bi svako od nas zeleo FTTH za 1 RSD mesecno je super iz nase perspektive, ali nije realno, sad ce ti dati manje brzine pa ce svake godine da povecavaju malo za istu cenu kao i adsl, nadam se da razumes zasto je to tako i nije to izmislio TS nisu oni bas toliko pametni jednostavno tako funkcionisu te stvari.

Kad bi recimo ponudili stabilnih 10/5mb, ne bi mi bilo žao da dam ni 3000 mesečno. Ali kakva je infrastruktura, tome se mogu nadati tek negde 2025. Dok sam imao ADSL, jedva sam imao 3/512 paket.

U onom linko koji je Angleos ostavio, ovi sto su testirali VDSL2 rekli su da su pouzdanu vezu imali do 50/5Mbit sto odgovara tvojim potrebama koje si napisao, znaci ako moze 50/5 moci ce i tvojih 10/5 e sad da li ce taj paket ponuditi to je drugo pitanje, ali ocigledno da infrastruktura moze da izdrzi bar kod ovog testera, a sa brzinom koju je rekao da mu je max. verujem da je negde oko 500-700 metara od centrale. A dosta ljudi je mnogo blize od ovog testera, a BTW kao sto znate TS je poceo da postavlja isturene stepene koji skracuju duzinu pa ce tako dosta ljudi moci bar 50Mbita da izvuce.

Pa to je smešno onda. Recimo da u Beogradu ima nekoliko desetina (neka bude i par stotina) tel. centrala. To znači da će samo ljudi u krugu od 500-600 m imati mogućnost za vdsl. Koliko je to realno - 15-20% potencijalnih korisnika? Šta sa ogromnom većinom koja je, poput mene, udaljena preko 2km od centrale?

Vrh Dno