Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

može li neko reći koji modem se od telekoma dobija za VDSL? koji model tačno..?

što se tiče korišćenja usluge upload booster na paketu od 20/1mbps, umesto običnog ADSL modema dobija se VDSL modem, ako ima tehničkih mogućnosti.

Ja bio danas do poslovnice na spensu da proverim da li ima optike kod mene ali corak. Centar, iza poste, 200m od centrale, medjutim tu jos nisu kaze razvukli optiku. E sad meni rekose da mogu da se prijavim za 50/1 pa ce proveriti do koliko moze to da ide, gledajuci blizinu centrale moze biti da ce ici do 30mbps. Kako oni misle da izvuku to ako nema optike?!

Miha koji si deo grada?
Pajice jesi siguran da daju vdsl modem za net20 cak i kad hoces UB? Dobio sam utisak da je samo na sajtu ali da ne daju.
Kako nalazitr gde vam je centrala?

Poslednja izmena:
trenutno sam u vranju :p

sto se centrala tice, znaju ljudi gde su se igrali zmurke :) nista to ne znaci... ovde su po ulici razvukli kablove i samo dodali ormarice. na ormaricu nekad pise a nekad ne telekom. ima ormarica sa puno opreme (do kojih verovatno ide optika) i istih takvih ormarica u kojima su samo kablovi... tako da najsigurniji podatak je line attenuation...

Po tome verovatno imam, ali mi nista ne znaci :)
Ja cak i ADSL mogu bolji od 20/1 da imam :D

Upstream max rate (kbit/s) 1276
Downstream max rate (kbit/s) 24172
Upstream line rate (kbit/s) 1023
Downstream line rate (kbit/s) 20477
Line standard ADSL2+
Upstream SNR (dB) 15.2
Downstream SNR (dB) 6.6
Upstream line attenuation (dB) 5.5
Downstream line attenuation (dB) 4.2
Upstream output power (dBmV) 12.4
Downstream output power (dBmV) 0
Upstream CRC 0
Downstream CRC 8049
Upstream FEC 0
Downstream FEC 53143
Upstream HEC 0
Downstream HEC 6543

Da, i 2.4MB/s mi ide DL sa sajtova.
Ne treba mi 80, nego kako da znam zasigurno da mogu VDSL i da dobijem VDSL zbog veceg UL-a.

Da odes do poslovnice njihove i pitas :) Kod mene su parametri skoro identicni kao kod tebe al' nemere vdsl (nema jos uvek optike)

Podnesi zahtev za paket 30/2 Mbps kod Telekoma i vrlo brzo ces dobiti odgovor da li mozes imati takvu brzinu ili ne i na taj nacin ces znati da li mozes imati VDSL ili ne...

Korisnici koji vec imaju paket 20/1 Mbps preko ADSL ne mogu dobiti uslugu Upload Booster-a jer za sada Telekom ne menja ADSL modeme za VDSL.
Upload Booster se tehnicni ne moze realizovati preko ADSL tehnologije.
Usluga Upload Booster je namenjena samo korisnicima koji imaju pristup internetu preko GPON (FTTH), ETTH (FTTB) ili koji vec poseduju VDSL modem ili su novi korisnici paketa brzih od 21 Mbps.

Tehnologije preko kojih Telekom nudi pristup internetu:
ADSL - Asymmetric digital subscriber line
VDSL - Very high bit rate digital subscriber line
GPON - Passive optical network
FTTH - Fiber to the home
FTTB - Fiber to the building
ETTH - Ethernet to the home

Poslednja izmena:
Izgleda da sistem samo gleda da li si na onoj listi za 50/2 i po tome odobrava bilo koju ADSL brzinu. U poslovnici mi isto kazu ne moze, ali koliko vidim i drugima su pricali, pa su neki dobili ipak :)

Kod Telekom-a imam paket 20/5 Mbps preko tehnologije FTTB do zgrade i ETTH po zgradi, download radi odlicno (prosek oko 19 Mbps), upload za sada jos uvek stuca (ka domacim serverima oko 1 Mbps, ka serverima u inostranstvu oko 3 Mbps), ping od 1 do 3 ms ka serveru Telekom-a...

zvao sam juce telekom zbog upload boostera. trenutno imam 20/1 i rekli su mi da odem do poslovnice po drugi modem i da cu dobbiti 20/5 tako da ocigledno menjaju modeme i nama koji imamo trenutno 20/1.

To samo znaci da su se uslovi za Upload Booster ponovo promenili u poslednjih nekoliko dana...

Tehnologije preko kojih Telekom nudi pristup internetu:
ADSL - Asymmetric digital subscriber line
VDSL - Very high bit rate digital subscriber line
GPON - Passive optical network
FTTH - Fiber to the home
FTTB - Fiber to the building
ETTH - Ethernet to the home

Zaboravio sam na jos jednu tehnologiju koju Telekom koristi, a to je FTTN - Fiber to the node.

Poslednja izmena:
Zaboravio sam na jos jednu tehnologiju koju Telekom koristi, a to je FTTN - Fiber to the node.
FTTx nije tehnologija već arhitektura mreže. Fiber-To-The-Neighborhood je mnogo intuitivnije tumačenje akronima FTTN, jer čak i laicima nedvosmisleno sugeriše da je optičko čvorište "negde u kraju", a da je ostatak voda (do njihovog stana) bakarni. Takvu mrežu koristi i PTT KDS, s tim što im je oprema zastarela pa imaju slabo iskorišćenje odlične mrežne infrastrukture.

Naveo sam te podatke da bi se ljudi upoznali kako sve to izgleda i da ne pricaju stalno o ADSL koji ce polako da gubi dominaciju...

Po meni nemaju ni ADSL ni VDSL šta da gube jer (koaksialni) "kabl" odavno dominira. :)

OK, pitanje, ako imam ponudjenu opciju 50/2 na telekom aplikaciji, da li to znaci da imam teh. uslove, ili ce oni to tek da provere pa da mi jave?

Tek ce da provere pa da ti jave ..

Da li novi korisnici mogu da idu direktno na 50/2 za 1900din ako postoje tehnicki uslovi za to?

OK, pitanje, ako imam ponudjenu opciju 50/2 na telekom aplikaciji, da li to znaci da imam teh. uslove, ili ce oni to tek da provere pa da mi jave?
Ako nemas ADSL na parici, slobodno popuni aplikaciju do kraja i dobices odgovor odmah, od same aplikacije. Online zahtev ne obavezuje, ugovor koji potpises u ts da.

Ako imas onda si vec dobio odg od mene ...

Po meni nemaju ni ADSL ni VDSL šta da gube jer (koaksialni) "kabl" odavno dominira. :)

Kablovski (koaksialni) pristup internetu je daleko od dominacije u odnosu na DSL tehnologiju (ADSL, VDSL) po podacima RATEL-a za 2012. godinu.
Broj pretplatnika na ADSL je 659.878, a na kablovski (koaksialni) 331.281.
Podataka za 2013. godinu jos nema.

To je prosto zato sto kablovski operateri ne pokusavaju da se rasprostrane gde nema masa ljudi - dok je Telekom isao i u krajeve gde nema profita :)

3271020908.png

Ali morao da ode ISDN,umesto njega obicna +BBTF
I obicna nema caller ID,mogli su bar to da caste...

Poslednja izmena:
Vrh Dno