Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

To je nazalost tipicno za Telekom - da li niko ne salje memos ili ih niko ne cita je nagradno pitanje :)

Kod nas do bandere dovuku deblji kabel i onda na njoj ima neka valjkasta kutija iz koje zvezdasto idu kablovi okolnim kucama. Pa sam mislio da mozda imaju zamenu za nju, da do nje dovuku opticki kabel a i struja je tu na metar dva tj bandera sa strujnim kablovima.

:sceptic:

Личи на ово што је у мом комшилуку поставио СББ, на тако нешто је прикачен оптички кабл који долази до чворишта које је у згради до моје. Нисам загледао на колико се страна рачва, погледаћу кад мало касније прођем поред бандере.

U mojoj ulici na svakoj banderi imas ovo, postavljao SBB.

Bio u Telekomovoj poslovnici da se raspitam da li je moguce da uvedem VDSL, i nazalost nisam na spisku, line attenuation mi je 22.3db sto bi znacilo da mi je daljina od centrale nesto preko 1km.

U Ruterovim podesavanjima gde sam ocitao line attenuation, pishe da mi je maximum -
Max Rate DL 13456 UP 2201 kbps. Dok u online calculatorima kaze da je MAx za moj nivo signala oko 20Mbita

Da li da cekam istureni stepen da se postavi blizu nashe zgrade ili da pokusam da potpisem 20Mbita mada nesto sumnjam da ce raditi?

I kod mene je 19db , znaci da ne ocekujem ni ja da ce mi raditi 20 :(

Ako neko moze da mi kaze da li mogu da izguram 20mb sa ovim parametrima.Hvala unapred:
Downstream Upstream

SNR Margin

:
6.3 28.0 db

Line Attenuation

:
17.0 5.3 db

Data Rate

:
10240 1023 kbps

Max Rate

:
11840 1056 kbps

POWER

:
17.3 10.3 dbm

Ako neko moze da mi kaze da li mogu da izguram 20mb sa ovim parametrima.Hvala unapred:
Downstream Upstream

SNR Margin

:
6.3 28.0 db

Line Attenuation

:
17.0 5.3 db

Data Rate

:
10240 1023 kbps

Max Rate

:
11840 1056 kbps

POWER

:
17.3 10.3 dbm
Ne možeš.

Oni koji dobiju mogućnost za 50 mega po ceni od 10 mega na koliko maksimalno može da traje takav ugovor ???

Na žalost samo dve godine.

Kroz dve godine ce biti nesto slicno i dobro.

.. i u standardnoj ponudi a ne samo kao akcija.

Šta se dešava sa onima koji od Telekoma imaju FTTH, da li oni mogu da dobiju neke posebne uploud brzine ili je ponuda apsolutno ista kao VDSL-u ???

Poslednja izmena:
Mozda bude nesto slicno kao u Rumuniji sa kojom se granicimo i koja nije preko sveta a u kojoj 1Gbit kosta 18$ (1500 din) mesecno :

Price list:
Fiberlink 50 = 9 USD / 6.5 EURO
Fiberlink 100 = 12 USD / 9 EURO
Fiberlink 500 = 15 USD / 11 EURO
Fiberlink 1000 = 18 USD / 13.5 EURO

http://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/fiberlink?t=internet-fix&pachet=digi_net_fiberlink_1000

E hocemo li mi ikad ovako nesto imati. Voleo bih da dozivim taj dan. Pa ja sad za neugovornu obavezu za 6/1 placam vise nego ovaj najjaci paket a iskreno dovoljan bi mi bio i najslabiji. Doduse neznam koliki je UL ?

Румуни нису за поређење, они су имали неку своју причу о оптици (као што смо ми имали приче о шећеранама или цементарама) па су то брзо радили и међу првима су у свету и по брзини и по оптици. Зато им скоро све остало не ваља. Бугари су имали сличну, мада мало слабију причу. Требало би да се поредимо са нашим бившим комшијама па и мало даље јер ово што имају Румуни, ретко ко има све до Јапана и Кореје.

Пре неколико месеци је на неком форуму тип из Хрватске сав срећан пријавио да је његов провајдер подигао брзине и да је сада најмања 4/512 што је њему екстра брзина. Нисам хтео да напишем да ја већ годину дана имам 10/1 и да је већ време за повећање, ;) А сећам се како је пре коју годину, у време док су брзине биле 512/8 или сличне, када су директори Телекома причали да никоме није потребно преко 1024, почело да се прича да постоји шанса да код нас буде интернет од чак 2 мегабита. Већина је тада коментарисала ... нека једном и мени уведу 2 мегабита и више никада у животу нећу да тражим већу брзину. Када и ако једном и код нас буде гигабитни интернет, по форумима ће да крене прича како је негде у свету већ уведен 100-гигабитни а само код нас раде ове споре брзине од једва гигабит.

Ja sam u Kuli, centrala nije bas blizu... Ako uopste i uvedu VDSL, sta mogu ocekivati? Trenutno sam na 10/1, radi dobro.

Type: Fast
Line Coding: Trellis on
Status: No defect
Link Power State: L0
SNR Margin: 16.3 dB Downstream / 7.4 dB Upstream
Attenuation: 20.0 dB Downstream / 13.8 dB Upstream
Output Power: 19.5 dBm Downstream / 12.3 dBm Upstream
Attainable Rate: 16480 kbps Downstream / 1029 kbps Upstream
Connection Speed: 10239 kbps Downstream / 1021 kbps Upstream

Doduse mogao bih da uvedem preko mog kablovskog operatera internet putem FTTB-a.
Home Ethernet
Paket
Brzina (download/upload)
Brzina* (download/upload) Dinamička IP
E1 5 Mbps / 1 Mbps
10 Mbps / 1 Mbps 1374 din
E2 8 Mbps / 1 Mbps 16 Mbps / 1 Mbps 2130 din
E3 16 Mbps / 1.5 Mbps 32 Mbps / 1.5 Mbps 2868 din
E4 20 Mbps / 2 Mbps 40 Mbps / 2 Mbps
3612 din
Druga brzina je za ugovornu obavezu od 12 meseci. Jedino sto nisu do sada imali 24/7 tehnicku podrsku a sada vidim da su na sajtu u delu o optickom internetu to napomenuli da postoji. Pa cu se sutra raspitati.

Poslednja izmena:
@ DieH@rd
Iz neke prakse ako ti max u ruteru pise ovoliko "Attainable Rate: 16480 kbps Downstream / 1029 kbps Upstream" smanjis za 3 i to je otp to za download .

@ DieH@rd
Iz neke prakse ako ti max u ruteru pise ovoliko "Attainable Rate: 16480 kbps Downstream / 1029 kbps Upstream" smanjis za 3 i to je otp to za download .

Well ne verujem bas u to, jer dok sam bio na 4mbit vezi attainable rate mi je bio ~8xxx kbps, a kada sam presao na 10/1 ta brojkla se podigla na 16480. Ocigledno da i ovo sto imam mozda nije "max" bandwith koja moja veza moze da izvuce... Vise me brine attenuation.

Баш тако, мени се макс брзина мењала према томе да ли сам имао 6, 8, 16, 5 или 10 брзину. Када сам имао 16, макс је била 21-22 а са 8 је било једва преко 11. Најбоље је да сам пробаш, Телеком дозвољава једну промену брзине у месецу па ти пред крај овог месеца промени на неку већу и провери. Ако не ради добро, онда првог фебруара врати то што имаш сада. Ако ради, онда или остави или промени на неку која може. Са 20 слабљењем тешко да ће да ти дају 50/2 али неку већу брзину вероватно можеш да имаш.

Well ne verujem bas u to, jer dok sam bio na 4mbit vezi attainable rate mi je bio ~8xxx kbps, a kada sam presao na 10/1 ta brojkla se podigla na 16480. Ocigledno da i ovo sto imam mozda nije "max" bandwith koja moja veza moze da izvuce... Vise me brine attenuation.
U pravu si nego da li je neko primetio da se smanjuje i attenuation prilikom prelaska na vecu brzinu ?

Smanjuje se. To mozes da vidis i kad promenis modulaciju u ruteru, recimo sa ADSL2+ u ADSL2 ili G.DMT

Da to znam ... Nego kako znati na koliko ce se smanjiti ako je sad na 19 a internet je 6/1 prelaskom na 20/1 ili 10/1 . Zapravo zasto se to smanjuje , zar se sa tim ne racuna daljina od centrale ili gresim ?

Vrh Dno