Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

@ M@re: Cmokić.
Ja sam potpisao novi ugovor, na njemu piše 50/8 ne 50/2, imam 50/2 i 3 dana kasnije. Nemam ja šta njih da zovem telefonom. Tj stvar je moje dobre volje što sam voljan da im dam fore do 4. , 5. marta nakon čega ću da ih "opomenem" samo jednom i sutradan ako ne bude dignuta brzina pišem "primedbu" Ratel-u.
Ti im bas dajes fore :D

• Like
Reagovanja: M J
nema kod nas profila 35b... pri tom to je samo na kratkim distancama, posle toga se vraca na 17a ali vektoring... 100/100 max, doduse sa nasim paricama :d

• Like
Reagovanja: M J
Ja sam imao cistu 100/15 kada je ono pocinjao VDSL (bas je radilo 100 u DLu), isprobao cisto jedan mesec (tj. nekoliko dana, posto moze jednom mesecno da se menja).
To bi trebalo da znaci da ili je sva buka koju sam cuo od IPANa koji je pio kafu u mojoj kuhinji :D ili je VDSL2+?

Mislim na download samo, upload ni pod "attainable" nije isao preko 35-40.

Zajedno je max 200Mbps (100/100Mbps) kod nas na VDSL-u. Ali to samo ako "sedite" na isturenom stepenu.
Jedan deo korisnika do oko 300-350m daleko može realno da očekuje 60/15Mbps max (50/8 aktuelni paket). Oni koji su dalje, 20/4 max.

Inače nema vajde da zovem, treći put su me otkačili jer moj istureni stepen nije stigao na red da ga rekonfigurišu. Čekamo Godoa.

Vplus je standardizovan tek 2015. tako da si imao vdsl2... ali kao sto rekoh sedeo si na isturenom stepenu svakako...

Uzeo ponovo da smaram Telekom da se istestira linija da li je moguće uvesti VDSL i opet me oladili.. Sad su mi navodno rekli kako su testirali liniju, paricu, šta već, i došli do zaključka da nije moguć toliki protok. Ono što mene zanima je da li su oni to zaključili na osnovu parametara iz ADSL rutera (sto nema smisla) ili oni mogu da istestiraju tu liniju nevezano za ruter?

Moji podaci..
Screenshot_2.png

@Mikec
Jako si daleko od centrale (preko 1.5 km)... Mogu do sutra da testiraju, to ti je max sto trenutno imas.
Imas jako puno gresaka ali je pozitivno sto ti linija ne puca (pogotovo zbog downstream SNR samo 3.6).

Nazalost to ti je sto ti je, naravno da oni mogu da urade merenje cak i da nemas ruter kod kuće

Sent from my Note 8

Kod mene je nešto definitivno do parice, evo podataka od komšije pored mog stana koji ima i iptv Screenshot_20180430-134401_Samsung Internet.jpg A onda moji parametri Screenshot_20180430-134430_Samsung Internet.jpg

Ima li jos neko kao ja da sedi nad ipanom i da mu jos nisu digli upload?

Nema to veze gde si, zavisi kako se kome zalomi.

Sent from my Note 8

Evo konačno i ja da se priključim temi. Pratim odavno, ali nikako da uskočim. Pozdrav svima! :)

Ljudi, kako vama ovo deluje, kakva je parica, potencijalna brzina? Meni izgleda kao da bi mogao 50/8, a gotovo sigurno 20/4. Slabljenje mislim da je ok, oko 500-600m ima do pošte. Imam i IPTV.
adsl.png

P.S. Moram i da ih zovem dok ne uzmem brži net, jer su mi smanjili sa 14335, na 12288 download, pa sad kad je upaljen TV, speedtest meri nesto preko 7, a pre je bilo preko 9 Mbps. Ne znam zašto bi bilo šta petljali kad nisam imao problema...

Danas su mi povećali upload brzinu.Zanima me kolika bi trebala da bude brzina downloada prema parametrima iz rutera. 10239/76799 kbps a na speedtestu download je 49.85 Mbps.Upload je 8.07 Mbps.VDSL PARAMETRI.png SPEEDTEST.png Imam dva STB uređaja.

Poslednja izmena:
Koliko znam, ti i trebas da imas 50/8 i to sto prikazuje speedtest je normalno a ruter ne prikazuje tacan podatak.
Mislim da je to vec neko pominjao [emoji4]
Restartuj ruter.

Poslednja izmena:
Danas su mi povećali upload brzinu.Zanima me kolika bi trebala da bude brzina downloada prema parametrima iz rutera. 10239/76799 kbps a na speedtestu download je 49.85 Mbps.Upload je 8.07 Mbps.Pogledajte prilog 250489 Pogledajte prilog 250490 Imam dva STB uređaja.

Iz kog rutera su ovo ocitavanja? Mislim koja je marka, jer ja imam jos uvek onaj HG630 i jos uvek mi nisu povecali brzinu uploada (nisam se lepo izrazio da ne ispadne da je zbog rutera, nego mi se svidja kako izgledaju ocitavanja iz tog rutera).

Pa sam sada morao da prijavim problem posto kada sam zvao malo pre call centar kazu da je svima promenjena brzina ali malo sutra.

Poslednja izmena:
Iz kog rutera su ovo ocitavanja? Mislim koja je marka, jer ja imam jos uvek onaj HG630 i jos uvek mi nisu povecali brzinu uploada.

Pa sam sada morao da prijavim problem posto kada sam zvao malo pre call centar kazu da je svima promenjena brzina ali malo sutra.

Ruter je:ZXHN H168N V3.1

Neko beše spomenuo da će u narednom periodu biti Cisko opreme kod Telekoma? Zna li se išta konkretno, koji uredjaji i kada?

Ja sam ih danas cimnuo na Chatu da mi još nisu promenuli na 50/8, posle 30 minuta zvali su me sa 011 broja da pitaju o čemu se radi, u roku od još pola sata digli Up na 8 Mb/s.
Cenim da manje od 1% korisnika zna da je nekih promena uopšte i bilo što se tiče promene brzine, još manjem broju je bitno da to odmah i dobiju i onda ekspresno odradjuju nas smarače i povećavaju Up da ih ne davimo... :D

Mene danas čak i zvali da provere jel sve uredu sa brzinom. Iako su me u subotu kontaktirali da pitaju jel ubrzan i tada su ga na moj zahtev ubrzali.
Svaka čast za mts/Telekom.

Ja zvao 3 puta, nista od promene.

Koliko vidim ovo povecanje je po principu toplo-hladno.

Koji ruter imas ? U kom si delu grada ? I dal su te bacili iza cgnat-a ?

Mene su zaboravili.
Ako me i sutra zaborave moracu da ih podsetim.

Koji ruter imas ? U kom si delu grada ? I dal su te bacili iza cgnat-a ?

Imam HG630, iz Novog Sada sam u Centru. A sta ti dodje ovo poslednje?

EDIT

Evo sada sam pogledao sta mu dodje taj CGNAT i nemam ja to, meni je javna ip adresa nemam ja privatnu. Ako je to to na sta mislis?

Poslednja izmena:
@Pistaljka: CG-NAT = deliš javnu IP adresu sa još "nekoliko" korisnika = nema otvaranja portova == nema pristupa uređajima po kući koji se nalaze "iza" rutera (tipa kamere za video nadzor) == osakaćena funkcionalnost tvog interneta

+ kao bonus malo malo pa te Google i razni drugi sajtovi smaraju da kucaš CAPTCHA, i ako je neko sa kim deliš javnu IP adresu banovan sa nekog sajta naravno ni ti nemaš više pristup tom sajtu.

Kako da proveriš da li si "fasovao" CG-NAT: treba da vidiš da li se poklapa IP adresa dodeljena ruteru (što vidiš na konfiguracionoj stranici rutera) i IP koji vidiš kad odeš na npr http://www.whatsmyip.org/
Ako se ne poklapaju, ako u ruteru vidiš neku 100.x.x.x onda te je Telekom "častio" sa CG-NAT. Ako se poklapa IP adesa na oba mesta onda je sve ok, sve po starom (= imaš javnu IP samo za sebe, ne deliš je).

Nemam i nikad nisam imao Huawei VDSL ruter ali pretpostavljam da je informacija na istom/sličnom mestu kao na ćaletovom ADSL ruteru:

Huawei_WAN.png

Biće verovatno različiti nazivi tih WAN konekcija u VDSL varijanti...

@shamanNS

Hvala za ovo, evo sada sam proverio imam ip adresu samo za sebe. Bas sam proverio to mesto kod mene sto si oznacio i kada sam otisao na sajt koji si ostavio ip adresa sa poklapa.

A to za CAPTCHA mi se nekada desava da mi trazi da ukucam nekada ne.

Vrh Dno