Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Ukoliko ti se dogodi da završiš iza CG NAT-a, samo im reci da imaš iza rutera nekoliko IP kamera u Home Security sistemu u svom prostoru, i da si onemogućen da pristupiš sistemu spolja. Tada uglavnom izlaze u susret.

Sad mi je lakse. :) A sto se tice IP kamera, nije losa fora. :D

Sve to zavisi ko je na drugom kraju. Neko će da odgovori sa "pošalji mi broj porta da otvorim" i neće te skloniti sa CG-NAT (što je ipak bolje nego ništa, naročito kome samo par portova treba), neko čak ni to neće hteti nego deklamuje "plati statičku".

Ja sam slao mail. Naveo sam da mi treba javna zbog online igranja i pristupa raznim media serverima. Sutradan su me skinuli sa CG NATa. To je bilo krajem prošle godine.

Sve to zavisi ko je na drugom kraju. Neko će da odgovori sa "pošalji mi broj porta da otvorim" i neće te skloniti sa CG-NAT (što je ipak bolje nego ništa, naročito kome samo par portova treba), neko čak ni to neće hteti nego deklamuje "plati statičku".

Neće se niko tamo akati sa portovima, trust me.

@stopke: Pa već je bilo ovde na forumu komentara da su nekolicini otvorili port za video nadzor i sl, da ih nisu sklonili sa CG-Nat. Podjednak broj komentara (možda čak i veći) nego onih koji su se javili da kažu da su ih na "molim slatko sa šljagom" skinuli sa CG-Nat. U principu i jedno i drugo su prijavljivali uglavnom pre par meseci, sad većina kao i kad traže PPPoE podatke ne dobiju to što su tražili već dobiju "ne može to tako, platite statičku IP adresu".
Nemam lično iskustvo na tu temu s obzirom da bar za sad (u novembru 2015 sam prešao na VDSL i zamenio ruter) nisam na CG-Nat i da nisam bio u prilici da tražim da mi daju PPPoE podatke pošto nemam svoj ruter pa da mi to treba.

Ono što sam imao prilike je da u nekoliko navrata što telefonom što preko maila pitam koliko sam žično udaljen od centrale/DSLAM i da mi odgovaraju da ne mogu da mi daju tu informaciju pošto je ne daju korisnicima. Dok su istovremeno mnogi ovde pisali kako su istu informaciju dobili prostim pozivom ili mailom.
Meni je na kraju taj info (i mapu sa šemom kuda ide kabl od centrale) dao jedan korisnik ovog foruma.

Jel ima pravila koga NAT-uju? Manje gradove gde nemaju konkurenciju i sl., korisnike BOX paketa, korisnike NET paketa, korisnike sa ili bez UO? Ili nema pravila?

Jel uzeo skoro neko u Beogradu NET paket ili zamenio VDSL ruter? Ako jeste, voleo bih da podeli sa nama da li je natovan ili ne.

@stopke: Pa već je bilo ovde na forumu komentara da su nekolicini otvorili port za video nadzor i sl, da ih nisu sklonili sa CG-Nat. Podjednak broj komentara (možda čak i veći) nego onih koji su se javili da kažu da su ih na "molim slatko sa šljagom" skinuli sa CG-Nat. U principu i jedno i drugo su prijavljivali uglavnom pre par meseci, sad većina kao i kad traže PPPoE podatke ne dobiju to što su tražili već dobiju "ne može to tako, platite statičku IP adresu".
Nemam lično iskustvo na tu temu s obzirom da bar za sad (u novembru 2015 sam prešao na VDSL i zamenio ruter) nisam na CG-Nat i da nisam bio u prilici da tražim da mi daju PPPoE podatke pošto nemam svoj ruter pa da mi to treba.

Ono što sam imao prilike je da u nekoliko navrata što telefonom što preko maila pitam koliko sam žično udaljen od centrale/DSLAM i da mi odgovaraju da ne mogu da mi daju tu informaciju pošto je ne daju korisnicima. Dok su istovremeno mnogi ovde pisali kako su istu informaciju dobili prostim pozivom ili mailom.
Meni je na kraju taj info (i mapu sa šemom kuda ide kabl od centrale) dao jedan korisnik ovog foruma.
sada skidaju sa Nata, provereno...
Jel ima pravila koga NAT-uju? Manje gradove gde nemaju konkurenciju i sl., korisnike BOX paketa, korisnike NET paketa, korisnike sa ili bez UO? Ili nema pravila?

Jel uzeo skoro neko u Beogradu NET paket ili zamenio VDSL ruter? Ako jeste, voleo bih da podeli sa nama da li je natovan ili ne.
trebalo bi manje gradove..

U manjim gradovima konkurencija im je daleko manja nego u Beogradu pa im se ocito moze, tako da me uopste ne bi cudilo da je tako.

Upravo sam uradio seobu VDSLa. Van NATa, ako ti nesto znaci. Bio je van NATa i na novoj adresi prethodni ruter, i na staroj stari ruter (koji sam samo prebacio na novu znaci)

BTW, ping opao sa 12-15ms na 6ms! Samo promenjen ruter na toj adresi, nista vise! Isti paket.

U poslovnici dobio taj podatak za sekund

Ako korisnik uzme statičku IP adresu da li pored PPPoE može da dobije i pass SIP account za BBTF tel. liniju?

Upravo sam uradio seobu VDSLa. Van NATa, ako ti nesto znaci. Bio je van NATa i na novoj adresi prethodni ruter, i na staroj stari ruter (koji sam samo prebacio na novu znaci)

BTW, ping opao sa 12-15ms na 6ms! Samo promenjen ruter na toj adresi, nista vise! Isti paket.

Sad imas bolji ping nego SBB-ovci. :D Za smesne pare imas odlican Internet. Zar ne?

Da li neko zna da li bi uspelo skidanje PPPoE user:pass preko obicnog 56k modema? Na nacin da se xDSL linija poveze direktno u 56k modem a onda iz njega u xDSL modem, i onda sa Wiresharkom da se "snimi" cela konverzacija izmedju xDSL-a i telekoma.
Probao sam sa Wiresharkom da snimim boot-ovanje vdsl modema ali su i tu PPPoE podaci zasticeni daje mi poruku "Code: 13 (Communication administratively filtered)", ili mozda neko zna za neki filter ili plugin za wireshark koji moze da zaobidje ovu zabranu.

Sad imas bolji ping nego SBB-ovci. :D Za smesne pare imas odlican Internet. Zar ne?
Ukupno manje nego bilo koja usluga u SBBu zasebno, da.
Sad znam da nije do lokacije, nego do rutera bio ping! Veceras isprobavam igrice :)

Oba su Huawei :) HG630 ima manji ping od 655b. Zacudjujuce ima i mnogo jaci domet WiFi. Stavljen je u sred stana, a telefon se nakacio na wifi preko puta zgrade, dakle spolja, na ~100m daljine.

Verovatno je već neko ranije pitao,kako da znam da sam NATO-van?

Ako ti je IP adresa iz opsega 100.64.0.0 – 100.127.255.255...

Baš ću da proverim.
Verovatno to spada u onih famoznih 150 miliona eura modernizacije.Nekako mi se čini ,da sa što više ulaganja u ovu zemlju ,stvari bivaju samo gore i gore.
Verovatno je sledeći genijalni potez,uvođenje telegrafa u boks paket[emoji2]

Poslednja izmena:
Adresa koju vidiš na konfiguracionoj stranici rutera (za internet WAN konekciju), ne ono što vidiš na bilo kojem od bezbroj "what is my ip" sajtova (pošto oni prikazuju javnu IP adresu koju kod CG-NAT deliš sa drugima).

Zadnjih par strana se svodi samo na ip idrese i nat ? i na podatke PPPoE, pass SIP account za BBTF ?

Oće li neko od stručnjaka da objasni o čemu se radi ? :D

@maki22: Ako ne znaš o čemu se radi onda ti ne treba :p :p

-CG-Nat = deliš 1 javnu IP adresu sa više drugih Telekom korisnika. I ne možeš da forwarduješ ("otvaraš") portove. I Telekom i SBB su počeli deo korisnika da prebacuju na to, pošto nemaju više dostupnih IPv4 adresa (ili eventualno prodaju deo svog IP opsega).
-PPPoE username i password = sa njima se autorizuje internet konekcija tj konekcija na DSLAM . Potrebni ljudima koji hoće da koriste svoj ruter umesto Telekom krša. Na mnogim novim Telekom ruterima ne može da se "izvuku" PPPoE podaci a Telekom više neće da da te informacije korisniku kad ih zatraži, izgleda.
- SIP account tj podaci/parematri za isti = podaci kojima se pravi konekcija preko koje radi "fixni" (=BBTF = broadband telephony?? = IP telefonija tj VoIP) telefon. Pretpostavljam da je ideja/motivacija da se koristi neka aplikacija na smartphone-u i dobije ekvivalent SBB-ove "UniFon" usluge... da "nosiš fixni sa sobom". Kad Telekom to sam nije već ponudio standardno.

1. Zahvaljujem.
2. Što je bitno ako delim adresu ? Ja normalno koristim 3, i šta treba još da otvaram :D
3. Nije krš :D stan od 100 kvadrata je pokriven
4. Fiksni je fiksni, imam mobilni... :D

- SIP account tj podaci/parematri za isti = podaci kojima se pravi konekcija preko koje radi "fixni" (=BBTF = broadband telephony?? = IP telefonija tj VoIP) telefon. Pretpostavljam da je ideja/motivacija da se koristi neka aplikacija na smartphone-u i dobije ekvivalent SBB-ove "UniFon" usluge... da "nosiš fixni sa sobom". Kad Telekom to sam nije već ponudio standardno.
Da, to je to (npr. jako zgodno za roming) :) A pored toga, ko koristi BBTF, bez ovih parametara je osuđen na telekomov ruter ukoliko želi da koristi fiksni.

Poslednja izmena:
Dobio sam odgovor od MTS-a preko mail-a da skidaju sa CG NAT-a na zahtev. Dakle, bez brige. :)
Posaljite im samo mail sa zahtevom, ne smarajte se sa telefonskom podrskom.

Odgovor telekoma po pitanju izdavanja password-a za BBTF Sip account ''Password za Sip account ne izdajemo'' ......o Srbijo zemljooooo

Vrh Dno