Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Kako da otvorim port na ZTE dajte malo u slikama pomoc sta znaci koje polje,tamo sam video i neke kockice.Treba mi port za neke kamere koje imam.

Kako da otvorim port na ZTE dajte malo u slikama pomoc sta znaci koje polje,tamo sam video i neke kockice.Treba mi port za neke kamere koje imam.

Prvo proveri koju IP adresu dobija ruter. Ako dobija IP adresu iz opsega 100.64.0.0 – 100.127.255.255, onda je nemoguce otvoriti port, u pitanju je Carrier-grade NAT. U tom slucaju je neopodno da pises tehnickoj podrsci da te skinu sa CG NAT-a.

Svaki uređaj Telekoma dolazi sa novim setom username/password (i ne, ne treba da čačka .yu i kod novih rutera je i dalje yu domen), kod ozbiljnijeg operatera po vraćanju starih rutera taj PPPoE set bi trebalo da se "ukine"/"izbaci iz sistema" ali kod Telekoma u praksi to očigledno nije slučaj (ja i dalje mogu uspešno da autorizujem PPPoE konekciju sa podacima sa Huawei rutera koji sam im vratio pre godinu dana :D, a sad imam ZTE).

Verovatno kad vise nebudes korisnik telekom internet usluge,oni ce ugasiti ili promeniti pass za te pppoe?Na koj e-mail se bese pise teleomu kako bi dobio onda novi pppoe za ovaj novi ruter zte,ali kao sto ti kazes meni i stari pppeo jos uvek radi.

@Rock86

Sad me zvali iz tehnicke sluzbe,ja im rekao da mi otvore sva 4 lan porta da mi budu za internet,i bas im kazem za taj CG Nat,oni ne znaju sta je to,kaze daj ti meni port i na koju ip zelis i ja cu ti otvoriti.I kaze posto je daleko od centrale spustice brzinu na 16,a dici ce upload na 2.

Poslednja izmena:
Pocelo je da mi se desava da ne mogu da ucitam nijednu stranicu kako na kompjuteru tako i na mobilnom, tabletu, ne radi na njima ni youtube aplikacija, ni internet. Pise da nije dobar dns server kako na kompjuteru tako i na mobilnim teleofnima, tabletu, ali kad restartujem ruter proradi sve i posle nekog vremena opet isti problem. Na kompjuteru su podeseni google dns server.
Da li mozda zna zbog cega se to desava i da li je neko imao takav problem? To je od skoro pocelo da mi pravi probleme, a sve do sad je radilo normalno.

@CR77

Koju IP adresu dobija ruter? Jel u pitanju CG NAT adresa? Nije valjda da se na tom ruteru ne moze podesiti port fw inace, vec se mora zvati tehnicka podrska? Mozda port FW trazi admin nalog na ruteru?

Ako ruter dobija CG NAT adresu, posaljes im na mail zahtev da ti dodele javnu dinamicku IP adresu.

PRoblemi su sa DNSom, pisano na obe Telekom DSL teme ;)

Evo ovako u ruter ulazim samo preko telekom/telekom. probao sam ono sto ste pisali admin/ztponk i admin/tzlkisonpk i nece ni jedno ni drugo,kaze pogresan password.

Ip kad odem na my ip adresse mi kaze da je ova:

Dali po ovim parametrima moze da se izvuce veca brzina,milim da je sad 16?

@Rock86: Može na ruteru, as ima naravno port forward opcije (naravno za NAT-ovane ne radi tj port ostaje zatvoren) kad se loguje kao admin (nemam pojma da li su vidljive te opcije za telekom/telekom nalogom).
Ali ljudi očigledno brkaju terminologiju. Ispada da hoće da mu se LAN 2 i LAN3 "otključaju za net" (= da se promeni port mapping/port binding) i da je za to zvao Telekom. A spominje im i CG-NAT i port forward tj "otvaranje portova" pa naravno da se ne razumeju.

Ja ne znam jel Telekom ikad ikome "remote" odradio LAN port re-mapping, a ni da su bili raspoloženi da preko telefona diktiraju step-by-step uputstvo korisniku kako da to uradi sam korisnik.

@CR77: Opet moram da kažem : nauči da koristiš search. Probaj pretragu pre nego što nešto pišeš i pitaš. Kao i "zašto mi je mala/manja brzina na WiFi" tako je i "kako da otvorim LAN 2 i LAN 3 za internet" je pitamo na ovoj, na ADSL i IPTV temama bar 100 puta.

Ja sad na mobilnom neću da ponavljam pravljenje screenshot-ova.

Koristi search i nađi moje komentare i komentare od @TheCya ako se ne varam, na 3 pomenute teme i naći ćeš uputstva gde i kako se "otvaraju" ta 2 LAN porta.

Edit: Ne, ne može više od 16 Mbps. I sa telekom/telekom ne možeš 90% opcija na ruteru da promeniš (uključujući i podešavanja LAN 2 i LAN 3).

Nemam pojma šta kucaš i gde kucaš, gde grešiš. Ali za sve godine kako Telekom nudi ADSL u opticaju su samo bile te 2 navedene kombinacija + još jedna: admin/admints.

Sve i jedan ZTE koji su ljudi ovde spominjali je imao za password za admin nalog nešto od ta 2.

Poslednja izmena:
Nisam mislio za wifi brzinu,nego sam mislio po onim mojim parametrima,dali na toj liniji moze da ide vece brzima od ovih 16,dali moze da gura linija 20 na adsl?pa nek ja vucem na lan 1 nekih 18 ja bi bio zadovoljan.I na koj e-mail da pisem telekomu da mi posalju novi pppoe user i pass za ovaj novi ruter?

Ja sam pisao na [email protected], ali po komentarima iz teme prestali su da ih daju.

Kakav je ono net, Ćulibrk pustio u Aleksincu ? Pravi boss

a.png 14639900_1338005236231350_8888600383543145575_n.jpg

Ja sam za sad iskljucio njihov zte i koristim neki moj tp link sa starim pppoe podatcima,dokle ce ti podatci biti validni i da rade ne znam.Za sad rade.Meni je bilo samo bitno dali moja linija po onim parametrima moze da izgura vise od 16?Znaci ni kad bi presao na vdsl isto nebi mogla da izgura linija vise od 16?

Znam na šta si mislio. Linija/parica i tih 16 jedva podržava. Odnos signala i šuma je na apsolutnom minimumu (6 dB).

Telekom ima samo jednu email adresu za apsolutno svu komunikaciju, [email protected].
Tu pišeš ali najverovatnije ćeš dobiti odgovor da to te informacije (više) ne daju korisnicima. Ako si popio CG-Nat i zatražiš da te sklone sa istog uglavnom sad odgovor je da možeš da plaćaš statičku IP adresu 600 din mesečno i rešen problem. Eventualno ako su raspoloženi kažu da im kažeš broj porta i oni će ga otvoriti. Ali te ne sklanjaju sa NAT-a (= i dalje deliš javnu IP adresu sa ko zna koliko drugih korisnika).

Ti probaj mail pa ako ti daju PPPoE podatke daju, ako ne ti koristi te što imaš od starog modema.

Zavisi ko ti odgovara na to, neki daju "mimo propisa" / "nasuprot (nove) politike firme" ali većina šalje taj pomenuti šablojski odgovor.

@CR77....i odgovorio ti je da od 16Mb na tvojoj liniji više ne može jer ti je margina 6.2db, kad bi pustili 20 Mb ne bi imao uopšte link!

Ok,hvala puno,e sad dali onda preci na vdsl,posto mi na vdsl samo daju veci upload .kad bi presao na vdsl imao bi 16/2,sad je 16/1,dali to ima neke bitne razlike ?I kako da znam da nisam na tom CG-Natu,postavio sam IP koju sam dobio,po toj ip,kao da je sve ok?

Pa vidi to sa bratom... Nemoj da menjaš sam bez dogovora.

Nego kakav je ono net pustio boss u Aleksincu

Ne znam na koju IP mislite,ovu ip sam dobio kad sam otisao sa ZTE na whatismyipaddress.com

a posle kada sam prikljucio stari TP link dobio sam ovu adresu,plus tu imam otvorene portove za kamere na tom ruteru i odmah su postale kamere vidljive sa druge lokacije.

e sad dali sam na tom CG-Natu?

Poslednja izmena:
Znaci to je nesto do njih, oni bi to trebali da srede, da ne petljam nista? :d

Da. Ali mozes i staviti Googleove DNS servere i ostaviti tako trajno.
8.8.8.8 i 8.8.4.4. Ovaj prvi danas pravi problem ali drugi radi.

Hvala. Postavljeni su oni na kompjuteru. Ali mi je cudno sto net zeza na mobilnim aparatima i tabletima, nikad nisam na njima podesavao dns server i ne znam ni kako se to radi. :trust: A do skoro je sve radilo bez bilo kakvih problema, nego sad nece npr. youtube aplikacija da radi, nece tako ni pretrazivaci na uredjajima da rade itd. Na poslu i svuda drugde mobilni, tablet bez problema radi net na wi-fi.

Na fonu i tabletu moze da se podesi DNS (i IP/DHCP) kada se udje u podesavanje za svaki AP.
Znaci u WiFi, long-click na TelekomADSLWiFI (kako god se zove), kazes Modify, Show Advanced options checkiras. Tada se pojavi da mozes DNS podesiti.

Prvi je po defaultu valjda 8.8.8.8 na Androidima (barem na nekim Samsunzima sto imam treutno da probam), ali drugi nije podesen, samo je 8.8.4.4 predlozen. I taj drugi se dobija od gateway-a/DHCP servera ako ga TI ne upises da bude 8.8.4.4 (ili neki drugi).

Meni su apps na mobilnom radile doduse, nista nisam morao da dodajem/menjam. Samo na kompu pre flushdns nije radilo.

najnoviji "pozdrav" od google.com
------------
About this page
Our systems have detected unusual traffic from your computer network. This page checks to see if it's really you sending the requests, and not a robot.
-----
telekom wtf?

"Cak 100 megabita" :)
U prevodu sada imaju VDSL?

U Aleksincu vDSL postoji zadnjih par god. Pominjali su FTTB...

Sent from my iPad using Tapatalk

Vrh Dno