Прочитах тај чланак у СК и претпостављам да се ради о преласку на СББ фиксни, за који ми је и пар пријатеља који живе у БГу рекло да је добра ствар. Нажалост у Обреновцу за сада има опција само код Ориона преко бежичне везе (ВоИП ваљда исто), а и то није сигурно д аможе свугде. Но, то ми није приоритет, пошто ми фиксни телефон уопште не треба. Једино да нађем алтернативу за нет, а то може бити или адсл на неку другу линију или неке бежичне играрије или Радијус вектор са којима пар пријатеља има баш ружна искуства. Но, капирам да су Швајцарска за Телеком.
Иначе, гледе застарелости, прелистао сам
Закон о облигационим односима (верзија за коју не знам да ли је последња или не и да ли је било допуна и да ли је ова област додатно дефинисана неким другим актима, мораћу да цимнем адвоката да ми то објасни). Верзија је
са овог сајта.
У Закону стоји следеће:
Једногодишњи рок застарелости
Члан 378.
(1) Застаревају за једну годину:
1) потраживање накнаде за испоручену електричну и топлотну енергију, плин, воду, за
димничарске услуге и за одржавање чистоће, кад је испорука односно услуга извршена за
потребе домаћинства;
2) потраживање радио-станице и радио-телевизијске станице за употребу радио-
пријемника и телевизијског пријемника;
3) потраживање поште, телеграфа и телефона за употребу телефона и поштанских
преградака, као и друга њихова потраживања која се наплаћују у тромесечним или краћим
роковима;
4) потраживање претплате на повремене публикације, рачунајући од истека времена за
које је публикација наручена.
(2) Застаревање тече иако су испоруке или услуге продужене
А кад је реч о разлозима који се сматрају прекидом трајања застарелости пише ово што је занимљиво:
Позивање дужника
Члан 391.
За прекид застаревања није довољно да поверилац позове дужника писмено или усмено да обавезу испуни.
+ Судска пракса
То значи да застаревање не важи само када дужник призна дуг (логично) и када поверилац подигне тужбу код
НАДЛЕЖНОГ суда. Уколико подигне код ненадлежног, поверилац има рок од три месеца да подигне тужбу код надлежног суда и онда се прво покретање (Иако је суд био ненадлежан) сматра тренутком престања трајања застарелости.
Ето то чисто да имате на уму.
Е сад, морам негде проверити да ли је овај закон допуњен скоро, тако да експлицитно наведе интернет као услугу као и ове друге које се периодично (на краће од три месеца) плаћају. Као и да ли се ова одредница из тачке 3) Члана 378. односи и на интернет.
Кад би то неко нашао, био бих му захвалан, да не морам да цимам свог адвоката због ове бесмислице.
Иначе, сад у неком тексту нађох да је цена за поново прикључење фиксног броја (угашеног због неплаћених рачуна) око 300 рсд. То ми у Телекому нико није поменуо, већ су одмах тражили уговор на 24 месеца или 6000рсд. Тачније нисам имао могучност да се само поново накачим, па да накнадно извршим трансфер броја на себе или мајку.