Šta je novo?

Telekom ADSL

Ne bih ni ja al' ako ponude na centralama koje zvanicno nisu osposobljene onda 'bes princip.

Salko, koje su cene. nigde ne vidim...
izgleda da su nabavili jos portova.
btw. mozda ti i stigne do Rakovice :p

Poslednja izmena:
ak oponude jeftinije od PTT-a they got me...

sale prdez je napisao(la):
Salko, koje su cene. nigde ne vidim...
izgleda da su nabavili jos portova.
btw. mozda ti i stigne do Rakovice :p

Nema nista zvanicno mada se jos pre mesec-dva po forumima vrtela prica korisnika koji su uzeli ADSL od Telekoma (preko veza i vezica, naravno).

Modem+setup 5000 din, 256k je 1400 din a 512k 2100 din. Placanje uz telefonski racun.

E sad, setup je bas pljacka ali opet ako je to jedina varijanta za ADSL da se progutati uz telefonski racun (verovatno) na 5-6 rata.

Mada treba sacekati zvanican cenovnik.

Mogu ovo da vam potvrdim, oprema je stigla u mojoj posti u Svilajncu pre 15 dana, za mesec ili dva krece ADSL a nudi ga Telekom (ne zvanicno) pa cu probati preko veze da uzmem. 5000 nije mnogo jer je pretplata manja a i ovo je jedini nacin da dobijem ADSL ove godine.
Poz

pretplata je astronomska, ne mogu da verujem koliko deru...ne vidim zasto bi se neko odlucio bas za njih, ako vec ima gomila provajdera koji nude dzabe setap, a cena nije ni malo niska? Beotel nudi 256k za 1250din, mada nisam previse zadovoljan uslugom ovde na poslu. net puca ko blesav. resetujem modem nekoliko puta dnevno...

evo da potvrdim:

setup 5.900 (modem, spliter)

256/64 - 1.425,44
512/128 - 2.136,98
768/192 - 2.849,70

sve cene su sa PDVom i paketi su FLAT. Placanje ide preko telefonskog racuna.

Ono sto je jako zanimljivo jeste da recimo ako ste na PCMu i podnesete zahtev za ADSL (ali samo preko telekoma direktno) imate velike sanse da vam se skine PCM. Ovo pricam iz licnog iskustva jer znam coveka koji je tako dobio ADSL od Telekoma. :)

Poslednja izmena:
pretplata je astronomska, ne mogu da verujem koliko deru...ne vidim zasto bi se neko odlucio bas za njih, ako vec ima gomila provajdera koji nude dzabe setap, a cena nije ni malo niska?

Pa zato sto ce preuzeti monopol, nece vise davati portove provajderima, vec sve nove portove koje dodaju na centralama i sve centrale koje ubuduce budu osposobili za ADSL imace samo Telekom, tako da ce moci samo kod njih da se uzme. Provajderima ce verovatno deliti portove na kasicicu.

Klasicna monopolska prica, svi ce biti prinudjeni da idu preko Telekoma jer provajderi nece imati slobodne prikljucke...

Dakle ovo sto kaze cozmo...i ja sam ubedjen da ce na svim novim centralama ADSL moci da se uzme iskljucivo preko Telekoma. Tipujem da ce Telekom u narednih par dana/nedelja svima pozitivno odgovoriti na centralama koje trenutno nemaju mogucnosti a da ce provajderima ponuditi portove na tim istim centralama recimo na jesen ako portovi preteknu. I sad moz' da biras...da uzmes odmah i resis problem ili da visegodisnje cekanje produzis na neodredjeno vreme. Ja cu prvi da platim koliko treba samo da mi daju pozitivan odgovor.

Setup se isplati nakon prve godine koriscenja. Dalje je cist profit za korisnika...minimum 400 dinara mesecne ustede na 512k paketu i minimum 650 dinara ustede na 768k. Pretpostavljam i da ce setup platiti samo prva, najnestrpljivija grupa korisnika. Verujem da ce vec posle par meseci ponuditi free setup.

upravo suprotno, trebali su prvo da ponude free setap da privuku prve kupce, kao sto su radili ostali provajderi, a ne kasnije da daju free, ako ga uopste budu i davali. ako se ispostavi da ce stvarno da se stekare za portove, zasto bi onda dali uopste bilo sta free? mogu da opice cenu od 10K za setap i ima ocajnih ljudi koji bi to platili :p
btw. koliko decenija koriscenja 256k paketa treba da se otplati modem i setap? mnogo. na taj nacin te teraju da uzmes veci paket, sto je o.k. ako si to i hteo, ali ako nisi onda ce ti skinuti kozu sa ledja za 256k + setap...
ocekivao sam mnogo vise, da budem iskren. pravio se hype po forumima o nekima revolucionarno nizim cenama, a od toga ne da nema nista, nego jos deru.
dakle, cela ova prica je isplativa za nekog ko nema uslova za ADSL (i to ako se dokaze da je vasa pretpostavka o nedavanju portova drugim ISP-ovima tacna) i plus hoce barem 512k paket. znaci za vecinu ljudi ovo je potpuno neisplativo, a ja znam samo jednog koji ce jedva docekati :D

a ja znam samo jednog koji ce jedva docekati :D

Mene? :d

Ja sam ocekivao otprilike ovakve cene samo bez setup-a. Ovaj setup mu dodje kao nova linija. :mad: Mozda je i to ukljuceno u uslugu...kao nemam telefon a hteo bih ADSL pa dobijem i telefonsku liniju uz setup. :d :p

Sve u svemu bice ova tema zanimljiva narednih dana/nedelja/meseci. Provajderi su fino posluzili Telekomu za ovih godinu i kusur dana da testiraju uslugu i provere isplativost celog posla. Sada su ocigledno videli da im se isplati da ozbiljno zagrizu i ulete u celu pricu i 100% ce ih zavrnuti na neku foru. Ostaje samo da se vidi na koju.

bull's eye :D
ko zna sta su naumili? vreme ce pokazati...ja sam se taman ponadao nekom bitnijem snizenju cena, kad ono nista. valjda ce za pola godine biti 256k za 1000din, kad se ponovo budem prijavio za ADSL. ovih dana se odjavljujem sa Neobee-ja (juce mi je istekao drugi mesec :p). bila bi fora da se opet za pola godine prijavim kod Neobee-ja i opet dobijem Actiontec modem :d

Poslednja izmena:
valjda ce za pola godine biti 256k za 1000din,

Ma nema nista od toga. Flat ce uvek kostati oko €15-20. Jedino moze recimo 512k da zameni 256k za te pare.

ako 512k zameni 256k po ceni, onda i 256k mora da ide dole ;)
vrlo je logicno, zar ne?

ako 512k zameni 256k po ceni, onda i 256k mora da ide dole ;)
vrlo je logicno, zar ne?

U tom slucaju 256k se ukida kao zastarela tehnologija ;)

bice 1, 1.5, i 2mbita u ponudi......tako bar planiraju a kada ce....e pa sad, svi znamo sa kim imamo posla.....

cekaj Salko, pa bar mi ti nisi rekao da u Svabiji imas da uzmes 64k flat ako hoces i ako ti ne treba vise, a u Srbiji je i 256k prevazidjeno :d
bas smo napredni.

Poslednja izmena:
cekaj Salko, pa bar mi ti nisi rekao da u Svabiji imas da uzmes 64k flat ako hoces i ako ti ne treba vise, a u Srbiji je i 256k prevazidjeno :d
bas smo napredni.

Daleko je Nemacka...;)

Telekom da je hteo da da daje flat za 1000 dinara ponudio bi 64k ili 128k. Tako je i SBB poceo sa 64k za 1500 din pa su ga posle samo zamenili 128icom a 64k izbacili iz ponude. I bas sa tim obrazlozenjem...prevazidjeno. :) Nece bre niko kod nas da se cima zbog 1000 dinara. :-devil-:

hmm, o.k. je to, ali samo da ne izbace 256k. meni vise ne treba. za ova dva meseca sam skinuo kojekakvih gluposti za koje ce mi biti potrebno pola godine da ih izkonzumiram. ne mogu da postignem da konzumiram stvari brzinom kojom mogu da ih skinem, i to sve na 256k. stvarno mi je taj paket prepuna kapa...bas bih se smorio da mu ne padne cena, a da ga zameni 512k po istoj ceni :(

Salko Dinamitas je napisao(la):
Tako je i SBB poceo sa 64k za 1500 din pa su ga posle samo zamenili 128icom a 64k izbacili iz ponude. I bas sa tim obrazlozenjem...prevazidjeno.
Da ali kod kabla to ide mnogo lakse. Na ADSL-u mora da se vrsi prepravka na centrali. Sumnjam da ce u blizoj buducnosti biti ukidan 256 paket. Skoro je ovde na benchu postojala anketa za brzinu konekcije i upravo ovaj paket je ubedljivo vodio u broadband tipu. Koliko se secam, imao je vise glasova nego svi ostali zajedno (opet, mislim na broadband veze).
A sto se tice tog setupa, pa to je stvarno dranje. Takodje smatram da ce to vrlo brzo ili da se ukine ili ce se svesti na neku razumniju cifru. Milsiiiim 6K, užas! Stvarno cist bezobrazluk.

programmer je napisao(la):
Sumnjam da ce u blizoj buducnosti biti ukidan 256 paket.

Sumnjam i ja ali eto...malo mrsomudimo o tome sta bi bilo kad bi bilo. ;)

Hehe, pa eto, znamo. Sale bi pao u ocaj zato sto bi za iste pare imao duplo vecu brzinu. Sta bi bilo kada bi za iste pare dobio 768 paket ... ne smem ni da pomislim. :)

@ sale prdez
NHF ;)

i nadamo se da nece biti :)
u svakom slucaju ova Telekomova ponuda je za 99% korisnika neisplativa...
@programmer:
ne bih pao u ocaj zbog toga, vec sto ne bih mogao da za manje pare pazarim 256k paket ;)
'oce li mi neko objasniti sta znaci NHF?

Poslednja izmena:
No Hard Fealings!
U prevodu "Nema ljutis" ;)

Poslednja izmena:
i nadamo se da nece biti :)
u svakom slucaju ova Telekomova ponuda je za 99% korisnika neisplativa...

Sve zavisi kako gledas...

Ima dosta korisnika u Beogradu bez alternative. O Srbiji da ne pricamo. ADSL preko provajdera je stvarno najisplativija opcija obzirom da je prikljucenje besplatno. Sve druge opcije kostaju otprilike koliko i ovaj Telekomov setup. Na wireless ne mozes da se nakacis bez minimum €100 ulaganja u opremu. PTT kablovski podrazumeva da kupis modem koji kosta oko €60. Kod SBB-a je setup 1500 din, kod IKOM-a (gde ga ima) 2000 din. Sve ove opcije (osim SBB-a) traze ulaganje a rezultat je u proseku 256k po ceni Telekomovog 512k. Dakle nije ni ova Telekomova ponuda bas toliko losa. Trudim se da zamislim kako imam alternativu, recimo da mi je IKOM pustio kablovski net, neki provajder poput Artcom-a postavio AP u blizini i da su mi u isto vreme ponudili ADSL provajderi i Telekom. Ne znam...mislim da bih se dvoumio izmedju PTT-ovog 512k i Telekomove ponude i mislim da bih na kraju ipak uzeo ovo drugo. Planiram da koristim ADSL na duge staze i ipak bi mi bilo bolje da i posle godinu dana placam 2100 dinara za 512k. Nesto ne verujem da ce provajderi moci ikada da konkurisu Telekomovim cenama.

kako god - ja jedva čekam da stigne u Šabac! Pa bolje da dam 1400 dindži za flat 256/64, nego da plaćam telefonski račun koji sam do sada plaćao oko 2000 dinara, a sad po novom bilo bi 4000 :-/ Isplati mi se svakako, jes' da će me odrati na setupu, al' to je jednom, i miran sam. Ne znam kad'će u Šabac, al' se nadam - što pre!

Nazalost, na to se verovatno i ide. Znaju da gomila ljudi u stvari nema realnu alternativu i spremna je da podnese cenu setup-a zarad brzeg dobijanja neke pristojnije veze. U vecini slucajeva sama cena ADSL-a ce biti i manja od cene cene dial-upa po principu provajder+telefon (kao sto je naveo Mladen) pa se i sa te strane tih ~6K nekako lakse podnosi. Naravno, namerno su tempirali start ADSL provajdinga sa povecanjem cena razgovora kako bi sto vecem broju ljudi ogadili dial-up i time ih "privoleli" da uzmu ADSL.

stvarno su bezobrazni do maksimuma. ljudi koji su ocajni kapiraju da je to samo jednokratno, pa evo im...i oni to koriste majstorski.
a sta taj setap znaci? kliknu neko dugme u tel. centrali i to je to.
a to da nece ostali provajderi nikad biti konkurentni Telekomu - pa vec su sad konkurentni. imas Beotel za 1250din i Neobee koji se dosta popravio u poslednje vreme za 1500din, ali sa besplatnim setapom...
ali ja kapiram tebe i your point of view...
@programmer:
to sve pod pretpostavkom da nece davati portove provajderima na sveze-instaliranim centralama, sto nismo sigurni da je istina.
a ovo za povecanje cene impulsa i pustanje ADSL-a si odlicno uocio. potpuno se slazem. nisam neki ljubitelj zavera, ali nije to uopste slucajno...

Poslednja izmena:
Vrh Dno