Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Mladen Isakovic

Nemoj da se zanosis da Sezam moze da ti obezbedi ADSL prikljucak. Sve zavisi od Telekoma. Ako je u njihovom interesu da osposobe tvoju centralu...onda si na konju! Ako tvoja centrala nije u planu...ne moze ni 100 Sezama da ti pomogne. Dakle Telekom osposobljava centrale za ADSL a provajderi iznajmljuju portove i preprodaju korisnicima. To je to.

U svakom slucaju prijavi se ti i kod Sezama, nece da skodi. Kada ti se osposobi centrala mozda budu brzi za koji dan ili nedelju od Telekoma a mozda ti i vise odgovaraju njihove cene. Ali to da ce ti Sezam obezbediti do nove godine a Telekom nikada...to ne pije vodu. :)

Telekom Srbija - nezvanično...

Preuzeto sa: http://www.benchmark.co.yu/

Na BENCHforumu se okuplja mnoštvo ljubitelja računara, ali i ljudi koji rade po domaćim firmama i upućeni su u stanje stvari na našem tržištu. Iako ništa od ovoga što vam prenosimo ne trebate da uzmete kao preciznu i definitivnu informaciju, nije od zgoreg da vam prenesemo šta se priča povodom interneta, odnosno razvijanja ADSL tehnologije "u Srbalja". Za to je, kao što verovatno znate ukoliko ste iole pratili domaću IT scenu, u potpunosti zadužen/zaslužan/kriv Telekom Srbija. Iako se moglo staviti mnoštvo primedbi na njihovo poslovanje, od načina poslovanja preko podrške do odnosa sa mušterijama i javnošću, Telekom je po svemu sudeći prionuo na posao kako bismo makar dostigli svoje neposredno okruženje.

Sa time u vezi pozdravljamo najave i nadamo se da se neće ispostaviti kao neosnovane.

logo_Srbija.jpg

Sledeća nezvanična vest koju bi mogli pozdraviti oni koji poseduju ADSL priključke, ali i oni koji bi želeli da ih nabave u skorijoj budućnosti, jeste najava o uvođenju bržih linkova, što će biti omogućeno instalacijom nove opreme. Navodno bi trebalo da se postojeće brzine od 256 kb/s, 512 kb/s i 768 kb/s zamene sa brzinama od 512 kb/s, 1 Mb/s i 2 Mb/s, respektivno. Ono što će mnogi pozdraviti jeste što će se identične cene za tri paketa zadržati, a samo će se protoci zameniti. Možda i suviše lepo da bi bilo istinito, ali nadajmo se da će se i ove najave ostvariti. Kao termin dostupnosti novih protoka se pominje kraj marta, odnosno 31. mart, premda ovo treba uzeti sa rezervom pošto Telekom sigurno neće baš sve centrale opremiti odgovarajućom opremom istovremeno, tako da je moguće da u pomenutom terminu par "probranih" centrala pređe na ovakav sistem, dok će se slično dešavati i sa ostalim centralama kako oprema bude bila zamenjivana.

Za sam kraj smo ostavili informacije o rak-rani naše fiksne telefonije - dvojnicima i PCM-u i njihovom odnosu prema ADSL-u. Kao što možda znate, Telekom će uskoro krenuti sa maloprodajom ADSL-a, odnosno neće više samo iznajmljivati linkove provajderima. Glavni problem sa internetom u Srbiji je veliki stepen nedostupnosti broadband interneta, pogotovo ADSL-a, usled zastarelih centrala, dvojnika i slično. Međutim, na forumu su nam se javili korisnici koji su se prijavili za ADSL kod Telekoma bez obzira na trenutnu nemogućnost tehničke realizacije kojima se Telekom javio u rekordnom roku tražeći potvrdu da li žele ADSL, pošto bi im u tom slučaju bili uklonjeni PCM uređaji i bili bi razdvojeni od dvojnika. Da li to Telekom u neku ruku planira da ucenjuje korisnike uzimanjem ADSL-a kod njih da bi ih razdvojio od dvojnika (napominjemo da ovakva procedura nije moguća ukoliko se korisnik prijavi kod drugog provajdera, pošto bi samo dobio odgovor da nema tehničkih mogućnosti bez daljih napomena), ili je pak reč o čisto tehničkoj stvari gde će prioritet prilikom digitalizacije imati korisnici koji se opredele za ADSL zbog olakšavanja tehničkog izvođenja - to ne možemo sa sigurnošćću znati niti tvrditi. Telekome - to nije lepo, a u uređenim državama je i kažnjivo...

Podsećamo još jednom da je uglavnom reč o još uvek nezvaničnim informacijama te da se ne mora ispostaviti da će se navedeni scenariji zaista i ostvariti.

Izvor: BENCHforum

http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=12115

E ovako, ljudi,
danas sam se prijavio kod Sezama za ADSL, i prijava je, da tako kažem, pod znakom pitanja. Objasnio sam čoveku da sam podneo zahtev kod Telekoma, oni ne odgovaraju, i da sam rad da pređem na Sezam, sad kad postoje mogućnosti; on mi kaže povodom toga da Telekom igra "malo nefer igru" što se tiče toga, jer kad podnesete zahtev kod njih, oni iako odugovlače sa tim, neće da proslede tehničke mogućnosti, jer "sami stave šapu na taj broj, i kažu da je broj već zauzet što se ADSLa tiče", tako da je njima problem da provere moje tehničke mogućnosti. Rekao mi je da će proslediti moj broj telefona Sezamrpo-ovom agentu prodaje, a on će se juriti sa Telekomom da im daju informaciju o tehničkim karakteristikama mog broja, pa ako uspeju, i ustanove da postoji tehnička mogućnost za ADSL, oni će instalirati opremu u mojoj centrali, i kontaktirati me oko potpisivanja ugovora. Šabac je bio predviđen da krene sa realizacijom od polovine decembra, ali je prekjuče to pomereno na kraj decembra, tako da kad Telekom krene da radi sa tim, i oni će to biti u stanju. Dalje, na moju napomenu da koristim Linux i BSD, i pitanje da li postoji mogućnost da dobijem neki ethernet ruter sa modemom u sebi, on je rekao, citiram "naravno da mi ni u kom slučaju ne želimo da ometamo naše korisnike koji koriste Linux, i dobićete besplatno ehternet router sa modemom u sebi, koji povežete na mrežnu kartu, ukucate DNS parametre, username i password, i odmah ste na internetu", sve besplatno, u sklopu besplatnog setupa, što mi je baš bilo drago.
I to je to, ja ću sada da čekam šta će biti od toga, pa ću, ako Bog da, tamo oko Nove Godine, postati ponosni korisnik Sezampro ADSL usluge.

Pratim ovu temu posto sam zainteresovan ali nisam imao nikakvu informaciju ili komentar sve do malopre. Naime, zvala me riba iz Sezama da me podseti na prijavu (prijavljivao sam se redom kod svih) i da pita hocu li da se ubacim kod njih. S obzirom da sam juce eazgovarao sa likom koji radi u Telekomu (Loznica) koji kaze da se uopste ne najavljuje bilo kakav rad na centrali ali da ce biti ADSL-a tokom 2007, pitao sam kakve ona to informacije ima. Odgovorila je da oni sad pricaju sa prijavljenima a da od sredine meseca vrse provere. Navodno svi ce da daobiju ali je pitanje kad. Ako uvodjenje usluge kasni vise od mesec dana onda je prvi mesec besplatan. Bez obzira sto mi Sezam nesto i nije simpatican, iznenadio sam se bezobrazlukom da nude potpisivanje ugovora na slepo pa posle sta bude (ako ne bude odmah, bice nekad a naknada za dusevni bol je besplatan mesec). Zamisljam situcaiju da se neko primi na ponudu, Telekom pocne da uvodi net svojim pretplatnicima i da zavrce ostale a Sezamove ribice ima da ponavljaju "nije do nas nego do Telekoma". Tako sam dosao do zakljucka da se ipak ne treba pecati na ove ponude i da niko od ostalih provajdera nece pustiti net pre telekoma, pa kad bude, nekima pre nekima kasnije.

Ne znam kako sezam uopste moze da krene pre telekoma, kad se zna da telekom ima pravo na probni period od tri meseca. Tek posle tog perioda ostali provajderi mogu poceti sa ukljucivanjem svojih pretplatnika. Tako da Sezam i ostali ne mogu poceti sa radom pre 1. aprila.2007(za mesta kod kojih do sada nije bilo ADSL).

Izgleda da Telekom zeli da se bezobrazno nametne ali ljudi već je 2007 na pragu a u evropi od kad imaju ADSL2 i ADSL2+ ... 1Mbps ... 2Mbps...8Mbps
Ah puste želje a velika većina je još kod nas na dial-upu.

Ne znam kako sezam uopste moze da krene pre telekoma, kad se zna da telekom ima pravo na probni period od tri meseca. Tek posle tog perioda ostali provajderi mogu poceti sa ukljucivanjem svojih pretplatnika. Tako da Sezam i ostali ne mogu poceti sa radom pre 1. aprila.2007(za mesta kod kojih do sada nije bilo ADSL).

Pa ja ne znam koji deo nisi razumeo. Čovek je lepo rekao da Telekom kreće u realizaciju usluge u Šapcu krajem decembra, bilo je predviđeno za 15. decembar, pa je pomereno za kraj meseca, tako da će i oni (Sezam) tek tada biti u mogućnosti da krenu sa realizacijom. Budući da sam ja centrali koja je 10 km od grada, a ovde neki kažu koji takođe žive na periferiji da ih iz Telekoma zezaju, neće da idu po selima, iako postoje tehničke mogućnosti, ja se plašim da i ja ne budem jedan od onih koje će da *****avaju, te sam se obratio Sezamu, i čovek kaže da će predati moj broj agentu prodaje u Sezamu, te da će on juriti Telekom za mene, i da ako postoje mogućnosti, da će mi oni sigurno obezbediti ADSL. E sad, ja kontam da će lakše Sezam kao institucija da mi sredi ADSL, nego ja lično da moljakam po šalterima Telekoma. Sve mi je jedno, uostalom, kod koga ću biti, samo da se dokopam ADSL-a. Ja se nisam odjavio, tj. nisam povukao zahtev upućen Telekomu, već sam se prijavio i kod Sezama, pa ko pre izađe sa konkretnim rešenjem, idem kod njega da potpišem ugovor. Ionako sam kod Telekoma samo podneo zahtev, a ugovor nisam potpisivao.

Izgleda da Telekom zeli da se bezobrazno nametne ali ljudi već je 2007 na pragu a u evropi od kad imaju ADSL2 i ADSL2+ ... 1Mbps ... 2Mbps...8Mbps
Ah puste želje a velika većina je još kod nas na dial-upu.
moj kum u parizu ima 8mb vezu,a inace veze ispod 2mb i ne prodaju.to je koliko mi se cini adsl2+

Pa ja ne znam koji deo nisi razumeo. Čovek je lepo rekao da Telekom kreće u realizaciju usluge u Šapcu krajem decembra, bilo je predviđeno za 15. decembar, pa je pomereno za kraj meseca, tako da će i oni (Sezam) tek tada biti u mogućnosti da krenu sa realizacijom.
Ili ja nisam dobro razumeo sezam, eunet i teleport. Jos u oktrobru, kada se pocelo sa prijavama kod telekoma, prvo sam pozvao navedene provajdere, da sam zainteresovan za ADSL uslugu kod njih. Svi do jednog su mi rekli da mogu da udju u igru tek posle tri meseca telekomovog probnog perioda. da sacekam i td.i td.. E pa onog trenutka kad probni period pocne + tri meseca je vreme kad ostali mogu da pocnu sa ponudom ADSL-a... Tako mi je receno... e sad ako se nesto u medjuvremenu nije promenilo..ne znam.

@drljaca
Lose ti se cini :) , ADSL 2+ je 24Mbit/s a ADSL 1 ide do 8Mbit/s. Ako je tvoj kum u Parizu, baci mu ovaj link: www.free.fr ;)

>

ADSL2...
Brutalne brzine :S:
eh zemljo Srbijo :wall:

Da sezam uvede adsl net pre Telekoma nema sanse samo pokusavaju da naivne navuku da potpisu ugovor plate prvi mesec, a net kad dobiju, sto se tice telekoma ja sam cuo da je prikljucivanje odlozeno tek za 15. januar, a ne za kraj decembra kako stvari stoje bice dobro ako taj net dodje do kraja 2007 godine posto se stalno nesto u nedogled odlaze.

ajde sad recite, sta bi radili sa 24 Mbit ? :)

posle svega sto smo preziveli, bilo bi fino da svi imamo i 10 puta manju brzinu...

ja cekam odgovor od telekoma... sabac... valjda ce da pozure, svrbe me pare :p

!

ajde sad recite, sta bi radili sa 24 Mbit ? :)

posle svega sto smo preziveli, bilo bi fino da svi imamo i 10 puta manju brzinu...

ja cekam odgovor od telekoma... sabac... valjda ce da pozure, svrbe me pare :p

u tome i jeste problem.
To sto smo preziveli nije nasom krivicom:S: i vaditi se na to je cist cinizam :mad:

dosta vise sa opravdanjima i glupostima,
dajte brzi net :eyebrows:
ako nisu nasi u stanju da to odrade, dajte strancima pa da nam bude "lose" kao i njima ;)

Da sezam uvede adsl net pre Telekoma nema sanse samo pokusavaju da naivne navuku da potpisu ugovor plate prvi mesec, a net kad dobiju, sto se tice telekoma ja sam cuo da je prikljucivanje odlozeno tek za 15. januar, a ne za kraj decembra kako stvari stoje bice dobro ako taj net dodje do kraja 2007 godine posto se stalno nesto u nedogled odlaze.

Sezam je vеć počeo sa pružanjem ADSL usluge u Futogu pre Telekoma.
http://www.elitesecurity.org/t221008-1#1383541

Sezam je vеć počeo sa pružanjem ADSL usluge u Futogu pre Telekoma.
http://www.elitesecurity.org/t221008-1#1383541

Neverujem u sve sto se napise na forumu... Pogotovo ne u informaciju da je telekom dozvolio bilo kom provajderu da pre njega pocne sa adsl uslugom, znas da je Telekom hteo da deli pogacu ne bi uzeo da bude provajder vec bi samo ugradio opremu i pustio provajdere sklapaju ugovore sa korisnicima kao sto je to uradjeno u BG-u, NS-u i Nisu.

Pre jedno pet, sest dana sam pozvao 9813 i trazio uvodjenje 512/128. Raspitao sam se za neplacanje setup-a i za 15% popusta, i prema recima sluzbenice obe varijante su na snazi. Srecom.
Receno mi je, takodje, da ce mi adsl biti uveden do kraja meseca.
Kakva su Novosadjanska:) iskustva sa cekanjem? Kada da se nadam otprilike da cu da dobijem?
Anyone?

Epilog...
Danas nazvah opet da vidim kako stoje stvari. Bolje da nisam, bar bih se nadao jos malo. :wall:
Rece mi sluzbenica, skidajuci me sa one stvari, da je bilo planirano da ce se uvoditi do kraja decembra, ali da ce se to ipak desiti u januaru ili u februaru.
Da covek popizdi, uselio sam se u novu zgradu...cekao telefon i kablovsku mesecima i kada je sve napokon stiglo - ajd cekaj jos.
Nemam snage, odustajem.

Koji zlotvori i neradnici , joj zemljo Srbijo , MONOPOLISTO TELEKOMU !

U Smederevskoj Palanci, prijave do 31 dec.
Klasika, setup free itd...
Na pitanje kada ce to proraditi odgovor glasi:
" to niko ne zna...Kad stigne oprema...Moze da bude i za mesec dana, moze i za par godina"
:wall: :mad: :wall:

U januaru su rekli ADSL u aprilu... :)

kao sto rekoh 5-6 strana ranije... nema leba od njih.

pa meni su rekli u junu da ce biti u julu, u avgustu da pocinje u oktobru
u oktobru su "poceli da planiraju pripreme", a bice do sredine novembra
tada su pocetka presli na "pripremu za planiranje pocetka"..., a bice do marta
sad za mart najavljuju "plan za pocetak pripreme"
(a da ne pricam kako su mom drugu pre dve godine rekli da ce biti posle nove godine)
u principu niko nije slagao, jer oni i nisu precizirali na koju godinu misle
...3,4, na prozor, kroz prozor... ma daj stvarno vise.

ali oni nisu lokalna punionica gaziranih pica, nego najvece drzavno preduzece, valjda bi mogli da budu toliko ozbiljni da kazu NEMA PRIKLJUCAKA DO 2010, a ne ovako od oktobra do oktobra.

idem da kupim kablovski modem. sto bi rekle babe: "da bog da ih lecili ko sto oni nama uvode adsl :-devil-: "

Poslednja izmena:
Krajnje neozbiljno od jedne "svetske":) kompanije al navikli smo nemamo bolje

Pa kao i svaka druga drzavna firma niko nista ne zna niti ga zanima, i svi se vode sa motom "none of my bussines"....i da..kolega koji to radi sad nije tu...
Secam se kad mi je covek iz energosofta pricao kakve su muke imali kad su pokretali nspoint...sve izmirili platili sta je trebalo...ali nisu mogli da odrade jer su se negde zaturili njihovi papiri u telekomu :)...u najmanju ruku ko da je telekom trebao nspointu nesto da plati a ne obrnuto...sve u svemu za sada se drzim wireless-a a ovo kad stigne...

evo ja sam čak dobio potvrdu od jedne komšinice koja radi na održavanju mreže *s ove strane dunava* da je nešto obilazila centrale ovih dana i da nije zezanje , jer kaže da je lično videla da je oprema već instalirana ... dakle , izgleda da nisu prazna obećanja , sad jedino da vidimo kolko su svarno brzi ...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno