Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posaljem ja danas Telekomu direct message na twitteru...

Njihov odgovor...

Nije mi jasno kada misle da objave, posto je 01.07. za dva dana... :sceptic: Mislim da od ovoga nema nista, ali ipak sacekacu do 01. jula, pa ukoliko ne bude nista novo napustam Telekom posle skoro 7 godina koriscenja...

Ma nema od toga nista, a svi su duplo jeftiniji nego telekom...

Jeste. Na pingtest.net mi izbacuje packet loss 88% sa ovim intracom smecem, a kada sam uzeo havajca od komsije packet loss je 0%. Isto je broj crc, hec gresaka drasticno smanjen.

Pokazuje ti packet loss 88% jer ti je upaljen firewall na ruteru.
Isključiš ga pa će i tebi biti 0. Da ti je stvarno packet loss 88% ne bi mogao živu stranicu da otvoriš.

Dok sam imao WiFi na 2.4ghz anteni i kad mi se pojavi packet loss veći od 1 samo to je bio šou.

Prilozi

• 3.jpg
    3.jpg
    181.9 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
Firewall ni u kom slučaju nije razlog za gubitak paketa!

Ja sam imao taj ruter dok ga grom nije spržio, kažem samo da je i meni pokazivao 88% packet loss dok nisam isključio firewall, ali net mi je radio stabilno bio on uključen ili isključen, razlika je bila samo šta je pisalo na pigntest.net što se packet loss tiče.

Neka ga isključi i onda će stvarno da vidi da li ima packet loss.

@Vuk, u ovom slucaju firewall na ruteru jeste krivac, ovaj procenat je njegovo maslo :)

@treci

Ne znam da li će ti ovo pomoći i da li ima veze sa tvojim problemom ali ja kad sam uzeo ADSL dobio sam taj isti ruter i imao sam problem sa njim što se igranja online tiče, tad konkretno PES 2011. Nisam mogao ni sa kim da se spojim, izbacivalo mi ovu grešku

Neko je provalio šta je problem i postavio ovo rešenje i to mi je pomoglo, naravno prvo sam morao da otvorim portove koji su potrebni za igru(tebi ovo otvaranje portova nije potrebno), a onda ovo ostalo

http://i.imgur.com/MT2aE.jpg
http://i.imgur.com/Pqrb4.jpg
http://i.imgur.com/9WoQC.jpg
http://i.imgur.com/mvxTm.jpg
http://i.imgur.com/kM4xQ.jpg

Može neko da te posavetuje oko ovoga ko se razume, da li će ti ovo nešto uopšte značiti za tvoj problem, pošto kažeš da neće da ti otvara neke stranice. Mada bi bilo najbolje da pozoveš njihovu tehničku podršku ako već nisi.

Poslednja izmena:
Na svim mrežama (ruterima) koje stalno ili povremeno održavam (posao, kuća, rodbina, prijatelji) je firewall uključen a do sada nisam video toliki gubitak paketa na ping testu. Ali neću sporoti da pokvaren ruter brljavi sa uključenim firewall-om.

@maremas

na tvom ruteru si pogasio sve sigurnosne mehanizme u okviru firewalla što je loše, pootvarao si portove neophodne za normalno funkcionisanje PES-a online a potom si uključio i DMZ za IP adresu svog računara!? Pretpostavljam da nisi znao da DMZ otvara sve portove za navedenu IP adresu pa samim tim otvaranje pojedinačnih portova u opciji Virtual server i Special application nije potrebno.
Nijedna igra ne traži sve to što si ti uradio kako bi funkcionisala online, potrebno je samo otvoriti određene portove koje igra koristi i sve bi bilo ok, uz očuvanje kolike-tolike sigurnosti koju svaki ruter pruža.

Prvo što sam uradio je bilo otvaranje portova, ali samo sa otvaranjem tih portova igra nije htela da radi, ništa se nije promenilo dok nisam ama baš sve odradio kao na slikama gore. Jednostavno nije radilo.
Znam njih par koji su tad imali isti problem(isti ruter) kao ja i kuburili smo sa njim više od mesec dana dok nam neko nije pokazao šta tačno da uradimo.

Sa prosleđivanjem pravih portova na IP adresu računara mora da radi, u najgorem slučaju aktiviranjem DMZ-a bi svaka online igra morala da funkcioniše ispravno online. Ako radi samo u kombinaciji opcija koje si gore postavio nedvosmisleno je da je taj ruter teško i neispravno đubre. Ali dobro, očekivati više od Telekoma je neozbiljno :)

Sa prosleđivanjem pravih portova na IP adresu računara mora da radi, u najgorem slučaju aktiviranjem DMZ-a bi svaka online igra morala da funkcioniše ispravno online. Ako radi samo u kombinaciji opcija koje si gore postavio nedvosmisleno je da je taj ruter teško i neispravno đubre. Ali dobro, očekivati više od Telekoma je neozbiljno :)
Ocekivati bilo sta od telekoma je neozbiljno :D

Ma ruter je blago receno tesko smece. IPTV sam stavio na LAN2 i cesto se gubi i slika se zamrzava i muti, a neke stranice na netu moram po par puta da probam da otvorim. Ne vidim razlog sto bih iskljucivao firewall u rurteru? Jednostavno, probao sam drugi ruter i sa njim funkcionise, tako da je realno da ocekujem da mi zamene. Ruter sam dobio u polu pocepanoj kutiji, bez cd, bez uputstva, sa par nabacanih kablova, tako da me ne cudi sta se desava. Nego ako neko moze da mi predlozi sta mogu da ucinim povodom snr margin, auttenation i silnim greskama koje se pojavljuju (fec, hec, crc)? Doduse gresaka je bilo daleko manje kada sam koristio drugi ruter.

Hvala za link, sad pitanje, posto je akcija IPTV+ADSL, da li to znaci posto je prvih 12 meseci dinar, moram da uzmem drugih 12 meseci po full ceni, ili mogu da kazem cao zdravo posle 12. Bonus pitanje moze li bez IPTV da se pazari paket?

Hvala za link, sad pitanje, posto je akcija IPTV+ADSL, da li to znaci posto je prvih 12 meseci dinar, moram da uzmem drugih 12 meseci po full ceni, ili mogu da kazem cao zdravo posle 12. Bonus pitanje moze li bez IPTV da se pazari paket?

Moras ugovor da ispostujes do kraja, ako je 24 meseca. Mozes da uzmes samo adsl, ali ne znam kakve su akcije (valjda 2g za click 4 po ceni click 1).

kako se to uopste isplati, click 1 + IPTV je 2500, a box ima za iste pare a dodje i mobilni u cenu?

Prijavio sam im problem. U toku razgovora izmedju mene i gospodina sa druge strane linije nije bilo ni malo normalno posto on nije imao pojma o cemu ja njemu pricam. Na kraju se svelo na to da ako sijaju lampice na ruteru zeleno da je po njemu sve ok, ali da mora izaci neko na teren da vidi sta se konkretno desava. Sad cu ih verovatno cekati bar 10 dana :mad:. Nego, ima li ko da mi da smernice sta da cinim sa pitanjem iz prethodnog posta?

Poslednja izmena:
Ako ti sa drugim ruterom radi bolje, trazi od telekoma novi. Ako ti to ne upali, kupi neki tp-link ruter. Nisu skupi, a trebalo bi da su bolji od krsa koje telekom daje. Zadnja opcija je da odjavis iptv. Kada sam odjavio iptv, svanulo mi. Nisam imao vise prekida konekcije, a margine su se poboljsale i nije bilo vise error-a. Ne ocekuj neku pomoc od ovih iz call centra, jer su vecinom noob-ovi i citaju pitanja sa papira(i odgovore:D).

Poslednja izmena:
Moj ti je savet da probas da od njih dobijes neki router jer se "bolje kaci" na njihovu kinesku opremu, da se tako izrazim.. Ili kupi neki kvalitetniji D-link npr, jer sam imao tp-link neki od 25e i losije je radio od hg530, imao sam i blago povisen ping, packet loss itd...

Ako ti sa drugim ruterom radi bolje, trazi od telekoma novi. Ako ti to ne upali, kupi neki tp-link ruter. Nisu skupi, a trebalo bi da su bolji od krsa koje telekom daje. Zadnja opcija je da odjavis iptv. Kada sam odjavio iptv, svanulo mi. Nisam imao vise prekida konekcije, a margine su se poboljsale i nije bilo vise error-a. Ne ocekuj neku pomoc od ovih iz call centra, jer su vecinom noob-ovi i citaju pitanja sa papira(i odgovore:D).

Dok sam koristio samo internet parametri konekcije su bili sasvim ok (daleko od savrsenih, ali daleko i od ovoga sto je sada), nije bilo gresaka i funkcionisao je net lepo. Sve to sa huawei hg552. Sada sa intracom ruterom i iptv je katastrofa. Odjavio bih iptv ali sam uzeo box, tako da ce to malo teze ici. Sto se call centra tice nemam nista da dodam :d.

Moj ti je savet da probas da od njih dobijes neki router jer se "bolje kaci" na njihovu kinesku opremu, da se tako izrazim.. Ili kupi neki kvalitetniji D-link npr, jer sam imao tp-link neki od 25e i losije je radio od hg530, imao sam i blago povisen ping, packet loss itd...

Probacu nekako da uzmem bar ovaj huawei, posto sam probao komsijin i sa njim fercera dosta bolje. Zvao me jedan od zaposlenih i rekao da ne mogu doci 5-6 dana posto imaju mnogo posla. A razgovor sa njim bolje da ne prenosim ovde, jer stvarno nema potrebe, sve je rekao @Panzer Meyer.

Znaci za greske i margine nema resenja?

Pa te greske jedino sto mozes da uradis je da sve sto je u tvojoj nadleznosti sredis..
Od onog kabla koji ulazi u tvoju kucu i sve ostale spojeve, gole zice, uticnice, sve proveri sve mora biti dobro provereno i izolovano..
Ako si u zgradi, pomoci nema, mozes samo uticnice i ako si "kalemio" neke kablove to da ispravis ili plati nekom ko se razume u te stvari nek ti sve po jus-u ispovezuje to..
Mada realno 95% problem je kod njih..
Mozes i od njih da trazis da posalju ekipu da ti to proveri.. Tako su meni..

Moze li ovo sa ADSL?

Mnogi mozda ne znaju da u istom gradu (ja sam probao cak i iz prvog sela pored grada) mozete poneti svoj telekom ADSL ruter kod nekoga i koristiti ga bez problema samo ako ta linija ima ukljucen ADSL,broj nije bitan,radice vam kao kod vase kuce.

Normalno moze se seliti ADSL sa broja na broj a ja sad pitam,moze li se seliti ADSL sa broja na drugi broj ako nije telekom ADSL nego recimo SBB?Kako ce telekom ukljuciti i da li ce hteti da ukljuci ADSL na drugi broj ako nije telekomov ADSL?I da li bi taj recimo SBB ADSL radio na drugoj liniji koja ima ADSL kao sto radi kad je telekom provajder?

Pa te greske jedino sto mozes da uradis je da sve sto je u tvojoj nadleznosti sredis..
Od onog kabla koji ulazi u tvoju kucu i sve ostale spojeve, gole zice, uticnice, sve proveri sve mora biti dobro provereno i izolovano..
Ako si u zgradi, pomoci nema, mozes samo uticnice i ako si "kalemio" neke kablove to da ispravis ili plati nekom ko se razume u te stvari nek ti sve po jus-u ispovezuje to..
Mada realno 95% problem je kod njih..
Mozes i od njih da trazis da posalju ekipu da ti to proveri.. Tako su meni..

Sto se tice kucne instalacije isprobao sam sve kombinacije, cak i povezivanje jedne uticnice na kabl koji dolazi u kucu i sve je isto. Rekli su da ce doci za koji dan, pa cu im onda zatraziti da sve provere.

Hvala na pomoci i predlozima :wave:

Moze li ovo sa ADSL?

Mnogi mozda ne znaju da u istom gradu (ja sam probao cak i iz prvog sela pored grada) mozete poneti svoj telekom ADSL ruter kod nekoga i koristiti ga bez problema samo ako ta linija ima ukljucen ADSL,broj nije bitan,radice vam kao kod vase kuce.

Normalno moze se seliti ADSL sa broja na broj a ja sad pitam,moze li se seliti ADSL sa broja na drugi broj ako nije telekom ADSL nego recimo SBB?Kako ce telekom ukljuciti i da li ce hteti da ukljuci ADSL na drugi broj ako nije telekomov ADSL?I da li bi taj recimo SBB ADSL radio na drugoj liniji koja ima ADSL kao sto radi kad je telekom provajder?

Ako na broju postoji aktivna ADSL konekcija može se koristiti ruter ili samo parametrii (user/pass) od bilo kog provajdera. Jedina razlika je da će brzina biti onolika na koliko je otvoren port na broju na koji se kači taj drugi ruter/user-pass. Npr. ukoliko na broju na kome je ADSL brzine 4Mbit probate svoj ruter ili samo user/pass od svoje konekcije koja je 6-16Mbit imaćete samo 4Mbit jer je port na tom broju na tu brzinu podešen, a sve konekcije koje su min. 6Mbit bi trebale da rade i do 16Mbit. Ovako je radilo ranije a pretpostavljam i da je sada ista situacija.

Poslednja izmena:
A propos firewall-a, evo i kod mene je identicna situacija (potpuno nov modem) - firewall on: 88% packet loss, firewall off: 0% packet loss. Sad treba mozgati i traziti gde je blokada.

evo sta koci - u firewall-u je dovoljno odstiklirati "SPI and Anti-DoS firewall protection".

Poslednja izmena od urednika:
Ta opcija ne bi smela tek tako da odbacuje pakete u tom % ali posto se ocigledno radi o poluproizvodu onda i nije cudno. Cak i na jeftinim Tp-link ruterima to ne pravi poblem.

Pa lepo ugasi firewall. Ja bez firewall-a na ruteru evo vec 7 godina, i nikad problema nisam imao.

Zahvaljujem @Vuk i samo mi reci ako nema na liniji ADSL i ja odem u telekom da mi prebace sa drugog broja ali sa drugim provajderom hoce li oni to uciniti,mislim,kako ce to da naplate kad mi ne daju oni ADSL i da li moraju da ukljuce tu ADSL?
Ovo sve pitam zato sto bih potpisao na 2 godine a zavrsava mi se stan u kome nisam siguran da li cu ziveti ili ga prodati pa da ne bude problema kada budem zeleo da preselim ADSL...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno