Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Data Path = Fast - nije uključen interliving

Data Path = Interleaved - uključen interliving, ako je lošija parica (sa većim slabljenjem i manjim SNR marginama može da poboljša uspostavljanje i stabilnost linka)

Standard – pokazuje uspostavljen ADSL standard (tipično ADSL2+ ili G.dmt).

Bandwidth Down/Up(kbps) – kada je link uspostavljen realna brzina prenosa podataka (modem↔DSLAM).

SNR Margin Down/Up(dB) – margine šuma koje govore koliki je šum i treba da se kreće u granicama od (25-40)/ (25-40). Što je SNR veći to je bolje. Modem može da radi i sa manjim SNR marginama, ali će raditi nestabilnije, dolaziće do prekidanja linka ili smanjenja protoka zbog povećanih grešaka.

Attenuation Down/Up(dB) – slabljenje na fizičkoj liniji. Ako je suviše veliko neće doći do uspostavljanja linka. Treba da se kreće u granicama (0-20)/ (0-20). Što je slabljenje manje to je bolje.

CRC / FEC / HEC Down/Up – brojači grešaka (bita, ramova, zaglavlja) koji su obično bliski ili jednaki nuli (za uspostavljen link i autentifikaciju ok). Velik broj grešaka (~1000 ili ~10000) ukazuje na probleme sa velikim signal/šumom, velikim slabljenjem parice, lošom paricom, lošom instalacijom ili lošim kontaktima na izvodu ili samoj kućnoj instalaciji.

Sa stranice System Information najvažnije informacije (pri uspostavljenom linku) su SNR Margin Down/Up(dB), Attenuation Down/Up (dB) i CRC/FEC/HEC Down/Up. Ostala polja bitna su samo ako odstupaju od normalnih vrednosti."

Sa telekomovog sajta.

^^ Verovatno da bi sprečili da 3 meseca neko vozi 16 megabita, pa posle da smanji kad isteknu tri pretplate po dinar, što sam ja, jel, planirao da uradim. :)

e ovo sam i ja sada hteo da uradim u decembru, pa me zanima jel ako ja podpisem ugovor na 1024/128 a posle se prebacim na najjaci paket furam tako tri meseca i po isteku ta tri meseca vratim na moj paket hoce mi onda napltiti za korscenje paketa click16 ili samo ono 1 dinar u okviru promocije?

i sto me jos zanima ona usluga speed up na kom to pricipu sada funkcijonise? jel se to sada placa ili je to postala besplatna usluga telekoma? znam da se ranije napalacivala usluga u koriscenju 3 sata pa ako zelite ponovo morate da aktivirate speed up ili sada se to aktivira i stoji tako dogod ste njihov korisnik? ako je to drndanje da sada na svaka tri sata ja moram da je aktiviram onda mi nevredi da se cimam i da prelazim sa verata gde mi net odlicno radi!

1) SpeedUP nije postao besplatan.
2) Zahtev za ADSL SpeedUP je besplatan.
3) Dovoljno je podneti zahtev za speedUP da bi eliminisao overhead i dobio punu brzinu paketa koji placas.
4) Nemozes da podneses zahtev za speedUP ako si na paketu 4mb i vise, moras da se vratis na najmanje 2mb da bi podneo zahtev, pa posle mozes da se vratis na vece brzine bez problema.
5) Jednom kada podneses zahtev za speedUP, ostaje ti aktiviran zauvek, ili u slucaju ako kazes telekomu da te skinu sa njega.
6) Koristite search i zapravo citajte forum, reci o ovome je bilo.

3) Dovoljno je podneti zahtev za speedUP da bi eliminisao overhead i dobio punu brzinu paketa koji placas.
4) Nemozes da podneses zahtev za speedUP ako si na paketu 4mb i vise, moras da se vratis na najmanje 2mb da bi podneo zahtev, pa posle mozes da se vratis na vece brzine bez problema.
5) Jednom kada podneses zahtev za speedUP, ostaje ti aktiviran zauvek, ili u slucaju ako kazes telekomu da te skinu sa njega.

ok to je meni sve jasno, ali na koji se sada nacin tarifira cena speed up usluge? posto verujem da nece moci ono sto sam ja hteo i vecina da uzmu click1 a da se prebace na click16 i pre isteka treceg meseca da se vrate na click1 to verovatno ne moze odnosno moze ali onda verovatno placam ko da koristim taj paket a ne poromociju na koju sam podpisao ugovor!

znaci i da predjem sada sa verata na telekom da iskoristim ova tri meseca bonusa i da ostanem kod njih i da aktiviram speed up uslugu na koji se nacin to tarifira,? cena mog (click1) paketa + jos koliko?

e ovo sam i ja sada hteo da uradim u decembru, pa me zanima jel ako ja podpisem ugovor na 1024/128 a posle se prebacim na najjaci paket furam tako tri meseca i po isteku ta tri meseca vratim na moj paket hoce mi onda napltiti za korscenje paketa click16 ili samo ono 1 dinar u okviru promocije

Meni su rekli u kor. servisu (nazovi i ti 9813 pa proveri) da se za vreme trajanja ugovora može menjati paket, ali samo sa sporijeg na brži. Ako jednom povećaš na Click 16, ne možeš posle da smanjuješ dok ne istekne 12 meseci.

Poslednja izmena:
Meni su rekli u kor. servisu (nazovi i ti 9813 pa proveri) da se za vreme trajanja ugovora može menjati paket, ali samo sa sporijeg na brži. Ako jednom povećaš na Click 16, ne možeš posle da smanjuješ dok ne istekne 12 meseci.

pazi kada ni oni neznaju? neki kazu da su dobili informaciju da se moze koristiti taj fazon dok drugi opet kazu da ne moze. e sada kome verovati?

^^ Meni definitivno ne pada na pamet da rizikujem. Hajde da mi Click 16 nešto neophodan, nego bih to uzeo eto više iz zahebancije, da probam malo brži net kod kuće, ali mogućnost da zaglavim na Click 16 paketu tj. 9 x 5.516 dinara me potpuno oduvraća od te zamisli.

^^ Meni definitivno ne pada na pamet da rizikujem. Hajde da mi Click 16 nešto neophodan, nego bih to uzeo eto više iz zahebancije, da probam malo brži net kod kuće, ali mogućnost da zaglavim na Click 16 paketu tj. 9 x 5.516 dinara me potpuno oduvraća od te zamisli.

nemoj da mislis da sam ja nesto bolji sa param ali ako mogu da iskoristim varijantu da imam 3 meseca gratis 16 mb sto da ne taman bi dobro to iskoristio da poslidam ono jos sto me zanima!

nemoj da mislis da sam ja nesto bolji sa param ali ako mogu da iskoristim varijantu da imam 3 meseca gratis 16 mb sto da ne taman bi dobro to iskoristio da poslidam ono jos sto me zanima!

Uzmes u startu paket 16mbs i vozis tri meseca onda raskines ugovor i platis kaznu za raskid ugovora 5900 din. Imao si 16mbs net po ceni od 1966 din za mesec dana.
Moze li ova varijanta?

ok to je meni sve jasno, ali na koji se sada nacin tarifira cena speed up usluge? posto verujem da nece moci ono sto sam ja hteo i vecina da uzmu click1 a da se prebace na click16 i pre isteka treceg meseca da se vrate na click1 to verovatno ne moze odnosno moze ali onda verovatno placam ko da koristim taj paket a ne poromociju na koju sam podpisao ugovor!

znaci i da predjem sada sa verata na telekom da iskoristim ova tri meseca bonusa i da ostanem kod njih i da aktiviram speed up uslugu na koji se nacin to tarifira,? cena mog (click1) paketa + jos koliko?

Mislim da mesas speedUP uslugu sa menjanjem paketa. SpeedUP u realnosti je trebalo da sluzi da imas brzi internet na 3 sata za koje platis nekih 50 dinara kolko vec. E sad ono sto je telekom prevideo da ti prijavom na speedUP eliminises overhead paketa to je bila samo dodatna pogodnost za nas korisnike, koji smo iskoriscavali tu pogodnost da zauvek imamo malo brzi internet od ljudi koji nisu prijavljeni na speedUP.

Meni su dva različita operatera rekla da nije moguće, dok traje ugovor, prelaziti za bržeg na sporiji paket, ne znam odakle tebi drugačija informacija. Možda je u praksi i moguće promeniti brži paket za sporiji zahvaljujući rupi u njihovom informacionom sistemu, a možda i nije. Što se mene tiče, odustao sam od zamisli, neću se kockati. :)

Mislim da mesas speedUP uslugu sa menjanjem paketa. SpeedUP u realnosti je trebalo da sluzi da imas brzi internet na 3 sata za koje platis nekih 50 dinara kolko vec. E sad ono sto je telekom prevideo da ti prijavom na speedUP eliminises overhead paketa to je bila samo dodatna pogodnost za nas korisnike, koji smo iskoriscavali tu pogodnost da zauvek imamo malo brzi internet od ljudi koji nisu prijavljeni na speedUP.

nisi me razumeo sta ja hocu da kazem! nezelim da ja mesam pakete (plan je bio da ako se moze uzeti 16 mb ali posto jos nista neznam ostaje znak pitanja) jer ja sam trenutno na veratu i imam ovo 1024/128 sto bi isto uzeo kod telekoma jer kada vec prelazim uzeo bih ponovo isti paket. e sada sto se tice speed up usluge tu nikako da kaze na koji nacin funkcijonise? znam da sa aktviranjem te usluge se odbacuju oni gubici adsl-a koji su sada prisutni nego me zanima vise jer se mora svaka tri sata aktiivirati ta usluga i za svaku aktivaciju je po 50 dinara ili vec koliko?

dajte neka neko objasni malo detljnije oko toga? znam da prvo moram da podnesem telekomu zahtev za aktiviranje te usluge ali sto me idalje buni je to dali ta aktivacija traje ceo mesec ili se mora na svaka tri sata ponovo aktivirati i ponovo za svaku aktivaciju speed up usluge izdvojiti 50 din? ako je tako kako ja mislim da jeste onda je mnogo glupo! jer uzmite da u jednom danu je aktivirate 8x po 50 din to je vec 400 dinara za jedna dan pa puta 30 dana to je 12.000 hiljada dinara pa za te pare cu onda uzeti 16 mb jeftinije cu proci.

ali ako ja gresim neka neko to bolje objasni!!!

Poslednja izmena:
Naravno da je tako,samo ne razumem sta si hteo,da za 50din aktiviras ceo mesec pa da umesto 1024 imas 2048 ili sta si mislio nikako ne razumem ta tvoja poredjenja za 12000din...?

To je usluga za one kojima odmah u datom momentu treba dupla brzina!Treba mi HITNO win xp ili film u 3 ujutro i necu da cekam 1.5 sat nego 45 min a zabole me za 50 din...utakmica je na streamu i potrebno mi je 2048 i zabole me za 50 din...jer ti jasno sada?

Tri sata od momenta aktiviranja imas duplu brzinu i posle tog vremena ti se vrati normalna brzina a 50 din dobijes na telefonski racun...mislim i da je svaki 4. put besplatno.U principu je neisplativo pa ko hoce neka izvoli.

Ono sto jeste super kod te usluge je sto da bi mogao da je koristis moras da se registrujes i to je besplatno a kada se registrujes dobijas zbog neke greske u telekomu 160/1024 umesto sa gubicima 100/900...NARAVNO,ti kada se registrujes nikada ne aktiviras tih 3 sata i nikada ne platis vise nego sto inace placas samo nemas vise gubitke i cak imas i veci up od onog sto si platio sto moze biti super bar za skype...to funkcionise vec godinu dana...

@Smallville

Eto covek ti je dodatno objasnio, ali ja sam mislio da sam bio dovoljno jasan pa cak i u prvom odgovoru koji sam dao.

Fala za info. Trenutno imam 1mbit paket, sto u realnosti ispada maksimalno 108 KB/s downstream-a. Zna li iko ako aktiviram speedUP oce li skociti brzina makar na 120 [ne nadam se da ce ici na 128 :D]

Poslednja izmena:
Posle dugog cekanja napokon dobijem adsl i resim da sebe castim paketom od 16 mb/s internet prvih dva meseca bukvalno radi kako se pozeleti moze nikakvih problema nije bilo.Medjutim posle ta dva meseca telekom je u mom kraju pustio i IPTV i od tog dana meni brzina interneta ne prelazi 8 mb/s
Ovde si malo nejasno napisao to oko IPTV. Da li su tebi pustili IPTV ili nekim drugim korisnicima u tvoj kraju?
Ako ti imas IPTV, onda, kao sto vec rece Sylvester, ne mozes da imas 16 Mb/s.

^ super. Ako vec dobijam 4 puta manje od SBB usera, barem da iskoristim sve sto mogu.

Inace nemam nigde u kuci ceo racun za fixni za onaj intetifikacioni broj, moracu da cekam nedelju dve za speedup... :wall:

Poslednja izmena:
Ovde si malo nejasno napisao to oko IPTV. Da li su tebi pustili IPTV ili nekim drugim korisnicima u tvoj kraju?
Ako ti imas IPTV, onda, kao sto vec rece Sylvester, ne mozes da imas 16 Mb/s.

IPTV su pustili drugim korisnicima u kraju.Posto je juce ponovo bila ekipa Telekomovih servisera kod mene proveravali su bukvalno sve od moje kucne instalacije,modema pa do tamo nekih ploca u centrali i opet nista.Brzina i dalje ne prelazi 8 Mb/s i nihov zakljucak je da port ne moze da podrzi paket od 16 Mb/s (kako je prva dva meseca sve radilo ok i ja imao skoro celih 16 Mb/s oni bukvalno nisu znali) njihov predlog je da ja predjem na paket od 8 Mb/s.Sad ja ne znam sta da radim ako predjem na paket od 8 Mb/s bojim se da opet ne bude placam 8 Mb/s a dobijam 6 Mb/s jer nemam vise zivaca da se sa njima jurim i objasnjavam.:smackbum:

Da li je tačno da postoje tri nezavisna internet linka u Srbiji (prvi Telekom, drugi Verat i treći SBB) ?

Za SBB - link ide ka Mađarskoj

@RAID da nisu oni nekom iz kraja prebacili tvoj ADSL 2+ port kako bi mu pustili IPTV, a tebe prebacili na obican ADSL port, mozda je to u pitanju?

Ja sam ADSL uzeo cim je moglo i morao sam da cekam da prosire centralu za ADSL2+ jel nije bilo dovoljno portova da bih uzeo IPTV

Da li je tačno da postoje tri nezavisna internet linka u Srbiji (prvi Telekom, drugi Verat i treći SBB) ?

Za SBB - link ide ka Mađarskoj
telekom očigledno ima internet linkove
verat je prvi uspeo da iskoristi nekakvu rupu u zakonu, u vreme kad je monopol telekoma još postojao, i da obezbedi link od 155 mbps ( ako ne grešim). Međutim nisu mogli da proširuju taj link zbog monopola, tako da je vremenom postao smešan. Ne znam da li su u međuvremenu proširivali, nisam pratio dešavanja kod njih u poslednje vreme
sbb je u toku 2007 i 2008 izgradio optičku mrežu u vojvodini i fizički obezbedio link sa rumunima. Link je nezvanično počeo sa radom 2008, a nakon ukidanja monopola se to konačno osetilo i na cenama neta (4x veća brzina u odnosu na period pre monopola za iste pare, ako potpišeš ugovor)

Da li postoje neki planovi za širenje SSB a ka unutašnjosti zemlje ?

Ne znam da li postavljam pitanje na pravom mestu...

Prijavio sam se juče za korišćenje speed up usluge, a inače imam click 2 paket (2048/192), i jutros vidim da mi se modem kači na brzinu kao da imam paket click 4. E sad, ja sam se prijavio za korišćenje speed up-a, ali ga nigde nisam još uvek aktivirao, otkud ovo povećanje?

Da me ne sačeka na kraju meseca račun kao da sam koristio click 4 :smash:

Kad se prijavis za speed up,automatski se ruter sinhronizuje na sledeci paket,ali imas brzinu svog paketa,tako da je to normalno i nece da te saceka racun na kraju meseca.Vidis da je sinhronizovan na sledeci paket ali imas brzinu svog paketa,jel tako?

Poslednja izmena:
Ne, od jutros imam brzinu sledećeg paketa, a samo sam podneo zahtev za speedup, ništa drugo nisam radio.
Upravo skidam opensuse preko Opere, i evo koliko ide:

Prilozi

• Picture 8.png
    Picture 8.png
    8.4 KB · Pregleda: 178
@RAID da nisu oni nekom iz kraja prebacili tvoj ADSL 2+ port kako bi mu pustili IPTV, a tebe prebacili na obican ADSL port, mozda je to u pitanju?

Ja sam ADSL uzeo cim je moglo i morao sam da cekam da prosire centralu za ADSL2+ jel nije bilo dovoljno portova da bih uzeo IPTV

To je vrlo moguce kako to da proverim.Jer malo mi sumnjivo da mi je net na pocetku radio punom brzinom i od jedanput se brzina prepolovila a sve se to poklapa sa pustanjem IPTV.

Ne, od jutros imam brzinu sledećeg paketa, a samo sam podneo zahtev za speedup, ništa drugo nisam radio.
Upravo skidam opensuse preko Opere, i evo koliko ide:

Imaćeš tu brzinu dok se ruter prvi put ne resetuje, bar je tako kod mene bilo nakon prijavljivanja za SpeedUp...

Instalirao sam komsinici telekomov wifi ADSL ruter, pravljen za Pirelli, valjda kinezima ostalo do Pirellija pa telekom kupio za kikiriki.

No, moze li se ovaj ruter kupiti/nabaviti nekeko od telekoma?
Nisu mi se danas javljalji u call centru. I ja sam korisnik telekomovog ADSL-a, ali imam stari modem ruter sa samo jednim utp portom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno