Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Interleave ne poboljsava stabilnost linka na ustrb brzine, nego na ustrb pinga.

Zar to nije isto?
Elem, ono je sa posla danas i tamo nemam problema sa pucanjem a ovo je od kuce:

Data Path Fast
Standard G.dmt
Bandwidth Down/Up(kbps) 512/64
SNR Margin Down/Up(dB) 30.0/31.0
Attenuation Down/Up(dB) 27.0/15.0
CRC Down/Up 2/0
FEC Down/Up 0/0
HEC Down/Up 0/0

Up time je 4 sata i nije pucao, tako da mi sada nista nije jasno. Znam samo da nije do mojih kablova jer da jeste, zezalo bi stalno sto nije slucaj, sredio sam kablove i nista nisam dobio u ovim vrednostima na modemu. Uradicu jos neke stvari, pa posle toga cu da probam da zamenim paricu (dobro je kad imas vezu ;) ).
Kao sto vidis, ove vrednosti su dosta visoke, sto je i normalno jer sam kuci dosta dalje od posla>centrale (sigurno 1Km u kablu, mozda i vise).
Kazi mi ako znas sta jos mogu da uradim da poboljsam liniju?
Hvala na pomoci! :wave:

@gadafi
Danas sam prevezao kabl za telefon i skratio sigurno 25 metara u duzini plus 2 neka losa spoja. Podaci su sada:

Data Path Fast
Standard G.dmt
SNR Margin Down/Up(dB) 31.0/31.0
Attenuation Down/Up(dB) 24.5/14.5
CRC Down/Up 2/0
FEC Down/Up 0/0
HEC Down/Up 0/0

Sada je Attenuation smanjen sa 27-28 na 24,5 nadam se da je dovoljno da ne puca link, sta mislis?
Pozdrav

Ok, hvala na pomoci ;)
Mada se ovo menja stalno, pazi sad:
SNR Margin Down/Up(dB) 18.0/31.0
Attenuation Down/Up(dB) 33.5/16.0
Isto G.DMT standard.
Za sada radi ok, prekidao je mnogo manje nego do sad, videcu danas kako ce da se ponasa.

Zaboravio sam da napisem. Vazno je da ti se ne desavaju CRC FEC i HEC greske. One dve CRC greske su verovatno nastale pri uspostavljanju veze. Ako se posle njihov broj ne povecava, onda ti je kvalitet linije dobar. Evo sta se desava kada je losa linija:
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 38.5 / 68.5
SN Margin (Up/Down) [dB]: 3.5 / 6.0
FEC Errors (Up/Down): 19 / 3,300,160
CRC Errors (Up/Down): 12 / 614
HEC Errors (Up/Down): 4 / 472

telekomovci, jel vam radi internet veceras? ja nikako ne mogu da ostvarim internet saobracaj iako se uredno konektuje.

ima li veze duzina telefonskog kabla do splitera tj. modema? ima ga 10m... tek pre neki dan sam uzeo adsl pa sam neiskusan po ovom pitanju :)

telekomovci, jel vam radi internet veceras? ja nikako ne mogu da ostvarim internet saobracaj iako se uredno konektuje.

ima li veze duzina telefonskog kabla do splitera tj. modema? ima ga 10m... tek pre neki dan sam uzeo adsl pa sam neiskusan po ovom pitanju :)

Ovde u Nis radi. Sto se tice tog kabla, ne bi trebalo da ima veze. Kod mene je kabl izmedju uticnice u zidu i splitera dugacak oko 15 m.

@gadafi
Pa ako je tako onda sam ok:

DSL Up Time 3:15:38
Data Path Fast
Standard G.dmt
SNR Margin Down/Up(dB) 30.0/31.0
Attenuation Down/Up(dB) 26.5/14.5
CRC Down/Up 2/0
FEC Down/Up 0/0
HEC Down/Up 0/0
Danas je malo prekidao ali kao sto vidis nema greske, samo one dve pri startu, tu si u pravu ;)

Portovi? Na Centru? Ikada? Iko?

@gadafi
Danas sam zamenio paricu (kabl od kutije na banderi do centrale) i isto je nastavio da puca ADSL i onda sam sasvim slucajno nasao zasto se to desava: LAN kartica ili LAN kabl!!! Naime, iskljucio sam LAN kabl i video da se modem vrlo brzo konektuje, i samo sam prikljucio LAN kabl i modem se istog trena restartovao!!! Kakva glupost, ne mogu da verujem, sada sam ga prikacio na USB i evo vec preko 2 sata pici kao sasav!! Ostavicu ga nocas za probu ali mislim da je problem bio u LAN kartici ili kablu. Javljam se uskoro.

Samo da se javim da sam resio problem, dakle zezala me LAN kartica (integrisana) i sada mi ADSL radi ekstra, otkaci se tu ti tamo ali ne tako cesto :p

da li mogu ovde da pitam, da li telekom ima neka ogranicenja na p2p programe, kao sto su dc++, torrenti i sl?

?

Samo da se javim da sam resio problem, dakle zezala me LAN kartica (integrisana) i sada mi ADSL radi ekstra, otkaci se tu ti tamo ali ne tako cesto :p

jesi vezu prebacio na USB ili ?

bio sam danas da se prijavim za telekom adsl.

i imam jos jedno pitanje, posto su mi tamo rekli da oni ne vrse ugradnju, nego da ja moram da dodjem po modem kada bude spremno. pa da li neko moze da mi kaze da li ce oni udeliti neko upustvo, ili gde to mogu da nadjem. oko povezivanja i konfigurisanja na kompu.
Posto dok sam citao na netu o ADSL-u video sam da postoje i neka posebna(osim onih standardnih da bi radilo) podesavanja za p2p i sl programe. neko forwardowanje portova su spominjali ili tako nesto.
pa ako neko koristi telekomov adsl, ako bi mogao da mi kaze gde bih mogao da nadjem sva ta upustva?

I jos jedno, tek sam sada video na njihovom sajtu to.
tamo kaze da je za paket od 256 normalna brzina 25-28
za 512 brzina 50-53
za 1mb brzina 75-80
a za 1.5 brzina 120-130

po kojoj crnoj racunici im je izaslo ovo za poslednja dva paketa?

jel neko koristi jedan od ova dva paketa, i jel moze da mi kaze prosecnu dl brzinu.

Poslednja izmena:
Prelistaj malo ovu temu od pocetka, odnosno ne od pocetka, nego od trenutka kada je krenuo ADSL. Prelistaj i druge forume. Ima milion diskusija sa tom tematikom.

meni je na newsu prosecna brzina 150KB/s za 1.5mbps, tako da ne znam odakle im ta rachunica

bio sam danas da se prijavim za telekom adsl.

i imam jos jedno pitanje, posto su mi tamo rekli da oni ne vrse ugradnju, nego da ja moram da dodjem po modem kada bude spremno. pa da li neko moze da mi kaze da li ce oni udeliti neko upustvo, ili gde to mogu da nadjem. oko povezivanja i konfigurisanja na kompu.
Posto dok sam citao na netu o ADSL-u video sam da postoje i neka posebna(osim onih standardnih da bi radilo) podesavanja za p2p i sl programe. neko forwardowanje portova su spominjali ili tako nesto.
pa ako neko koristi telekomov adsl, ako bi mogao da mi kaze gde bih mogao da nadjem sva ta upustva?

I jos jedno, tek sam sada video na njihovom sajtu to.
tamo kaze da je za paket od 256 normalna brzina 25-28
za 512 brzina 50-53
za 1mb brzina 75-80
a za 1.5 brzina 120-130

po kojoj crnoj racunici im je izaslo ovo za poslednja dva paketa?

jel neko koristi jedan od ova dva paketa, i jel moze da mi kaze prosecnu dl brzinu.

Dobijas uputstvo od njih, a povezivanje je jako lako. Kad dobijes adsl ukucaj ovde u search port forward i naci ces sta treba da uradis.

Sto se brzina tice, ovako ide otprilike

za 256 brzina 25-28
za 512 brzina 50-55
za 1mb brzina 100-110
a za 1.5 brzina 150-155

Poz

Mogu li negdje da vidim logove koliko sam skidao, nesto me zanima vidim da mi otprilike ide oko 8gb dnevno
Jedino mi nije jasno kako ovoliko salje?

Prilozi

• untitled.jpg
    untitled.jpg
    28.6 KB · Pregleda: 124
Poslednja izmena:
Mogu li negdje da vidim logove koliko sam skidao, nesto me zanima vidim da mi otprilike ide oko 8gb dnevno
Jedino mi nije jasno kako ovoliko salje?
Logovi ne postoje, ali mozes da instaliras neki program koji ti meri upload i download (dnevni, mesecni i tako dalje). Ja recimo koristim ovaj.

Sto se tice paketa. Za svaki paket koji ti stigne salje se potvrda da je ispravno stigao. Naravno, potvrda nije iste velicine kao i paket koji se potvrdjuje. Kod nekih protokola se paketi ne potvrdjuju (na primer, streaming audio i video). Sve je ovo vrlo grubo receno, ali je otprilike to to.

Link lampica i treba da svetli narandzasto. Zeleno svetli jedino ako si podesio ruter u pure-bridge modu.

Gde mi zivimo? Ovo mi je sada poslao drug na mail. Otisao je u Rumuniju, sljaka tamo.

68 RONova (tj rumunskih leja) za 4megabita flet i kablovska televizija,
(kablovska ima discoveri science, civilization, obican discoveri, national geo, VH1 i mtv na engleskom - sto je meni bitno)
pri kursu leja od ~3.5 to ti dodje 20eura (da li ti ovo nesto govori o nasoj zemlji? :)

Sad vi vidite kako nas "deru". Sa Rumunima smo se "sprdali" pre 5 godina :smash:

Poslednja izmena:
Još gore, i dalje se sprdamo, a već godinama nemamo osnova za tako nešto :srba:

Dobijas uputstvo od njih, a povezivanje je jako lako. Kad dobijes adsl ukucaj ovde u search port forward i naci ces sta treba da uradis.

Sto se brzina tice, ovako ide otprilike

za 256 brzina 25-28
za 512 brzina 50-55
za 1mb brzina 100-110
a za 1.5 brzina 150-155

Poz

Pa sad, ovde u Cacku sam video kod nekoga da 1.5mbit ide ravno 170k, ni manje ni vise, instaliran netmeter (on pokazuje cak i malo vise nego sto je realno)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno