Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pazi,da li je greska ili nije - mene bas briga :D

Mislim,ja sam kupio i potpisao za 256k i nemam sta da brinem.Ako su se oni nesto zaje8ali,to je zaista njihov problem.
Da li bi to isto rekao da su ti ogranicili na 64k ? :d :d

Pa,meni bi i to bilo OK.Svakako su ljudi ovde na Bechu srecni kada im isti paket ide oko 30 kB/s,a u tom slucaju bih i ja bio srecan :D

emule i telekom adsl

da li je ovo normalno za emule? znaci koristim telekom adsl preko usb-a...i nikako nece da download ide preko 6-7KB/s ? imam 256 paket

Prilozi

• emule.jpg
    emule.jpg
    58.3 KB · Pregleda: 105
da li je ovo normalno za emule? znaci koristim telekom adsl preko usb-a...i nikako nece da download ide preko 6-7KB/s ? imam 256 paket

Pa ovo ti je 13 i nesto kB/s, a ne 6-7. Brzina ne zavisi samo od tebe, nego i od onog od koga skidas. Moze da pomogne i ako ogranicis upload na, recimo, 6 kB/s.

To je po meni krš za ADSL. Ja očekujem da sa paketom od 512k imam bar 56kb DL-a u eMulu-u, pošto sad na wirelessu 256k imam konstatno 30kb

mozes ti da ocekujes i 25MB/s sa gigabitnom internet konekcijom, ali nazalost neces imati toliku brzinu jer taj od koga skidas su male sanse da ima nesto slicno, i zaista glupo je testirati konekcije sa takvim ne proverenim izvorima, tipa p2p, torrent i tome slicno, ako nisi siguran koje kapacitete imaju ljudi od kojih skidas.

To je po meni krš za ADSL. Ja očekujem da sa paketom od 512k imam bar 56kb DL-a u eMulu-u, pošto sad na wirelessu 256k imam konstatno 30kb

A da ne očekuješ previše od ADSL-a? Poznato je da je npr. 512k realni bandwidth manji za oko 15% (manje-više). Meni npr. torrenti idu prosečno 53-54 kB/s, dok je http download zakucan na 57 kB/s. Kapiram da bi onda i u eMule (ne znam, ne koristim ga) prosečan download trebalo da bude oko 53 kB/s.

Poslednja izmena:
moze li neko da pinguje svoj gateway? ja imam bolji odziv preko PTT kds-a nego kada koristim Telekom ADSL

napomena: pingujem Telekom gateway koji mi je prijavljen na modemu. Veca ruta preko PTT-a a manji odziv.

evo kako to kod mene izgleda:
ADSL:
Reply from 77.46.240.1: bytes=32 time=77ms TTL=254
Reply from 77.46.240.1: bytes=32 time=56ms TTL=254
Reply from 77.46.240.1: bytes=32 time=54ms TTL=254

PTT Kablovski:
Reply from 77.46.240.1: bytes=32 time=25ms TTL=252
Reply from 77.46.240.1: bytes=32 time=45ms TTL=252
Reply from 77.46.240.1: bytes=32 time=28ms TTL=252

Izgleda da nema vise osposobljavanja novih centrala svake nedelje. Cini mi se da sada ulazimo u trecu nedelju od poslednje takve akcije.

moze li neko da pinguje svoj gateway? ja imam bolji odziv preko PTT kds-a nego kada koristim Telekom ADSL

napomena: pingujem Telekom gateway koji mi je prijavljen na modemu. Veca ruta preko PTT-a a manji odziv.

evo kako to kod mene izgleda:
ADSL:
Reply from 77.46.240.1: bytes=32 time=77ms TTL=254
Reply from 77.46.240.1: bytes=32 time=54ms TTL=254

PTT Kablovski:
Reply from 77.46.240.1: bytes=32 time=45ms TTL=252
Reply from 77.46.240.1: bytes=32 time=28ms TTL=252

Telekom ADSL:
Reply from 77.46.242.1: bytes=32 time=18ms TTL=254
Reply from 77.46.242.1: bytes=32 time=19ms TTL=254
Reply from 77.46.242.1: bytes=32 time=23ms TTL=254
Reply from 77.46.242.1: bytes=32 time=21ms TTL=254

i to kroz 2 routera.

Sagem Annex B (kojeg daje telekom) u bridge modu i linksys wrt54g kao router.

Proveri kakvo ti je stanje vodova po kuci od telefona.
Koliko si udaljen od centrale.
Ja imam oko 200 metara vazdusnom linijom do centrale, i mozda maximum 400 m kabl-a, znajuci kuda ide.
To dosta zna da utice na kvalitet rada adsl-a, ali sam kvalitet vodova do tebe je tu najbitniji.

Poslednja izmena:
@Miroslav

Problem je sto ti je adsl u interleave modu, a ne u direktnom :/ Moguce da imas neke smetnje na liniji ili su ti po defaultu stavili interleave i zbog toga je veci ping na gateway-u. Najbolje njih da pitas da li mogu da te prebace u direktan mod.

zemljak, kod mene na 256 skida maksimalno 17kB/s kada se saberu svi fajlovi (par fajlova po 3-4kB), a torrent radi na 27kB

Pa neznam kako je na ADSL-u, ali ja na wireless-u (link uzimamo od Telekom-a, tako da recimo može da se poredi po kvalitetu) imam obrnutu situaciju.
Preko eMule-a imam konstatno 30kb (naravno kad se saberu fajlovi, ali ako je neki fajl sa puno source-ova i on će da leti), dok su mi torenti uvek bili mnogo slabiji (koristio sam i BitTorent, i uTorent, i onaj Azaureus (ili ako li se već piše) i sa 256k netom nisam prelazio 24kb (što mi je bilo malo uodnosu na ed2k).

Takođe mi je jedan prijatelj, koji je pre nedelju i po dana dobio ADSL, poslao odgovor na pitanje "Reci mi samo koliki ti je prosek DL-a u eMule-u?"
Kad sam tek poceo bio mi je oko 27-28 KB a kasnije mi je padao i na 19 pa i na 9kb.

Sve u svemu bojim se tog ADSL-a, pošto ja od njega očekujem dosta, ali kako stvari stoje najverovatnije će da mi zapadne onaj Telekomov najveći paket od 768k (komša radi u Telekomu pa će on dobiti, a ja od njega preko rooter-a), ali i sa 512k bi bio zadovoljan :)

"Obavestavamo Vas da smo od Telekoma Srbije dobili informaciju da je
izvrseno potrebno prosirenje ADSL opreme na sledecim centralama:

(018) mrezna grupa Nis - Bubanj igraliste, Obilicev venac, Apelovac,
Novo selo, Niska banja
(021) mrezna grupa novi Sad - Novi Sad Santic, Novi Sad Satelit 1, Novi
Sad Petrovaradin Majur

Pocetak komercijalne prodaje ADSL prikljucaka na navedenim lokacijama
predvidjen je od 23.04.2007. godine."

jel' ima neko problema sa ADSL-om u smislu da mu se konekcija resetuje? dakle minut radi, pa se onda resetuje, pa se konktuje, pa onda minut opet radi, pa se opet resetuje i tako u krug? :) evo meni tako skoro ceo prosli dan...

kod mene ne ali to je sigurno u vezi sa ovom kradjom kablova.

ne verujem. kada neko ukrade kablove nema interneta ni malo, a ne da malo ima malo nema...

neveruj ali je tako.dolazi do opterecenja i zato ti puca veza.

hvala na odgovorima. zaboravio sam teoriju od pre par godina, stvarno adsl ima slabiji odziv nego kabl za tih nekih 20-30ms. dodaj jos 20 na SPI firewall i to je to. prebrzo sam postovao bez prethodnog proveravanja :)

Evo dobih' i ja ADSL na ISDN , ali slabo radi ova brzina je jednom u 10 pokusaja u toku dana inace retko kad je preko 210 download i UP 45 ?

Sta moze da bude problem , download fajlova mi je od 23-25 kb/sec

Prilozi

• Brzina.png
    Brzina.png
    34.1 KB · Pregleda: 58
problem resen. dosao mi je lik iz tehnicke podrske na gajbu i promenio je neko podesavanje u ruteru, resetovao ga je i od sada ne puca konekcija. dakle, u basic, pa ADSL mode, pa u standard i tu je izabrao G.DMT. cini mi se da je do sada bilo ADSL2...
mozda nekome uztreba...

Poslednja izmena:
problem resen. dosao mi je lik iz tehnicke podrske na gajbu i promenio je neko podesavanje u ruteru, resetovao ga je i od sada ne puca konekcija. dakle, u basic, pa ADSL mode, pa u standard i tu je izabrao G.DMT. cini mi se da je do sada bilo ADSL2...
mozda nekome uztreba...
kod devojcice u zemunu,
meni recimo nije hteo da se konektuje kada je bilo ALL,
i like je rekao promeni u G.dmt, i tada nije hteo da se konektuje,
nego je hte da se konektuje tek posle restarta na dugme, pozadi modema,
opet sam usao u podesavanja i opet stoji ALL za standard ali radi
kako na tom modemu postaviti javni IP
kada iskljucim NAT i kada stavim Bridge+DHCP nece nikako da se konektuje,
a kada vratim NAT i vratim PPPoE odmah se konektuje?

Maksimum downloada je oko 27 kB/s. Ti si tu negde.

Ok hvala sefe , imaj jos jedan problemcic , Adsl modem za ISDN , imaju cetiri lampice sve 4 sijaju non stop , ali kad sam prikljucio modem prvi dan sijale su prve tri stalno (power , ethernet, dsl) medjutim sad i poslednja lampica INTERNET sija non stop , ranije je samo sijala (treptala) kad radim nesto po netu cim prestanem ona sija bez treptanja.??

Sta li je to ?

Prilozi

• Thomson.jpg
    Thomson.jpg
    62 KB · Pregleda: 87
Poslednja izmena:
jel' ima neko problema sa ADSL-om u smislu da mu se konekcija resetuje? dakle minut radi, pa se onda resetuje, pa se konktuje, pa onda minut opet radi, pa se opet resetuje i tako u krug? :) evo meni tako skoro ceo prosli dan...

Takodje imao slican problem,naime radio je net normalno(torrent) ali su se desavali povremeni padovi od 1-2min,nije mi smetalo dok nije juce umro i nije se povratio u zivot,jutros sam zvao tehnicku podrsku nakon cega sam istim postupkom resio problem(promenjeno takodje na G.dmt) + sto sam promenio adrese DNS servera,naime operator je rekao da se modem "zaglupeo". Vidim da je vise ljudi imalo isti problem pa mozda i nije slucajnost.

Poslednja izmena:
Takodje imao slican problem...

Takodje, juce dolazim i vidim mula ne skida nista, 0KB, restart masine i modema je pomogao ali moram da napomenem jos nesto, morao sam da promenim port u muli jer je na onom na kojem je bio mula pocela da prijavljuje low id :zgran:

Jos da kazem da je onaj Hawaii modem u pitanju :D

kod devojcice u zemunu,
meni recimo nije hteo da se konektuje kada je bilo ALL,
i like je rekao promeni u G.dmt, i tada nije hteo da se konektuje,
nego je hte da se konektuje tek posle restarta na dugme, pozadi modema,
opet sam usao u podesavanja i opet stoji ALL za standard ali radi
kako na tom modemu postaviti javni IP
kada iskljucim NAT i kada stavim Bridge+DHCP nece nikako da se konektuje,
a kada vratim NAT i vratim PPPoE odmah se konektuje?
moras da ides na save i reboot posle namestanja na G.DMT. jesi li softverski restartovao modem? ako nisi mozda je bilo do toga?
naravno da kada mu lupis prstenac pozadi da ce se vratiti na default podesavanja, ali kako je proradilo na default podesavanju, bez G.DMT-a, nemam pojma. kako vreme prolazi, mislim da kada se konekcija zaglupi i kada pocne da puca, da je dovoljan softverski reset i to je sve. tvoj primer ide u prilog mojoj teoriji. mislim da cak taj G.DMT nije bitan (mozda gresim). prstenac bih mu lupio samo u najgoroj nuzdi jer sam se debelo namucio da forvardujem portove za mulu, a kroz to bih opet prolazio samo u najgoroj nuzdi...
da ne bude zabune, rec je o Havaji ruteru...
@LiLa:
meni nije radilo uopste. dakle radi minut pa se konekcija izgubi. pa se onda opet uspostavi da bi trajala minut i onda opet pukne. izgleda da sam bio u pravu kada sam mislio da je Havaji ruter tesko *****...
@Blade runner:
ako si mu lupio prstenac nije ni cudo sto si dobio LowID na muli. sve se vratilo na staro i moras ponovo da forvardujes portove...

dakle, desilo se ono cega sam se i pribojavao: da cu postati sam svoj serviser rutera, a to sam ponajmanje hteo. umesto da se radi po sistemu "kljuc u ruke", mi cemo izigravati servisera...nista, makar imamo forum pa mozes da se pomazemo preko stapa i kanapa...:type:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno