Šta je novo?

Telefoni za seniore

wladymeer

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2009
Poena
505
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-4690 (3.5GHz)
Matična ploča
MSI H97M Eco
RAM
Patriot 16GB DDR3 800 MHz
GPU
NVidia GTX 1060 3GB
Storage
Samsung 840 Evo 250GB • Gigabyte GP 480GB • Hitachi HDD 2TB
Zvuk
SSL 2+ • JBL LSR305
Monitor
Hisense H39A5100
Ostale periferije
Audio Technica M50x
Laptop
Apple Macbook M1 (16/256)
Tablet
iPad 2 / iPad 3
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S20 FE
Pametni uređaji
Soundpeats Sonic
Steam
djedroid
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Verujem da je ovo tema koja će biti potrebna svima pre ili kasnije pa da kačimo zanimljive modele za naše roditelje i stariju rodbinu.

------

Meni konkretno treba non-touch screen model.

Nažalost, roditelj mi je talenat da aktivira sve modove na telefonu čak i kad zaključam home screen a voleo bih da pronadjem neki praktičan, sa pristojnom veličinom ekrana i fontovima.

Zbog ograničene pokretlkivosti, flip modeli više nisu opcija.

Slide bi verovatno došao u obzir a fizička tastatura je must-have. Ostali gadget poput kamere i slično nisu važni.

Vidim da postoji neki MLS Easy TS 4G koji bi odgovarao opisanom, pa proveravam ima li još nešto vredno pomena.

Recimo, nemam pojma ima li uopšte i vredi li nabaviti Nokiu 8110 danas?

mls-easy-ts-2018-4g-iql282-champagne-mobilni-2-8-quot-quad-core-1ghz-1gb-8gb-8mpx-dual-sim_GbE...jpg

Poslednja izmena:
Neverovatno mi je da takoreci ne postoji na trzistu nista za tu kategoriju. Bukvalno 70, 80+ godina ljudi, pogotovo ko losije vidi je u ozbiljnom problemu da nadje telefon.

Mozda sad malo idem offtopic, ali zar nije bolje na velikom ekranu zumirati fontove i skalirati generalno ceo UI da bude krupan naspram ovih mini telefona sa mini dzojsticima i mini numerickom tastaturom? 🤔

U mom slučaju, nažalost nije.

Touch screen vrlo često uopšte nije intuitivan niti ergonomican. Svako ko se seća SMS dopisivanja iz 2000tih seća se da smo mogli u snu da šaljemo poruke jer ruka zna gde treba da ode da bi iskucala poruku. Da nije aplikacija kao SwiftKey ja ne znam kako bih se danas iskreno dopisivao.

Touch screen zahteva dobar vid i izuzetno preciznu koordinaciju vid - dodir. Možda bi voice to text funkcionksao (meni radi super) ali sve su to izuzetno napredne funkcije za ljude kojima je i desktop kompjuter nekada predstavljao izazov.

Iskreno, kod ovog MLS modela mi se dopada što su tasteri odvojeni tako da se umanjuje šansa da se stisne 4 umesto 5 jer je eto prst malo skliznuo.

Generalno, moderan dizajn previše ide u estetiku naspram ergonomije i taktilnih senzacija i nisu samo telefoni takvi. U svetu klavijatura je ista priča i onda se desi da model od pre 15 godina bude više user friendly nego najnoviji model. Ali ostaćemo na telefonima :)

Nazad
Vrh Dno