Na osnovu prioriteta odmah izbaci Prestigio (kakvi god da su ne mogu da prismrde Sony, HTC, Samsungu itd), One V ima mali ekran za surf i nije dual core itd, nema 1080p kamkoder, Evo 3D je sasvim ok ali Sony ima bolji zvuk, kameru i kamkoder, Alcatel 997 je vrh i jeftin dual core/dual sim telefon ali jednostavno nije zamisljen kao kamera/muzicki telefon i ima losiji ekran od XP a kamere je smesno i porediti..
Advanced je neisplativ pored Evo 3D, XP i GS 3 Mini za skoro iste pare..
Sto se autonomije tice.. Sony bas smesno malo trosi bateriju kada se slusa muzika, u sustini surf na 70% osvetljenja najvise crpi bateriju ali je tada osvetljenje bolesno jako, toliko da oci bole, za surf je 40% osvetljenja najoptimalnije a to znaci da ce i autonomija biti duza.
Evo kako to izgleda kod mene : dnevno 30 min razgovora, cesto i vise, 30 sms, min 1h slusanja flac muzike a cesto i zaspim za walkmanom, doduse tad je prilicno utisan zvuk, do 30-45min surfa sa 70% osvetljenja, uglavnom YT i G+ preko 3g i wifi i malo smaranja po marketu, 10-30 fotografija svaki dan (za katalog namestaja na netu), igranje sitnih physics igrica tipa hill climb racing itd, ja do pola h, otac pola h

.. mozda pogledam jos par minuta full hd snimaka, ono neka priroda itd, profi sa YT, cisto da se divim ekranu :d i to je to, nekada telefon spadne i ispod 10% posle 24h a nekada mi ostane i 20%.. nema pravila. Mada cesto povezujem na komp zbog prebacivanja svega i svacega pa u poslednje vreme retko kad telefon punim od ''0-100'' a ovi rezultati autonomije su iz perioda kada sam testirao i nisam dopunjavao u medjuvremenu. Sve ovo na 70% osvetljenja mada sam u poslednje vreme uvece poceo da smanjujem na 40% ili koliko vec ali to nema veze sa ovim sto sam naveo oko autonomije, jednostavno nisam testirao na ovaj nacin. I da, extended baterry mode mi je uljucen, to znaci da telefon u idle za 8h na 3g mrezi potrosi samo 2% za 8h, provereno vise puta. Na GB androidu je za noc jeo i 25% sto je bila katastrofa
Znaci, ako vec nemas fb i ne trebaju ti silne 24/7 sinhronizacije to je dobro po autonomiju XP.. slusanje muzike stvarno mizerno trosi bateriju a jos ako surfujes na osvetljenju od 40% (sve jace izbija oci u tom slucaju) onda mozes da racunas na 1 dan ali u slucaju da surfujes 2h dnevno i da zoves, slusas muziku itd. 5h surfa kao sto si pomenuo.. to je mnogo i za ostale telefone, cak i da im smanjis osvetljenje.
***a, nijedan telefon nije savrsen, ni XP/XS a ni Razr Maxx sa ludackom baterijom.. kompromisi su realnost.:wall: Sto se XP tice mislim da je dobitna kombinacija za autonomiju osvetljenje na oko 50% preko dana (sto je sasvim dovoljno) a uvece od 30-40 %, ugasene sinhronizacija ako vec nekome ne trebaju i ne bi trebalo da bude problema ali mozes da pitas jos neke ljude u XP temi, da okace svoje rezultate jer ne koristimo telefone svi na iste nacine, meni su npr pozivi, poruke, kamera i muzika prioritet i to najvise koristim.