Šta je novo?

Mobilni telefon Telefon do 200 eura

Koji mobilni telefon kupiti

paparazzo

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2006
Poruke
339
Poena
320
Pozdrav,
trazio sam u ovom dijelu foruma, ali nisam uspio naci da se raspravljalo o ovom cjenovnom razredu. Znaci, kako i naslov kaze, treba mi preporuka za best buy telefon do 200 eura. Koristice ga cerka tinejdzerka, ne igra nikakve zahtjevne igre, ono klasicno youtube i drustvene mreze. Pozeljno 128 Gb zbog gomile aplikacija koje instalira, kao i slika i snimaka. Vec sam bio prelomio za Redmi Note 11 ili 12, ali citam po komentarima da i nisu bas sjajni. Inace ona je koristila do sada Redmi Note 8 Pro 6/64, ali ga je nazalost trajno 'sredila', a bas je dobar telefon.
Za ovaj budzet sam se odlucio jer ne vidim da se za manje moze pronaci ista a da valja za neki sledeci period. Ovdje kod nas u CG po oglasima se moze pronaci polovno za 120-150 eura dosta toga, neki cak i sa jos vazecom garancijom, ali nisam diguran da li bi ulazio u te varijante. Evo da navedem samo jedan primjer koji mi je bio zapao za oko - Samsung A71 za 140 eura, na oglasu kao nov (naravno, za njega ne moze biti vazece garancije, stariji je model)
 
Mislim da je Realme C55 jedan od zanimljivijih u rangu do 200€. Barem je kod nas ispod 200€ na oglasima.

Nov model, velik i sasvim solidan LCD panel, ok čipset, sasvim dobra kamera, Realme UI je upeglan, i verovatno najlepši telefon u toj jeftinijoj klasi uređaja, što bi mogla ceniti. 😀

Ima i recenzija na Benchmarku, prilično su bili zadovoljni karakteristikama telefona naspram cene.
 
Poco M5s je rebrendirani Note 10s, a noviji po izlasku na tržište (noviji Android), tako da maske i zaštitna stakla potpuno odgovaraju. Sasvim dobar telefon za ispod 200 evra.
 
Hvala na predlozima svoj trojici, od spomenutih telefona kod nas nema Realme C55 uopste, ovaj Poco bih stavio pod znak pitanja iz istih razloga kao i Redmi modele, zbog softvera. Motorolu imam za 189 eura i dopada mi se. Rekao bih da je najpovoljniji model u varijanti 6/128. Spreman sam za jos neke predloge, tako da slobodno pucajte ;)
 
Za te novce, Motorola ta je izbor broj 1. Dobar čipset, baterija i dovoljno future proof...
 
Jedino ostaje još videti dostupnost Realme 8 i 8i.

Realme 8 ima već koju godinu, ali ako ga ima, on je i dalje vrlo dobar i zaokružen telefon u svakom smislu.
8i pretpostavljam da je dostupan, on je tu negde rame uz njen trenutni RN8 Pro.

Mada su to oba telefona na izmaku softverske podrške.

Sem toga, nema nekog izbora, mada ja lično ne bih toliko sumnjao u Redmi/Poco.

M5s je bolji telefon od G32... Bolji ekran, bolji procesor, bolja kamera a i s obzirom da je to rebrendirani RN 10S, praktično je oprobani telefon bez dečijih bolesti nekih.
 
Bolji je procesor u G32 u 6nm, dok je u Poco M5s 12nm. U startu znači hladniji i štedliviji, pa cutom ROM na kraju podrške, a ibolji je modem od Snapa. Razlika u kamerama je za natezanje na jednu ili drugu stranu, to je sve pristojno i ne više od toga...
 
Mislim da je tu arhitektura najmanje bitna...
MTK G95 je solidno procesorski sposobniji od SD 680, tu negde za trećinu jači, što nije malo.
SD 680 takođe nije naočit u obradi fotografija, što je primećeno na podosta telefona u kojima stiže.

Što se tiče štedljivosti, tu su Mediatek G9x čipseti su štedljivi svi odreda, dokazano još od 12nm G90T pa nadalje.
 
PA slažem se, ali iz iskustva sa tim Snapom, ne i neka vidljiva razlika, a opet kao, biće malo bolje podržan telefon. Što se tiče štedlivosti, ne kažem da MTK nisu, ali ima razlike na strani SD 680. Treba to izvagati, kada su već tako bliske cene, pa kome šta više znači, na kraju ikako ti legne na izgled, osećaj...
Mene lično da pitaš, a da je veći budžet Pixel 7a, ali...
 
Poco M5s:

Igre na mobilnom ne igram, pa ne mogu da kažem kakav je telefon tu, najviše razgovaram, surfujem, jutjubišem, vajberujem.

Kamera pravi pristojne snimke i odgovara cenovnom rangu uredjaja. Ne valja noću. U poredjenju sa Samsung A52s je lošija, ali je taj telefon u istoj 6/128 GB varijanti oko 80-100% skuplji, pa nije poredjenje.

Punjenje baterije je baš brzo, od 15% do 100% za oko sat vremena, maksimum. Meni preko 2,5 dana izgura kao ništa.

Ne dopada mi se bočni čitač otiska prsta, ali je bolji od onog ispod ekrana kod A52s.

Ekran ima baš prijatan i lep prikaz i veoma je sjajan kad zatreba. Jeste 60 herca (oh, nebesa), ali mene bole oči na 90-120.

Telefon je brz i ne štuca. MIUI aplikacije budu ponekad malo napadne, ali sve se to primiri vaspitanjem :)

Sve u svemu, telefonom sam baš zadovoljan i preporučujem ga kao neskupi model za prosečnog korisnika.
 
Kako mogu da te bole oči od 120Hz? Ta karakteristika nema nikakve veze sa uticajem na oči, podjednako radi i na 60 i na 120Hz, jer to nije karakteristika osvežavanja ekrana, već osvežavanja sadržaja na ekranu.

Kad je statična slika između 1, 60 i 120Hz nema nikakve razlike za oči.
 
Tačno tako. Ekran će da treperi potpuno isto, zavisno od jačine osvetljenja, a ne brzine osvežavanja izmene sadržaja. :) Da ne mešamo babe i žabe.

Taj neki ekran od 120Hz je smetao jer je treperio, ali isto bi treperio i na 60Hz. :)

Obično smeta na niskom podešavanju osvetljenja, na jačem bi morali biti većinom svi korektni.
 
Tu fali DC Dimming koji reguliše PWM.

Nažalost, neki proizvođači na nekim modelima ga izostave jer DC Dimming primetno utiče na kvalitet prikaza, naročito umeju da ga izostave na telefonima sa jeftinijim panelima jer tu ionako očekuju da izvuku max od prikaza.

Mada ja mislim da bi na svim trebalo da bude obavezna, makar opcioni izbor.

Recimo Realme na svojim telefonima ima DC Dimming opciju koja je isključena podrazumevano, a korisnik se upozorava da će njeno uključivanje uticati na kvalitet prikaza.

No, ko ima "alergijsku" reakciju na PWM, svakako dobro dođe.
 
Jedino ostaje još videti dostupnost Realme 8 i 8i.

Realme 8 ima već koju godinu, ali ako ga ima, on je i dalje vrlo dobar i zaokružen telefon u svakom smislu.
8i pretpostavljam da je dostupan, on je tu negde rame uz njen trenutni RN8 Pro.

Mada su to oba telefona na izmaku softverske podrške.

Sem toga, nema nekog izbora, mada ja lično ne bih toliko sumnjao u Redmi/Poco.

M5s je bolji telefon od G32... Bolji ekran, bolji procesor, bolja kamera a i s obzirom da je to rebrendirani RN 10S, praktično je oprobani telefon bez dečijih bolesti nekih.
8 ni 8i nisam nasao po nasim trgovinama, ima 9i 4/128 za 191 euro. Ne znam da li je i on za preporuku? Kakav je u odnosu na ovu Motorolu? Ona je 6/128. Neko je spomenuo polovne, nisam protiv ukoliko bi se pojavila neka dobra prilika sa jos vazecom garancijom, ali kod nas u CG je malo trziste, pa samim tim i ponuda polovnih je slabija. Pratim i to svakako po oglasima.
Sto se tice ovog Poco M5s, ima ga na jednom mjestu za 213, dok vec za 228 ima Poco M4 pro 6/128 ali tu vec ulazim u ono vrzino kolo, ako dodam jos 20 eura...i tako u nedogled:)
 
Poslednja izmena:
+1 za note 10PRO
Opis telefona na tom sajtu >>> Uzimaj odmah ako ima 64GB rama :D

Interna128GB
RAM64GB
 
Ne vredi ako je nov 50e vise a polovan A52s 20e vise. M5s je ok za do 200e ali su ovi dosta bolji. Pogotovo sto se prelazi sa 8 Pro, te motorole, vivo i sl. gluposti mu nisu ni blizu
 
Nazad
Vrh Dno