Šta je novo?

Mobilni telefon Telefon do 200 eura

Koji mobilni telefon kupiti

paparazzo

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2006
Poena
320
Pozdrav,
trazio sam u ovom dijelu foruma, ali nisam uspio naci da se raspravljalo o ovom cjenovnom razredu. Znaci, kako i naslov kaze, treba mi preporuka za best buy telefon do 200 eura. Koristice ga cerka tinejdzerka, ne igra nikakve zahtjevne igre, ono klasicno youtube i drustvene mreze. Pozeljno 128 Gb zbog gomile aplikacija koje instalira, kao i slika i snimaka. Vec sam bio prelomio za Redmi Note 11 ili 12, ali citam po komentarima da i nisu bas sjajni. Inace ona je koristila do sada Redmi Note 8 Pro 6/64, ali ga je nazalost trajno 'sredila', a bas je dobar telefon.
Za ovaj budzet sam se odlucio jer ne vidim da se za manje moze pronaci ista a da valja za neki sledeci period. Ovdje kod nas u CG po oglasima se moze pronaci polovno za 120-150 eura dosta toga, neki cak i sa jos vazecom garancijom, ali nisam diguran da li bi ulazio u te varijante. Evo da navedem samo jedan primjer koji mi je bio zapao za oko - Samsung A71 za 140 eura, na oglasu kao nov (naravno, za njega ne moze biti vazece garancije, stariji je model)

Takodje RN10P dosta baguje, otac ga poseduje, kaze da ima ghost touch, da ekran zna da zakuca, da bateriju trosi nenormalno, i sa poslednjim update da je brightness znacajno slabiji.
Bolje ici na A52s, osim ako nije u planu flesovanje i igranje sa ROM-ovima.

Motorola G32?
Mnogo bolji softver/Android neko kod ŽaoMi (Redmi Note 10, 11). Meni dosta čistiji i jednostavniji Android.

Mišljanja sam kao vlasnik ŽaoMi telefona da su/smo mi kao korisnic ŽaoMi MIUI-ja , mazohisti.

Ja mislim da vama nije dobro na ove promene vremena, G32 ne moze da se poredi sa RN10Pro (ma ni sa RN10S/M5s, Realme 8), A52, A23 5G, A14 5G, A24 ili Honor Magic4 Lite. Razlika dupe i oko

U čemu je Moto g32 toliko bolja od Redmi Note 10Pro ? Kameran je na 10Pro sigurno bolja, a sve ostale katakteristike su manje više iste, plus 10pro je dobio update na A13 a G32 ako se ne varam još uvek nije.

Mnogi telefoni još nisu ažurirani na Android 13.
Ako je kamera ključna moguće da je Note 10 Pro bolji ali je softver ... Ma ko se navukao na MIUI, nema mu pomoći.

Klot Android je klot. Bez da ulazimo u priču: "e ali možeš da rootuješ pa ovo, pa ono". To realno rade tehnički pismeniji ljudi, ostali - gledaju reklame.

-------
Meni lično deluje da Note 10 Pro i ovaj Moto G32 uopšte nisu ista kategorija. Dodatno to što i oznake ukazuju: ovaj je PRO a ovaj low segment Motorole jer je 32 broj(veći brojevi su jači modeli).
Ali se za cenu do 200e ne bih patio sa Xiaomi telefonom ako postoji pristojna alternativa.
Svoj telefon (Redmi Note 10) kupio sam samo zato što pre 2 godine nisam našao bolju ponudu za male pare a kupujem telefon "na duže staze" (koristim po 4-5 godina).
Sad se patim sa zvučnim obaveštenjima: čas se čuju, a čas ne Viber poruke. SMS poruke mi se ne oglašavaju. MIUI 14 mi se sam od sebe prinudno restartuje bar 2 puta nedeljno
pa sam promenio launcher. Prinudno.
Čekam da izbace ispravku jer to nisam imao problem na MIUI 13 a ne želim da root-ujem telefon da bih se vratio na pređašnje stanje.

Poslednja izmena:
Ja koristim Edge 30 fusion, za suprugu sam uzeo Redmi Note 10 Pro, pre Motorole sam koristio nekoliko Xiaomi modela. Prilično koristim telefon tokom dana ali ne igram igrice pa taj segment ne mogu da komentarišem za sve ostalo taj Note 10 Pro je odličan telefon. Inače, koristio sam Redmi 9 Pro kao službeni telefon, ceo dan razgovori, poruke, mejlovi i zoom meetings, nije mi se desilo da se telefon restartuje ili ugasi. U temi za Xiaomi telefone sam pisao kako da se ugase reklame, što se tiče MIUI-a meni je sasvim ok, mada uvek možeš da prevučeš neki drugi launcher ako ti ne odgovara. Prošlog avgusta sam ga uzeo na HH u Mi shopu za 25000 (po prodavnicama je bio oko 39000), mislim da je tada za taj novac bio apsolutni best buy a ni sada nije daleko od toga obzirom da u nižem cenovnom rangu nema nešto preterano kvalitetnih telefona odnosno telefona sa dobrim odnosom uloženo dobijemo. Reper da je Xiaomi pogrešio što je u ovom cenovnom rangu izbacio solidno zaokružen Redmi Note 10 Pro je i taj da je već Redmi Note 11 Pro solidno osakaćen u odnosu na desetku.
Inače, prešao sam na Moto zato što sam hteo da vidim kako je napredovala Motorola i ovaj edge 30 fusion mi je nudio najviše za novac koji košta. U opticaju je bio i Honor 70 koji je koštao isto ali je moje mišljenje da je Motorola zaokruženiji telefon sa boljim performansama, stock android i prelep dizajn što me je posebno privuklo. E da, iako je Redmi Note 10 Pro svega 20 grama teži od Motorole i gotovo iste veličine ekrana subjektivni osećaj u ruci sa Motorolom je kao da držim igračku u odnosu na Note 10 Pro, iako je kod Motorole kombinacija staklo/metal a kod Redmia staklo/plastika.

Poslednja izmena:
@delboy
Upravo tako. Stvar je ličnih preferencija. Zato i ima toliko modela, kao patika.
I zato ne vidim problem što sam čoveku skrenuo pažnju da postoji nešto i van Šaomi sveta.

*proveri ti na nakoj baždarenoj vagi to za težinu a specifikacije su tu da prodaju robu (nema tu metala sem te lajsne okolo koju su kao foru mnogi pokupili od iPhone-a.
Ovo za lajsnu je moja lična pretpostavka.
**Kad sam u jednoj temi pisao da ima osetne razlike kada je telefon lakši 20-30 grama, čovek me ismejao.

Dodao bih glas za Realme 9 Pro+. Uzesmo ga supruga i ja za nju prije par mjeseci, nov 6/128 za 215 EUR, i prezadovoljan sam performansama. 90Hz Super AMOLED, OIS na poprilično dobroj glavnoj kameri (Redmi Note 10 Pro nema), Realme UI mi djeluje puno bolje od novijih verzija MIUI, 60W punjenje (odličan punjač i kabl u kutiji), WiFi6 podrška (Redmi Note 10 Pro nema), BT 5.2 s podrškom za aptX HD, čitač ispod displeja radi pet puta bolje nego na A52s, pravi proximity sensor (vrlo bitna stavka, supruga ima stalno problem sa Xiaomi/Redmi solucijama, pali joj se ekran na uvetu i pokreće aplikacije tokom razgovora)...

EDIT: Vidim da su skoro nestali, ima samo novi za 250, šteta.

@zamzung

Mogu da premerim oba na kucnu vagicu :) ali baš se oseti ta razlika u odnosu na ova dva telefona, Motorola je i fizički manja jer skoro da nema bezele, ali se i ta razlika u težini oseti, ko nije imao prilike da uporedi pogrešno misli ako misli da se ne primećuje razlikau težini.

Prijatelj je prodao Poco X3 NFC,da li je Redmi Note 10 PRO ok zamena do 200e?
Meni se cini da su ostalo krsevi,sa losijim procesorima,bez 4k video,sa 4gb rama,kamerama od 64mp.

Ja danas idem da uzmem za devojku, rezervisao RDnote 10PRO 6/128. 2 god garancija 205 eur.
Gledao sam sve zive opcije za tu neku cenu, RDnote 12 i 11 i sve mi gori od ovog. Jeste ovo tel iz 2021 ali u svacemu je bolji, pogotovo sto RDnote 12 snima samo FHD 30FPS, mislim daj, tel iz 2023 godine.

Motorola G32?
Mnogo bolji softver/Android neko kod ŽaoMi (Redmi Note 10, 11). Meni dosta čistiji i jednostavniji Android.

Mišljanja sam kao vlasnik ŽaoMi telefona da su/smo mi kao korisnic ŽaoMi MIUI-ja , mazohisti.

Моторола има већи проблем - неизвестан апдејт софтвера.

Stabilniji od ŠaoMi, rekao bih.
Ipak sam iskusio da mi ne znači najnoviji već stabilan sistem. Fon menjam na 4 godine. Taman preskočim 1-2 ver Androida.

Edit
U životu nisam radio svom telefonu factory reset a da to nije bio dan prodaje.
A sa Šaomi me svi savetuju da je to srebrni metak za sve probleme na Šaomi telefonima.

Pozdrav svima,

Da ne otvaram novu temu, pošto isto tražim telefon za suprugu do 200e.
Iščitao sam predloge i vidim da se najviše forsira redmi 10 pro. Međutim, moja supruga je do sada koristila moj stari telefon, a verovali ili ne, u pitanju je xiaomi redmi 3s prime.

Telefon u decembru puni sedam godina kako je kod nas i još uvek radi solidno. Međutim, to "solidno" već polako postaje sve lošije jer se sa svoja 3GB RAM-a sve teže nosi i sa osnovnim izazovima.

U čemu je stvar? Ona bi htela nov telefon sa boljom konfiguracijom, ali da ne bude previše velika dijagonala jer se navikla na 3s prime. Naravno da očekuje da nov telefon bude veći od starog šaomija, ali ovi današnji niskobudžetni telefoni sa preko 6,7 inča su joj preveliki za šaku.

Ja trenutno koristim huawei p40 lite i takva neka dijagonala od oko 6,4 inča bi joj bio maksimum na šta bi pristala.

Malo smo gledali šta može da se nađe za te pare i potraga se svela na dva-tri telefona:
  • xiaomi redmi note 11s ili 12s
  • Samsung galaxy A24 4G

Šta mislite o ovim telefonima? Koji je po vama bolja kupovina i da li biste preporučili nešto treće?

Ekvivalentno 5 inča 16:9 je 6 inča na 18:9 i to spada pod kompaktne telefone, za koje nema preveliki izbor i to se svodi na Mi 9 SE, P40, S21,2,3, Zenfone 9, iPhone mini i slično. Ako je baš toliki problem, neka proširi kriterijume van 150x72mm i nađe sebi meru u komercijalnoj ponudi. RN11 je 160x74, a A24 162x78 što znači da je idealan za one koji imaju „ćevape od prstiju" ili su navikli na 5.5 inča pa je takvima već A34 već idealan, zbog širine radi kucanja na tastaturi.

11S je isti kao 12S (a jeftiniji), kompaktniji i od P40 lite a tek A24.
P40 lite svakako nismo razmatrali iz dva razloga. Prvi je što nema Google pa je takav telefon za nju velika gimnastika, a drugi je što je već prilično mator i pitanje je da li će dobijati nova ažuriranja. Samo sam ga spomenuo kao primer kakva bi dijagonala akrana njoj odgovarala.

11S i 12S jesu isti. Ako bismo se odlučili za neki od ta dva, verovatno bismo uzeli jeftiniji.

Nisam razumeo šta si hteo da kažeš za A24. Da li misliš da je bolji ili lošiji od 11s?

Nazad
Vrh Dno