Šta je novo?

Tejp Drajvz

duksa88

Čuven
Učlanjen(a)
02.01.2002
Poena
650
Planiram da pocnem uvoz Dlt i LTO uredjaja kao i velikih diskova sta mislite kakvo je nase trziste za to?
Nikola

bolje nemoj ...

samo ako imas mnogo dobru vezu da mozes d aih prodas. ili jos bolje, kada ti kupci plate pa ih ti onda uvezi. Privatno ti tape drive-ovi nikome zivo ne trebaju (narocito od pojave DVD medija) tako da ti je jedina sansa da to prodajes mnoooogoo velikim firmama koje opet, jel'te sigurno nece kupiti to od tebe vec od neke "renomirane" firme (po njihovim kriterijumima). Ja mislim da, taman kada bi ti te drajvove nudio cak i za 5 eura da ne bi mogao da ih prodas nikome jer sve to ide preko namestenih tendera za 3-4 firme u ovoj "zemlji". to je moje misljenje potkrepljeno konkretnim iskustvom.
poz.

Nema kod nas firmi kojima to treba, a i ako ima ne bi pazarili od tebe... :(

Ne slazem se da kod nas nema firmi kojima trebaju DLT i LTO uredjaji. U stvari ima ih koliko hoces. Problem je sto one zahtevaju odredjen nivo usluge.

Ono sto treba da znas je da firma kojoj treba DLT drive, ili jos bolje neki DLT Tape Library, ne zeli samo da kupi uredjaj, vec hoce da kupi i podrsku za isti. Da li si siguran da mozes da obezbedis response time servisera od 4 sata? I da uredjaj popravis u roku od 24 ili 48 casova? DLT uredjaji sluze za backup vrednijih informacija, i uredjaj koji ne radi duze od jednog dana gubi svoju svrhu. Zato se kupci i odlucuju za "renomirane" firme, koje makar na papiru mogu da im pruze podrsku.

Tenderi za takve stvari mozda jesu namesteni, ali kod nas ima malo firmi koje stvarno mogu da ispune zahteve jednog ozbiljnog tendera za Workgroup/Enterprise Backup Solutions.

Pozdrav

Recimo da u Hemofarmu to rade ljudi iz Nemacke, pa ti vidi... :wall:

p.s. Mozes da zamislis koliko ih placaju. :wall: :wall: :wall:

ajd da vidimo ...

@rafiki - u necemu se slazemo - ima firmi kojima to treba ali se do njih ne moze doci. Tj. ne moze se proci pored nekog lika koji je zaduzen za racunaski centar i u koga direktor ili "predsednik kompanije" gledaju kao u malog Budu jer se uopste (direktor, mislim) ne razumeju u kompjutore i ne smeju da se zameraju sa tim svojim. A ovaj zato ima nekog svog zemljaka od koga kupuje takvu opremu i kada ti takav neko trazi odredjenu komponentu tada je vec kasno jer on vec napise tzv. FRU number (kod IBM-a npr.) i to znaci da samo 2-3 firme mogu da mu prodaju to u ovoj zemlji. I dzaba ti nudis identicni (ili bolji) uredjaj sa drugim model number-om od istog OEM proizvodjaca kada to ne prolazi iz ociglednih razloga.
A za ovo drugo sto si rekao, ni tu nista ne pomaze zbog totalne korupcije. Evo i tebi druze a i svima ponuda od mene - ko nadje kupca za svih 5 komada servera koje imam u Beogradu dobije od mene garsonjeru ! Stojim iza ponude do daljnjeg. garancija za kupca - koliko se dogovorimo (moze i 5 godina ako treba), vreme odziva servisa - i 30 minuta ako se dogovorimo, stock rezervnih delova - obezbedjen ( moze kod njih da stoji kompletan rezervni server ako ih to zadovoljava), rok isporuke - ODMAH, cena - niza nego kod zastupnika, instalacija svega i svacega ako traze ... itd. Znaci sve moze samo da napravimo posao. A ja vam tvrdim da nema nikoga ko je spreman ili moze to da organizuje. Iz gore pomenutih razloga. naravno, ponuda vazi samo ako ne mesamo "babe i zabe" - onaj kome treba P4 server za 1.000 eura sa IDE RAID diskovima neka se obrati "renomiranim" firmama. Evo za zainteresovane neka i sami pogledaju, otkucajte u Google-u sledece (model-oznaka glavnih servera koje imam): SRPM8 price - i videcete sta cete da dobijete prvih 20-ak linkova. A mozete i ovo da ukucate u Google-u: rx4610 price , ili HP Workstation i2000. Dakle, kome treba garsonjera neka se potrudi :) poz.

Vrh Dno