Šta je novo?

Teac w540 - konacna presuda ?

milanbb

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poena
770
Interesuje me da li su konacno ispravljene sve dileme i nedoumice sto se tice ovog rezaca ?

Pogotovo me interesuje da li je grebovanje na nivou standardnog Teac 540e citaca ?

I na kraju me interesuje da li za rezanje nekih 10CD-a mesecno (uglavnom audio - znaci bitan mi je kvalitet) i grebovanje 20-30audio cd-a mesecno (isto kvalitet naspram brzine) vredi menjati NEC7900 (24x) za ovaj Teac ?

pa mislim da jesu - radi u zavisnosti od ploce - znci na jednoj ploci znima dobro diskove na drugoj ne...

ne znam za koliko mozes da prodas svoj rezac ali s obzirom na to koliko ti je "potreban" novi i brzi rezac mislim da ne - nije cak ni neka preterana razlika u brzini...minut po disku - 30 diskova - pola sata mesecno...
sa druge strane - cena mu je strasno pala 105-110 evra ....pa je zasigurno trenutno najbolja kupovina...

D-KEE je napisao(la):
pa mislim da jesu - radi u zavisnosti od ploce - znci na jednoj ploci znima dobro diskove na drugoj ne...

ne znam za koliko mozes da prodas svoj rezac ali s obzirom na to koliko ti je "potreban" novi i brzi rezac mislim da ne - nije cak ni neka preterana razlika u brzini...minut po disku - 30 diskova - pola sata mesecno...
sa druge strane - cena mu je strasno pala 105-110 evra ....pa je zasigurno trenutno najbolja kupovina...

Hvala na odgovoru ali opet si dotakao finansijsku stranu - a to mi je nebitno. Znaci iskljucivo me interesuje kvalitet snimka koji prave ova dva rezaca i njihovo poredjenje na manjim brzinama kao i uporedni kvalitet grebovanja audio CD-a.

Cena je apsolutno nebitna.

milanbb je napisao(la):
Hvala na odgovoru ali opet si dotakao finansijsku stranu - a to mi je nebitno. Znaci iskljucivo me interesuje kvalitet snimka koji prave ova dva rezaca i njihovo poredjenje na manjim brzinama kao i uporedni kvalitet grebovanja audio CD-a.

Cena je apsolutno nebitna.

lepo je to kada je nekom cena nebitna :)

necu da sumnjam u banetovu masinu koja je rekla da je snimak izuzetno kavalitetan. mozes da procitas test na benchmarku ili u digitalu.... znaci moja preporuka bi ti bila da kupis taj rezac - a posto ti cena nije bitna - mozes ti i plocu da zamenis ako ti se ne slazu rezac i ploca :)

Dakle,kad sam juce bio kod byMaxa,narezali smo 20 diskova na tom rezacu,od kojih je 3 komada puklo...dakle,toliko o Teac-u :(.Sad sam siguran da ga nikad necu kupiti.

Ko zna šta ste vi radili :) Meni do sada nije nijedan pukao, a narezeo sam sigurno više od 20 komada.... Ali zato imam druge probleme, ali ovaj put neću o njima...

Moj konacan zakljucak (iz licnog iskustva) je da iz nepoznatih razloga na nekim plocama radi jako lose, a na nekima sasvim normalno.
Ako imas mogucnosti, probaj neki primerak kod sebe pre kupovine.

nesharm je napisao(la):
Dakle,kad sam juce bio kod byMaxa,narezali smo 20 diskova na tom rezacu,od kojih je 3 komada puklo...dakle,toliko o Teac-u :(.Sad sam siguran da ga nikad necu kupiti.

Sto kaze Heinz, pucanje diskova je mnogo radikalno i ne bi smelo da se dogadja. Dosadasnji problemi sa ovim TEACom su se odnosili na kvalitet snimljenih diskova...:confused:

milanbb je napisao(la):
Interesuje me da li su konacno ispravljene sve dileme i nedoumice sto se tice ovog rezaca ?

Pogotovo me interesuje da li je grebovanje na nivou standardnog Teac 540e citaca ?

I na kraju me interesuje da li za rezanje nekih 10CD-a mesecno (uglavnom audio - znaci bitan mi je kvalitet) i grebovanje 20-30audio cd-a mesecno (isto kvalitet naspram brzine) vredi menjati NEC7900 (24x) za ovaj Teac ?

Za to što si naveo sasvim ti je dovoljan taj NEC kojeg imas. Grebuje odlicno, mozda i bolje od Teac-a 40x, zbog preciznije mehanike, ali kao sto vidis njegova kupovina je svojevrsna lutrija. Bolje ti ostani pri tom NEC-u.

Re: Re: Teac w540 - konacna presuda ?

supernova je napisao(la):
Za to što si naveo sasvim ti je dovoljan taj NEC kojeg imas. Teac grebuje odlicno, mozda i bolje od Teac-a 40x, zbog preciznije mehanike, ali kao sto vidis njegova kupovina je svojevrsna lutrija. Bolje ti ostani pri tom NEC-u.

Pa znam - ali zar nije lepo imati Teac za iste pare ? :) Tj evo upravo sam ga stavio u masinu, srecom uvek mogu da vratim NEC pa kada istestiram sve znacju sta dalje.

Nego, ima li neko preporuku kako i cime da testiram ?

Heinz je napisao(la):
Ko zna šta ste vi radili :) Meni do sada nije nijedan pukao, a narezeo sam sigurno više od 20 komada.... Ali zato imam druge probleme, ali ovaj put neću o njima...

Dakle,diskovi princo.2 diska su pukla zbog buffer underruna,a treci mi je pukao kad je na pocetku rezanja prijavio SCSI Target error (!?!)....toliko o TEAC-u.

nesharm je napisao(la):
Dakle,diskovi princo.2 diska su pukla zbog buffer underruna,a treci mi je pukao kad je na pocetku rezanja prijavio SCSI Target error (!?!)....toliko o TEAC-u.

Zbog buffer underruna jelte ne bi trebali da pucaju diskovi ako je ukljucen Burn Proof :))), a sto se tice SCSI Target error-a i meni se to desilo par puta ranije, mislio sam da ima veze sa VIA IDE Toolom tj VIA drajverima koje je bolje izbegavati. Ako nije do toga....:(

Hteo bih samo da podelim svoje iskustvo sa vama...
Oko 50-ak diskova samo u zadnjih 10 dana (shto no-name,Princo,Verbratim i Smartbuy Audio,CDR,CD-RW) i ni na jedan problem nisam naishao :) chak sam na Princo 32x rezao Divx 40x (10-ak)
Jednom rechju, SAVRSHENO!

P.S.MB Asus a7v-133c (ako je nekome bitno)

Poz
Tripko

I kako se tih 17 narezanih princo-a citaju na drugim uredjajima?

Probao sam na: Teac 32x i 40x,LG50 ili 52 zaboravio sam, Sony 4x i neki Samsung. Samo na Sony-u je bilo malo frka za CD-RW (prepoznavanje diska je trajalo i do 15-20sec) ali je na kraju svaki uspeo da prochita.

Poz
Tripko

Izvini Tripko, ono gore se odnosilo na nesharm-ovo rezanje 20 diskova od kojih su tri pukla.

Inace mislim da je milanbb pitao vrlo kljucnu stvar. Cime testirati!

Kolko sam ja shvatio, deo problema je zavistan od brzine IDE kontriolera, pa to npr. iskljucuje da ja mogu da testiram (a da moji rezultati vrede onima koji su imali problem), zato sto mi teak zbog ploce radi samo u pio modu (pod wXP).
Nekako mi se cini da ce cela stvar pasti u vodu (zajedno sa problemom), nakon novijeg firmware-a, mada mi je prilicno cudno sto nikako da naidjem da je jos neko (na stranim sajtovima) opisao probleme. Ne verujem bas u situaciju u kojoj je neki nas dobavljac uspeo da nabavi seriju tako (ne)ispravnih uredjaja, a da se neki primerak nije zapao i nekim drugim ljudima u npr. evropskoj zajednici.

Nisam bas obracao paznju u testovima (kojih je sve vise po net-u) koje su ploce bile u pitanju ali verovatno je i da je neko ko je testirao zakacio neku od ploca za koju se tvrdi da bi mogla da bude problematicna.

I na kraju, zaista dal` postoji jos nesto sto bi moglo (ne racunajuci profess. hardverske testere) da se iskoristi kao test, a da to nije nero cd speed.

zato sto mi teak zbog ploce radi samo u pio modu (pod wXP).

Ne razumem kako to zbog ploce radi samo u pio modu. Ne verujem da je ploca kriva. I meni je winxp jedno vreme win xp iz cista mira onemogucio multiword dma 2 mode (pre je radilo), ali posle instalacije via busmaster drajvera, ili posle uninstall busmaster drajvera (posle restartovanja ih win xp sam instalira) vise nije bilo problema. U pio modu moj LG pravi ******, odnosno treba mu 10 min da nareze disk 24x, sa ogromnim brojem buffer underrunova i krcanja muzike, dok sa ukljucenim multiword dma 2 mode-om radi k'o zmaj.

DS9 je napisao(la):
Izvini Tripko, ono gore se odnosilo na nesharm-ovo rezanje 20 diskova od kojih su tri pukla.

Iskljucivo sam ih probao na NEC-ovom 5700b DVD-u i svi su citljivi.

Tripko je napisao(la):
Probao sam na: Teac 32x i 40x,LG50 ili 52 zaboravio sam, Sony 4x i neki Samsung. Samo na Sony-u je bilo malo frka za CD-RW (prepoznavanje diska je trajalo i do 15-20sec) ali je na kraju svaki uspeo da prochita.

Poz
Tripko

APSOLUTNO odbijam pomisao da je taj Sony procitao RW disk...mora da si negde pogresio...

kad je PCCHIPS u pitanju, onda ploca ume da bude kriva

Laza je napisao(la):
Ne razumem kako to zbog ploce radi samo u pio modu. Ne verujem da je ploca kriva...

Evo zasto Lazo:

TXpro ploca (koju imam) iz sredine `97. sa 1531/1543 ali (IV+) chipsetom, koju je u sustini projektovao pcchips, nema dobru podrsku za udma33. Tacnije, ukoliko se oba IDE uredjaja na istom kanalu cak i nateraju da rade u udma modu (inace bios mi dobro prepoznaje lct10 hd kao udma33, ali nece tako automatski da prepozna teac) onda ce se vrlo cesto desavati blokada sistema. A u slucaju da je teac sam na nekom od kanala onda isto dolazi do blokada, ako radi u dma2 modu, pri cemu se problem sasvim otklanja ako se ostavi kako ga bios prepoznaje, a to je pio4.
Ovaj problem je poznat mnogima su imali ovaj model pcchips-ove ploce, ali u vreme kada je ploca izasla, udma33 ide uredjaji nisu bili tako cesti kao sada.
Inace poslednji update bios-a za ovu plocu datira iz aprila `98.

Mislim, ima tu jos par stvari koje su prilicno vezani iskljucivo za ovu plocu, pa ne bih mnogo da gusim oko necega sto mozda niko sem mene (ovde) vise ne koristi.
U svakom slucaju, nisam tvrdio da ne moze teak da se namontira da radi u ...dma2 modu (kao sto normalno moze bez problema na svakoj novijoj ploci uz adekvatne drajvere), nego da je s ticajem okolnosti na mojoj konfiguraciji to prakticno nemoguce (ako se zeli uobicajeno stabilan sistem)

A izvinjavam se ako sam (zbog nepreciznosti) doveo do zabune.

Tripko je napisao(la):
Hteo bih samo da podelim svoje iskustvo sa vama...
Oko 50-ak diskova samo u zadnjih 10 dana (shto no-name,Princo,Verbratim i Smartbuy Audio,CDR,CD-RW) i ni na jedan problem nisam naishao :) chak sam na Princo 32x rezao Divx 40x (10-ak)
Jednom rechju, SAVRSHENO!

P.S.MB Asus a7v-133c (ako je nekome bitno)

Poz
Tripko

Meni jeste:p . Imam istu plocu rev 1.05 i zanima me jos sledece:
1. Koji OS koristis
2. Koja je revizija ploce
3. Koji BIOS imas
4. Kako si povezao IDE uredjaje ( master, slave ...)
5 Gde si kupio taj teac koji ne pravi ****** na ASUS ploci
6. Kada je proizveden uredjaj

Nadam se da ti ovo nije mnogo odjednom
Cekam odgovor. Pozdrav.

nesharm je napisao(la):

A Max ti rezao on fly i jos mu Nero blokira svakih 5 minuta, dodji kod mene pa da vidimo koliko ce da ih pukne.

koliko je vlasnika w540e procitalo uputstvo

Elem, necu mnogo da s***m ljudima koji su se namaltretirali probavajuci svoje i tudje tikove, al` mi se cini zgodnim da treba pomenuti nesto (ocigledno), kada je problem takav da ga neko (mozda) ima a neko (mozda) nema.

Naime, u uputstvu su vrlo naglasili da se treba kloniti vibracija. Kako danas (neki) ljudi u kucistima imaju rashladne uredjaje koji bi komotno mogli da pariraju boljim kaloriferima, mozda bi bilo fino proveriti da se eventualno tu ne krije preoblem. Mozda bi cak neko radikalniji stavljao gumene shajbnice pri srafljenju hd-ova za kuciste. Btw, meni licni s ticajem okolnosti, racunar kod kuce lezi horizontalno i na celom bloku starih larusovih enciklopedija (na stolu za monitor i tastaturu mi i ne pada na pamet da stavljam kuciste, i ako postoji leziste, jer su vibracije takve da mi ultra smetaju [a imam samo mali fan na procesoru, i klasican na napajanju])

Cisto da se sve (nezavisno od rezaca) moguce islkjuci.

Ma ja mislim da mu smeta blizina komšijskog bojlera i kompatibilnost sa starim šporetom kod keve u kuhinji :)
Daj molim te, kakve vibracije se smanjuju podešavanjem DMA moda?

Nije mi jasno zasto si ovo gore napisao (al` mi lici da je upuceno meni).

Ko je pominjao vezu DMA moda i vibracija?

Pa kada radi u MW DMA mode 0 onda mu ne smetaju vibracije? A u UDMA mode 2 mu smetaju?

Minja je napisao(la):
Meni jeste:p . Imam istu plocu rev 1.05 i zanima me jos sledece:
1. Koji OS koristis
2. Koja je revizija ploce
3. Koji BIOS imas
4. Kako si povezao IDE uredjaje ( master, slave ...)
5 Gde si kupio taj teac koji ne pravi ****** na ASUS ploci
6. Kada je proizveden uredjaj

Nadam se da ti ovo nije mnogo odjednom
Cekam odgovor. Pozdrav.

1. Win 98 (nije SE)
2.Rev. 1.05 (morao sam da otvaram kucishte :) )
3. Stari je bio 1005 => novi 1007
4.Primarna grana: Master - Maxtor 60Gb 7200 Slave - NDDRack Quantum 850 Mb
Sekundarna grana : Master Teac w540e Slave - Teac 32X
5. Od Nikole :)))
6. Mrzime da ga vadim :) ali firmvare nisam menjao jer kao sto sam rekao sve radi O.K.

Poz
Tripko

nesharm je napisao(la):
APSOLUTNO odbijam pomisao da je taj Sony procitao RW disk...mora da si negde pogresio...

Netachno > Sony 4x
Ispravno > Sony 24x (lapsus linque)

Poz

Heinz je napisao(la):
Pa kada radi u MW DMA mode 0 onda mu ne smetaju vibracije? A u UDMA mode 2 mu smetaju?

Pa stvarno ce mi biti drago da mi pokazes gde sam to tvrdio. Vec drugi put vezujes za mene nesto sto nikako i nigde nisam napisao.

Nazad
Vrh Dno