Šta je novo?

TDK i chitanje narezanih diskova

zilet

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2001
Poena
619
E pa znate one TDK shto ste se naprzili ko nezdravi shto idu na shtapu i tako to..

E pa oni se kod mene odlichno rezu ( LG- GCE-8400b - firmware 1.04) ali zato je chitanje maltene nemoguce..

evo je slichka krive e chitanja na samom rezachu dok je ona greshka gore prijavljena na chitachu Teac 24x (No Seek Complete)!

Da li je neko imao slichnih problema?

Eh da ono je rezano na 16x.. A pre update-a firmware-a diskovi su bili maltene totalno nechitljivi znachi film nije imalo teorije da pustim..mogao je da se ochita neki tekst fajl ali ne veci od 100 bajta:)

Sve mi se čini da je problem ipak do medija, sumnjam da bilo koji firmware može da pomogne, pogotovo ako ti se problem javlja isključivo sa TDK medijima.
Koji te đavo terao da pored živog Princa kupuješ te dreš TDK diskove? :)

Huh? Nesto su tebe prevarili... Pogledaj rezultate na Teac CD-W540E, disk je snimljen na 32x. Od preko 200 snimljenih diskova, ni sa jednim nisam imao takav problem.

ATIP: 97m 15s 00f
Disc Manufacturer: TDK Corp.
Reflective layer: Dye (Long strategy; e.g. Cyanine, Azo etc.)
Media type: CD-Recordable
Recording Speeds: min. unknown - max. unknown
nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849)

ATIp kaze ovo..
E sad posle onog rezanja gore narezem ja Quake na 40x i disk je savrsheno chitljiv..rekoh ajd mozda sam naleteo na 5 loshih u seriji i evo sada naprzim film i juche..disk je nachisto nechitljiv..pochne da ga chita sa 4x padne na 0.2 i to je to..
na Teac-u maltene nece ni da ga prepozna!!

Sad cu da odem tamo u predstavnishtvo i sve da im polupam..
Ne znam shta je fora.. Problem je shto mi se ovo deshava i iz CloneCD-a i iz Nera:(

Shto ipak znachi da nije do programa..

E pazte sad kao popravlja se slika.. Evo konachno jednog cd-a koji je chitljiv..
Sada mi tek nishta nije jasno..
evo slike sa teac-a

EVo i drugi cd je chitljiv..jeesss:)
samo mi nije jasno koja je fora. Ali samo neka proradi kako treba

Ehh nisam ja te srece:(

Nishta oce neko da kupi TDK diskove?
Imam jedno 50-ak komada.. prebrojicu za tachan broj..
cena= nabavna = 17 din po komadu :D

Da li je moguće da je u ovome razlika? Vidi šta meni kaze CDR Identifier:

ATIP: 97m 15s 05f
Disc Manufacturer: TDK Corp.
Recording Layer: Dye (Short Strategy; e.g. Phthalocyanine)
Nominal Capacity: 702.83 MB (79m 59s 74f / LBA 359849)

Dakle, ovi moji su Short Strategy Dye (sta god to znacilo). Nego gde ti je taj predstavnik, jel u Vojvodjanskoj?

Nero info Tool mi kaze da su ovo Audio CD-i.. hmm mozda je do toga..
BTW uspeo sam da narezem 10-ak diskova posel svega ovoga koji su bili ok chitljivi na LG-u ali zato nikako na TEac-u!!

A predstavnishtvo ti je u Zemunu u Save kovacevica i zove se Antika.
Nego gde je to u Vojvodjanskoj?
TO mi je mnogo blizu pa bih da pogledam te diskove tu.

Ne znam tacnu adresu, ali je otprilike na pocetku (blize studenjaku) sa desne strane, preko puta servisa za peglice Dule.

Mešate "Dudi Co." i "Antiku". "Dudi" valja Maxell i nalazi se u Vojvođanskoj - NBG, a "Antika" radi TDK i nalazi se u Save Kovačevića - Zemun...

Ne mesam ih, ja sam ih bas u Dudiju uzeo -- pored Maxela, rade i TDK (audio, video kasete, CD-ovi, baterije, pa cak i Cyclone CD Writer) i Sony (medije, baterije i slusalice). Jedino ne znam da li rade maloprodaju, ja sam uzeo preko firme.

Kod mene nikakva razlika u odnosu na Princo, savrseno su citljivi u svim uredjajima ukljucujuci i tu jedan najveci krs Funai 8X cd rom, i neka first audio linija. Rezano Teac-om W58E

Malo cu da se umesam u komentare, posto se malo osecam odgovornim, jer sam ja na par mesta postovao telefon Antike (inace nemam nikakve veze sa njima).
Stvarno je cudno da ovi koji su antici se prijavljuju kao cijanin, a jos cudnije da postoje i oni koji bi trebalo da su (kao) isti a prijavljuju se kao ftalocijanin. Mislim, obicno su svi noviji diskovi (predvidjeni za vece brzine) na bazi ftalocijanina. Poslednje sto sam video u antici na bazi cijanin su bili TDK [Ritek] 16X. Oni od 24x su prijavljivani kao ftalocijanin, a i jasno su se razlikovali po (svetlije zelenkastoj) boji. Pazld???

E da, i ovi koje sam ja uzeo od nekog tipa koji se prijavljuju kao Sony (max 32x) su cijanin (i jesu tamnije zelenkasti).

thread iz naftalina

Mediji
Demantovacu sebe:
Uopste nije cudno da medije istog brand-a budu na bazi razlicitih pigmenata (odnosno da imaju razlicit atip).
(Npr.) na Ritek-ovom sajtu se jasno vidi da se medije sertifikovane za istu brzinu, proizvode u dve varijante, odnosno na bazi oba pigmenta (cijanin i ftalocijanin).
Al` ovde se radi o medijama ciji je atip TDK. (Medjutim) uopste ne bi bilo cudno ni to da su (i iz dudija i iz antike) ti diskovi proizvedeni u ritekovim pogonima. Ovo (posredno) zakljucujem na osnovu jedne informacije (sa net-a, nemam vise link), u kojoj je pomenuto da je Sony iz nekih finansijskih razloga, svoj atip dao CMC-u, pa su tako neki od medija koji imaju sonyjev atpi - proizvedeni u cmc-u. Ako je takav slucaj sa sony-jem , logicno mi zvuci da bi (eventualno) mogao da bude i sa tdk. Ovime necu nista da kazem u smislu da su medije bolje ili losije (ritek mi je dobar, tdk mi je dobar), nego cisto kao info. (a bilo bi super ako neko ima preciznije i potpunije informacije od ovoga na sta sam ja naisao na netu.)

ATIP
BTW, atip se najcesce proverava sa programima nero info tool i cdr identifier.
Medjutim, naidjoh na jedno slicno programce koje bi nekima moglo da bude veoma zanimljivo - CDR ATIP Reader . Ovaj program daje, cini mi se, detaljnije informacije. Oni kojima (i) binarne vrednosti nisu strane, verovatno ce i to biti znacajno (jer program prikazuje i binarne i prevedene vrednosti). Info&dl:
http://w510.tm.odessa.ua/soft/cdr_atip/
CD-540E citac
Zanimljivo je (akonto gornjeg linka) da je Teac CD-540E u mogucnosti da cita atip-ove, sto se smatra vrlo retkom osobinom citaca. Prijavili su da radi sa ovim citacem, pod win2k, i sa njihovim programom (u kombinaciji).

Dobro jutro,
odo` da spavam!

Re: thread iz naftalina

DS9 je napisao(la):
Al` ovde se radi o medijama ciji je atip TDK. (Medjutim) uopste ne bi bilo cudno ni to da su (i iz dudija i iz antike) ti diskovi proizvedeni u ritekovim pogonima. Ovo (posredno) zakljucujem na osnovu jedne informacije (sa net-a, nemam vise link), u kojoj je pomenuto da je Sony iz nekih finansijskih razloga, svoj atip dao CMC-u, pa su tako neki od medija koji imaju sonyjev atpi - proizvedeni u cmc-u. Ako je takav slucaj sa sony-jem , logicno mi zvuci da bi (eventualno) mogao da bude i sa tdk.

Da, ali na ovim diskovima iz Dudija (ftalo..) na unutrasnjem obodu pise sitnim slovima "TDK". Naravno sasvim je moguce (stavise verovatno) da ih proizvodi Ritek ili neka sasvim treca firma.

Evo sta kaze ovaj CDR ATIP Reader za njih:
Media : CD-R/RW media
Media : CD-R media
Subtype: Medium Type B, low Beta category (B-)
Disc(Matrix) Manufacturer : TDK Corporation
Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media)
Indicative Target Writing Power : 5 mW
Use : Restricted
Capacity (nominal) : 702.83 Mb

"AUDIO" medije i TAO, DAO

Hvala mikis.
Nesto mi se cini da je ovde "problem" oko toga sto su diskovi koji se izgleda prodaju u antici - "Audio"

Nemam iskustvo koje bi to moglo definitivno da potvrdi, ali mi se desava nesto sa (ne-labelovanim) sony-jevim diskovima, za koje sam prema informacijama o njihovom atipu sa neta, konstatovao da su Audio. Naime, nema nikakvih problema ukoliko se neki audio disk kopira, medjutim problem se javlja kada treba da narezem sa hd-a nesto sto ima npr. 700MB (dakle prijavi da je slobodno manje od npr. 2MB). Bilo koja kombinacija TAO i mode1/mode2 dovodi do toga da nerov scandisk prijavljuje greske na kraju diska (inace, disk je citljiv u rezacu i moze da se kopira). Ako se reze manje od npr. 680 MB nema problema.

Medjutim DAO i mode2 kombinacija odradi posao (i +700MB) bez problema i kolicina gresaka je 0. Brzina rezanja je 16x
Konfig. je winXP, ASPI 4.72, Easy CD Creator Basic 5.x, teac w540e 1.0H...
Sa nero-om se slicno desava.

Ovo se desava iskljucivo sa tim Sony medijima; ritekovim (platinum)je svejedno koji mode upotrebim i nema problema (al` za njih sam siguran da su data diskovi)

Kada se ti (sa kojima cd speed scandisk prijavljuje greske) naprzeni diskovi pogledaju sa data strane na jakom svetlu, (npr. pod stonom lampom) na samom kraju diska (po obodu) mogu se primetiti manje, talasaste, nepravilnije mrlje koje su tamnije (velicine oko 2x3mm).

Pitanje:
Jel ima nekoga ko nije imao problem sa tdk iz antike, a da je rezao podatke sa hd-a na maksimalan kapacitet diska (TAO + mode 1 + closed)

Pa ono moji TDK iz Antike su odozdo bili ko da ih je neko polio naftom (talasasti po celoj povrshini) ali vidjao sam i ranije takve diskove.. to je ipak neshto do njihove proizvodnje..
Ma jednom sam se opekao i TDK no more.

Ja zaista ne razumem o cemu vi pricate?
Problemi sa TDK diskovima?!?!
Ja iskljucivo njih kupujem, i to u pomenutoj Antici i do sada nisam imao NIJEDAN problem. Nijedan disk mi nije pukao do sada, niti se iko zalio da ne moze da procita.
Cak i kada sam snimao Audio CDove, i to 24x, nije bilo problema sa citanjem (na obicnom cd playeru)

Rezao sam uglavnom na Teac 24x a od skora na Teac 40x.
Cak ni kada sam rezao na 40x, problema nije bilo.

Izgleda da je ipak problem u rezacima :)

Doduse mozda ne pricamo o istim diskovima? Ovo su TDK colour d-view diskovi.

iNCUBUs je napisao(la):
Doduse mozda ne pricamo o istim diskovima? Ovo su TDK colour d-view diskovi.

Ne pricamo o istim :) Ovde je rec o TDK diskovima u bulk pakovanju (bez stampe na povrsini, 150kom na stapu).

Da - ovde se ne prica o TDK colour d-view medijama, koje dolaze zapakovane, svaka u slim kutiji, i jos celofanom okolo.

Ovde se prica o diskovima koji su kupljeni u Antici, u pakovanju od 150kom, i koji nisu "obojeni", odnosno na njima sa gornje (label) strane nema nikakve oznake (izgledaju ko ogledalo). Sa donje strane su tamnije zelenkasti (najverovatnije, posto ih jos nisam video - a kako stoje stvari necu ih ni videti).

Naime, danas sam razgovarao sa covekom iz Antike, i pitao ga kako je moguce da su imali diskove koji su bili sa razlicitim atip-om od onih koji su se nasli kod dudija. Sustina njegove prica je sledeca (ako sam ga dobro shvatio):

U evropskoj zajednici je zabranjena prodaja vecih pakovanja ne-labelovanih diskova. Zbog toga se TDK dugo nije odlucivao da pusta u promet diskove koji nisu label-ovani. Kada su se odlucili, u Antiku su stigla pakovanja diskova koja su bila "mesana" (i ftalo i cijanin)
Moguce je da diskovi koji su neobelezeni imaju veci procenat skart-a od onih koji se pakuju u kutijama.
Dudi je najverovatnije diskove nabavio iz madjarske (njegova napomena je da ce i madjari morati da prestanu ovo da diluju zbog evropske zajed.)
U sledeci cetvrtak bi trebalo (sada nemaju, sve su prodali) da dobiju isporuku koja ce biti uniformna, i ako sam ga dobro shvatio, biti na bazi ftalo (nemojte me hvatati za rec, nisam siguran), posto je covek upotrebio termine koji se odnose na neke frekfvence ili nesto slicno.
Nista od ovoga ne tvrdim da je cinjenicno tacno (jer ne znam) vec samo prenosim ono sto sam cuo.

Kaze covek, cena za diskove je 2480 dinara za stap od 150kom. Meni je ovo super, 16.5 din po komadu. S druge strane, ako ima label-ovanih diskova (kod nekih drugih) sa cenom po 21-2 din, onda je to ipak meni sigurnija varijanta.

Sve u svemu, prema tonu onoga sto sam cuo iz antike, mislim da ima smisla zakljuciti da se radilo o neujednacenom kvalitetu medija, koji se ispoljio u ziletovoj kombinaciji sa rezacem.
Ne verujem da bi mi iko (iz trgovackog posla) rekao, "Jeste, dobili smo go*no". Pogotovo sto covek tvrdi da su trazili da im se (u sledecoj nabavci) isporuci tacno odredjena vrsta diskova, a ne neka mixovana papazjanija (za koju mi je blago rekao da se desila - nije upotrebio bas te izraze).

Takodje, izgleda da sam bio u zabludi da su zilet-ovi diskovi mogli da budu audio, bar prema onome sto sam cuo od coveka iz antike. Covek je bio decidiran da su Data diskovi u pitanju.

&pozdrav!

Nesto mi je sumnjivo ovo objasnjenje, zapravo ovaj deo:

U evropskoj zajednici je zabranjena prodaja vecih pakovanja ne-labelovanih diskova

posto znam za ljude iz Nemacke ili Austrije koji ih koriste. Sta je onda npr. ovo: http://www.geizhals.at/eu/?a=41957 . Al ajde, da ne gresim dusu, moguce da je covek u pravu.

DS9 je napisao(la):
Kaze covek, cena za diskove je 2480 dinara za stap od 150kom. Meni je ovo super, 16.5 din po komadu. S druge strane, ako ima label-ovanih diskova (kod nekih drugih) sa cenom po 21-2 din, onda je to ipak meni sigurnija varijanta.

Ni jedno ni drugo ne mogu da razumem, jer ako provereni Princo košta isto 16.5 din što se igraš sa nečim za šta se ne zna šta je u stvari?

Heinz je napisao(la):
Ni jedno ni drugo ne mogu da razumem, jer ako provereni Princo košta isto 16.5 din što se igraš sa nečim za šta se ne zna šta je u stvari?

Provereni princo nemam gde da kupim po toj ceni (na 100kom), a ni po vecoj - nema ih.
Pre ili kasnije svako od nas ce morati da proba nesto neprovereno, jer je pitanje koliko ce nam provereni diskovi biti dostupni.

DS9 je napisao(la):
Provereni princo nemam gde da kupim po toj ceni (na 100kom), a ni po vecoj - nema ih.

Potrudi se malo bolje i naćićeš ih sigurno, a za cenu samo treba biti stalni kupac. U lošijoj varijanti će te koštati recimo 17 din (0.28€).

mikis je napisao(la):
Nesto mi je sumnjivo ovo objasnjenje, zapravo ovaj deo:

U evropskoj zajednici je zabranjena prodaja vecih pakovanja ne-labelovanih diskova

posto znam za ljude iz Nemacke ili Austrije koji ih koriste. Sta je onda npr. ovo: http://www.geizhals.at/eu/?a=41957 . Al ajde, da ne gresim dusu, moguce da je covek u pravu.

ja se slabo razumem u medjunarodne ekonomske odnose, tako da ako moze da bude tacno ono sto covek rece, mozda to ima veze sa nekom od zemalja koje ne pripadaju ez.

valjda ovde ima ljudi koji bi mogli da daju preciznija objasnjenja.

Heinz je napisao(la):
Potrudi se malo bolje i naćićeš ih sigurno, a za cenu samo treba biti stalni kupac. U lošijoj varijanti će te koštati recimo 17 din (0.28€).
Ciji stalni kupac?

Drugar mi kaze, a uzeo ih je za svoj divx klub da su mu se bolje pokazali od Princo-a jer je sa Princom imao problema oko odlepljivanja folije posle duzeg stajanja u plasticnim vrecicama. Sa TDK ih nema i savrseno su citljivi i nije imao nikakvu reklamaciju sto se toga tice. U pitanju su ftalocijanin TDK sa TDK oznakom na obodu diska.

Alexandar je napisao(la):
... imao problema oko odlepljivanja folije posle duzeg stajanja u plasticnim vrecicama. ...

Zbog ovoga uvek naglasavam da je bitno da su diskovi labelovani, jer mi se to cini kao dodatna zastita.

Nazad
Vrh Dno