Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Jurio sam dugo da nađem C8K , propustio da ga kupim za 170k u 75" dijagonali. Sad gledam da se pojavio C8L kod nas....Na papiru jeste bolji , ali da li i u praksi ? Da li je bilo ko pazario neki tv iz nove serije ?

Sta mislis o C6K, vidim da ga svi hvale i dizu u nebesa. Ili da se "isprsim" i uzmem C7L.
Ja sam uzeo C6K i smatram da je odnos cene i kvaliteta najbolji trenutno - ALI samo ako ti se žuri. Ovako generalno nisam zadovoljan sa TV-om, ima jako malo dimming zona i peak osvetljenje nije baš najbolje. Nedostatak dimming zona se još i ne primeti u svakodnevnom gledanju (99% ljudi neće), ali peak osvetljenje je baš velika mana i to se oseti. C7K se više ne uvozi pa je on otpao.

Imao sam bolji plan: da sakupim još 20-30k do crnog petka i uzmem 55C7L, ali je nešto iskrslo i morao sam odmah da kupim neki TV i izbor je pao na C6K. Razlog: kao što sam rekao, to je trenutno najbolje što možeš kupiti za taj novac. Čak sam gledao 10k din gore-dole i nisam našao ništa približno dobro. I pored svih onih mana on je najbolji izbor jer drugi proizvođači nemaju ni toliko dimming zona npr. i ni upola to osvetljenje. Jedino Hisense može da se razmotri, ali on nema Google TV OS pa je praktično neupotrebljiv, kao i svi ostali koji nemaju Google TV.

Ako ćeš gledati nešto osnovno preko box-a, onda ti je svejedno, ali čim neko bira malo bolji 4K TV sigurno planira da gleda nešto kvalitetnije (BRRip, DV, Remux...), a za to je obavezno imati Google TV OS na samom TV jer samo tako možeš izvući max iz tih 50+ GB video fajlova. Čak sam mislio da uzmem neki box, ali nema trenutno ništa što valja i što može da pogura kvalitetne video fajlove (jedino Nvidia shield Pro, ali ni taj nema sve što treba od kodeka i skup je). Tako da za ljubitelje filmova otpadaju svi modeli bez Google TV OS-a: Tizen nema licenu za DolbyVision, LG webOS ne radi lepo sa svim DV profilima i jedva je moguće napraviti DV preko Plex-a (može na interni player samo), i praktično sve ostalo je jako loše podržano od strane Plex-a i Jellyfin-a (u najboljem slučaju imaš Jellyfin web wrapper). Titan i ViddaOS su tek očaj.

Ja sam uzeo C6K i smatram da je odnos cene i kvaliteta najbolji trenutno - ALI samo ako ti se žuri. Ovako generalno nisam zadovoljan sa TV-om, ima jako malo dimming zona i peak osvetljenje nije baš najbolje. Nedostatak dimming zona se još i ne primeti u svakodnevnom gledanju (99% ljudi neće), ali peak osvetljenje je baš velika mana i to se oseti. C7K se više ne uvozi pa je on otpao.

Imao sam bolji plan: da sakupim još 20-30k do crnog petka i uzmem 55C7L, ali je nešto iskrslo i morao sam odmah da kupim neki TV i izbor je pao na C6K. Razlog: kao što sam rekao, to je trenutno najbolje što možeš kupiti za taj novac. Čak sam gledao 10k din gore-dole i nisam našao ništa približno dobro. I pored svih onih mana on je najbolji izbor jer drugi proizvođači nemaju ni toliko dimming zona npr. i ni upola to osvetljenje. Jedino Hisense može da se razmotri, ali on nema Google TV OS pa je praktično neupotrebljiv, kao i svi ostali koji nemaju Google TV.

Ako ćeš gledati nešto osnovno preko box-a, onda ti je svejedno, ali čim neko bira malo bolji 4K TV sigurno planira da gleda nešto kvalitetnije (BRRip, DV, Remux...), a za to je obavezno imati Google TV OS na samom TV jer samo tako možeš izvući max iz tih 50+ GB video fajlova. Čak sam mislio da uzmem neki box, ali nema trenutno ništa što valja i što može da pogura kvalitetne video fajlove (jedino Nvidia shield Pro, ali ni taj nema sve što treba od kodeka i skup je). Tako da za ljubitelje filmova otpadaju svi modeli bez Google TV OS-a: Tizen nema licenu za DolbyVision, LG webOS ne radi lepo sa svim DV profilima i jedva je moguće napraviti DV preko Plex-a (može na interni player samo), i praktično sve ostalo je jako loše podržano od strane Plex-a i Jellyfin-a (u najboljem slučaju imaš Jellyfin web wrapper). Titan i ViddaOS su tek očaj.
Imaš dobre Boxove ali im cene nisu niske. Dune HD 4K plus pušta sve od Android 12ice. Kod mene je dignut na Android 14.

@Furiosa5
Ne opterećuj se previše tim dimming zonama, na 65c9k ih ima 3024 pa opet ne radi i ne izgleda to kako bi trebalo...
TCL softver je loš i to je jednostavno tako, ko ne veruje može da ode na tcl telegram i reddit i pretraži termin dimming.
Komentara ima na hiljade, pa bolje gledati samo snimke. 🙂

Ista priča za upscaling, jednostavno ne radi to dobro i pitanje je da li će ikada raditi kako treba. Što je veća dijagonala TV-a to je problem uočljiviji. 🙂
Možda sa ovim novim čipsetom nešto i srede u narednom periodu, od ovog starog par godina su izgleda digli ruke...

Poslednja izmena:
Da li je neko imao sličan problem i da li je uspeo da ga reši?
Elem, na mom 43p7k sam u poslednje vreme primetio da mi prevod žuri ili kasni na određenim striming platformama, konkretno na Prime i Disney+. Takođe, na yt kad upalim fullscreen krene da štuca i koči video na 1080p i više rezolucije. Softver je v594, a tv mi ne nudi neku noviju verziju.

Da li ta verzija važi za C6K?
Ima li šta značajno novo u tom update u odnosu na V643?

Meni piše da mi je V643 up-to-date. Bio sam pre izvesnog vremena negde pročitao na forumu da može da se zatraži od TCL podrške da "poguraju" OTA update, ali ne mogu nikako da nađem sad to.
Važi i za C6K...neka sitna poboljšanja. Valjda može.. ali ja inače skidam preko Telegrama

Važi i za C6K...neka sitna poboljšanja. Valjda može.. ali ja inače skidam preko Telegrama
Nemam Telegram, ali našao sam TCL support na WA i rekli su da nemaju noviji OTA za taj model 😀 Ne znam kako nemaju ako se pojavio na Telegramu 🤨 Valjda će pustiti OTA redovnim putem uskoro jer nemam fleš (samo CDe koristim) a i ne bih da nešto pokvarim. Hvala za info u svakom slučaju

Nazad
Vrh Dno