Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Ja sam probao dosta podešavanja za C805, gotovo sve što sam mogao naći po netu i na kraju ostao sa ovim podešavanjima:

Da platim nisam htio, to što on radi su ona osnovna podešavanja (kalibraciju bi morao da radi na licu mjesta jer je svaki panel različit) tako da čisto sumnjam da je dirao "Expert settings". Ako je pak dirao i expert settings i ako je neko već platio i zadovoljan je, platiću i ja odmah ali kao što rekoh, čisto sumnjam. :)

Ček ček, platili biste liku da vam kaže da podesite tv onako kako bi po njemu trebalo da se vama dopadne slika? 😃

Ček ček, platili biste liku da vam kaže da podesite tv onako kako bi po njemu trebalo da se vama dopadne slika? 😃
Ne kako je njemu nego kako pravilno boje treba da izgledaju u skladu sa svetlinom, to je kalibracija.

Ima li tko dobre postavke slike za 65c805 hdr i dolby.Onaj Darko kolko vidim naplaćuje, a zna mi slika zastajkivat nebitno dal se radi o HD ili 4k.Gledam preko Kodija.Hvala!
I ja sam Darko ali ja ne naplacujem 😂.
To zastajkivanje ili seckanje slike je do ripova koji su u 50fps. Mozes da ublazis ako u motion opcijama ukljucis Dynamic acceleration a u motion clarity blur 1, judder 1 ( ako zelis fluidnije moze i do 3 max sve preko toga krece "soap opera" efekat koji i bas ne volim). Za Dolby Vision generalno brightness 100, contrast 100 i obavezno u clarity ukljuci opciju Precision Detail (mnogo vise detalja sa tom opcijom), local dimming na high.

HDR 10+ i HDR 10 izbegavam jer se precision detail opcija ne moze ukljuciti. Za oba moda koristim Move picture preset isto brightness i contrast na 100 sa ukljucenim local dimming na high. Sa HDR 10+ uopste nisam zadovoljan kod C805 kao da mi fali jos svetline. Dok kod HDR 10 ima opcija u Brightness settings Dynamic Tone Mapping gde ukljucujem na Brightness Priority da bih dobio jos svetline.

Svako ima neka svoja podesavanja. Istrazuj. Menjaj postavke slike. Nadji ono sto tvom oku najbolje prija.

Jesi li uspio malo da ga istestiraš, mene zanima isti model samo od 65", a baš slabo ima recenzija korisnika da se nađe. Fudbal i streaming servisi su mi glavni, ima li sjeckanja slike kada gledaš fudbal.
Veceras cu da ispisem, istestirao sam po nesto, malo cu i sport, jos mi to ostalo, tenis bi bio idealan zbog brzine loptice. Naci cu nesto veceras. Ali vredi TV te pare definitivno (moj je bio 21 000 jeftiniji od 55c805)

Na kojoj si verziji. Zadnja je v122 ako si na R51AT01 platformi.
Settings - System - About - Product information. Tu bi trebalo da pise koja je verzija i platforma...
Ali bih ipak uradio factory reset pre bilo kakvog updejta. Uradi factory reset pa vidi da li ima promena.

A ako zelis najnoviji firmware:

New TCL R51AT01 Google TV Update available in V122.
TV models ........P655, V6B
P635(7) , A18, A28, U62, U64

V8-R51AT01-LF1V122.020717

V122 OTA

build date= Sep 07, 2024
build.date.utc= 1725681179
security_patch= 2024-07-05
gmsversion= Android_GTV_R
build.fingerprint= TCL/G07/G07:11/RP1A.200622.001/AR07:user/release-keys
revision= 020717
OTA size= 1.48 GB

V122 IMG

IMG size= 3.85 GB
Da li imate da kazem fabricki softver da probam i to,Hvala unapred na odgovoru

Evo jednog mini rivjua TCL 55C655. Placen 49700 i za te pare smatram da je odlican izbor, jednostavno ne vredi 805 serija 40+% vise (subjektivno misljenje).
Sport - po meni tv odlicno radi posao (pustam sa Iris Tv), nema ghostinga sa brzim objektima(lopta, igrac,skijas) ili sam ja nasao podesavanja na kojima nema (dynamic modifikovan @me, motion clarity off, vecina podesavanja slike na medium, racunajuci i osvetljenje). Taj mod inace koristim za Iris tv, za filmove koristim movie preset sa slicnim podesavanjima, samo su brightnes, contrast i slicno nesto visi. I tu mi je iskljucen motion clarity, jer mi deluje da kad pustim neki 4k hdr sadrzaj sa YT, scene sa velikim kontrastom/bojama/detaljima (drvece, oranice sa razlicitim bojama i sl.) znaju da trepere sa ukljucenim i to poprilicno. To je ujedno i jedna od dve mane tv-a, 4k sadrzaj HDR i mnogo detalja na jednom objektu(drvo,lisce) zna u nekim slucajevima da treperi. To nisam primetio kod ne-hdr sadrzaja i nizih rezolucija,mada to nisam detaljno testirao. Druga mana,odmah da pomenem-uglovi gledanja su mnogo losiji. Sve preko 45% ugla i slika pocinje da bude svetlija i ispranija, to imajte u vidu.

4k video/filmovi: dobri detalji, dobar kontrast (ali napomena da ja ne volim preteran kontrast jer slika mi deluje izvestaceno), vrlo dobar zvuk za tv (onkyo 2.1 sistem,zanimljivo resen bass, i dosta dobro se cuje za jedan integrisani tv izvor). Dobra crna, boje deluju tacno, default player lepo radi sa 4k sadrzajem sa povecim bitrejtom (oko 35k). Siromasan je opcijama, pa sam instalirao vlc player, ali on je malo seckao sa sadrzajem koje je defaultni lepo prikazivao.

Nisam mogao da testiram 120/144hz za igre ili konzole, pa ne znam kako to radi, ali neki rezime:

Dobro prikazuje nizu rezoluciju;
Dobra crna,boje,kontrast,zvuk
Odvojena podesavanja slike za svaki input, sto je vrlo korisno
Lepo radi sa 4k sadrzajem out of the box

Mane/neutralno
Losi uglovi gledanja
Relativno siromasna kolicina podesavanja
Zna nekad da zaglupi pri prikazivanju odredjenih prelaza boja na hdr sadrzaju, ili ja ne znam podesavanjima to da eliminisem
Nogice mi se ne svidjaju i ne ulivaju mi poverenje ali su ok

Evo jednog mini rivjua TCL 55C655. Placen 49700 i za te pare smatram da je odlican izbor, jednostavno ne vredi 805 serija 40+% vise (subjektivno misljenje).
Sport - po meni tv odlicno radi posao (pustam sa Iris Tv), nema ghostinga sa brzim objektima(lopta, igrac,skijas) ili sam ja nasao podesavanja na kojima nema (dynamic modifikovan @me, motion clarity off, vecina podesavanja slike na medium, racunajuci i osvetljenje). Taj mod inace koristim za Iris tv, za filmove koristim movie preset sa slicnim podesavanjima, samo su brightnes, contrast i slicno nesto visi. I tu mi je iskljucen motion clarity, jer mi deluje da kad pustim neki 4k hdr sadrzaj sa YT, scene sa velikim kontrastom/bojama/detaljima (drvece, oranice sa razlicitim bojama i sl.) znaju da trepere sa ukljucenim i to poprilicno. To je ujedno i jedna od dve mane tv-a, 4k sadrzaj HDR i mnogo detalja na jednom objektu(drvo,lisce) zna u nekim slucajevima da treperi. To nisam primetio kod ne-hdr sadrzaja i nizih rezolucija,mada to nisam detaljno testirao. Druga mana,odmah da pomenem-uglovi gledanja su mnogo losiji. Sve preko 45% ugla i slika pocinje da bude svetlija i ispranija, to imajte u vidu.

4k video/filmovi: dobri detalji, dobar kontrast (ali napomena da ja ne volim preteran kontrast jer slika mi deluje izvestaceno), vrlo dobar zvuk za tv (onkyo 2.1 sistem,zanimljivo resen bass, i dosta dobro se cuje za jedan integrisani tv izvor). Dobra crna, boje deluju tacno, default player lepo radi sa 4k sadrzajem sa povecim bitrejtom (oko 35k). Siromasan je opcijama, pa sam instalirao vlc player, ali on je malo seckao sa sadrzajem koje je defaultni lepo prikazivao.

Nisam mogao da testiram 120/144hz za igre ili konzole, pa ne znam kako to radi, ali neki rezime:

Dobro prikazuje nizu rezoluciju;
Dobra crna,boje,kontrast,zvuk
Odvojena podesavanja slike za svaki input, sto je vrlo korisno
Lepo radi sa 4k sadrzajem out of the box

Mane/neutralno
Losi uglovi gledanja
Relativno siromasna kolicina podesavanja
Zna nekad da zaglupi pri prikazivanju odredjenih prelaza boja na hdr sadrzaju, ili ja ne znam podesavanjima to da eliminisem
Nogice mi se ne svidjaju i ne ulivaju mi poverenje ali su ok
Tvoja recezija je ok. Pokrio si sve bitne stvari. I lepo je i procitati utiske nekog korisnika.
Hteo bih samo da napomenem da je i cenovna razlika izmedju C655 i C805 po meni opravdana jer su to ipak razlicite tehnologije. Direct LED vs Mini LED. Ipak C805 ima veci peak brightness 1300 u odnosu na C655 koji ima 450. Najvise zbog kvalitetnog prikaza Dolby Vision i HDR sadrzaja.

Ako ima neko nesto konkretno sto bi da isprobam, tipa neki link/video i kako se tv ponasa, ili nesto sto mi nije palo na pamet,nek javi,testiracu,imam par dana slobodno sad

I ja sam Darko ali ja ne naplacujem 😂.
To zastajkivanje ili seckanje slike je do ripova koji su u 50fps. Mozes da ublazis ako u motion opcijama ukljucis Dynamic acceleration a u motion clarity blur 1, judder 1 ( ako zelis fluidnije moze i do 3 max sve preko toga krece "soap opera" efekat koji i bas ne volim). Za Dolby Vision generalno brightness 100, contrast 100 i obavezno u clarity ukljuci opciju Precision Detail (mnogo vise detalja sa tom opcijom), local dimming na high.

HDR 10+ i HDR 10 izbegavam jer se precision detail opcija ne moze ukljuciti. Za oba moda koristim Move picture preset isto brightness i contrast na 100 sa ukljucenim local dimming na high. Sa HDR 10+ uopste nisam zadovoljan kod C805 kao da mi fali jos svetline. Dok kod HDR 10 ima opcija u Brightness settings Dynamic Tone Mapping gde ukljucujem na Brightness Priority da bih dobio jos svetline.

Svako ima neka svoja podesavanja. Istrazuj. Menjaj postavke slike. Nadji ono sto tvom oku najbolje prija.
Vrhunski objašnjeno.Slika skoro perfekt,nisam primjetio neko posebno trzanje.Nekužim svi pilaju da se isključi Motion clarity i precision detail,čudno.

Vrhunski objašnjeno.Slika skoro perfekt,nisam primjetio neko posebno trzanje.Nekužim svi pilaju da se isključi Motion clarity i precision detail,čudno.
Motion clarity ti moze pomoci kod tog trzanja u Dolby Vision/ HDR-u. Ali pozeljno je iskljuciti ga narocito u SDR-u. Jer se na primer u krupnim kadrovima igraca na fudbalskoj utakmici iznad njihovih glava vide artifekti. Ja po potrebi ukljucujem zavisno od sadrzaja koji gledam. Takodje i Dynamic Acceleration.
Precision detail su ubacili mislim od v135. Ranije ta opcija nije postojala. A bas pomaze da pojaca neke detalje.

Ja sa c805 nisam zadovoljan iako sam sa opcijama od kolege @mwsavko riješio možda 95% trzanja (još uvijek ga ima ali dosta manje i sitnije) .Uopće ne mogu vjerovati da netko može napraviti tv koji nemože reproducirati sliku bez trzanja.Zna me ponekad izbacit iz Kodija u home meni i opet se učitava google tv.Užas!

Ако се такве ситуације дешавају,требало би најбоље решење да буде враћање на фабричко подешавање.Ако се и даље дешавају исте ситуације пробати убацити новији систем,ако то већ није урађено.

Zbog cega ne mogu da selektujem Precision Details opciju na C805? Tu je ali preskace je kad hocu da je selektujem. Takodje me zanima kako da izaberem za koji format slike pravim podesavanja? SDR/HDR itd

Moraš pustiti format slike koji želiš da podešavaš, onda kada odeš na podešavanja slike tu bi ti trebao i pisati taj format SDR, HDR, Dolby Vison.

Pustio sam seriju na Maxu i imam samo ovo
image.jpgimage.jpg

I dalje mi ne dozvoljava da izaberem precision detail

Zato to što si pustio nije Dolby Vision. Verovatno zato što imaš "standard" plan za MAX.
Uopće ne mogu vjerovati da netko može napraviti tv koji nemože reproducirati sliku bez trzanja.
Eto vidiš kako to može, da u Evropi prodaješ model TV-a kojem:

1) sve aplikacije i ceo Android OS su podešene na 60 Hz refresh rate, bez opcije da makar ručno ceo OS prebaciš na 50 Hz

2) koji nije u stanju da reprodukuje kako treba 50fps i 25fps sadržaj.... A boga mi ni 24fps kad mu sa HDMI stiže takav signal.

Poslednja izmena:
Dobar dan! Uzeo sam danas TCL C805 50 inca i imam problem sa pretragom kanala.Imam stb uredjaj od Supernove i kabl sa njega ukljucen u tv u hdmi3(4k 60hz).Ne mogu da pronadjem ni jedan kanal nznm u cemu je problem.U podesavanja pretrage stavim kabl posto je to kablovska,digitalno i analogno i puno pretrazivanje al nista ne nalazi.Kao region sam stavio Srbiju nznm jel to moze biti problem? Unapred hvala na odgovoru.

? Pa kanali na coax-u su kriptovani i da bi se ih gledao direktno na TV-u treba ti CAM kartica?

Nejasno je šta želiš i šta pokušavaš tačno? Pošto spominješ STB i HDMI kabl uključen u TV a takođe pišeš o skeniranju kanala (na samom TV-u, u njegovoj TV aplikaciji??).

Promeni na TV-u input / source na taj HDMI3 pa ćeš videti "sliku" sa STB-a.

Poslednja izmena:
? Pa kanali na coax-u su kriptovani i da bi se ih gledao direktno na TV-u treba ti CAM kartica?

Nejasno je šta želiš i šta pokušavaš tačno? Pošto spominjem STB i HDMI kabl uključen u TV a takođe pišeš o skeniranju kanala (na samom TV-u, u njegovoj TV aplikaciji??).

Promeni na TV-u input / source na taj HDMI3 pa ćeš videti "sliku" sa STB-a.
Gde se nalazi source na daljinskom?
Gde se nalazi source na daljinskom?

Prilozi

• IMG_20250103_160623.jpg
    IMG_20250103_160623.jpg
    225.5 KB · Pregleda: 68
Vrh Dno