Šta je novo?

TCL televizori

Čika_Kure

Čuven
Učlanjen(a)
04.11.2010
Poruke
4,524
Poena
715
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...
 
Može slika da se promeni ručno, tako da ne mora da se koristi automatski režim. Ja sam za PS4 promenio na bioskopski mod, jer najmlađi klinac voli da drži džojped u rukama i gleda youtube. Neće da gleda sa TV-a pa to ti je.
 
Stigao i meni juce 55C735. Mogu reci da sam dosta prijatno iznenadjen TV-om, i nisam ocekivao ovoliki upgrade. (Mada sam presao sa nekog entry level 4k vivaxa od pre 5+ god).
Za sada jedine mane mogu reci da u EON i YT kontrole malo laguju dok je pusten neki sadrzaj usput, no nisam proveravao nakon update softvera.
 
Slika na TV-u izgleda preko dana potpuno drugačije nego sinoć kada sam ga probao. Prijatno sam iznenađen. Dolby Vision je odličan. TV radi prilično dobro skaliranje za Irsi kanale. Starijeg sina sam odgledao kako igra jednu partiju fudbala i prilično sam zadovoljan i game modom. Za sada zadovoljan kupovinom.
 
Pitanje u vezi TCL C735. Kada se poveže računar, da li može da se postavi rezolucija npr. 1920x1080 @120hz?

I kako tada izgleda internet browsing, da li je skrolovanje fluidnije nego na panelu sa 60Hz, kao što je slučaj sa telefonom?
 
Stigao 43C735 pre par dana.

U startu je imao problem sa sinhronizacijom slike i zvuka u aplikacijama (YouTube, Media player, Kodi, itd), što je rešeno poslednjim firmverom sa linka iz ove teme. Hvala! :)

Drugi problem koji se povremeno javlja je taj da se dešava da odziv TV-a na komande daljincem biva usporen da bi se na kraju potpuno zaglavio, tako da ne reaguje ni na fizičko dugme ispod ekrana.
Jedini lek je čupanje kabla iz utičnice. Kada ga ponovo uključim opet je sve u redu.
Da li se nekome od vas ovo takođe dešava? Ne znam da li je problem postojao ranije ili je izazvan novim firmverom?
Uglavnom, ako mogu da biram, ipak je bolje da su slika i zvuk sinhronizovani, a sa povremenim kočenjima TV će se moja mama izboriti uz pomoć prekidača na razvodnoj letvi. :)
 
...Što se kvaliteta slike tiče TCL je sasvim pristojan, ali se ipak ne može meriti sa Sony-jem.

Igrao sam se TCL-om tokom par dana dok je bio kod mene i pokušavao sam da mu sliku što više približim mom Sony-ju.
Na kraju je ispalo dosta dobro, ali TCL ipak ima neki "sintetički" kvalitet slike u odnosu na Sony koji deluje dosta prirodnije, što je verovatno rezultat boljeg procesiranja slike i Sony-jevog višedecenijskog iskustva sa profesionalnom video i filmskom opremom.

Na TCL-u sam krenuo od Movie moda koji u startu deluje najprirodnije i pogasio sam sva "napredna" podešavanja procesiranja slike.
Poigrao sam se svetlinom, kontrastom i gamom, i podesio white balance uz pomoć X-Rite kalibratora za potpuno neutralan kolorit slike.

Mama će sigurno biti prezadovoljna, ali moj sledeći TV će ipak (najverovatnije) biti ponovo Sony. :)
Da ne pominjem da za skoro 5 godina nijednom nije štucnuo i savršeno radi.
 

mitarus

Moze da se postavi rezolucija na 1920x1080 @120hz na 55 c735. Za manje dijagonale od 43 i 50 nisam siguran jer su 60Hz paneli. Moze u igrama da se namesti 120Hz DLG* (Dual Line Gate) da deluje da ima 120Hz, slika dobije na fluidnosti, ali je mutnija. To mora da proba neko ko ima te manje modele.
Na 55 je stvarno 120, skrolovanje bi trebalo da je malkice bolje, ali 1920x1080 na 55 inca je preniska rezolucija za tu povrsinu.Mozda da se odmakne 2-3 metra, pa iz fotelje da se malo surfuje, ali ja to ne bih radio. Fluidnost je mnogo veca za rad u windowsu i pokreti misem na desktopu su mnogo bolji nego na 60Hz
 
Ja koristim 43c735 već mesec dana i zadovoljan sam. Naručio sam ga deci za ps5 ali ga koristim u dnevnoj dok im ne stigne tv komoda. Slika je dobra, pogotovo za igrice. Igrice rade super na 4k 60hz sa vrr. Čini mi se da memc ne radi baš najbolje. Nisam primetio da koči niti je dosad zakucao da moram da čupam kabl. Tv nema opciju 1080p na 120hz. To imaju samo 55c635 i 55c645 ili isti sa većim dijagonalama.
 

Ovaj, u pitanju je model od pre 5 godina: https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x900f

Sony je 2,3puta skuplji pa poredjenje nije validno..

Slažem se u potpunosti!

Opet, bilo je ovde priča o precenjenosti Sony-ja, da naplaćuju samo svoj brend, a TCL im za određene modele pravi panele i da je blizu po kvalitetu a puno jeftiniji

Ponadao sam se da je to barem delom tačno, pošto zašto bih skupo plaćao Sony ako isto ili slično mogu da dobijem mnogo jeftinije.

Prvo što upada u oči je upscaling, koji je kod TCL-a primetno lošiji nego kod Sony-ja i ako je moj Sony 5 godina star model a TCL je nov.


Izgleda da je dobrim delom fora u naprednijem Sony-jevom procesiranju slike i tradicijom i iskustvom na tom polju.

Video sam nekoliko testova gde standardni LCD/LED Sony sa starijom i jednostavnijom FALD tehnologijom (full-array local dimming) daje bolje rezultate nego QLED TCL sa modernijim i naprednijim Mini LED osvetljenjem ekrana.

Zaključak je bio da kvalitetno procesiranje slike najverovatnije donosi prevagu u odnosu na puki hardver.



 
Odlično!

Da li si unapređivao firmware?

Ja sam ubacio najnoviji i nisam siguran da li je on možda krivac.

Nadam se da će sledeći update rešiti taj problem.

Evo i danas se 43C735 zaglavio kod mame kada sam ga montirao i krenuo da je obučavam.
Ubacio sam zadnji ota firmware. Deca koriste dosta youtube i ps5. Ja sam ubacio vlcni nova player i to radi super. Imam supernovu i move box. Tv je na wifi ali je 1m od rutera.
 
Sa telegram kanala.
 
Moraš da skeniras račun a ne da ga slikas, zbog toga ne prihvata prijavu.
"Za kompletnu aktivaciju produžene garancije, molimo zakačite sliku/sken fiskalnog računa" kad slikam nece, kad samo dodam fajl isto nece.
Ja sam imao problema sa stranicom za registraciju, zvao sam kol centar i oni su mi rekli da im sve pošaljem na mejl.
U roku od nekoliko sati su mi poslali garanciju.
Probacu tako
 
Nazad
Vrh Dno