Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
  • Oznake Oznake
    tcl
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Mogu li TCL i TV poznavaoci da mi daju preporuku, treba do kraja godine, tj. cekaju se sad neki popusti, da kupim TV i nadam se da ce ih biti na stanju, pa se dvoumim izmedju ova dva 65":
TCL C8L SQD-Mini LED TV
TCL RM7L RGB-Mini LED TV

fakticki su ista cena, oko 128.000 din, s tim da je prvi u prodavnici, besplatan transport, garancija 5 god
a drugi nova RGB tehnologija, manja svetlina, i kupovina na KP, 3 god garancije valjda
koliko je sad tu RGB znacajan, i sta izabrati kad se sve uzme u obzir?

RGB bih ja kao prvu generaciju izbjegao, ovo što sam do sada gledao nit smrdi nit miriše, mnogo bolja kupovina za iste ili manje pare je bio neki kvalitetan mini-led.

@dEXE
Pročitaj i pretraži RGB
TCL's new 'SQD-miniLED' technology compare to RGB miniLED? In terms of color gamut, we consider the difference relatively small, particularly for DCI-P3, where the gap is just 1–2% in favor of RGB miniLED. SQD also holds its own when it comes to Rec.2020 coverage.
An ANSI contrast pattern becomes less meaningful once you are dealing with 1000-2000 local dimming zones.
In other words, RGB MiniLED certainly has impressive potential, but 65C8L demonstrates that a conventional miniLED backlight with enough zones, excellent control and Super Quantum Dots can compete surprisingly well, and even outperform in some areas.

Nema tu mnogo razmišljanja, još je i garancija za 65C8L 5 godina.

Poslednja izmena:
C8L ima noviji Pentonic 800 i podršku za Dolby Vision 2, meni je to veći plus od RGB leda iako tek treba da vidim razliku. Na C805 razlika između DV i običnog HDR je primetna.

Где си пронашао податак да има подршку за DV2?
Ако је то тачан податак онда је то одлично.

ИЗМЕНА: Видим да је TCL најавио да ће стићи подршка путем ОТА ажурирања.

Odavno smo pisali, hardver je tu (nov čipset) sad još samo softver da ažuriraju. 🙂

Sad mi je lakse, ne moram da se razmisljam i lakse da prelomim, btw ovo ce mi biti prvi LCD, jos sam na Panasonic plazmi 50" poslednja generacija, nekako sam se vezao za njega, narocito prvih godina kad sam kod drugih gledao isprane LCD ekrane 😉
Moraćeš malo da se igraš sa podešavanjima slike jer fabrički nije baš sjajno.
Posebno ko ne voli sapunče efekat. 🙂

Neke opcije su dobile druge nazive, ali videćeš preview sličicu I znaćeš da je to ta opcija.

Imaš i ovo, ali jmeni Darkova podešavanja najbolje izgledaju.

Poslednja izmena:
C6K upravo updateujem prvi put, do sad sam imao fabricki v531 iz decembra, javljam utiske
Ja se vracam sad na v531, ako uspem proceduru i ne pretvorim tv u paperweight.

Ladno su ugasili 144hz, max je 120hz sad i sve je nekako manje fluidnije nego na tom prvom OTA azuriranju koje sam dobio...

Odolevao sam dugo i ne znam sto pojedoh ono sto se ne jede.

Ja se vracam sad na v531, ako uspem proceduru i ne pretvorim tv u paperweight.

Ladno su ugasili 144hz, max je 120hz sad i sve je nekako manje fluidnije nego na tom prvom OTA azuriranju koje sam dobio...

Odolevao sam dugo i ne znam sto pojedoh ono sto se ne jede.
Opcija 144 Hz meni nije bila dostupna dok nisam našao u meniju gde se otključava. Ali u PC monitor režimu mi je pravila probleme, ekran bi svako malo trepnuo uz ono "ti-nu" pa sam se vratio na 120 Hz. Ja ne bih čekao online apdejt. Ako ti deluje da je manje fluidno skini neki drugi OTA od novijih. Meni je V637 bila stabilna, sad sam na 667 ali nisam imao vremena da vidim kako se ponaša.

Opcija 144 Hz meni nije bila dostupna dok nisam našao u meniju gde se otključava. Ali u PC monitor režimu mi je pravila probleme, ekran bi svako malo trepnuo uz ono "ti-nu" pa sam se vratio na 120 Hz. Ja ne bih čekao online apdejt. Ako ti deluje da je manje fluidno skini neki drugi OTA od novijih. Meni je V637 bila stabilna, sad sam na 667 ali nisam imao vremena da vidim kako se ponaša.
Nasao sam u game baru opciju za 144hz, malo je sve to zavuceno.

Inace koliko ja vidim za downgrade moraju pkg ili image fajlovi, a oni se malo teze nalaze, pogotovo za ovu verziju koju sam ja imao ranije, tako da tu sam gde sam….

Како мислиш теже се налазе? СВЕ верзије ОТА и IMG/PKG фајлова постоје на телеграм каналу.

Како мислиш теже се налазе? СВЕ верзије ОТА и IMG/PKG фајлова постоје на телеграм каналу.
Ja to nisam video, iskreno ni ne koristim telegram, juce sam ga prvi put aktivirao cisto da bih pristupio preko kompa, ali samo OTA fajlove vidjeh
1790318947138.webp

Ovaj konkretno, gde su IMG/PKG fajlovi?

Super Resolution is upscaling option, which uses AI to enhance edges and detail in lower-resolution content (720p, 1080p), making older sources look sharper on 4K screens.
Settings - Display - Picture - Clarity - Super Resolution
Jel primećuje neko razliku kada se uključi Super resolution opcija?

Poslednja izmena:

Primecuje se samo ako si max 2m od tv-a. Ako si dalje slabije se ili se uopste ne primecuje. Vidi se blago izostravanje sitnih detalja npr, kosa, lice, detalji na licu...odece u krupnom kadru...Ili na primer neki detalji kao sto su stene, prasljav put. Takvi detalji se odmah uoce. Ali moras biti blizu tv-a da bi se primetilo. U mom slucaju super resolution na C805 se najbolje primeti kod Dolby Vision sadrzaja a nesto manje kod 720p,1080p.

C8k 65" ovde, bukvalno nisam nista primetio vidljivo oku, sa razlicitim izvorima i kvalitetom i podesavanjima. Nisam prilazio na metar od TV da istrazujem da li malo izostri kosu ili slicno, jer sam se malo razocarao, a i da ima neke mini razlike kada se priblizim TV nema upotrebne vrednosti. TV je na oko 2,7m od troseda.

Isto i kod mene - nikakve razlike nema!?
Izgleda da ne radi na ovoj verziji softvera u kombinaciji sa ovim modelom. 🙂

@mwsavko
Baš bi trebalo da bude suprotno, za 4K, DV, HDR10+ sadržaje super resolution opcija i nije napravljena, nego za one slabije rezolucije i lošiji kvalitet...
Konkretno za TV kanale i sport bi dobro došla, ali u praksi za sada ništa.

Vidi se razlika na C805, super resolution izoštrava sliku bolje nego sharpness koji izgleda veštački, ali to nije dovoljno da sport izgleda dobro na našim kablovskim kanalima. Negde sam pročitao možda najbolji, ujedno i najtužniji savet, pre nego što počne utakmica pola sata gledaš neki najgori kanal u standardnoj rezoluciji pa onda prebaciš na sportski kanal.

New TCL R75PT01 platform Google TV Update available in V645
TV models
...... P8LS (AP), P7L, V6D, T6D, U65A
P6K ,P7K, V6C, T6C, C6KS, C6CS, U65/75, MQLED70K
[P755, C655, C655 Pro, T7B , U64/74, (V6B), QLED780/810 ...(EU, AU, AP-RU, CA)]
[(QM51L, QM5K ,Q51K ,Q63K, S551G, Q651G.... N.America)]

V8-0008T01-LF1V645.002205

V645 OTA

@FirmwareTCLbot
LINK
LINK2

build date= Sep 22, 2026
build.date.utc= 1790073609
security_patch= 2026-06-05
gmsversion= Android_14_GTV_U
product.build.fingerprint= TCL/G10_4K_US_NF/G10:14/UTT2.250416.001/AS50:user/release-keys
revision= 002205
OTA size= 1.92 GB

OK hvala za link @Salac UE , bukvalno sam sat vremena trazio bezuspesno.

S obzirom da sam resio 144hz game mode, i da na toj listi nema v531 na kom mi je sve sljakalo, resio sam da odustanem.

Medjutim, airpods 4 i airpods 3 pro obe kad se povezu preko BT s vremena na vreme imaju neko uzasno skripanje u jednoj slusalici. To u kombinaciji sa generalno slabijim odzivom operativnog sistema, resio sam da fleshujem nazad na android 12, konkretno v538

Uspeo sam da downgradeujem na android 12, v538 (c6k imam). I odmah sam naleteo na problem, play prodavnica skidanje i update aplikacija nije funkcionisao na kucnoj wifi mrezi. Ili zabode na pending, ili na 98%, sve sam zivce pogubio dok se nisam setio da ga bacim na iphone hotspot. Uspeo sam sve aplikacije da skinem i azuriram. Fun fact je da na kucnom wifiju same aplikacije rade normalno, youtube, stremio, twitch, eon, itd…

Ocigledno je neki problem u google play aplikaciji ali s obzirom da vrtim iste aplikacije necu dalje da se upustam u tu zecju rupu.

Na moje iznenadjenje, sam sistem ima i dalje razna neka cekanja, loadovanja, koje nisam imao na originalnoj OTI koju sam imao, v531…

I neka to bude savet za sve, ako vam sve radi kako treba nema potrebe da se cimanje sa novim firmwareima, iskustvo moze samo da se pogorsa…

Šta ima da tražiš sat vremena, klikneš na ovaj link i to je to:
c6k.png

Pisano ovde u temi 100 puta...

EDIT:
Sad vidim da je radio vibe coding tako da postoji i sajt:

Poslednja izmena:
Ma trazio sam pre nego da postuje Salac, nisam ja to nasao iskreno…

Nazad
Vrh Dno