Šta je novo?

Periferni uređaji Tastatura - mehanička braon i alternative

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

Vladinemir

Cenjen
Učlanjen(a)
22.11.2012
Poena
155
Potrebna mi je tastatura pretežno za kucanje, žična. Koristim dosta YU slova. Može i engleska, samo da bude veliki Enter, verzija sa tri tastera između L i entera - da Ž bude bliže. Najbolje sa numeričkim delom da ne kupujem posle posebno: youtube :D

Mehaničke​

Nisam probao mehaničke ali verovatno bi najviše odgovarali braon tasteri.
MS Industrial - najjeftinija mehanika sa braon što sam video, ali se mnogi žale da brzo crkavaju tasteri.
Genesis - Thor 300 sa Outemu braon. Nije mi jasno da li postoji baš YU. Neki kritikuju Outemu zbog navodnog metalnog odzvanjanja pri kucanju. Jel ste imali iskustvo? Ima i Thor 303 bela, trenutno izgleda samo mali model. Bilo bi lepo da ima i sive ili crne. Mogu da se menjaju tasteri bez lemljenja. Zvuči zgodno ali me zanima da li imaju nedostatke u poređenju sa zalemljenim.
Jel ove Genesis valjaju? Da li ima i nekih malo jeftinijih solidnih braon? Motospeed izgleda nema kombinaciju braon sa velikim enterom.
Ako ništa od navedenog ne preporučujete, odna bih uzeo neku bolju membransku.

Membranske, recimo do 4000 din.​

Imam Logitech Wave koja ima desetak godina i nikad se nije pokvarila. Tasteri znaju da zapinju kad se pritisnu na ivici. Da li ima neka bez ove mane za tu cenu?
Mnoge sad liče na mehaničke sa tasterima iznad maske koja je često metalna. Jel to više trend ili ima funkciju i kod membrane?
Spominju se i one koje imitiraju mehaničke. Jel ste probali tako nešto? To je valjda Genius Scorpion serija(?).
Neki modeli koji mi izgledaju zanimljivo:
Fantech Fighter II
Cherry KC-1000
Rampage KB-R78
Trust GXT 835
Genesis Rhod serija

Makazičare​

Nisam baš ljubitelj laptop tastatura. Jel ima razlike između njih i recimo Reddragon Karure 2? Sviđa mi se što ima integrisan naslon za dlanove. Za tastere kažu da znaju da trokiraju ako nešto upadne između, pošto je mali razmak.

Da li se isporučuje sa velikim enterom ili je ovaj kao na slici?

Kao na slici. Ti modeli imaju fine membrane. Samo ne treba očekivti čuda za tu cenu. Ovo je jeftina ulaznica za pristojno parče hardvera.

HyperX se očajno pokazao kod mene. Od pet komada koje sam imao, svih pet je imalo problema sa prekidačima nakon 3-12 meseci upotrebe, neki primerci i više puta.

Ja sam imao Redragon Karura 2 i posle jedno mesec dana mi je pukla ona nozica za podizanje tastature, sto se tice kucanja bio sam zadovoljan (osim sto koliko se secam backspace nije svetleo ili je landarao previse) ali najvise podseca na neku flat laptop tastaturu kao sto si i sam rekao.

Zamenio sam je sa Logitech G513 sa Roamer-G Tactile (sto mu dodje braon) koja odzvanja tako metalno (cuje se bukvalno ping) ali onda sam stavio podlogu pod nju i podigao je u drugi polozaj i sada se vise ne cuje - doduse ima i do toga da sam naucio da ne lupam tastere do kraja.
Iskreno mislim da bih se sada odlucio sa neku flat sa plitkim tasterima, trebalo mi je dosta da se naviknem na ovu sa dubokim a da ne gresim u kucanju

Koji ti je budzet za mehanicke?

Edit: Zaboravi, hteo sam da predlozim ovako nesto https://www.coolermaster.com/catalog/peripheral/keyboards/sk650/
Ali tek sad vidim da je 150e 😂

Prema grafikonima tasteri na toj HyperX liče na braon.
Da li se isporučuje sa velikim enterom ili je ovaj kao na slici?
Šteta što nema sa velikim. Nadao sam se da će bar kod membranskih biti veći izbor ako ne sa YU onda US sa većim enterom.
Ti modeli imaju fine membrane. Samo ne treba očekivti čuda za tu cenu. Ovo je jeftina ulaznica za pristojno parče hardvera.
Lepo rečeno. Šta bi bio sledeći nivo? Da li mehanička do oko 7000 ima smisla ili samo membrana sa taktilnim?
HyperX se očajno pokazao kod mene. Od pet komada koje sam imao, svih pet je imalo problema sa prekidačima nakon 3-12 meseci upotrebe, neki primerci i više puta.
I mene zanima šta tačno pravi probleme. Da li se isti ponavljaju pa postoji neka poznata boljka? Neobičan mi je i raspon cena ove tastature - negde manje od 4000 pa ide i preko 11 000. Možda postoji loša serija?
Koji ti je budzet za mehanicke?

Edit: Zaboravi, hteo sam da predlozim ovako nesto https://www.coolermaster.com/catalog/peripheral/keyboards/sk650/
Ali tek sad vidim da je 150e 😂
Deluje zanimljivo kao koncept ali da, preskupo za mene.
Naveo sam one Genesis za oko 7000 kao primer. Nisam u toku, pa mi se činilo da bi za te novce mogao da se nađe pristojan budžet klon MX tastera a mnogi Outemu opisuju kao takve. Da li je najbolje da zaboravim mehaniku za tu cenu? Eventualno da pratim ako neka skuplja bude na popustu. Koju biste onda predložili kao minimum braon mehaničku (poželjno sa velikim enterom)?

Lepo rečeno. Šta bi bio sledeći nivo? Da li mehanička do oko 7000 ima smisla ili samo membrana sa taktilnim?

Ova suma novca je klackalica. Za oko 8.000,00 već može da se ide i na mahaničku tastaturu. Ja tastaturu koristim za igranje i multimediju, manje za kucanje. Isto tako mi nije bitan RGB. Uvek gledam da ga isključim. Što se tiče "Enter a" naviknućeš se na manje.

Poslednja izmena:
Isto mi nije bitan RGB. Eventualno osvetljenje slova u jednoj boji samo toliko da se vide pri slabijem svetlu. Oba bih rado menjao za bolje tastere ali izgleda da to više i nije opcija kod skupljih tastatura. Nije mi toliko problem ni enter već mi taster za Ž deluje nezgodno. On je pretpostavljam iznad malog entera kad se prebaci jezik.

Nazalost to moras da nadjes negde gde je izlozeno i da probas, ovako niko ne moze da ti kaze..

Ja ovu moju verovatno ne bih ni kupio da sam mogao da probam :D

Šta znam. To zavisi kako voliš da je čuje i oseća pod prstima. Najbolje da probaš. Ako ne, odgledaj ovaj video

Šta znam. To zavisi kako voliš da je čuje i oseća pod prstima. Najbolje da probaš.
Mislio sam da su ostali tasteri možda lošije rešeni. Onda ok. Inače kažu da je ova tastatura malo bučnija, moguće zbog lošijih kapica.
Mehaničku, ne membransku.
Uf taman sam se ponadao da su one membranske brljavile. Ovo već zvuči zabrinjavajuće. Jel su bar bile pod garancijom? Isti prekidači kao na Alloy Origins Core? Štednja na kontroli zarad povoljnije cene pretpostavljam.

Jel se ovo odnosi na onu HyperX membransku ili na brend generalno?

Jel preporučuješ baš red? Aqua je taktilni a isto na akciji.
Akva je HyperX-ova verzija braon prekidača. Taktilni, a ne škljocaju kao plavi. Pa ako se odlučiš za njihovu "mahaniku" idi slobodno na njih. Imam Alloy Origins, i jedino što sam "morao" da joj podmažem stabilizatore na velikim tasterima. Sve ostalo je OK.

Inače kažu da je ova tastatura malo bučnija, moguće zbog lošijih kapica.

Ako ti je osećaj pod prstima dobar, buku na tastaturi možeš da rešiš sa O Ring silikonskim gumicama. Ima i neke gumene podloške, ali ih nisam koristio.

Nikako ne stavljati O-ringove na HyperX akva prekidače. Kucanje ne liči ni na šta.
Još sam kupio Korserove PBT kapice (sa kojima sam i dobio O-Ringove). Sa samim kapicama je OK. Možda malo glasnije, ali svakako mnogo lepši osećaj kad se kuca.
Dok je sa O-ringovima gori od najgore gumenjarke.

i jedino što sam "morao" da joj podmažem stabilizatore na velikim tasterima. Sve ostalo je OK.
Koliko dugo je koristiš? Čitao sam malo po netu i nažalost se mnogi komentari poklapaju sa onim što je napisao @kUdtiHaEX . Najviše se žale na softver koji zna da zakuca tastaturu a često i na tastere koji otkazuju i posle par meseci. Reku možda je i ovo drugo softverski ali izgleda ipak ne. Potražiću koliko lako se nalaze zamenski za svaki slučaj.
Nikako ne stavljati O-ringove na HyperX akva prekidače.
Ringove i pudinge ću da gledam kasnije 😁 mada se uvek ispostavi da radim neki manji mod na opremi.
Hvala na svemu navedenom do sada. Ako još neko ima predlog šta da pratim na akciji od malo skupljih biću zahvalan. Dakle, izgleda bez stotke ništa za mehaniku bez većih kompromisa.

Danas je tačno 5 meseci kako sam je kupio. Trenutno je koristim kao sekundarnu tastaturu, tj. kad kucam nešto što pre svega ima dosta brojeva. Osim nepodmazanih stabilizatora, nisam joj našao neku manu (i to što joj ni slučajno ne treba stavljati O-ringove).
Kao primarnu, za igranje, koristim Fantech MaxFit61 ca crvenim prekidačima. Ipak su mi zgodniji za igranje od akva/braon.

Nazad
Vrh Dno