Šta je novo?

Targo Telekom

Sad bas za stream preko WiFi ne mogu da ti garantujem, zavisi dosta od oba uredjaja. Ja koristim neki od jeftinijih 150N TP-Link rutera i za sve moje potrebe odradjuje posao. Koristim streaming sa servera na Android TV stick, pusta sve bez problema.
Kao sto je Kibicer napomenuo, sa ONT-om u bridge modu, apsolutno nikakvih problema, e sad da li sam na problematicnom delu ili ne, to ne znam. Jos malo ce pa 2 godine koliko imam uslugu, primecena samo 2 prekida, jedan onaj veliki kada su svi imali problem, i drugi od par minuta, ni ne secam se vise.

Meni je zahtev za ruter bio isti - strimovanje br-a kroz WiFi. 2.4GHz opseg je toliko zagušen, da je izbor bio relativno jednostavan - Asus RT-AC66U.
Na 5GHz striming perfektan, na 2.4 ume da secka. <3m, jedan zid.

Sto bi iko potpisivao novi ugovor sa targom?
Evo mene na vektoru, istekao ugovor ima ihaj haj godina i nisu trazili da potpisujem novi, uslovi kao i svima koji su potpisali, cene, paketi, ubrzanja, sve kao da sam potpisao ali se "produzuje" ugovor po automatizmu svaki mesec... ako pozelim otici, slobodan sam kad god hocu i TO je vektoru jedna od najpametnijih stvari koju su mogli da urade prema starim klijentima jer ih drze kvalitetom usluge a ne silovanjem da potpisuju neku novu obavezu. Da mene sile na novi ugovor bilo bi im vrlo verovatno "adio"... ;)
100% bi im to se desilo u slucaju "silovanja" da TT radi i prima klijentelu novu, ovako samo 98%...

Poslednja izmena:
Veoma sam kritican prema sadasnjem stanju u TT, ali koristiti rec kvalitet i rec vektor (ili KDS PTT) u istoj recenici ipak nije korektno.

Најбоље би било кад би неко озбиљан купио те преваранте и направио заправо праву конкурентну фирму. Да се среде и направе квалитетну мрежу. ПА да се вратим можда. Кад већ имам кабл у зидовима. Али сумњам мислим да фирма иде у пропаст.
Хвала кориснику П307 зна он зашто :)

:D :angel: cheers

Znam, bas ti je lep avatar...

Znamo svi otisli ste u OFF i on je postavio avatare koji nisu u skladu sa politikom (trenutnom) Srbije jer drzava Srbija ne priznaje otcepljen Krim(niti Lugansk niti Donjeck kao Republiku) vec priznaje kao celovitu Ukrajnu...blablabla, da sad ja ne idem u off.
Moze se procitati na predhodnoj strani.
BTW, avatar dobro izgleda ali ne bih komentarisao to sto pise jer nije u skladu sa drzavnom politikom i nasim nacionalnim interesima, ali o tome svemu mozemo polemisati na nekom drugom forumu ne ovde :)
Pozdrav...

Наш национални интерес је да сви имају брзине конекције на нет које нуди Тарго и то по њиховим ценама па опет многи овде пљују по Таргоу.

ОТ Оно што је некоме национални интерес другоме је издаја. Различита мишљења су основ демократије.

Moguće da misle, zašto da platimo kad ne moramo? Kad im zakon to dozvoljava? Kad 90% ljudi ne plaća TV pretplatu? Kad sila ljudi ne plaća infostan, prevoz, struju... Ne podržavam ih, ali verovatno ovako čekaju ishod, da vide ko će ih kupiti, šta će se dalje dešavati. Misliš li da čovek - firma koji su investirali milione u infrastrukturu ima problem da obezbedi te pare? Pretpostavljam da je onaj prenos potraživanja zakonski, da nije već bi neko reagovao. Tu naravno ispaštaju radnici i korisnici, među kojima sam i ja.

Kad smo već kod prekida, dajte neki predlog za ruter, od uređaja jedan komp na lan i nekoliko wifi klijenata. Valjalo bi da je dovoljno "brz" da može da izdrži strimovanje bluray snimka na TV preko wifi-ja, na 6-7 metara razdaljine kroz dva zida, ako je to moguće. (podrazumeva se da ruter daju za dinar uz novine :D - odnosno da nije preskup).
Targo je duzan mnogo vise nego suma za koju je u blokadi. Jos je duzniji vlasnik Targa odnosno firma iz SLO, na ime Targa, bankama i vendorima direktno. Sada funkcionisu tako sto placaju samo ono sto moraju, tipa net i tv kontent a sve ostale obaveze ne. I posluju joa jer se poverioci nadaju da ce nekako doci do svog novca umesto da gase firmu i namire se iz stecajne mase koja je ocigledno vec nepostojeca i realno a i pare kojih je i bilo se odlivaju. Mozda bude dobro ako ih neko kupi ali sto vreme vise prolazi sve su manje sanse za to...

Наш национални интерес је да сви имају брзине конекције на нет које нуди Тарго и то по њиховим ценама па опет многи овде пљују по Таргоу.

ОТ Оно што је некоме национални интерес другоме је издаја. Различита мишљења су основ демократије.

Heh malo nerealno pa takve brzine nemaju ni Nemacka, Ni Holandija, Austrija, Fracuska... pogotovu ne tom tehnologijom, a i brate imamo puno vaznijih stvari nama treba nacionalni interes da bude sto veci bruto domaci prizvod(eng. GDP- gross domestic product) jer ce nas to dici iz siromastva, a samim tim investicije ce biti vece, infrastruktura ce se vise razvijati sto putna, sto zeleznicka, sto internet...ili bilo koja druga bato.
Sta ti znaci FTTH ako sutra nemas da jedes, a kao sto vidis i sam FTTH ne znaci nista, danas ga ima sutra mozda ne(nazalost) nadam se da nece nestati TT i da ce ga neko kupiti, ali samo ti kazem sta je nacionalni interes.

Ne Nemacka i ostali imaju i DALEKO bolje i jace brzine od ovoga. Mi smo ti ... zaostali u vremenu!

Naravno ne svuda ali u vecini posebno glavnim gradovima je tako!

Дај неку немачку понуду са ... колико беше, 30/15 основном понудом.

Ne Nemacka i ostali imaju i DALEKO bolje i jace brzine od ovoga. Mi smo ti ... zaostali u vremenu!

Naravno ne svuda ali u vecini posebno glavnim gradovima je tako!

Aman covece pricao sam za FTTH, nema tamo u Nemackoj i drugim zemljama svako FTTH to sam mislio a i nemaju svi tamo 42/21 koliko recimo ima TT u svojoj ponudi ima naravno i mesta sa vecim brzinama nije to problem ali ima i sa manjim, ne shvatete poentu uopste, masite je totalno.
Ja samo kazem da kakva smo ekonomija i sve ostalo net nam je odlican cak i previse, a sad uopredite ekonomiju DE i SER i recite mi razliku, pa se onda vratite na net izmedju ove dve zemlje i recite razliku.
Pa veca je razlika u ekonomiji koja je na strani Nemaca u odnosu na to kakav i koliko skup(jeftin) net imamo.
To je bila poenta.
A nije to bas tako kako ti mislis, ako cemo o netu u EU Rumunija i Bugarska su izmislile net za sve ostale clanice EU, mada im dobro pariraju Skandinavci, ali Rumunija ima najveci broj FTTH prikljucaka, u recimo odnosu na Nemce i ostale sto sma pobrojao.
Ali ja zato nisam ranije ni spominjao Rumune oni su posebna prica i to je tamo uradjeno uzas, pokazacu i sliku da vidite sta su oni radili.

Island je imao jos pre 10 godina optiku do kuce. Sto se tice brzina aj malo ko ukljucuje torrent pogledajte kojm brzinom vam neko daje parce fajla, sve su to velike brzine.
Sa druge strane lako se vidi sirotinja i spor net, ti mucenci jedva nesto da isporucuju a i kad skidaju to je sve prema ostalima sporo guse P2P.

Мени једино брзо долази из Русије, понекад Ро и Бг а са запада мало спорије. Када следећи пут будем нешто довлачио, баш ћу да обратим пажњу.

Иначе енглеска понуда је баш занимљива. Не рачунам ону прву понуду са ограниченим интернетом него први флет. За почетак око 4.440 за активацију услуге. Онда прва три месеца 1.480 плус 2.366 за рентирање линије. Значи прва три месеца по 3.846 а онда још 15 месеци по 5.766 и све то за 38/9,5.

Ко овде може, а биће све више тога, има вдсл 50/2 за 1.899 плус бустер од 10 за 500 па се за 2.399 добије 50/10 па ми ова енглеска не делује као далеко боља и јача брзина. Или Мега Бокс за око 3.600 даје 50/2 плус фиксна плус мобилни плус телевизија плус ХД канали ...

Pitanje za MarcusS-a. Posto imas igraonicu, da li znas da ako ti se nesto desi sa netom u petak popodne, korisnicka podrska na terenu moze tek u ponedeljak da ti pomogne jer ne radi petkom popodne, subotom i nedeljem? Da li je to normalno?

Ček ti misliš da sbb i telekonj ti ljube onu stvar kad se desi neki kvar? Isti su i oni, a za neke stvari cak i gori od ovoga sto ti navodis u svom primeru...

Aman covece pricao sam za FTTH, nema tamo u Nemackoj i drugim zemljama svako FTTH to sam mislio a i nemaju svi tamo 42/21 koliko recimo ima TT u svojoj ponudi ima naravno i mesta sa vecim brzinama nije to problem ali ima i sa manjim, ne shvatete poentu uopste, masite je totalno.
Ja samo kazem da kakva smo ekonomija i sve ostalo net nam je odlican cak i previse, a sad uopredite ekonomiju DE i SER i recite mi razliku, pa se onda vratite na net izmedju ove dve zemlje i recite razliku.
Pa veca je razlika u ekonomiji koja je na strani Nemaca u odnosu na to kakav i koliko skup(jeftin) net imamo.
To je bila poenta.
A nije to bas tako kako ti mislis, ako cemo o netu u EU Rumunija i Bugarska su izmislile net za sve ostale clanice EU, mada im dobro pariraju Skandinavci, ali Rumunija ima najveci broj FTTH prikljucaka, u recimo odnosu na Nemce i ostale sto sma pobrojao.
Ali ja zato nisam ranije ni spominjao Rumune oni su posebna prica i to je tamo uradjeno uzas, pokazacu i sliku da vidite sta su oni radili.

Svi veliki gradovi imaju FTTH i bolji od 42/21. I jeftiniji nego kod nas!

Problem su manja mesta gde ima cestih neprilika i gde im se to i neisplati.

Poenta? Imaju daleko bolju ekonomiju i daleko bolji i jeftiniji internet. Vec ODAVNO. A sto se nas tice dokle god je situacija ovakva nema leba. Kada bude konkurencije koja nece biti ubijena bice i napredovanja.

Poenta? Imaju daleko bolju ekonomiju i daleko bolji i jeftiniji internet. Vec ODAVNO. A sto se nas tice dokle god je situacija ovakva nema leba. Kada bude konkurencije koja nece biti ubijena bice i napredovanja.

Konkurencija je ključna reč i zato svi navijamo da (nekim čudom) Targo preživi. Da ostanem na temi: pitanje je da li Targo stvarno nudi održivi cenovnik brzina i iskreno nemam pojma, mada mislim da niko na ovom forumu to ne zna. Kada poredite cene interneta kod nas i u inostranstvu, uzmite u obzir da je protok samo delić stavke - kapiram da je mnogo veći deo računice plate tehničarima, iznajmljivanje prostorija, call centar, ovakve i onakve licence.

Ono za šta treba da navijamo je da Srbija subvencioniše kvalitetan Internet. Videli smo da i labava firma poput Targa može da razvuče optiku i da to besprekorno funkcioniše dok ima para. Dakle, uz dobru podršku države sasvim je moguće to uraditi.

Srbija jeste manje razvijena od prosečne članice EU, ali to ne znači da moramo da imamo i gori Internet. Zamislite da su pare koje su slivene u pokušaje da se pokrene industrija date na subvencionisanje neta, pa da danas svako mesto u Srbiji ima kvalitetan pristup Internetu, pa da se po šumadijskim ili vojvođanskim selima prave colocation centri i da se privreda razvija u tom pravcu. Slivale bi se devize u Srbiju, zapošljavali bi ljude i sigurno privlačili IT investitore.

Zašto Linode nema data centar u Srbiji? Zašto Amazon ima data centre u Irskoj a ne ovde (znam da i geografija igra ulogu, ali po dobroj ceni sve se da srediti)?

A kad smo kod cena Internat u svetu. U Italiji npr. za 35 EUR (prvih 12 meseci 25 EUR) može da se dobije 20/10 optika i telefonska pretplata. Interesantno je da za iste pare, ako nema uslova za optiku, ugrade 20/1 ADSL. Evo izvora.

P.S. Targo Telekom kod mene u 21. bloku, kuc kuc, odlično radi. Ne gasim ga dok se oni ne ugase - dobijam odličnu uslugu za svoj novac. Ranije sam bio na Vektoru i ne bih se vraćao kod njih jer da bih dobio Internet moram da im platim i kablovsku TV koju ne gledam (nemam ni TV prijemnik u kući), mada su mi i oni bili sasvim OK što se kvaliteta usluge tiče.

Da li neko ima savet koji je internet najbolje uzeti u bloku 70 Nbg? Znam da je Targo razvlačio tamo kablove pa tekoh da bacim pogled na ovu temu, kad, imam svašta da pročitam.
Da li neko ima info koji su sve provajderi zastupljeni u soliterima u bloku 70? Pokušao sam sam da nadjem odgovore tražeći mape pokrivenosti ali... Avaj. Znam vulkanizere koji imaju bolje web site-ove od lokalnih provajdera.
Traži se što bolji flat paket. Prvenstveno kablovski, zatim ADSL, i na kraju wireless.

Ducka u 70tom bi trebalo da je Vektor. Najbolje upoznas nekog komsiju pa pitas :D (posto u svakom slucaju mora biti vise od 50% ljudi za da bi bilo koj provajder dosao).

Devnull tebra upravo to! Ceo problem je sto npr u BG nigde neces naci 2 provajdera na istom mestu (podelili su trziste i bole ih uvo). Nema konkurencije! Van Telekoma i ADSL jel. Ali u celoj toj prici i jeste drzava problem jer gazi, gusi i unistava Targo jer nece konkurenciju. Zasto? Pa sta bi bilo kada bi pustili nekoga ko je ozbiljna i jaka konkurencija ovim dzabolebarosima ? Prvo MTS bi se raspao pa onda Vektor, SBB ...

Ljudi mnogo vole ljubaznost, ozbiljnost, pouzdanost a u ovakvoj prici toga nikad nece biti. Zasto bi se oni trudili kada unapred znaju da ti je izbor ili jedan od tragedija kablovskih operatera ili ADSL koj ima slabe brzine?

Zato smo se svi nadali da ce Targo nastaviti kako je krenuo ali eto. Prvo jedan problem, pa drugi pa treci pa .... Mene samo brine sto je jedna osoba pricala kada mu je istekao ugovor od 2 godine da su trazili ona pocetna 2 meseca nazad (koji su bili besplatni) da se plate.

Poslednja izmena:
@ducka u bloku 70 imas srece da te pokriva Beogrid, jedini provajder u Srbiji sa simetricnim UL/DL brzinama.

Ima mesta, zgrada, ulaza koje imaju i vise od 2 provajdera, cak i vise od 2 kablovska provajdera... pitanje je samo kakvi su provajderi, u stvari nije pitanje vec konstatacija da su to sve "jabuke" (pomalo crvljive, domace i "neprskane"), kruske (trule), a ima i domaceg kiselog grozdja.
U mome ulazu Vektro, KDS-ptt (valjda su oni), Orion sa optikom do zgrade ("Premium lokacija" :D) u susednim zgradama (u bloku 37) imaju ljudi i TT pored ova tri, pa mozda i Beogrid (to ne znam sigurno), da ne zaboravimo adsl ( :d)
Saznah upravo da imamo i KBC Net ... pa imamo" bolju" ponudu nego amerika.

Poslednja izmena:
Neznam kako je to moguce sobzirom da nijedan operater nece da dodje ako 50% stanara ne potpise ugovor.

To su SVI redom trazili, osim Targa i to na svim lokacijama za koje ja znam.

Nije uvek uslov da 50% stanara potpise ugovor. SBB je dolazio u zgrade u kojima nije imao nijedan ugovor potpisan, cak su davali i kablovsku TV mesec dana na probu.

U stanu u Zemunu sam imao Ikom i SBB istovremeno.

Pozdrav

Обично је обавезно да 50% станара плус 1 потпишу дозволу да провајдер уводи каблове или шта већ у зграду тј да копа зидове, поставља каналице а провајдер одлучује да ли ће то да уради ако мало њих хоће уговор. Можда је план за будућност, ако само један узме па комшије виде да је понуда добра, ето њима брзо нових.

Primer Beogrida, gde ima na primer 24/24 za 2300 dinara, daje nadu da će ako neki veliki provajder kupi Targo ostaviti postojeće brzine i cene. Beogrid je sada SBB, a eto opet nisu uradili kao sada da se kabl korisnici ne osete oštećeni da osakate namerno Beogrid korisnike sa uploadom.

Обично је обавезно да 50% станара плус 1 потпишу дозволу да провајдер уводи каблове или шта већ у зграду тј да копа зидове, поставља каналице а провајдер одлучује да ли ће то да уради ако мало њих хоће уговор. Можда је план за будућност, ако само један узме па комшије виде да је понуда добра, ето њима брзо нових.

Da bi bilo šta moglo da se u zgradi uradi mora da se saglasi 50+1 vlasnika prostora (tj onih koji poseduju 51% površine u zgradi, a ne broj stanova). Zato operatori traže dozvolu da mogu da rade. Niko nema pravo da radi ako nema dozvolu vlsnika stanova što se pogotovo odnosi na javni prostor kao što su hodnici...tako da samo na divlje mogu da rade ako nemaju tu saglasnost.

Da bi bilo šta moglo da se u zgradi uradi mora da se saglasi 50+1 vlasnika prostora (tj onih koji poseduju 51% površine u zgradi, a ne broj stanova)...
Moram da naglasim da tvoja izjava nije u potpunosti tacna. Zakon o odrzavanju stambenih zgrada deli poslove na zgradi u dve grupe:
- Poslove tekuceg odrzavanja - ovde se odlucuje vecinom glasova prisutnih clanova skupstine zgrade
- Poslove investicionog odrzavanja - ovde se odlucuje vecinom povrsine zgrade, tj. za investiciono odrzavanje je potrebna saglasnost vlasnika vise od 50% prostora zgrade.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Vrh Dno