Poenta? Imaju daleko bolju ekonomiju i daleko bolji i jeftiniji internet. Vec ODAVNO. A sto se nas tice dokle god je situacija ovakva nema leba. Kada bude konkurencije koja nece biti ubijena bice i napredovanja.
Konkurencija je ključna reč i zato svi navijamo da (nekim čudom) Targo preživi. Da ostanem na temi: pitanje je da li Targo stvarno nudi održivi cenovnik brzina i iskreno nemam pojma, mada mislim da niko na ovom forumu to ne zna. Kada poredite cene interneta kod nas i u inostranstvu, uzmite u obzir da je protok samo delić stavke - kapiram da je mnogo veći deo računice plate tehničarima, iznajmljivanje prostorija, call centar, ovakve i onakve licence.
Ono za šta treba da navijamo je da Srbija subvencioniše kvalitetan Internet. Videli smo da i labava firma poput Targa može da razvuče optiku i da to besprekorno funkcioniše dok ima para. Dakle, uz dobru podršku države sasvim je moguće to uraditi.
Srbija jeste manje razvijena od prosečne članice EU, ali to ne znači da moramo da imamo i gori Internet. Zamislite da su pare koje su slivene u pokušaje da se pokrene industrija date na subvencionisanje neta, pa da danas svako mesto u Srbiji ima kvalitetan pristup Internetu, pa da se po šumadijskim ili vojvođanskim selima prave colocation centri i da se privreda razvija u tom pravcu. Slivale bi se devize u Srbiju, zapošljavali bi ljude i sigurno privlačili IT investitore.
Zašto Linode nema data centar u Srbiji? Zašto Amazon ima data centre u Irskoj a ne ovde (znam da i geografija igra ulogu, ali po dobroj ceni sve se da srediti)?
A kad smo kod cena Internat u svetu. U Italiji npr. za 35 EUR (prvih 12 meseci 25 EUR) može da se dobije 20/10 optika i telefonska pretplata. Interesantno je da za iste pare, ako nema uslova za optiku, ugrade 20/1 ADSL.
Evo izvora.
P.S. Targo Telekom kod mene u 21. bloku, kuc kuc, odlično radi. Ne gasim ga dok se oni ne ugase - dobijam odličnu uslugu za svoj novac. Ranije sam bio na Vektoru i ne bih se vraćao kod njih jer da bih dobio Internet moram da im platim i kablovsku TV koju ne gledam (nemam ni TV prijemnik u kući), mada su mi i oni bili sasvim OK što se kvaliteta usluge tiče.