Šta je novo?

Targo Telekom

Koliko sam ja razumeo trenutnu situaciju, ma šta ti uradio, ne možeš skratiti vreme čekanja. Drugim rečima, onog momenta kada sa routing moda pređeš na bridge, gubiš internet vezu, i makar odmah vratio ONT u routing mode, čekaćeš izvestan broj sati da ponovo dobiješ IP adresu.

U cilju da to izbegnem, ja sam prebacivanje u bridge radio sa računara koji je imao ručno setovanu IP adresu 192.168.1.2, tako da se on nije mogao obratiti Targovom DHCP serveru. Onda sam priključio svoj ruter, kome je prethodno bila ručno setovana WAN MAC adresa ista kao ona koju ima ONT, i očekivao sam da odmah dobijem svoju staru IP adresu. To se nije desilo, čekao sam 16 sati, i dobio svoju staru IP adresu.

I pored ovog problema, ja svakome savetujem da prebaci u bridge, i koristi svoj ruter, posebno ako ima mnogo wifi klijenata. A očekujem i da se ONT sada neće tako često restartovati. Poslednjih meseci, kod mene je uptime retko išao preko 30 sati.
 
Drago mi je da je sve proradilo.

Generalno si u pravu.

Bilo koji oblik prekida sesije nakon kojeg ide DHCP discovery proces moze dovesti(a i ne mora) do prekida konecije na duzi period.
Kazem da moze dovesti jer je u sustini u pitanju lutrija. Vremenski prekid moze da traje od 2h pa da ide u ekstreme od po nekoliko dana.
 
Poslednja izmena:
Kako idu tacno podesavanja za bridge?

Ranije mi je bio povezan na WR 740N i funkcionisao je bridge ali je nesto zezao ruter pa sam stavio dd wrt firmware i sad ne mogu da se snadjem kako treba da se podesi.

edit: mislim na dd wrt podesavanja, na ONTu je i dalje kako je bilo
 
Poslednja izmena:
Ti bi 740N da postaviš u bridge mod?

Stavi WAN Connection Type na Disabled.
 
Probao sad ali i dalje ne funkcionise.

ONT mi je stavljen u bridge mod, iskljucen mu je DHCP i wifi i povezan je kablom sa 740N ali ruter nikako da dobije adresu od ONTa. ONT je na 192.168.1.1 a 740N sam stavio na 192.168.2.1 (tako je i ranije bilo)
Evo kako izgledaju podesavanja http://i.imgur.com/z2xjYfS.jpg
 
Treba ti ovo drugo - Automatic Configuration DHCP.

E sad, pročitaj ovo gore za dodeljivanje adrese oko čega se kibicer cimao, jer se može i tebi desiti ista stvar tj. verovatno se dešava.
 
Poslednja izmena:
Tu opciju sam prvo i pokusao. Jedino ako sam preskocio neko od podesavanja, tipa gateway neki ili slicno. A to za ONT - ja na njemu nisam menjao podesavanja od kako sam ga prvi put prebacio u bridge pre oko godinu i po dana. Jesam danas usao u podesavanja ali nisam nista dirao. Jedino sam ga restartovao na dugme par puta, al nece valjda to da pravi problem.

Probacu kasnije u toku dana sa drugim 740N ruterom koji ima fabricki firmware, pa ako i tad bude bude pravio problem onda je definitivno do Targa.
 
Da, bice da je problem do njih, probao drugi ruter, ista situacija. S tim je kod mene izgleda uzrok obican restart ONTa. Cudno.
 
Jednostavan restart rutera - opet nemam IP adresu. Nadam se da neće opet biti u pitanju sati :-(
 
Meni su tu sve čini da su zakupili veoma mali opseg adresa i da se bukvalno čeka da neki korisnik izgasi ont, da bi tu slobodnu ip dodelio nekome drugome u redu. Sa obzirom na stanje u TT-u, bolja budućnost se ne nazire.
 
Nije to, džoni, ista MAC adresa uvek dobija istu IP adresu. Meni nije promenjena od prvog dana, znači 18 meseci.
Voleo bih da razumem kako im radi taj DHCP server. Kao što mislim da bi bio red da nam ljudi iz Targa daju jednostavna uputstva šta da radimo, a šta da obavezno izbegavamo, da me bismo imali ovakve probleme.
Nosim se mišlju da ONT vratim u routing mod, da mu moj ruter bude jedni klijent (i da nema javnu IP), a da ruter u drugom opsegu rutira u mojoj mreži.
Dok je ONT rutirao, nebrojeno puta sam ga restartovao, uvek je bio online posle jednog minuta.
Izgleda mi da je to najpametnije.
A taman sam kupio ozbiljan ruter :)
 
Piutanje je sad dal ce proraditi net i kad ukljucis rutiranje na ONT-u
 
Probaću, i očekujem da će proraditi. Pre neki dan sam to uradio, i čekao konekciju dosta dugo.
Koliko vidim, bridge nije rešenje, barem meni. Jer, kad je ONT online, I ruter mi radi, ako ga restartujem, gubim IP adresu, i kreće lutrija.
Do pre 4 dana, do prvog pokušaja prebacivanja u bridge mod, ruter se povremeno restartovao, ali je odmah dobijao IP adresu. Nekako mi se čini da je verovatnoća restarta rasla sa brojem prikačenih klijenata, posebno WiFi.
Zato mi se čini da je najbolje rešenje da ONT rutira, da mu isključim WiFi, da mu nakačim svoj ruter kao jedini klijent, i onda da gradim svoju mrežu.

Bio bih zahvalan ako bi mi neko od korisnika koji koriste bridge mod rekao da li ima problema u slučaju restarta svog rutera.
 
@ kibicer
Komšije smo (ja sam na N.Bgd - blok 34 Carina/Fontana), ONT mi je bridge-ovan od samog priključenja, i do sada nikakvih problema nisam imao ni sa (ničim izazvanim) restartima ONT-a, ni sa dodelom javne IP adrese ili čekanjem na istu da bi je dobio. Sve radi očekivano dobro, bez ijedne zamerke :D. Čak i kad setujem MAC adresu mog lap-topa na MAC privatnog rutera, tj. MAC koji je u Targovom sistemu i direktno spojim UTP kablom lap top sa ONT-om (koji je bridge-ovan), dobijem isti javni IP kao i (kada je priključen) ruter (bez čekanja), a i posle nestanka struje (bilo pre nekih 10 dana u mojoj zgradi kratkotrajni prekid), dobio sam odmah javnu IP... Kod mene sve radi savršeno, bez ijednog problema ili prekida. Moj komšija u ulazu koji koristi ONT u route modu (default) isto se ne žali, sve šljaka bez problema.

P.S. Da ne bude zabune, ja ne tvrdim da svima lepo radi, verujem da neki imaju problema kao što se može čitati ovde u temi...
 
Radijus Vektor poveceo brzine 25% za dva paketa iz svoje ponude...
Zasto?
Nikad "milom" nisu pustali vece brzine.
Prosli put su ubrzali net kad je TT poceo da radi, uplasili se konkurencije.
Zakljucujem da ce se opet nesto dobro (lepo) desiti oko TT.

Nadam se da ce postojeci problemi biti reseni i novi vlasnik da ce oziveti TT.
 
Zasto sto je Vektor povecao brzine 25% ti zakljcujes da ce se nesto "lepo i dobro" desiti "oko" TT?

My+fashionably+retarded+friend+brought+a+Ramones+T-shirt+when+loads+_735616e4f725504905342318fdb.jpg
 
To povećanje mi deluje ciljano a ne iznuđeno, kao razlog više za ljude kojima Targo ne radi kako treba da se (lakše) vrate kod njih.
 
Nama kojima Targo radi besprekorno i sada, nadamo se da čemo moći da promenimo paket, jer to trenutno nije moguće... Moja želja je da se vlasništvo ne menja, jer ovi drugi koji trenutno posluju su se pokazali ko su i šta su (po cenama i brzinama pogotovu), tako da ne očekujem ništa dobro ako bi se vlasnik promenio, bar za nas koji i sada nemamo probleme. Da će biti povečanja cena, to je po meni izvesno u svakom slučaju, ali ako neki od domaćih aktera kupi Targo (što je samo nagađanje), mislim da nas očekuje smanjenje upload brzina i naravno dranje po ušima što se tiče cena, jer nam ovoliki upload koji sada imamo "ne treba" (to bi bio naravno bio stav novog vlasnika ;) ), a FTTH se smatra premium biznis uslugom (kao što je to sada slučaj, sem u Stepi gde nekolicina zgrada ima TS FTTH, ali je ponuda ista kao i za xDSL) koja bi naravno bila preskupa za običan narod...
 
Naša internet ponuda je lupila u zid. Vas nekolicina u izabranim delovima Beograda imate odličan internet, pre svega upload. Dok ostali mogu da se je...
Targo nema kapital. Tako da ili neko da investira ili kupi. Inače će da izdahne. A onda se sve vraća na staro. Imaš Telekom i SBB i sitne koji ne smeju da pisnu od njih ili su u njihovom vlasništvu.
Situacija je kao američka, a oni imaju jadnu situaciju u većini slučajeva.
 
Poslednja izmena:
Znate kako problem kod Vektora je bio u "vezi", modemima i pojacivacima signala koji nisu mogli da izdrze opterecenje i veza je konstantno pucala pa su izmisljani razni glupi razlozi za nesto tako.

Ako nude jos 25% onda je to vise nego sigurno iznudjeno a ne ciljano ali ajde. Videcemo uskoro!
 
Mislim da je ciljano jer onima kojima Targo baš često pravi probleme a treba im internet će preći na prvog slobodnog konkurenta, bio to neki ADSL provajder ili Vektor. Onima kojima povremeno prekida konekcija kod Targa Vektor pokušava da zamaže oči i da im sa tim malim povećanjima brzine "olakša" odluku o prelasku (povratku).

Iznuđeno bi bilo da Targo i dalje radi kako treba i prima nove korisnike pa da na taj način pokušavaju da zadrže postojeće korisnike.
 
Ja opet moram da vam napomenem da iz tehnickih uslova to kod Vektora nije bilo moguce. I to povecanje brzine je smesno sa obzirom da na nivou Beograda kod Vektora nikad nisu bile ostvarene "prave" brzine 20/1.5! Kako misle 25 i 1.5 nebi znao. Jedino ako nisu promenili masu tehnike i prestali da izmisljaju gluposti ali ajde...

Pre ce biti da oni znaju nesto sto mi neznamo! Poslednjih 3-4 povecanja brzine su im bila iznudjena , sto Targo sto ostala konkurencija! Nikada nisu radili nista bezveze i "dzabe".
 
Iz Stare Pazove sam. Ko je ovde ugrabio priliku pre dve godine da se prikači - prikačio se. I čujem ne žale se na kvalitet.
Ja sam nažalost bio na ugovoru sa ADSL provajderom i nisam mogao da uzmem Targo paket.

Zovem Targo danas, ADSL ugovor ističe za mesec dana, moram da javim odjavu. Pitam može li kod njih da sastavim ugovor, optika mi je već provučena sa ulice komšiji (nema kopanja)...kažu nemaju pojma kada će, trenutno ne povezuju nove korisnike.

Neću da produžujem ADSL. Komšija koji ima Targo je voljan da mi pruži kabl pa da podelimo račun.

Da li njihov ruter ima DHCP, Da ukopčam UTP u port 2 kod njega pa da vučem ka meni?
 
Ima, to tako može.
Bolje rešenje je bridge, i sopstveni ruter, pa lepo podesite QoS, i uživate obojica.
 
Ja bih svakako UTP od njega stavio u moj ruter, nisam planirao da direkt od njega ide u moju mrežnu kartu.

Misliš da moj ruter stavim u bridge? Pa da ONT dalje deli adrese svemu što je iza bridge-a? To podrazumeva da bridge stoji kod njega, ne bih da mu uvaljujem još i to, i ovako mi čini uslugu.

Ili si mislio ONT u bridge mod. Onda bi oba naša računara dobila zasebnu IP adresu od Targo-a, mada nešto sam na brzaka pročitao da ovde ljudi imaju problema oko toga. Izgube IP pa čekaju po dan-dva da ONT dobije nazad adresu. Ako sam dobro shvatio poentu ONTa u bridge modu

QoS je interesantna ideja.
Osiguralo bi me da nikad ne zauzmem njemu ceo bandwidth iako on i nema velike prohteve za internetom. To mu je samo za firmu, koristi ga od 08-15h tokom radnog vremena za potrebe otvaranja sajtove i mejla, ostatak dana bi bandwidth bio prepušten meni. Mislio sam samo da pripazim da ne palim torrent ili slično u tom periodu pa da ostatak dana guram slobodno.
 
Mislio sam samo da pripazim da ne palim torrent ili slično u tom periodu pa da ostatak dana guram slobodno.

Upravo! Ne treba ti QoS ako ćeš da paziš.

Instaliraš Netlimiter i namestiš da ti ograničava brzinu u tom datom periodu (da neki YT klip slučajno ne pokrka ceo protok) uz navedenu pažnju oko torrenata i uživaš.
 
Ako biste stavljali ONT u bridge, onda odmah iza njega ide vaš ruter, i samo on dobija javnu IP adresu (ne možeš dobiti dve). Targo je dao uputstvo za prebacivanje ONT-a u bridge mod, a ja sam jedan od retkih (možda i jedini) koji je sa time imao problem, u smislu višesatnog gubitka konekcije.
Sopstveni ruter i QoS bi vam bilo najbolje rešenje. Ne vidim zašto ne bi bio seeder čak i u radno vreme, ako lepo podesiš, komšiji nećeš smetati ni malo.
Pošto ne znam da ti kažem da li bi prebacivanje u bridge pravio problem, onda je bolje da ONT ostaviš da rutira, i od njega izvučeš sebi kabl, pa onda svoj ruter. To obavezno uradi tako ako imaš i WiFi klijente.
Bridge bi bilo bolje rešenje, jer bi mogao da intervenišeš na ruteru i spolja.
 
Nazad
Vrh Dno