Šta je novo?

Targo Telekom

Ne verujem da ih iko blokira da plate bilo šta, biće da imaju problem s prililivom novca, tj. da nemaju dovoljno korisnika da bi isplatili početnu investiciju.
Verovatno im je i lager rezervih delova na minimumu ili nepostojeći, pa se sve poručuje samo kada se nešto pokvari, a i to verovatno samo u količini da se popravi kvar, pa se na delove poprilično čeka.
Nama kojima radi je sve super, ali je jako nezgodno ako nešto otkaže, nadam se da će uspeti nešto da reše po pitanju nabavke određene količine rezervnih delova, inače neće biti baš lepo.

Koliko ja znam kada ti firmu metnu pod istragu takav je epilog. Blokiraju ti racune itd.

Ali u oba slucaja i nije bas dobra situacija.

Zatisje pred buru je proslo. Sada je oluja u targu.

Da li još neko od juče popodne ima slične simptome kao kada je nedavno Targo imao problema sa DNS serverima, tj. selektivno i delimično otvaranje sajtova?

juče/sinoć isti problem, jutros je sve radilo ok. Videćemo popodne.. Jel se zna šta je problem?

Kod mene bilo isto.. Pola sajtova nedostupno, ili se učitaju do pola.

Kod mene isti problemi.... kako menjate DNS jer me ovo izluđuje?

Hvala.

Pozdrav,

Mozes na ruteru (ne znam kakav je taj ONT, neka odgovore korisnici)
Ili na svakom klijent racunaru/uredjaju (klasika DNS primary i DNS secondary u zavisnosti op. sistema koji imas).

namestila žena dns jutros, radi ko sat sa googlovom mašinom ;)

Da li neko zna koju zonu pokrivaju sa internetom ?
Izvinjavam se nemogu da pregledam bas ceo forum pa ako neko ima info nek npaise .
Thx unapred

U tvom interesu je da pročitaš bar par zadnjih strana - trenutno imaju nekih problema zbog kojih ti je verovatno bolje da još malo ostaneš na PTT.

Se jos nekom desavalo da se ONT resetuje sam od sebe ono tipa bez razloga ?

Poslednjih par dana ...

Dešava se mnogima, verovatno većini. Ja to retko viđam, ali kako su ljudi počeli da prijavljuju, počeo sam da gledam uptime, i retko viđam preko 48h, najčešće ispod 24.
Izgleda da mnogo stabilnije radi ako je u bridge modu.

Ma da ali kako god probam da ga namestim u full bridge mode moj ruter nikako nece da dobije adresu.

Mozda ako bi neko spravio detaljno upustsvo ... pa i nadjem sta sam pogresio.

Kao ga podesih ali nece android da mi udje na wifi :( no ce da vidim i to valjda!

Doduse na kompu mi je naslo adresu samo kada sam je ukucao rucno... Moguce da ruter zabada :D

EDIT456: zaboravio promenim DHCP defautl gateway kada sam menjao adresu rutera...

Poslednja izmena:
Dakle, hajde opet da objasnimo.

Prilikom postavljanja dodatnog rutera, tj. bridge-ovanja konekcije, morate imati u vidu da se u sistemu pamti WAN MAC adresa ONT-a ili mreznog uredjaja koji se poslednji konektovao.
Nju mozete naci na nalepnici sa donje strane ONT-a(ispod splice kasete koju morate skinuti) i ona je za 1 manja od adrese koja pise na nalepnici.
Npr. ako na nalepnici pise MAC2: E01D3B28EE6F onda je WAN MAC adresa E01D3B28EE6E
Tu WAN MAC adresu treba klonirati na dodatni ruter koji se postavlja(opcija MAC CLONING).

Slicna stvar je ako neko bridge-uje ONT i poveze svoj racunar na njega. Onda se u sistemu pamti MAC adresa LAN adaptera tog racunara.
Ona se moze naci npr. iz command prompta komandom ipconfig /all , pod delom Ethernet adapter Local Area Connection, physical address.

Moj licni savet je da se obavezno postavljaju staticke privatne IP adrese na LAN ili WiFi adapteru jer ONT ima lenj i dosadan DHCP server(dosta ONT-ova mi je proslo kroz ruke i to je jedna od stvari koja me uzasno nervira), i mozete se spasiti nerviranja ako to odradite. To isto vazi(narocito nakon jucerasnjeg dana i problema oko DNS-a) za DNS servere(kombinacija google public DNS-a i Targovog ce sljakati skoro perfektno).

Pozdrav svima!

Poslednja izmena:
Hvala na detaljnom uputstvu. Nisam znao da se potrebna mac adresa prilikom cloning-a mora umanjiti za 1 vrednost. To je onda to!

Dešava se mnogima, verovatno većini. Ja to retko viđam, ali kako su ljudi počeli da prijavljuju, počeo sam da gledam uptime, i retko viđam preko 48h, najčešće ispod 24.
Izgleda da mnogo stabilnije radi ako je u bridge modu.

Sad sam kod mene pogledao ONT uptime koji mi je u full bridge modu, i nema ni jednog prekida od kako su menjali firmware (radi već mesecima od kraja jula ove godine)... Sve radi extra, tako da bridge mod rešava sve (ako niste na delu mreže koja, kako čujem, ima probleme)...

Već kad sam pogledo uptime ONT-a, nije mi bilo teško da slikam opcije u ONT-u za full bridge...

1. Isključite Wi-Fi ako je aktivan
ONT - WiFi off.jpg

2. Prebacite "Connection mode" u Bridge
ONT - Bridge 1.jpg

3. Isključite DHCP
ONT - DHCP off.jpg

Ako ste ispravno podesili, WAN status ONT-a treba da izgleda ovako (RX i TX Packets zanemarite):
ONT - WAN status.jpg

To je sve što se tiče ONT-a...

Ako kasnije želite da pristupite opcijam ONT-a (192.168.1.1), povežite direktno UTP kablom ONT sa vašim računarom, samo pre toga podesite u Win-u IPv4 ovako:
Bridge - IPv4.jpg
kad završite, vratite obe opcije na automatically...

Vrh Dno