Šta je novo?

Targo Telekom

Koliko vidim ta zloupotreba je po tebi a i po vecini horskih pevaca vec gotova i jasna stvar. Isto kao sto je bila jasna i recimo zloupotreba sluzbenog polozaja Marije Rasete oko slucaja sa aerodromom, pa je poznat epilog svega toga. A i gomila slicnih slucajeva koji su imali isti epilog.
Ja nikoga ne branim, samo bih voleo da mi neko objasni o cemu se ovde zapravo radi?

Ja nisam tvrdio da je uradio nesto ili nije, samo sam ti postavio pitanje, ako je doslo do zloupotrebe sluzbenog polozaja zbog cega je doslo do toga, zbog licnih satisfakcija (citaj: bogacenja) ili zbog brige za korisnike i poboljsanje internet infrastrukture u Srbiji? sa ovim pitanjima ako procitas izmedju redova, jasno sam ti dao i odgovor.

Iskreno nije da mi smeta, naprotiv, cak i ako je zloupotrebio polozaj i uzeo koju kintu, za ovaj potez sa TT mu skidam kapu jer su tu (bar za sad) profitirali krajnji korisnici ;)

Ne bih da idem u off, ali mene zanima:

Koja je konkretna steta za drzavu ili njen budzet nastala od toga sto je toj firmi omoguceno da postavlja optiku?

Ko se i na koji nacin materijalno okoristio od toga?

Za ova dva pitanje o istrazi kontaktiraš tužioca koji vodi postupak, Ministarstvo Unutrašnjih Poslova i Aleksandra Vučića koji će ti detaljno pružiti sve informacije koje ti tražiš. Koliko je oštećen budžet Srbije (iznos) naravno bez toga ništa, onda lepo spisak svih učesnika koji su imali korist od te "mutljavine" sa sve adresama, tačnim iznosima svake transakcije, bankarske račune, popis pilića i svega ostalog, pa će ti verovatno sve ovo biti jasno.

Koliko vidim ta zloupotreba je po tebi a i po vecini horskih pevaca vec gotova i jasna stvar. Isto kao sto je bila jasna i recimo zloupotreba sluzbenog polozaja Marije Rasete oko slucaja sa aerodromom, pa je poznat epilog svega toga. A i gomila slicnih slucajeva koji su imali isti epilog.
Ja nikoga ne branim, samo bih voleo da mi neko objasni o cemu se ovde zapravo radi?

Zbog sumnji da je zloupotrebio službeni položaj u slučaju izdavanja dozvola Nuba investu.

Nadam se da će ti ova rečenica biti jasna, radi se o dozvoli za izgradnju i ništa više eto to je cela mudrost i polemika.

radi se o NUBA INVEST koji je na neki čudan način dobio taj tender

Ja koliko sam shvatio, nije ni bilo tendera. Ali opet ne znam ni što bi moralo da bude tendera. Nije država htela optičke kablove za sebe, pa da raspiše tender za izvođače, nego je neka tamo firma došla i rekla mi hoćemo da stavimo optiku za nas i tražimo dozvolu za to (od države). Naravno, da bi se ta dozvola dobila, potrebno je dosta uslova ispuniti.

Možda zakon i nije prekršen, nego su iskorišćene rupe u njemu, što bi značilo da nam je zakon jako loš.
Mada, možda je Dulić i čist, ali mala je verovatnoća za to. Pogotovo što je on prijatelj sa jednim od direktora nube.

Iskreno, veruj mi da me ne zanima ni dal je cist ni dal nije...Mada kao sto rekoh, za ovo cak i da nije cist, skidam mu kapu i realno uradjeno je nesto za nas korisnike, jedino sto me zanima iz cele price i cemu se nadam jeste da TT nece imati problema zbog svega, i da nece ici na tendere i ostalo, tj nadam se da ce nama korisnicima ostati sve kako jeste sada, usuprotnom nece valjati... naravno opet po nama krajnjim korisnicma interneta

Za ova dva pitanje o istrazi kontaktiraš tužioca koji vodi postupak, Ministarstvo Unutrašnjih Poslova i Aleksandra Vučića koji će ti detaljno pružiti sve informacije koje ti tražiš. Koliko je oštećen budžet Srbije (iznos) naravno bez toga ništa, onda lepo spisak svih učesnika koji su imali korist od te "mutljavine" sa sve adresama, tačnim iznosima svake transakcije, bankarske račune, popis pilića i svega ostalog, pa će ti verovatno sve ovo biti jasno.

Zbog sumnji da je zloupotrebio službeni položaj u slučaju izdavanja dozvola Nuba investu.

Nadam se da će ti ova rečenica biti jasna, radi se o dozvoli za izgradnju i ništa više eto to je cela mudrost i polemika.

Znam da citam i slova koja nisu jarko crvena, podebljanja, pa jos i podvucena. Hvala! Nizasta...

Ja koliko sam shvatio, nije ni bilo tendera. Ali opet ne znam ni što bi moralo da bude tendera. Nije država htela optičke kablove za sebe, pa da raspiše tender za izvođače, nego je neka tamo firma došla i rekla mi hoćemo da stavimo optiku za nas i tražimo dozvolu za to (od države). Naravno, da bi se ta dozvola dobila, potrebno je dosta uslova ispuniti.

A ti uslovi su i sledeći koje navodi Nuba Invest:

"U dobijanju dozvole učestovalo je više državnih institucija 'Putevi Srbije', Tekom Srbije, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republicki geodetski zavod, reviziona komisija od pet članova. Prilikom izgradnje dobijena je saglasnost svih javnih preduzeća koja su vlasnici instalacija na deonicama na kojima je građena telekomuniciona mreža", piše u saopštenju.

U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije detaljno je navedeno kako su izdate dozvole preduzeću „Nuba invest”.

Prema nalazima Saveta problem je bio pre svega u tome što je ta firma, zahvaljujući dozvolama Dulićevog ministarstva i JP „Putevi Srbije”, godinu dana bila jedino preduzeće koje je postavljalo cevi sa optičkim kablovima, uprkos činjenici da u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL) nije ni bila registrovana kao operater.

„Nuba invest” je gradila mrežu optičkih kablova prema Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, dok su aktuelni operateri u Srbiji, poput Telenora i SBB, do svojih prvih dozvola uspeli da dođu tek posle godinu dana.

U tom izveštaju koji sada policija proverava navodi se da je svoj prvi zahtev za taj posao „Nuba” podnela nadležnom ministarstvu samo par meseci nakon registracije preduzeća u Srbiji, u septembru 2009. Lokacijsku dozvolu od Dulićevog ministarstva „Nuba” je dobila već 16. oktobra iste godine.

Trinaest dana kasnije, Ministarstvo je u ime ove firme uputilo zahtev preduzeću „Putevi Srbije” radi izdavanja saglasnosti za izgradnju optičkog kabla na relaciji Batrovci–Beograd. Zahtev je potpisao lično tadašnji ministar Oliver Dulić.

Usledio je negativan odgovor, koji je potpisao Darko Pešić, direktor Sektora za održavanje državnih puteva prvog i drugog reda u tom javnom preduzeću, pošto su stručne službe ustanovile da nisu ispunjeni prethodno izdati uslovi od strane Puteva Srbije, kao i da je priložena dokumentacija nepotpuna.

Međutim, samo 20 dana kasnije, 25. novembra 2009. godine, Putevi Srbije i pored nedostajućih dokumenata, izdali su Rešenje o davanju saglasnosti za postavljanje optičkog kabla na relaciji Batrovci–Beograd.

Rešenje je ovoga puta potpisao direktor tog javnog preduzeća Zoran Drobnjak. Iz obrazloženja se vidi da je rešenje izdato po istom onom zahtevu koje je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, u ime „Nube”, već bilo dostavilo Putevima Srbije u oktobra 2009.

Iz popisa priložene dokumentacije jasno je da ministarstvo nije postupilo po nalogu iz prethodnog, negativnog odgovora Puteva Srbije, jer, između ostalog, nije dostavljena ni dozvola Agencije za telekomunikacije.

Uprkos tome, Putevi Srbije su izdali rešenje o saglasnosti i odmah istog tog dana potpisali ugovor sa firmom „Nuba invest” o regulisanju obaveza investitora, koje nastaju postavljanjem voda optičkog kabla na relaciji Batrovci–Beograd.

Savet za borbu protiv korupcije je u svom izveštaju konstatovao da je „iz Zakona o planiranju i izgradnji nedvosmisleno jasno da je javno nadmetanje bilo neophodan uslov za izdavanje dozvole za izgradnju optičkog kabla.

Da je ministarstvo postupilo onako kako je po zakonu bilo dužno da postupi, svi zainteresovani bili bi u mogućnosti da optičke kablove polažu pod istim uslovima, čime bi i država za sebe, od tog posla, obezbedila najveću moguću naknadu”.

Fantomska firma

Prema podacima Agencije za privredne registre, osnivač preduzeća „Nuba invest” d.o.o. Beograd je slovenačka firma „Nuba savetovanje i investiranje”.

Prema podacima iz slovenačkog registra, to preduzeće je, sa po 50 odsto akcija, u vlasništvu Rasta Tomažiča i Patrika Ceglara.

Njih dvojica su, po navodima slovenačkih i hrvatskih medija, vlasnici ili zastupnici još desetak firmi, a sa „Nubom” su bili umešani u veliku aferu oko kupovine i preprodaje građevinskog zemljišta u Kopru.

Podaci APR pokazuju da je slovenačka „Nuba” svoje preduzeće u Srbiji registrovala 10. aprila 2009. godine sa osnivačkim kapitalom od 3.000 evra i da ima samo jednog zaposlenog.

Reč je o preduzeću koje se do momenta ulaska u posao postavljanja optičkih kablova nije bavilo telekomunikacijama, niti je posedovalo bilo kakvu licencu za tu delatnost.

Poslednja izmena:
@bSecurity : Hvala na informacijama, ali trebao si to staviti u spojler

Iskreno, veruj mi da me ne zanima ni dal je cist ni dal nije...Mada kao sto rekoh, za ovo cak i da nije cist, skidam mu kapu i realno uradjeno je nesto za nas korisnike, jedino sto me zanima iz cele price i cemu se nadam jeste da TT nece imati problema zbog svega, i da nece ici na tendere i ostalo, tj nadam se da ce nama korisnicima ostati sve kako jeste sada, usuprotnom nece valjati... naravno opet po nama krajnjim korisnicma interneta

@Duca89 pročitaj detaljno moju prvu poruku koju sam napisao pa će ti biti stvari jasnije, da se priča ne radi o Targo Telekomu uopšte niti da on ima bilo kakve veze sa ovom papazjanijom, iako su povezani što se tiče vlasničke strukture glavna tema je Oliver Dulić i Nuba Invest, a razlog koje njima dozvolio da polažu optiku dok su druge zainteresovane firme čekale na dozvolu više od godinu dana, a oni bez ikakvih problema bili u fazi postavljanja.

SBPK: Problematični optički kablovi
3. decembar 2010. | 16:56 | Izvor: FoNet
Beograd -- Savet za borbu protiv korupcije ukazao je na niz propusta napravljenih prilikom izdavanja dozvole za postavljanje optičkog kabla duž puteva u Srbiji.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije (FoNet)

Izveštaj, upućen premijeru Mirku Cvetkoviću, opisuje niz propusta u postavljanju kablova duž magistralnih i regionalnih puta.

"Analizom dokumentacije u koju je Savet imao uvid uočene su brojne nepravilnosti, a ključne se odnose na netransparentnost i nezakonitost postupka, konflikt interesa i potencijalno velike gubitke budžeta Republike", piše u saopštenju.

U saopštenju se kaže da je izdavanje dozvola za izgradnju optičkog kabla preduzeću Nuba invest obavljeno je u nezakonitoj proceduri, suprotno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o telekomunikacijama.

U proceduri je, kako je istaknuto, izostalo organizovanje postupka javnog nadmetanja, "a neobično je da je taj posao, pored brojnih operatera sa iskustvom i godinu dana pre svih drugih, dobilo nepoznato, novoosnovano preduzeće, koje se do momenta ulaska u posao postavljanja optičkih kablova, nije bavilo telekomunikacijama, niti je dobilo licencu Ratela".

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je slovenačka Nuba svoje preduzeće u Srbiji registrovala je 10. aprila prošle godine, samo nekoliko meseci pre dobijanja prve lokacijske dozvole za posao sa optičkim kablovima, kaže se u saopštenju.

Savet se pita kako je uopšte došlo do toga da posao, u koji bi trebalo uložiti milione evra, dobije firma koja ima jednog zaposlenog, čiji je osnivački kapital 3000 evra i koja prethodno nije imala nijedan drugi posao, niti bilo
kakve reference koje bi garantovale kvalitet radova.

Savet je predlažio da Vlada Srbije shodno svojim zakonskim ovlašćenjima preispita pomenutu proceduru izdavanja dozvola za postavljanje mrežne infrastrukture, kako bi se ceo postupak vratio u zakonite tokove.

Poslednja izmena:
Извештај Савета за борбу против корупције о овом случају представља врло занимљиво штиво.

Од 16. октобра 2009. године, када је Нуба поднела свој први захтев, па све до 25. октобра ове године, када су издате прве грађевинске дозволе и другим оператерима, Нуба је била једино предузеће које је поседовало дозволе за постављање оптичког кабла.

Подаци АПР-а показују да је словеначка Нуба своје предузеће у Србији регистровала 10. априла 2009. године са оснивачким капиталом од 3.000 евра и да има само једног запосленог. Реч је о непознатом, новооснованом предузећу, које се до момента уласка у посао постављања оптичких каблова, није бавила телекомуникацијама, нити поседује било какву лиценцу за ту делатност. Упркос томе и чињеници да у Републичкој агенцији за електронске комуникације (РАТЕЛ-у) још није ни регистрована као оператер, Нуба инвест увелико гради мрежу према Хрватској, Румунији, Бугарској, Македонији, док су актуелни оператери у Србији, попут Теленора и СББ-а до својих првих дозвола успели да дођу тек недавно. Тако је, на пример, Теленор је 25. октобра добио две грађевинске дозволе, а СББ-у је 26. октобра издата једна грађевинска дозвола. СББ је, иначе, поднео укупно 19 захтева за издавање локацијских дозвола, од чега је чак 17 нерешено, јер су захтеви непотпуни, односно, према наводима Министарства за просторно планирање, чекају допуну документације. Према истим подацима Министарства, до 27. октобра ове године, захтеве за локацијске дозволе поднела су и предузећа Пупин телеком - Београд, затим Телеком а.д. – Дирекција за мрежу - Београд и САТ ТРАКТ из Бачке Тополе. Ниједан од поменутих захтева, до сада није позитивно решен.

Нуба инвест, која је захваљујући дозволама Министарства животне средине и просторног планирања и ЈП Путеви Србије, годину дана била једино предузеће које је постављало цеви са оптичким кабловима, свој први захтев за тај посао поднела је надлежном министарству само пар месеци након регистрације предузећа у Србији, у септембру 2009. Локацијску дозволу од ресорног министарства, Нуба добија већ 16. октобра исте године. Тринаест дана касније, Министарство је у име фирме Нуба инвест, упутило захтев ЈП Путеви Србије ради издавања сагласности за изградњу оптичког кабла на релацији Батровци - Београд. Захтев је потписао министар Оливер Дулић. Уследио је, међутим, негативан одговор, који је потписао Дарко Пешић, директор Сектора за одржавање државних путева I и II реда у том јавном предузећу, пошто су стручне службе установиле да нису испуњени претходно издати Услови од стране ЈП Путева Србије, као и да је приложена документација непотпуна.

У поменутом допису Путева Србије од 5. новембра 2009, у чак 10 тачака набрајају се услови који нису испуњени и документација која недостаје. На подужем списку неправилности, између осталог се наводи да у достављеној документацији нема извода из катастра подземних инсталација (синхрон план), коју је Нуба, иначе, морала да достави Министарству животне средине и просторног планирања још приликом поступка издавања локацијске дозволе. У истом допису даље се наводи да у Идејном пројекту морају бити садржани и услови осталих надлежних предузећа за постављање предметних инсталација. Такође се наводи да недостаје и дозвола за обављање делатности, што представља кршење Закона о телекомуникацијама. „Издавање сагласности за изградњу телекомуникационе оптичке мреже у заштитном појасу фирми која нема дозволу (лиценцу) за обављање делатности издате од стране надлежног Министарства за телекомуникације и надлежне државне Агенције за телекомуникације, представља кршење Закона о телекомуникацијама”, наводи се у допису. На крају се закључује да ЈП Путеви Србије због свега наведеног, враћа достављену документацију Министарству животне средине и просторног планирања и да се нови захтев може поднети након комплетирања документације и испуњавања поменутих услова.

Међутим, само 20 дана касније, 25. новембра 2009. године, ЈП Путеви Србије, и поред недостајућих докумената, издаје Решење о давању сагласности за постављање оптичког кабла на релацији Батровци – Београд. Решење је овога пута потписао директор тог јавног предузећа, Зоран Дробњак. Из образложења се види да је Решење издато по истом оном захтеву, које је Министарство животне средине и просторног планирања, у име Нубе, већ било доставило Путевима Србије 29.10.2009. Из пописа приложене документације је јасно да Министарство није поступило по налогу из претходног, негативног одговора Путева Србије, јер између осталог, није достављена ни дозвола Агенције за телекомуникације. Упркос томе, предузеће Путеви Србије издало је Решење о сагласности и одмах истог тог дана, 25. новембра 2009, потписало Уговор са фирмом Нуба инвест о регулисању обавеза инвеститора, које настају постављањем вода оптичког кабла на релацији Батровци – Београд. После свега, 1. децембра 2009, Министарство животне средине и просторног планирања, издало је и Решење о грађевинској дозволи.

Из Закона о планирању и изградњи је недвосмислено јасно да је јавно надметање било неопходан услов за издавање дозволе за изградњу оптичког кабла. Да је Министарство поступило онако како је по Закону било дужно да поступи, сви заинтересовани били би у могућности да оптичке кавлове полажу под истим условима, чиме би и држава за себе, од тог посла, обезбедила највећу могућу накнаду.

Кршећи на исти начин Закон о телекомуникацијама, Министарство животне средине je до 27. октобра ове године, издало Нуби још седам дозвола и то за деонице: Аеродром Београд – Београд Аутокоманда, Батајница – Београд (петља Нови Сад), Београд – Панчево – Вршац – Ватин (граница са Румунијом), Београд – Бубањ Поток (граница са Македонијом), Ниш – Димитровград, Бубањ Поток (граница са Македонијом), Аутокоманда Бубањ Поток.

Питања без одговора

Наведени факти о кршењу законске процедуре, као и чињеница да ни неки велики оператери до данас нису успели да добију тај посао, а да је у њему доскоро била само мала, непозната фирма из Словеније, говоре у прилог тези да су Нуба и њени власници били у повлашћеном положају. Због тога ће ово предузеће остварити огороман профит само на основу привилегованог третмана од стране државних органа. У исто време, држава ће претрпети знатну штету услед чињенице да није организовано јавно надметање за овај велики посао.

На крају се поставља више питања на која до сада није пружен уверљив одговор. Зашто није организовано јавно надметање и на тај начин изабран најповољнији извођач радова? Зашто је Министарство пренебрегло упозорење да инвеститор мора да буде лиценцирано предузеће? Како је уопште дошло до тога да посао, у који треба уложити милионе евра, добије фирма чији је оснивачки капитал 3000 евра, и која претходно није имала ниједан други посао, нити било какве референце које би гарантовале квалитет радова? Да ли је тачна информација хрватских медија да је власник Нуба инвеста вишегодишњи пријатељ ресорног министра Оливера Дулића? Уколико јесте, то би свакако указивало на конфликт интереса и могућу крупну корупцију.

Препоруке Влади Србије

Издавање дозвола за изградњу оптичког кабла дуж предузећу Нуба инвест д.о.о. из Београда, обављено је у незаконитој процедури, супротно одредбама Закона о планирању и изградњи и Закона о телекомуникацијама. У поменутој процедури изостало је организовање поступка јавног надметања. Такође су, супротно Закону, инвеститору издате дозволе за изградњу мрежне инфраструктуре, а да он ни данас нема лиценцу за обављање делатности у области телекомуникација. Због свега наведеног, сматрамо да би било веома важно да Влада Републике Србије, сходно својим законским овлашћењима, преиспита поменуту процедуру издавања дозвола за постављање мрежне инфраструктуре, како би се цео поступак вратио у законите токове. Такође, било би важно да се изврши контрола рада Министарства животне средине и просторног планирања и ЈП Путеви Србије и да се утврди њихова улога и одговорност у поменутом случају.

Овакви примери нетранспарентног и незаконитог трговања јавним добрима, а овај на жалост није усамљен, стварају утисак у јавности да је њихова искључива функција омогућавање појединцима да под врло повољним условима, дођу до атрактивних послова, који обезбеђују огромне зараде на основу личних познастава са државним функционерима, а на штету грађана Србије.

Poslednja izmena:
Pošto sam već potpisao za TT, ukoliko se slučajno desi da ih preuzme Telenor, Telekom ili bilo koji drugi provajderi koji su parazitirali našim novčanicima zadnjih deset godina neću žaliti pare da raskinem odmah ugovor.Iskreno se nadam da do toga neće doći.

Očigledno pojedine osobe učesnici u ovoj temi nisu pročitale ni osnovni uvod svega što sam napisao, a već sahranjuju Targo Telekom jer očigledno misle da je optika samo u Beogradu postavljena i da je tu nastao problem, dok problem leži u sasvim drugim stvarima, kao što je dozvola koju ću hiljadu puta pomenuti, kao što je čekanje drugih firmi da razvlače optiku, kao što su malverzacije itd...

Čitajte sve što sam napisao i stvari će vam mnogo biti jasnije, pre nego što napišete Targo Telekom jer opet o njemu se ne radi...

Odosmo mi sa teme totalno. Ovo je samo političko prepucavanje koje na kraju neće dotaći ni nas ni Targo. To je kao da neko sada pravi probleme Telenoru zbog porekla novca kojim je osnovan Mobtel, pokradeni fondovi za Preporod Srbije iz 80-90-ih itd. Dozvole su date, korisnici postoje i to je to.

dok je targo sekao ulice ... nekima je receno da ne pomisljaju da salju zahteve za postavljanje optike, jer ce biti odbijeni.

napominjem pricam o targo telekomu, a ne o nubi.

Ajde da malo okrenemo....
Potpisao u petak, za sada samo internet, TV mi jos nije dovoljno interesantan komercijalista mi rekao da ce od nove godine imati SK i Fox.Rekao da imam IPTV do nove godine, on mi rekao da imam gratis 3 meseca nije trazio ugovor od TS samo pitao sta imam i sta otkazujem ...
Cekam majstore...

Da ponovim pitanje ponovo da li su radovi na vertikalama nastavljeni ili su kompletno prekinuti, da li ste videli mikro-rovo kopaca JK-Putevi na ulicama bilo gde po Beogradu?

Koliko sam cuo za sada je zabranjeno kopanje za Nubu ali je pitanje da li ce biti zabranjeno i za Targo posto je ista firma.

Ako nesto znaci ovde u St. Pazovi se kopa punom parom. Kazu dok je jos sezona da zavrse sa kopanjem.

Ako sam dobro shvatio dize se frka oko dozvola za postavljanje optike duz magistrala (autoput...) a ne za kopanje po gradovima.

Ovde rade neki iz Subotice "terax" ili tako nesto, i "gasferomont" iz Stare Pazove.
JK Puteve nisam vidjao uopste u Pazovi.

Ajde da malo okrenemo....
Potpisao u petak, za sada samo internet, TV mi jos nije dovoljno interesantan komercijalista mi rekao da ce od nove godine imati SK i Fox.Rekao da imam IPTV do nove godine, on mi rekao da imam gratis 3 meseca nije trazio ugovor od TS samo pitao sta imam i sta otkazujem ...
Cekam majstore...

Veljo ja sam potpisao u četvrtak, videćemo kome će pre uvesti. ;)

Očigledno pojedine osobe učesnici u ovoj temi nisu pročitale ni osnovni uvod svega što sam napisao, a već sahranjuju Targo Telekom jer očigledno misle da je optika samo u Beogradu postavljena i da je tu nastao problem, dok problem leži u sasvim drugim stvarima, kao što je dozvola koju ću hiljadu puta pomenuti, kao što je čekanje drugih firmi da razvlače optiku, kao što su malverzacije itd...

Čitajte sve što sam napisao i stvari će vam mnogo biti jasnije, pre nego što napišete Targo Telekom jer opet o njemu se ne radi...

Koliko god da si u pravu za sve u ranijim postovima, možda grešiš za ovo da nema veze sa Targom, pazi ni Mobtel nije imao veze kada su krenuli na Karića nego Astra banka, ali nebitno, fora je da su udarili na najslabiju figuru bivšeg režima a trenutno su mu kablovi na dnevnom redu, dok ne stignu do sajtova, bilborda, lavova... i gde još sve nije umešao prste, zato mi je jadno kad vidim da ga brane ovde i po tviterima da je on učinio mnogo za internet i ekologiju u Srbiji!? Targu teško može nešto da se desi jer je to tehnički strana firma, tako da priče da će biti "nacionalizovana" su smešne, nije ovo 1945.godina, u najgorem slučaju odgovaraće onaj koji je podmazao da se ubrza postupak, ali teško platiće "naši" kao i obično, realno mogu da dobiju neku novčanu kaznu i to je to, a poređenje sa SBB-om je glupo, pa vlasnik SBB-a je EBRD pa ako oni nemaju uticaj na naše vlasti, ko ima?

Veljo ja sam potpisao u četvrtak, videćemo kome će pre uvesti. ;)

Ok :D nego da pitam ove kojima su bili majstori u stanu :
Koliko im treba da odrade sve?
Da li je moguće montirati ruter u neku od soba, a ne iznad ulaznih vrata kako sam video na slikama?
Koje su cene "dodatne metraže" ako hoće da sprovedu kabl u sobu?

P.S.:Znam da ima u prethodnim porukama, ali komercijalista mi je davao čudne odgovore kad sam ga pitao ...

Da li je moguće montirati ruter u neku od soba, a ne iznad ulaznih vrata kako sam video na slikama?
Koje su cene "dodatne metraže" ako hoće da sprovedu kabl u sobu?

Sto ne bi bilo moguce, samo se malo vise kabla provuce kroz stan i eto ga tamo gde ti hoces...
Ja sam priupitao promotere kad su bili kod nas u bloku i rekao je jedan da se ne zna cena kabla (instalacije), nije odredjeno jos za preko tih 3m ali da misli kako bi mogla biti cena oko 60rsd po metru ali da ne zna tacno koliko...

Inace nisam korisnik tt usluga ovo samo prenosim pricu...

Mislim da nema potrebe politiku unositi tamo gde joj nije mesto .Razumem ja da su svi strucnjaci u nasoj lepoj Srbiji :)
Najbitnije od svega je da cemo dobiti optiku po povoljnoj ceni.To sto je nekome skupo a ima veci izbor ne mora da uzme.Nama koji nemamo izbora i placamo 3Mb/256kbit po ceni istoj kao paket kod Targa od 10/5 Mbit. Nama nije skupo :)

pa sta mislis , kako to da odjednom neko dodje i ponudi dzaba net ...

pa zato sto nije platio sve taske i troskove ...

to znaci da starim provajdirma treba vratiti pare, za sve takse koje ovaj novi nije platio ...

... pa ce i ostali da daju jeftine internete.

pa sta mislis , kako to da odjednom neko dodje i ponudi dzaba net ...

pa zato sto nije platio sve taske i troskove ...

to znaci da starim provajdirma treba vratiti pare, za sve takse koje ovaj novi nije platio ...

... pa ce i ostali da daju jeftine internete.

TT je nov nerazumem tvoju logiku ja sam skapirao da po tvome netrebaju nista da daju za dz da bi neko kod njih presao mislim oces da kazes da ni jedna nova firma u srbiji nema promocije ?

Sto znaci po tvome svaka firma koja ima promocije je z******a drzavu poresku upravu ili nije palatila ko zna sta drzavi .... tvoje misljenje je ravno: :wc:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno