Šta je novo?

Targo Telekom

Kod mene treba da dodju u ponedeljak prepodne da odrade instalaciju u stanu. Hteo bih da pitam one koji su vec prikljuceni, da li internet i kablovska mogu da se koriste odmah posle instalacije, ili mora nesto da se saceka?

Ja mislim da bi odmah to trebalo da funkcionise bez problema...

Pa kada dobijes TT javi nam kako je :)

Kod mene treba da dodju u ponedeljak prepodne da odrade instalaciju u stanu.
Da li si smislio poziciju za onaj njihov ruter? I jel uvodiš samo internet ili ćeš i duo sa kablovskom tv?
Ajd, molim te, kada ti u ponedeljak odrade instalaciju, daj izveštaj gde si postavio uređaj, kako su povezali na postojeću kablovsku i utp mrežu, i naravno opšte utiske nam prenesi ovde.

Bas sad razmisljam gde da stavim ONT. Verovatno ce ici na zid iznad ulaznih vrata. Povezacu ga privremeno na struju preko produznog, dok ne izvucem struju iz zida. Mada, matori mi je nesto napomenuo da moze da se izvuce struja i iz kutije za osigurace. To moram da vidim sa njima kako i sta.
Doci ce kod mene oko 10.30, ako im se ne oduzi instalacija koju rade pre mene. Napisacu utiske, a mogu i da slikam mobilnim, koji je krs. Drugar ce mi doneti fotoaparat kada dodje sa posla, pa cu i da usnimim neki video.

Ja isto nameravam da ga stavim pored kutije sa osiguračima, iznad ulaznih vrata. Inače struja se bez problema može izvući iz kutije za osigurače.
Meni je tu blizu i postojeća kablovska instalacija, tj. čvorište sa spliterom koji razdvaja koaksijalne kablove u 3 prostorije i to kroz creva u zidu, pa mislim da se tu nakačim. Kod mene će najveći problem biti razvlačenje UTP mrežnog kabla do centralnog desktop računara (na njemu nemam wifi). Ostali uređaji, laptopovi, android hand uređaji i ostali mobilne igračke imaju wireless, tako da neće biti problem. Au da, treba mi i mrežni kabl do dreambox sateltiskog risivera, zbog povremenog flashovanja, kao i zbog konstantne veze za cardsharing.
Tako da me interesuju ideje za postavljanje kućne mreže na najracionalniji način.

Poslednja izmena:
Ako si pri kesu, ucini taj tvoj desktop bezicnim, kupovinom USB WiFi adaptera za 1-2 hiljade, olaksaces muku

Da, blizina kablovske instalacije je jedan od razloga postavljanja uredjaja blizu ulaznih vrata. Samo se kabal kojim dolazi signal presece i ubaci u uredjaj, i to je to. Drugi razlog je osetljivost optickog kabla. Razmisljam da celu instalaciju ubacim u neku plasticnu kutiju, napravim rupe za antene, i tako montiram na zid. Ali, mozda je najbolje da sacekam kada dodju ljudi da to montiraju, pa da sa njima vidim sta je najpametnije uraditi.

Ja cu se kaciti na uredjaj preko wifi usb adaptera, barem u pocetku. Mislim da ne bi trebalo da ima puno razlike u odnosu na kabal, sto se tice online igranja, obzirom na udaljenost.

Poslednja izmena:
Sada kada je SjBB povecao cene TT ima vece mogucnosti da udje na teren gde je SBB ali neznam kako ce se izboriti sa RV posto su digli brzine duplo....

Sada ispade da je RV najbolji sa brzinama u zemlji,ono sto neznam i sto je nepotvrdjeno da li je RV digao brzine samo na NBG ili u celoj mrezi ako je u celoj mrezi onda ce TT imati poteskoce da konkurise posto je 20/1.5 1590 dinara,osim ako tome nekome treba drasticno veci up...

dejan#7 Kao sto si rekao TT zna za ovo ali kada ce da reaguju i koji paket ce da puste,moje misljenje je da vecina velika vise zanima dl nego up tako da cemo videti....

Bilo bi lepo da se TT oglasi ili tako nesto ....

Sada kada je SjBB povecao cene TT ima vece mogucnosti da udje na teren gde je SBB ali neznam kako ce se izboriti sa RV posto su digli brzine duplo....

I RV je digao cene odrzavanja, to je izgleda "odluka Ratela" pa vazi za sve KDS operatere :) (a kad mogu - zasto ne bi :))
Dobra strana kod TT-a koliko sam shvatio je sto ne mora da se placa to odrzavanje ako se ne uzima TV - u prevodu nema odrzavanja, vec je to TV.

Sada ispade da je RV najbolji sa brzinama u zemlji,ono sto neznam i sto je nepotvrdjeno da li je RV digao brzine samo na NBG ili u celoj mrezi ako je u celoj mrezi onda ce TT imati poteskoce da konkurise posto je 20/1.5 1590 dinara,osim ako tome nekome treba drasticno veci up...

dejan#7 Kao sto si rekao TT zna za ovo ali kada ce da reaguju i koji paket ce da puste,moje misljenje je da vecina velika vise zanima dl nego up tako da cemo videti....

Bilo bi lepo da se TT oglasi ili tako nesto ....

ne bih bas rekao da je najbolji u zemlji...

kod Vektora 20/1 mbps za 2490 dinara....ako sam dobro video to je bez TV

ja IKOM-u FLAT 4 paket placam 20/1 mbps sa TV pretplatom 2900 dinara

cene TV odvojeno su: analogna - 900 din , digitalna 1150 dinara

znaci net me izadje 1750 dinara - 20/1 mbps

FLAT 3 paket kosta 2300 dinara - 12/0.5 mbps, znaci 1150 dinara je samo net

usput se dobija i VOIP za oba paketa...

sve ovo ima smisla ako ti treba TV :p

I RV je digao cene odrzavanja, to je izgleda "odluka Ratela" pa vazi za sve KDS operatere :) (a kad mogu - zasto ne bi :))
Dobra strana kod TT-a koliko sam shvatio je sto ne mora da se placa to odrzavanje ako se ne uzima TV - u prevodu nema odrzavanja, vec je to TV.

TT nije poskupeo po tom pitanju ... Tt moze da se uzme bez tv-a ali nemoze tv bez interneta sto je ******o ....

ne bih bas rekao da je najbolji u zemlji...

kod Vektora 20/1 mbps za 2490 dinara....ako sam dobro video to je bez TV

ja IKOM-u FLAT 4 paket placam 20/1 mbps sa TV pretplatom 2900 dinara

cene TV odvojeno su: analogna - 900 din , digitalna 1150 dinara

znaci net me izadje 1750 dinara - 20/1 mbps

FLAT 3 paket kosta 2300 dinara - 12/0.5 mbps, znaci 1150 dinara je samo net

usput se dobija i VOIP za oba paketa...

sve ovo ima smisla ako ti treba TV

Rv ima za 1590 din 20/1.5 ....

Poslednja izmena:
Da li je taj paket o kome pricate uopste zvanicni paket? Na sajtu ne vidim da nude tih 20/1.5 za 1590 dinara. Dok god ne bude zvanicno, uvek mogu da vam vrate to na 10/1 i da kazu da su samo testirali mrezu. Tacnije ne moraju nista da vam kazu :)

Sto se tice samo CTV imace je imali su problem sa manjim ONTom koji su narucili crkao posle 4 dana i to je sto nisu hteli da daju da se sramote. Dodatni paketi pocinju od 1.11 pa ko bude ceo nek izvoli.

Eeeee, ako je samo ovo razlog zasto su ukinuli samo TV, onda OK... al ocekujem da ce za mesec-dva konacno od kineza dobiti to sto treba i da ce raditi kako treba, pa da vidimo i tu ponudu... A onda, zbogom RV....

Momci su sad kod mene, buse zid :) Javljam kad sve bude gotovo.

Momci su sad kod mene, buse zid :) Javljam kad sve bude gotovo.

Jedva cekam izvestaj probaj sve video sam da ti znas gde treba i sta testirati tako da ocekujem bogat izvestaj i naravno puno slika :D

A i zelim ti srecan pocetak rada TT kod tebe... cheers:smoke:

Poslednja izmena:
Da li ima nekih informacija kada ce zapoceti prikljucivanje korisnika i u drugim gradovima (Novi Sad, Nis, Kragujevac) s obzirom da postoji infrastuktura koja povezuje sve vece gradove?
Targo.png

Pa ja onako realno ocekujem optiku 3.5 km od centra kraljeva za jedno 10 ~ 15 godina.. A NS, KG, Nis i ostale gradove uz te "centralne kablove" ce odraditi cim zavrse sa bg-om verovatno, znaci u narednih par godina ..

S obzirom da SBB navodno kreće sa optikom u Nišu i KGu sledeće godine verujem da Targo neće bitno kasniti.

S obzirom da SBB navodno kreće sa optikom u Nišu i KGu sledeće godine verujem da Targo neće bitno kasniti.

Neznam koliko je to tacno jer koliko znam TT sem u BG-u i NS nema nigde vise svoje sediste (a na sajtu nnista nepise otome) tako da li je to tacno nebi rekao ali ako hocete iamte njihovu tehnicku podrsku pa im posaljite mail ili ih nazovite na fiksni da ih pitate...

Izvinjavam se na zadrsci, nisam bio kuci.
Sto se mene tice, zavrsili su mi instaliranje uredjaja, ali mi jos nije pusten signal. Momci koji su radili mi kazu da nije izvrseno prikljucenje u sahti, ali da ce me neko zvati za dan-dva da se to resi.

Evo slike instalacije kod mene, jos nisam povezao koaksijalac, to cu da uradim kada mi puste signal. Oni su mi ostavili profi kabal, tako da to nece biti problem. Slikano krs mobilnim, ali mislim da se u sustini vidi.
Photo-0142.jpg

Ovo su neke slike korisnickog interfejsa ONT-a:
Ont1j.JPGOnt2j.JPGOnt3j.JPG

Eh da, uredjaj mi je trenutno prikljucen na produzni, to je privremeno, dok ne izvucem iz zida struju.

Poslednja izmena:
Super, znaci moze ONT da se usrafi u zid? Jel mora da ima uticnica u blizini ili moze i produzni da se koristi za stalno?

Pa ja planiram da sprovedem struju iz zida za stalno. Po meni, to je jedino resenje. Ovako postoji mogucnost da neko zakaci kabal, a i katastrofalno izgleda imati produzni koji visi odmah pored vrata. Doduse produzni kod mene stoji na interfonu. :)

Ne znam koliko se vidi, ali nije ONT usrafljen u zid. On je nakacen na plastiku koja je usrafljena.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno