Šta je novo?

Targo Telekom

cekamo novu :D, ja mislim da se tu nesto uzjeb..o, ne bi trebalo da odziv bude veci od 2 ms.

Poslednja izmena:
Koliki vam je ping sa SBB-a do njihovog speedtest servera sa otprilike iste udaljenosti (20-30km)? Slicne rezultate mozete ocekivati i za Targo. Nema tu neke velike razlike, jer kod SBB-a i kod Targa se najveci deo saobracaja obavlja kroz opticku backbone infrastrukturu. Razlika je samo onih poslednjih max 1000 metara od centrale do krajnjeg korisnika, a i to nije prakticno nikakva razlika, jer signal kroz bakarni i opticki kabl putuje gotovo identicnom brzinom. Dakle sve se svodi na to koliko brzo paketi bivaju obradjeni u centrali i forwardovani dalje preko backbone infrastrukture kao i na dalji nacin rutiranja tih paketa. Dobro odradjena Targova mreza i dobro odradjena SBB mreza bi trebalo da daju gotovo identicne latencije. Ako to nije slucaj onda je problem negde unutar mreze (npr. lose rutiranje ili zagusenja na cvoristima). U svakom slucaju, ako Targo i bude imao nesto slabije pingove u startu, to ce se posle lako eliminisati poboljsanjem rutiranja paketa i slicno.

Mada meni 6 ms od Pazove i ne izgleda toliko lose. Koliko je ping na kablovskim provajderima do Bgd servera kad pingujes iz Beograda?

Neki ljudi nikada nece biti zadovoljni uslugama ma kakvu da im date, da je ping 0 ms trazili bi nesto jos da im smeta. Ja imam Adsl internet 16/1mb, 14ms ping i savrseno mi sve radi. Mogu da zamislim kako ce tek da mi radi kada budem uzeo 80/40 za iste pare.

Ako nekog zanima, postavljanje kablova po banderama tj. stubovima se plaća EPS-u (nezvanično od 100 do 200 dinara po jednom stubu), dok mikro-rovovi ne.

Ja ne vidim nikakav problem da optika ide po stubovima. Ako kablovi za električnu energiju idu putem stubova (a problema sa el. energijom tamo gde je ok mreža i nema), isto je i sa optikom.

evo kod mene u ns je sbb net dosao preko drvenih bandera 2010g :D, sad ako targo moze iskoristi te bandere i dovuce njihovu optiku do mene koji sam udaljen 3m od bandere odma bi se nekako dogovorili o 20/10mbit samo za pocetak.

bandere prefarbane u maslinastu boju poticu iz 70-ih proslog veka bar tako kazu izvodjaci koji su radili postavku bandera, ja pito kad sam se frapiro jedno jutro i vido mrcine kako ubadaju tik pored gradske rasvete. dao bi targu i banderastu sansu za pocetak jer cenim izuzetan banderasti upload koji bi meni najvise koristio

Evo rece mi sada drug da su kod njega u ulici stavljali kablove na bandere.
Bolje je tako nego da mi kopaju po dvoristu.

I onda izgleda kao ona slika iz Bugarske - ne vidi se nego od 30000000 kablova na banderi :D

30 avgust 007.jpg

:D
Ikom-ova mreza.

Da pitam ovde, targo stavlja svoje bandere i nema troskove prema ED, a da li opstini treba da se plati to zemljiste gde se pistavljaju bandere?

Inace to pravljenje mreze po banderama nema prakticno nikakve znacajne nedostatke osim ruznog izgleda :d

Da dodam posebno analogne i digitalne kanale

1. Analogni kanali - http://www.targotelekom.rs/privatni-korisnici/targo/televizija/raspored-analognih-kanala/
2. Digitalni kanali - http://www.targotelekom.rs/privatni-korisnici/targo/televizija/razpored-digitalnih-kanala/

Nazalost TV Prva nema ali se radi na tome da je ukljuce.

To su za sada svi kanali koje Targo ima. Nema za sada FULL paketa pa da mozes da prosiris paket. To je sve od kanala za sada.

Tv Prva jeste na listi u koju sam danas dobio u Staroj Pazovi kod Targo Telokom predstavnistva.. Takodje mi je potvrdjeno od dvoje prikljucenih korisnika u ST.Pazpovi (ul.Svetozara Markovica i Vladimira Hurbana) da imaju TV Prvu i ukupno 74. kanala.

Neuzimas cinjenice u obzir :

Koliko je godina prisutan TT a koliko SBB na trzistu ?

Evo ti jedno pitanje sta mislis da se recimo u isto vreme sa optikom pojavio TT a bez optike SBB sta mislis koja ponuda bi danas bila za korisnike?

Jeste upravu si rekli su iz TT da ce biti konkurentniji sa cenama (i jesu ispunili su to), sta mislis koliko bi SBB naplatio paket 10/5 kada bi ga imao?

Ja mislim da ce u buducnosti mozda sl godinu nadam se ako ne malo dalje vreme da se desi isto sto se desilo da kabl premasi ADSL ja mislim da ce u buducnosti TT biti taj koji ce SBB i druge operatere nervirati sa povecanjem brzine za iste pare...

I mislim da cemo u jednom trenutku imati ponude kao komsije u okruzenju po ceni i brzini...

I jos jedna cinjenica zasto je TT internet po ceni konkurentan (a sto mnogi ovde zaboravljaju) je ta da internet mozes da placas bez TV predplate...

hteo bi da kazem sto se tice cinjenice da nemozes samo tv da uzmes to se jesu zeznuli i to debelo ali ce zato da ih kazne potrosaci ja neznam zato su takvu odluku doneli i zbog kojih razloga ali mislim da bi u buducnosti trebalo da se to menja....

I uzmi jos jednu cinjenicu u razmatranje a to je da TT i Exe net su jedini operateri u zemlji gde mozes da dobijes vecu brzinu od njihove ponude samo ta cinjenica po meni SBB razbija iz korena a za druge vacopilicare da nepricam....

I uzmi jos jednu cinjenicu ovo sto si rekao kako su prevarili da bi usli u zgrade i da su govorili sve i svasta i kada bi dali cene i sve i tada bi ih pustili jer imati vise izbora + da te onaj koji ti uvodi pazi OPTIKU u zgradu neucenjuje da ti moras da platis govori za sebe,ja znam sta su drugi operateri radili sem sto su lagali to su i debelo naplacivali dok su ulazili u zgrade....

E upravo to tvoje prvo pitanje donosi mnogo nelogicnosti. Posto su i sami Targovci govorili: "Mi smo novi na trzistu pa cemo morati da ponudimo nize cene."- meni 1900 dinara za 10Mbit deluje skuplje nego 1550 kod sbb-a(posmatram ugovor na godinu dana). Da ne zaboravimo da je poenta ugovora da se provajder obezbedi, a da korisnik dobije neki popust u vidu vece brzine ili nize cene.

A to sto je sbb ponudio dosta vece brzine u odnosu na adsl(iako nije morao) se kod tebe ne racuna. A sta mislis kolika bi bila brzina kod Targa da je kod sbb-a osnovni paket sa ugovorom 6Mbit.

Pazi, ja vece pakete nisam razmatrao(iskreno ne znam ni cene vecih paketa- mene zanima ovaj najjeftiniji), ja govorim o najmanjem, a tu sigurno nisu jeftiniji. Sbb jos nije krenuo sa optikom, tako da ne znam koliko bi kod njih kostao 10/5 paket(ne znam sto se toliko vezujes za "up", pa to je optika, takav "up" je i ocekivan).

Ako mislis da cemo imati pakete i cene kao komsije BG i RO, tu se nikako ne slazem sa tobom. A ta tvoja konstatacija cak nema smisla kad se vidi da je Targo podigao cenu sa 1500 na 1900.

Nikako mi nece biti jasno to sto potenciras da posto je optika onda je logicno da bude malo skuplje, tj da je ova cena za 10Mbit u redu. Jer koliko ja vidim kad se pogleda po svetu, optika uvek ima vece brzine po istoj ceni(ili nizoj ceni) od kabla, a pogotovo od adsl-a(a i vdsl-a kojeg kod nas jos nema).

Ja ne znam kako je bilo kod tebe kad su trazili saglasnost, ali kod mene je dosao predstavnik iz Targa i bilo je receno upravo ono sto sam citirao na pocetku(isto to su rekli i kod drugog ortaka koji zivi malo dalje od mene). Zar je onda nelogicna ova moja reakcija na cenovnu politiku.

@Nothingam Nisam postavio cene iz Bugarske kao poredjenje sa Targom, vec da kazem ako oni mogu za 20 evra da daju 100/50(jednogodisnji ugovor), zasto onda Targo ne bi mogao da ispostuje ono sto je rekao(da ce imati nize cene). Sto se mene tice nisu morali ni da daju nize cene, vec iste kao i ostali.

Po meni bi bilo fer da je Targo dao ovakvu ponudu(posto ocigledno potenciraju naplatu opreme(ONT-a), onda sam i to uzeo u obzir). Bez ugovora 1550(ili kolika im je vec cena) ako imas svoj ONT(ako nemas neka doplata od xxx dinara mesecno), sa jednogodisnjom obavezom 1550(uracunato koriscenje modema, ako imas svoj ONT povecanje "down" brzine 25-50%), a sa dvogodisnjom obavezom 50% veca "down" brzina sa njihovom opremom, a 100% ako imas svoju. Nisam uzimao u obzir vece pakete i koliko je cenovno realno da se i kod njih primeni ovoliko povecanje...

Not(ili bilo ko drugi) reci iskreno jel je ova ponuda nerealna

Poslednja izmena:
Pa ok, rekao sam vec, za tebe ponuda nije fer, neces je uzeti i to je to. Na taj nacin ih kaznjavas, a ako vas bude dovoljno mozda ih vasi potezi budu naterali da nesto menjaju.
Sto se tice Bugara, to smo mnogo puta vec pominjali, oni mogu da daju izuzetno niske cene, jer su im troskovi ulaganja u infrastrukturu bili prakticno nepostojeci. Evo zamisli da ja sad otvorim provajdera, a da mi targo dopusti da koristim njihovu mrezu po nekoj jako niskoj ceni. Eto i ja cu da vam dam brzine iz Bugarske po njihovim cenama ;)

U sustini da smo mi normalna zemlja tako bi stvari i trebalo da funkcionisu. Lokalna petlja (kao zajednicko dobro koje smo sami finansirali) bi bila izdvojena iz Telekoma i linije bi se izdavale provajderima po nekoj niskoj ceni (taj novac bi se trosio u odrzavanje i modernizovanje petlje). Provajderi bi na taj nacin mogli da ponude internet po duplo nizim cenama i vecim brzinama nego sada, a imali bi istu zaradu kao i sada. Medjutim, ako to urade onda Telekom ne bi zaradjivao ovoliko koliko zaradjuje, a znamo da Telekom ima obavezu da finansira neke stvari o kojima ne bih pricao, jer izlazi iz ISP domena, a zalazi u domen politike.

To sto si rekao stoji. Tu pricu sam ja vrteo jos kad su krenuli sa adsl-om, tj da "infrastrukturu" treba da izdvoje iz Telekoma i da naprave novu javnu firmu koja ce to drzati, a to ce mozda biti jos vaznije sada ako (budale) odluce da prodaju Telekom.

O5 kazem, nisam postavio bg ponudu da bih je poredio s Targom, jer je to nerealno

Najgore od svega je sto ako Targu ovo prodje, onda daju zeleno svetlo sbb-u za povecanje cene kad krenu sa svojom optikom(kojeg sigurno ne bi bilo da su ovi iz Targa ispostovali ono sto su rekli).

Moram da priznam da iako me je pomalo nervirao sa njegovim komentarima, fibonaci je na kraju skoro ispao u pravu(iskreno sam ocekivao da cu ovo vreme malo da ga isprozivam kako je lupao sve i svasta, i to sa TT optike, ali nista od toga).

@fib Izvini, mislio sam na Horejsia, ne na tebe

Poslednja izmena:
Ma nece na tom testu da meri ping, ne znam sto. I meni na Kopernikusu stoji taj ping :D

svaka cast za Targo ,nisu kao ostali koji umesto 10 daju 9.5 :D

Stara Pazova

Ovo je vazdusna linija :D

Poslednja izmena:
Mda, a kao slucajno su brzine vece od paketa :)

Par postova iznad je receno kako je cena ulaganja kod komsija mizerna u odnosu na nas; pa cekaj u cemu je razlika kad su kod nas isli mikrorovovima i sad jos kace kablove na bandere. Da je sve u kanalizaciji pa da se opravdava visa cena, a ovako ispada da je Bugarin prosao skuplje jer je imao da kupi/placa bandere. TT je prakticno nulirao sve ove godine ulaganja u asvaltiranje ulica i lepsi izgled, jer je sad "ciganluk" tamo gde je kabal i grad Beograd ce morati opet da placa asvaltiranje. Dovoljan je primer expo centar na NBG, ja sam se najezio kad sam video na sta lici trotoar kad se baci pogled u stranu..

1900 je previse, jer je to "dno" ponuda, a upload od 5Mb nije ekskluziva jer je OPTIKA u pitanju i takva je tehnologija i ako vec mesamo babe i zabe iako je to neuporedivo, potpuno je ista stvar 10/1 kod SBB, 10/5 kod TT i 1.5 DSL kod telekoma. TT je monopolista i to koristi.

Poslednja izmena:

pa ti jos malo pa paket 15mbit :D a placas 10 :D

Poslednja izmena:
Mda, a kao slucajno su brzine vece od paketa :)

Par postova iznad je receno kako je cena ulaganja kod komsija mizerna u odnosu na nas; pa cekaj u cemu je razlika kad su kod nas isli mikrorovovima i sad jos kace kablove na bandere. Da je sve u kanalizaciji pa da se opravdava visa cena, a ovako ispada da je Bugarin prosao skuplje jer je imao da kupi/placa bandere. TT je prakticno nulirao sve ove godine ulaganja u asvaltiranje ulica i lepsi izgled, jer je sad "ciganluk" tamo gde je kabal i grad Beograd ce morati opet da placa asvaltiranje. Dovoljan je primer expo centar na NBG, ja sam se najezio kad sam video na sta lici trotoar kad se baci pogled u stranu..

1900 je previse, jer je to "dno" ponuda, a upload od 5Mb nije ekskluziva jer je OPTIKA u pitanju i takva je tehnologija i ako vec mesamo babe i zabe iako je to neuporedivo, potpuno je ista stvar 10/1 kod SBB, 10/5 kod TT i 1.5 DSL kod telekoma. TT je monopolista i to koristi.

OMG, "asvaltiranje", "kabal", "nulirao", "da se opravdava visa cena", "baci pogled u stranu" .. Da li je moguce da si toliko nepismen ?!?! Jedino opravdanje, imas 12 godina ?

Jel trolujes ili sta?

Jeste da sam ubacio malo OT-a sa izgledom ulica nakon mikrorovova, al kad si imao vremena da izvlacis iz konteksta, zasto nisi pokusao da das misljenje i na ostatak posta. Bugari ce eventualno da prebace kablove u sahte i bice milina.

Pa da, koji je razlog za vecu cenu, kad je ulaganje u infrastrukturu malte ne isto kao kod bugara? Ovde se ide na pricu veci upload veca cena iako je to u ovom slucaju potpuna besmislica.

Ljudi ineternet nije moj :D
Ovo sam bio do druga samo da postavim speed i ping.
Torent ide do 1.5 megabajta.Sve radi ok koliko sam video.

I primetio sam da je ta brzina kod svih koji imaju ugovor na 24 meseca.

Kul je ovo za brzine koje idu i iznad onoga sto bi trebalo. SBB bi trebalo da obrati paznju i uradi isto ako iole prate situciju. Sad prica o manjem overhead-u na kablu deluje malo nebitno kad ovi daju i sakom i kapom preko kupljenog i nadam se da ce se i ubuduce drzati toga.

Nazad
Vrh Dno