Šta je novo?

Targo Telekom

Pa to je logicno, vecina u Srbiji koja ide na speed test ima net u rasponu 6-10 mb, a u realnosti je to uvek ispod 10 MB (po speed testu). dok je u ovom slucaju preko 10.

Nisi me razumeo, nisam mislio na sam SpeedTest nego na TT ponudu.

Najslabiji paket im je brži nego što 90% korisnika u Srbiji trenutno ima.

Pitanje je da li su dobro predvideli želje i potrebe korisnika i da li je možda trebalo da ponude neki 5/2 paket za nezahtevne korisnike za ~1K. S druge strane verovatno će preko 90% korisnika TT ići na najjeftiniji link koji god on bio, tako da verovatno nisu hteli previše da spuste cenu istog, pošto će im od toga ići najveći deo profita.

Ja ću verovatno ići na 20/10, ali je velikoj večini to verovatno nepotrebno.

Poslednja izmena:
Od kada su stisli rapid, megaupload i ostalo, meni je i 10 MB sasvim dovoljno :). Ali da, mislim da je neki paket od 5/2 ili 6/3 sasvim pozeljan za mnoge korisnike.

Kao sto vec rekoh vecina u Srbiji se nezavisno ko im je provajder opredeljuje za najjetinije pakete i bitnije su im nize cene nego vece brzine.
Ovde na forumu je mnogo veci broj zahtevnijih korisnika (to je i prirodno zbog tipa foruma) pa se stice utisak da svi jedva cekaju vece brzine ali generalno na sirem nivou to nije tako.

Pa da nije ovo banana država i da nije ovolika besparica to bi bilo verovatno dosta drugačije al dobro sad.

^ Nema sumnje da je siromastvo osnovni razlog. Ali i da nije tako prosecnom korisniku koji surfuje netom, bleji na fejsu, proverava postu, skajpuje sa rodjom i nemacke, gleda youtube i tek ponekad skine nesto vece, vise od 4-5 Mb/s realno ne treba.
Znam dosta ljudi koji kad ih pitam ni neznaju koja im je brzina neta...

Takvi su mi najjaci :D

Ljudi sutra idem u BG direktno u TARGO Telekom, vozi me taj decko sto radi ovde u Pazovi. :D Pa kad vidim sve onda cu vam reci nesto vise.
Evo jedna informacija za sad, kasnije ce biti jos dosta funkcija, kazu ovo sto nude trenutno je dovoljno za pocetak.

Ljudi sutra idem u BG direktno u TARGO Telekom, vozi me taj decko sto radi ovde u Pazovi. :D Pa kad vidim sve onda cu vam reci nesto vise.
Evo jedna informacija za sad, kasnije ce biti jos dosta funkcija, kazu ovo sto nude trenutno je dovoljno za pocetak.
Ja samo da se zahvalim Dejanu na celokupnom trudu.cheers

Kad si tamo odradi ono osnovno... - speedtest, pingtest, traceroute, ping google-a, ping nekog našeg sajta... Sve to posle screenshot-uj ili uslikaj fotoaparatom i postavljaj na forum. Srećno! :)

^ +1

Molim te kada budete isli pitaj ga jos nesto da li planiraju u buducnosti da dizu pakete za istu cenu.... Pozz :)

Pa to se valjda podrazumeva ... Sta ima da pita ? :D

... ali ne vidim zasto bih morao da placam Vektoru 200 dinara mesecno za Conax modul kako bih osnovni paket digitalne TV pratio na svojoj pazmi koja ima DVB-C tuner. Jos su mi u vektoru trazili 6000 dinara za to da potpisem za digitalnu!?!? Moj stav je da osnovni paket od 40-70 kanala koji imaju svi operateri, mora da bude dostupan u digitalnom formatu bez dodatne nadoknade. Ne zelim dodatne boxove, conaxe i slicno. OK mi je da ako zelim HBO, HD ili slicno, platim dodatni paket.

Problem kod conax modula je stoga nemaju na stanju, postoji samo na papiru...
Barem nije bilo kad sam ja trazio i jos uvek me nisu zvali da jave da su dobili iako sam trazio da jave da bih preuzeo jedan komad, ima tome skoro 9 meseci cini mi se...
Naravno u medjuvremenu sam se snasao narucivsi jedan preko interneta...

Nemoj da im (Vektoru) verujes u price tipa: dolazi uskoro, naredne sedmice, bice za 15 dana ...

Bilo bi lepo kad bi se Ikom rasirio po celom NBg-u, mislim da bi oni privukli mnogo vise novih korisnika od Targa.

Meni je zanimljivo kako niko ne vidi da Targo vestacki pokusava da digne cenu za osnovne pakete(koja je sada oko 1500). Stavljajuci 24 meseca obaveze na cenu koja je trenutno standardna(malo je i visa njihova) za najnize pakete sa 12 meseci obaveze ili bez obaveze(ne treba zaboraviti da su rekli da ce im cene biti nize nego kod drugih provajdera, a na kraju je ispalo da uz malo vecu cenu daju i duzu ugovorenu obavezu), oni pokusavaju da dignu cenu za ugovore bez obaveze (ili sa 1god.). I naravno, ako im to prodje onda ce i ostali provajderi da ih prate sa cenama(ili sa 24 meseca obaveze, ali po cenama koje su bile bez obavezivanja). Stvarno ne znam kako mogu da opravdaju to. Ako pogledamo sbb, on ima dosta vece pakete od adsl paketa(za istu cenu), tako da mi onda prica da je Targo cena veca(i ugovor je duzi) jer imaju veci up i ne pije vodu. Sbb za 1500, bez ugovorene obaveze, nudi 6/0.5(10/1 na 12 meseci), dok se na adsl-u za te pare dobija 1.5/0.25(4puta manji "down", 2 puta manji "up") - jer ako su kabl. oper. mogli da nude vece brzine za iste pare kao adsl, zasto onda Targo nebi mogao da ponudi svoje pakete po istim tim cenama. S obzirom da su Targovci rekli da nece imati manji paket od 10/5, iz toga se ocigledno vidi da hoce da podignu cenu najmanjeg paketa(a toliko su se hvalili cinjenicom da ce imati nize cene).

Da budemo iskreni Targu nije potreban nikakav ugovor sa obavezivanjem, pod uslovom da planiraju da ponude kvalitetnu uslugu. Jer ako imas konkurentne cene i dobru uslugu niko od korisnika nece preci kod nekog drugog.

Zanimljivo mi je kako neki ovde komentarisu nas koji negoduju zbog ovih "24 meseca"(mislim na komentare tipa "nije Targo jedini sa ugovorenom obavezom"). Koliko ja vidim niko se ne buni sto postoji ugovorena obaveza, vec zbog toga kolika je. Da zanemarimo cinjenicu da su rekli da ce im cene biti nize, ja mislim da bi se retko ko bunio da su stavili 12 meseci obaveze(ja bih licno voleo da je sa tom cenom bez ugovorene obaveze, ali mi ne bi smetalo i da postoji ugovorena obaveza do godinu dana).

Ne treba zaboraviti da je poenta ugovorene obaveze za provajdera da se on obezbedi sto se tice prihoda, ali za uzvrat korisnik treba da dobije nizu cenu ili jaci paket. A posto Targo uzima cenu koja se koristi za osnovne pakete i za tu cenu daju 24 meseca ugovorene obaveze, samim tim je ocigledno da pokusavaju da povecaju cenu(posto kazu da nece biti manji paket od 10/5, to znaci da nece biti ponudjeni paketi kao kod sbb-a - manja brzina bez obaveze, vec veca cena).

Iskreno se nadam da nece imati najuspesniji pocetak i da ce malo korigovati ponudu(sto je najsmesnije, licno mislim da su sami sebe zeznuli sa tih "24 meseca"). A videcemo i sta ce sbb ponuditi kad je u pitanju njihova optika.

Poslednja izmena:
Ikom ima jako mali upload, a nije baš da niko ne želi veći UL, daleko od toga. Meni njihove brzine ni najmanje ne odgovaraju.

U TT su rekli da ćeš imati 3 nivoa cena, zavisno da li hoćeš ugovor bez obaveze, ili sa 12 ili 24 meseca ugovorne obaveze.

Takođe, ako budu davali onaj ONT koji su rekli (4port switch, WiFi, 2pots i RF za kablovsku) to daleko nadmašuje vrednost kablovskog modema koji SBB daje (makar je kod mojih modem, ne znam da li su počeli da dele rutere), pa samo na konto rutera možeš da uštediš razliku dovoljnu za razliku u ceni najjeftinih paketa na makar 24 meseci.

Imaju oni dovoljno razloga što bi se neko odlučio za njih, plus im infrastruktura naprednija.

Naravno ima i toga što im ne ide u korist, ali iskreno nisu još počeli da rade, tako da imaju dovoljno vremena da promene nešto "u letu", u odnosu na ono što smo čuli/načuli.

Kad smo kod ONT-a, jel može neko iz Stare Pauove da postuje koji je model, kako izgleda i sl?

Poslednja izmena:
U TT su rekli da ćeš imati 3 nivoa cena, zavisno da li hoćeš ugovor bez obaveze, ili sa 12 ili 24 meseca ugovorne obaveze.

Upravo cela poenta moje poruke se vrti oko ovoga. Gde je njima neki osnovni paket za oko 1500 bez ugovorene obaveze?

A sto se opreme tice, pa koji provajder ne daje opremu na koriscenje(pogotovo kada je optika u pitanju).

Poslednja izmena:
Za opremu nisi razumeo.

SBB i PTT daju kablovski modem. Na njega možeš LAN kablom da zakačiš 1 komp. Za Ikom ne znam šta daju.
Ako ti treba wireless, imaš više računara u kući i sl. moraš da kupiš ruter s wifi-em. A to je trošak od bar 2500 dinara u startu, više ako hoćeš neki bolji uređaj, WiFI sa N standardom i sl.

Pa ja sam od Telekoma dobio wifi ruter jos davno. A moja poenta je bila da skoro svi provajderi koji idu preko optike ti daju dobru opremu. Neki ne idu sa ont-om koji ima wifi, vec pored ont-a dobijas i ruter sa wifi-em

takozvani lastmile , kosta po korisniku bar 30-50e ... plus oprema 50e ... izadje na oko 100e trosak provajdera, a racunic aje da se veze bar 50% stanovnita na teritoriju koju pokrivau... a nakacice oko 10-20% ... 30, ako pozure.

paket od 1500 din pokrije taj trosak tek za 6-7 meseci.

eto odakle ugovorna obaveza 24 meseca ... idu na siguricu ... moze da daju i 12 meseci, ali su svesni da ce vec sutra, telekom, sbb, vektor, ikom ... da pustaju optiku po stanovima ...

odatle i ta prica, pocinjemo "sutra" , ... kako ono rece Bili: a od tog obecanja proslo je godinu dana ... ;)

ja sam jos na nekoj strani 10, rekao da nema raloga da bilo ko pa ni TT, bude drugaciji do konkurencije ... izgleda ce ispasti da sam bio u pravu.

@markomix: Od Telekoma dobijaš WiFi ruter, ali to nije pravilo kod svih provajdera. A koliko znam i kod Telekoma za ADSL postoji ugovorna obaveza i za tih 1500 din - to je paket Click 1 - 1536/256 Kb/s. Ne znam kako to porediš s 10/5.

Već sam na rekao na prethodnoj strani da im verovatno fali neki slabiji paket tipa 5/2 i sl. po nižoj ceni. Ali ih verovatno ne interesuje da daju slabije pakete.

A ti malo skačeš s provajdera na provajdera, pominješ cenu od Ikoma, brzine od SBB-a, WiFI ruter koji dobiješ od Telekoma i sl. Da u Srbiji postoji idealni provajder, svi bi bili na njemu. Ni TT se tu neće ništa razlikovati od ostalih.

Činjenica je da SBB ima trenutno verovatno najbolju kablovsku TV, ponudu kanala i sl. S druge strane brzine im nisu neke, pogotovu UL, bez ugovora, i ne daju ništa od opreme sem običnog modema + treba ti STB za televizore ako hoćeš digitalnu kablovsku. A i u nekim krajevima ga nema, dakle biraš najbolje što imaš kod sebe u zgradi, džabe mi ako neko ponudi 100/100 za 1000 dinara, ako ga nema kod mene.

A ADSL nasprav ovih ponuda je smešno pominati.

Poslednja izmena:
Ne skacem sa provajdera na provajdera. Spomenuo sam samo da bi bilo lepo da se Ikom malo prosiri, a za primere cene i paketa sam koristio sbb(Ikom je dosta povoljniji da bih ga poredio). Porediti adsl i kablovsku ponudu nema smisla kako god da okrenes. Cisto kad si vec i to spomenuo, da kazem da kod Telekoma moze i bez ugovorene obaveze(ugovorena obaveza ide ako koristis neku akcijsku ponudu). To sto ti sada govoris je takodje bila moja poenta. Ako su kabl. oper. davali nekoliko puta vece brzine od adsl(pre pojave Targa), zasto je sada nerealno reci da Targo moze za iste pare da ponudi bolje pakete od sbb-a i ostalih...

Ja ne trazim ovakve cene: http://vivacom.bg/bg/residential/prices_and_services/internet_svyrzanost/fiber_net_optichen_internet
..., ali bih voleo da imaju osnovni paket bez ugovorene obaveze po normalnoj ceni ((neka bude manja brzina ako im to nesto znaci) ili najvise do 12 meseci), tj neka naprave ponudu po ugledu na sbb(kada vec nemaju nize cene kao sto su rekli da ce imati kada su trazili saglasnost za ulazak u zgradu).

Poslednja izmena:
"Konkurencija" u Srbiji se svodi na dogovor velikih igraca. Nema potrebe da kvare posao jedan drugom (nizim cenama i boljim ponudama) kad mogu da sednu za sto i lepo se dogovore o podeli kolaca. Tako nema monopola u klsicnom smislu da jedna firma ubira ceo profit nego postoje razni lobiji (uvoznicki na pr.). Nema razloga da na polju telekomunikacija bude ista drugaicje. Mi smo malo i siromasno trziste u pravno neuredjenoj drzavi...
Ja nisam jos cuo za zgradu koja ima vise od jednog kablovskog distributera, podelili su teritoriju po principu ko prvi njegovo. Jedina bitna novina u vezi sa Targom je da ulaze na teritorije koju su vec zapisali drugi, sto je u zmelji Srbiji presedan kakav se retko vidja. Sa ovom cenovnom politikom prave konkurencije ipak nema ali nacinjen je pomak u smislu mogucnosti izbora.

Moedeme, rutere i svu ostalu opremu ne kupuju na komad nego u masovnim kolicinam pa ih sigurno ne placaju kao mi vec po znatno nizim cenama iz prve ruke, a verovatno i na pocek ili rate u dogovoru sa proizvodjacima. No sve jedno Tergo je ulozio ogromne pare i one se sigurno nece isplatiti preko noci. I dalje mislim da njihov menadzment nije bas najbolje procenio trziste i potrebe pa se nadam nekim korekcijama.

Inace i ja sam jutros dobio u sanducetu ikom flajer, bilo bi lepo da dodju i oni i svi drugi, pa da vidimo onda ko je bolji...
Verujem da postoje dva resenja novonastale situacije:
1)Targo ulazi u dil sa ostalima ako vec nije. Po sistemu zahtevniji korisnici idu kod nas, ostali su vasi ili nesto slicno.
2)Precutni dogovori padaju u vodu i ostali provajderi ulaze na vec zapljunute teritorije.
Iskustvo nas je naucilo da je 1) mnogo verovatnije.

Nego jel zna neko sta se desilo sa telefonkablom? Pompezno su se najvljivali kao prvi FTTH operter pa su misteriozno nestali, cak i na njihovom sajtu vise nema nicega u vezi distribucije interneta i televizije.

Targo ima najjeftiniji internet. Dakle, govorim samo za internet. U Srbiji ne postoji ponuda za net (brzi od 1mbps) za 1600 dinara. Gde god da uzmes net, tu je prikacena i dodatna cena za telefonsku pretplatu ili tv. Postoji dosta ljudi kojima tv ne treba, tako da im je ova ponuda 10/5 ubedljivo najbolja na nasem trzistu. Najjeftiniji paket kod Ikoma (sa bar pristojnim internetom) kosta 1700 dinara (6M/128K). Kod SBB-a najjeftiniji paket kosta 2400 dinara. Na ADSL-u je najjeftiniji paket oko 1900-2000 dinara.
Znaci, ako pricamo samo o internetu i ljudima koji zele samo internet, Targova ponuda je daleko najbolja. Sta mene briga sto ostali nude i tv, telefon i slicno, ako mene zanima samo net? :)

Fiksni telefon ubrzano izumire, sve je vise ljudi kojima ne treba. Tako da adsl ima veliku manu sto uz sebe nosi i troskove telefonske pretplate.
Sa tv-om je drugacija situacija, potreba za njim ce opstati i dalje u velikoj vecini domacinstava i u buducnosti, tako da kablovski operateri i nemaju veliki minus sto se tice tog troska za korisnika. Mada treba reci da postoji znacajan procenat ljudi koji ne zele ni telefon ni tv, i konacno se pojavio provajder koji im to omogucava.

Vrh Dno