Šta je novo?

Targo Telekom

Jesu li krenuli ovi prevaranti targovci sa 'isporukom' interneta ?! Dajte IP adresu da uradimo traceroute

Sve je probano na Vektoru sa istim podesavanjima kao na mom TV-u Panasonic Plasma TX-P42UX. Zemlja podesena na neku od onih koje podrzavaju DVB-C (denmark, sweden...) mada kod mene radi i na nasim podesavanjima. Pusteno skeniranje svih kanala na Vektor cableu. Moj TV pronasao preko 100 kanala od kojih par mozes da gledas (test HD i slicno) dok kod ostalih pise insert card ili tako nesto. EPG radi na svim kanalima koje je pronasao TV. E sad, kao sto rekoh, nas troje smo uspeli to da uradimo s'tim sto je jedan kolega na IKOMU, dok ostali (Vektor) nisu uspeli da dobiju bilo kakav signal. Jos na panasonicu ima opcija ADD TUNER gde ti tv ispise DVB-T, Analogue, DVB-C..... e kod mene sve to ima, kod njih nema. Televizori kupljeni sto u Tehnomaniji sto u BigBangu. Moj je iz tehnomanije.

Ali ajde stvarno, priznajem da sam pogresio, vratimo se na temu...

Greskoje sto ti gresis...
Vektor kodira svoje digitalne kanale, samo 2-3 kanala nisu kodirana, svi ostali su kodirani, zato vam posle skeniranja nadje sve kanale, tih stotinu i nesto ali da ste pregledali do kraja mogli ste da vidite samo tih nekoliko nekodiranih...
Treba vam njihova kartica sa kljucem za dekodiranjem, ubacena u topbox ili cam modul, da bi mogli gledati... Ikom je neko vreme ranije imao dosta nekodiranih digitalnih kanala...
Gresisi i za dvb-c , mnogo gresis... sada i unazad 3-4g skoro svi lcd tv imaju dvb-c, samo najgori i najslabiji modeli ga nisu imali...

Ma ne idu dva kabla, tebi u stan ulazi samo optički kabl. Kabl ulazi u ONT - Optical Network Terminal - mali uređaj koji ima ima višestruku funkciju.

Evo ti sličica jednog Triple Play ONT-a:

NID_Fig3_0209.jpg

Dakle on ima ulogu kablovskog modema - imaš jedan RJ45 port koji kačiš na svoj ruter ili direktno na komp ako planiraš samo jedan računar da koristiš, ima RJ11 konektor za fiksnu telefoniju (mada to kod naših kablovskih operatera još nije u upotrebi, jer još nemaju javnu numeraciju i ne pružaju usluge telefonije, al polako biće i to) i još jedan konektor na koji kačiš svoje koaksialne kablove kojim razvodiš kablove do TV-a po stanu.

Pošto kroz isti kabl mogu da idu i analogni i digitalni kanali (DVB-C) ne moraš da razvlačiš nove kablove po kući, jednostavno ćeš postaviti ONT tamo gde ti se sada deli kablovska po stanu.

Jedini novi kabl koji ćeš sada morati eventualno da postavljaš je LAN kabl od ONT-a do rutera, pošto si za kablovski modem ranije koristio koaksijalni kabl, a sad je modem integrisan u ONT i od njega vučeš LAN kabl.

Jedini problem koji ja vidim za sebe je što su ONT-ovi izgleda aktivni uređaji i zahtevaju struju, a u predsoblju gde mi je razvod kablovske nemam gde da ka priključim, pa ću morati odnekud da mu dovlačim napajanje, ili iz druge sobe, ili sa rasvete pošto nije veliki potrošač. Nema šanse da obijam zid samo da bi tamo izvlačio utičnicu.

Poslednja izmena:
I dalje ne mogu da verujem da ljudi porede fiber sa nashim adslom , to je ko da poredite trotinet i bmw.....

Ljudi kontaktirajte telekom ili sbb i pitajte poshto bi bila optika recimo hm... 5/5 (to je oko 40-50k dinara/mesec) ide ugovor da bi dobili gratis uvodjenje inache je samo uvodjenje 1.5k eura

Nije sve u NAPISANOJ brzini.

I dalje ne mogu da verujem da ljudi porede fiber sa nashim adslom , to je ko da poredite trotinet i bmw.....

Ljudi kontaktirajte telekom ili sbb i pitajte poshto bi bila optika recimo hm... 5/5 (to je oko 40-50k dinara/mesec) ide ugovor da bi dobili gratis uvodjenje inache je samo uvodjenje 1.5k eura

Nije sve u NAPISANOJ brzini.

Slažem se sa ovim, ljudi sitničare i izmišljaju varijante. Ovo je svakako revolucionarno, jer je Targo prva kompanija kod nas koja nudi fiber optic kabl privatnim korisnicima. Inače bzv je porediti adsl, kabl i fiber. Možda to običnom korisniku malo znači, ali ovo je ipak tech forum, stoga ne razumem baš ove izjave.

Ma ne idu dva kabla, tebi u stan ulazi samo optički kabl. Kabl ulazi u ONT - Optical Network Terminal - mali uređaj koji ima ima višestruku funkciju.

Sve je to lepo, ali to onda znači da se svi analogni kanali konvertuju u digitalni format, a onda u stanu vraćaju u analogiju i pri tome se svi puštaju na različitim frekvencijama u jedan praktično mini kablovski sistem, za svaki stan posebno. Ja ne mogu da verujem da je to moguće, a ne vidim drugi način da budu dostupni analogni kanali i to nezavisno za više televizora.

Jao izvinjavam se. Zaboravio sam na razliku izmedju Gb i GB :)
U pitanju je 15 Gigabajta, odnosno 15 GB svaki mesec.

Sve je to lepo, ali to onda znači da se svi analogni kanali konvertuju u digitalni format, a onda u stanu vraćaju u analogiju i pri tome se svi puštaju na različitim frekvencijama u jedan praktično mini kablovski sistem, za svaki stan posebno. Ja ne mogu da verujem da je to moguće, a ne vidim drugi način da budu dostupni analogni kanali i to nezavisno za više televizora.

Vrlo je moguće, odavno postoji tehnologija za RF over fiber. Stvar je odavno razrađena, većina FTTH provajdera u svetu nudi analogni signal (radio i TV) preko optike.

Nisu tehnologija razvijana zato što su oni želeli, već da bi mogli da se takmiče sa klasičnim KATV provajderima koji koriste bakarne vodove. Pošto se signal šalje digitalno do OTN-a, praktično nema degradacija i nemaš šum, sneg i sl. ni na analognim kanalima.

To i jeste velika prednost u odnosu na ADSL/VDSL koji jedino imaju IPTV i obavezan je STB pre TV-a.

Poslednja izmena:
Ajmo neko speedtest ss-ove, da vidimo kako radi u praksi.

Zanimljivo moze biti samo onima kojima je bitan upload, a to je manjina ljudi koji u Srbiji rade nesto smisleno na Internetu.

Ajde više brišite postove ovih "zabrinutih komšija" ovo nema nikakvog smisla. Targo nije sebi ogradio teritoriju kao sadašnji kablovski operateri pa da tu penite, šištite i brinete se kome ce biti zanimljiva ponuda. Dosli su kao jedan izbor više, pa makar bili i najskuplji, sa najlošijim internetom, njima će se obiti o glavu. Ako vas njihova ponuda ne interesuje ne znam šta radite u ovoj temi? Pre će biti da su nekom pune gaće i pita se šta će biti sutra.

DVB T(erestrial) - kanali koji emituju preko predajnika

DVB C(able) - kanali koji emituju preko kabla

Cene su nista specijalno i za mene veliko razocarenje. Zbog one dve godine ugovorne obaveze ni ne razmisljam da predjem sa SBB-a kod njih kad budem imao mogucnosti.

Ako hoce da se za kupce bore suvim kvalitetom kao sto su se onoliko trtili na pocetku sta ce im onda dve godine ugovorne obaveze? Ako daju dobar net i kvalitetnu televiziju po povoljnoj ceni (ovo svakako mogu zbog opticke mreze) niko nece biti lud da prelazi kod drugih imao li ugovornu obavezu ili ne. Dok god budu insistirali na ove dve godine mene Targo nece videti.

Poslednja izmena:
Ja ću verovatno potpisati i sa 2 godine.

Izbor su mi:

1. Telekonj ADSL koji se kod mene na izdvojenom stepenu centrale čeka oko 2 godine od postavljanja zahteva, ne može IPTV i davali su mi max 6mbps. Ugovor uslovljavaju sa min 12 meseci. A i ne želim Telekonju više ništa da plaćam.

2. PTT KDS na kome sam trenutno i koji čak i promenu brzine uslovljava ugovorom od godinu dana, od digitalne kablovske nema ništa, a i ova analogna da poželiš da je nemaš.

3. Targo koji mi nudi ftth, veliki upload koji odavno želim, digitalne kanale bez STB i dodatnog daljinskog, makar ne za svaki TV. A i cenovno mi je najpovoljniji od ova tri.

Sad nesto gledam ovaj duo paket za 2400din, da li je ovaj osnovni paket TV analogni ili digitalni ?

Mešano

Pa zar nema opcija sa nekim uredjajem, setbox ili kako se vec zove ...onda kapiram, da je to skuplja varijanta od ovih 2400din

Već pisah, osnovni set kanala bi trebalo idu direktno u analognom i digitalnom (DVB-C) od ONT-a preko koaksialnog kabla do tvog TV-a.

Ako imaš stari katodni tv sa analognim tjunerom gledaćeš analogne, ako imaš LCD ili plasmu, možeš da biraš analogne ili digitalne, naravno izabraćeš ovo drugo. Ne bi tu trebalo da imaš bilo kakve potrebe za STB-om.

Za ostale pakete ćeš morati da imaš STB, mada se nadam da će dati i opciju smart kartice preko cam modula direktno u TV-u.

Poslednja izmena:
Hvala mighty78, sad vidim na prosloj strani da si vec objasnio .

Već pisah, osnovni set kanala bi trebalo idu direktno u analognom i digitalnom (DVB-C) od ONT-a preko koaksialnog kabla do tvog TV-a.

Ako imaš stari katodni tv sa analognim tjunerom gledaćeš analogne, ako imaš LCD ili plasmu, možeš da biraš analogne ili digitalne, naravno izabraćeš ovo drugo. Ne bi tu trebalo da imaš bilo kakve potrebe za STB-om.

Za ostale pakete ćeš morati da imaš STB, mada se nadam da će dati i opciju smart kartice preko cam modula direktno u TV-u.

Da proverim...
Sve to nezavisno i samostalno za vise televizora u stanu/kuci?
Iz ONT-a izlazi "slobodan" analogni i digitalni signal i moze ga gledati svako ko ima LCD tv, nema uslovljavanja kao kod stb na gledanje samo jednog programa na svim tv (u slucaju postojanja samo jednog stb)?
Jedan tv program A se gleda, na drugom tv se gleda program B, ko ima i treci moze da gleda program C ...?

Poslednja izmena:
Tako bi trebalo da bude, tj. tako je najavljeno.

Malopre sam pitao kuma u Sloveniji koji odavno ima FTTH, nema nikakave STB kod TV-a.

Naravno, pravim paralelu s njima i s onim što piše u Targovom FAQ.

Bilo bi lepo da znamo šta će targo postavljati po kućama.

Npr, videh da ima mnoštvo tipova OTN-a, sad nađoj jedan interestantan:

Huawei Echolife HG8247 - GPON ONT

en_hg8247_banner.jpg

ONT sa 2 POTS porta (telefonija), 4 Gigabit Ethernet, 1 USB portom, 1 CATV (kablovska) i Wi-Fi (802.11b/g/n)

Jedino ne verujem da ćemo biti te sreće, tj. da će biti tako darežljivi.

Inače cela ideja FTTH na jednoj slici:

99087-1.jpg

Poslednja izmena:
Bolje da si okacio i zadnju sliku uredjaja da se vidi kako izgleda
SAM_2625.jpg

@VUK - pa dao sam sliku zadnje, gde se vide portovi.

Skup je ovaj Huawei Echolife HG8247 - na netu mu je cena od 140$ pa naviše.

Najverovatnije će deliti nešto poput ovog ONT-a - jedan CATV i jedan Gigabit etherenet i to je to. Budući da već imam dobar ruter, bolje mi i ne treba.

Nego, jel moguće da još niko nije uzeo njihov link da proba, od pravnih lica, da javi utiske?

Nazad
Vrh Dno