Šta je novo?

Targo Telekom

Evo dobio sam odgovor od TT-a na moju primedbu:
Poštovani, kolege iz tehničke podrške su proverili situaciju. Prema rezultatima sa reporting speedtesta vidi se da su dobijeni korektni rezultati, ping oko 5ms, down oko 26 Mbps, up oko 13Mbps, tako da je reklamacija neosnovana jer je validan samo speed test preko našeg servera.

Ovo jeste malo cudno jer se svi korisnici polisiraju na isti nacin, a sto se tice odgovora to je pretpostavljam politika firme.
Los rezultat na testu je moguc usled zagusenja na nekom linku do testiranog servera(mada sumnjam).
Sa druge strane opticko slabljenje mora biti poprilicno lose da bi se manifestovalo kao problem u radu net-a.

@enes > Nije kod mene problem montaža u bilo kom fizičkom smislu - kabl i spojevi, pa čak ni ONT ili moj ruter ili lap-top, jer da je bilo šta od toga problem onda bi imao iste simptome i za server u Beogradu, a merenja su extra, sve u najboljem redu kada merim sa Srbijom (BGD). Dakle iz nekog razloga, isključivo imam pad download brzine sa inostranim serverima, a ne i sa Srbijom, .....

.....

P.S. Pre povećanja brzine, kao i prvi dan kada mi se brzina povećala sve je bilo u redu, a opisani problem mi se pojavio u nedelju...

Eeee ovaj detalj mi je promakao :) Takva merenja pokazuju da problem uglavnom nije do njih, odn, da imaju u tom trenutku zagusenje linka, preopterecenje ili sl. Da se razumemo - od pre neki dan, SVI su krenuli da guraju speed testove, provere kako im ovo cudo radi i sl., i po pravilu kada se dese ubrzanja link je preopterecen. Za nekoliko dana/nedelja, kad konacno svi pocnemo da koristimo net za sta nam je stvarno potreban, a ne da testiramo brzinu na svakih 10 minuta, link ce biti u normalnom rezimu rada i bice dovoljan za normalne potrebe korisnika.

Posto su ovom akcijom velikoj vecini korisnika podigli duplo brzine, nadam se da su se za to spremili i ukalkulisali i da je link makar za neki procenat povecan.... Sad ce se pokazati da li su ozbiljan internet provajder... kao sto su do sada bili.

Da li još neko ima problem sa tv kanalima u digitalnom formatu??? Tj. situacija je sledeća,kanali su se totalno izmašali,a kreću od 141 do 200 i kusur...umesto od 1.
Jutros je sve bilo ok,ova pojava se desila oko 5 popodne.

OK. Bitno mi je da nije do mene. Probao sam i ja update,ali ništa se ne menja.

Konačno sredih moj čudan problem ! Ispostavilo se da je moj wireless ruter brljavio i da se zato javljao problem sa manjom download brzinom (dodsuše samo sa ino-serverima)... Kako je to moguće ne znam, ali čim sam lap-top direktno povezao UTP kablom na ONT i naravno ugasio mu bridge mod i upalio DHCP, sve je proradilo kako treba !
Čeka me opet izadatak - promena wireless rutera, tj. kupovina novog :D

Da ne dužim više, evo kako mi sada radi speed test sa Frankfurtom:
Frankfurt.jpg

ping 35-45ms, download 25-27 Mbps (počne sa oko 40, ali samo počne ;) ), upload 12-13 Mbps :)

Ja koristim samo lan vezu (i za tv) i tu nema sta da zeza. Wireless sam iskljucio jer mi u stanu ne treba, a van kuce imam net na telefonu, za mail, vesti i dosta. Uredjaj mi podrzava do 1 Gb/s, to mu je plafon, a nece ni to trebati.
Sem toga, wireless zraci, a na to niko ne obraca paznju. To su iste frekvencije kao u mikrotalasnoj pecnici ! Jeste mala snaga, ali dugotrajno zracenje niskog intenziteta je takodje opasno i o tome niko ne razmislja.

Zanimljivo :) oduvek me je zanimalo kad ljudi gase svoje wifi AP a u komsiluku ih imaju bar 5 sa punim signalom :) plus mobilni plus komsijini plus zracenje od bazne stanice za mobilu i ko zna sta jos se nalazi u blizini plus radiokativno zracenje od osiromasenog uranijuma iz ne tako lepe 1999 god .

P.s. nema ljutnje nikakve, samo eto mene je to uvek fasciniralo.

Znam da je ovo veliki off .

Noob pitanje.
Trebao bi uskoro da uzmem TT net , da li dobijam od njih neki ruter ako zelim wrles u stanu?

Noob pitanje.
Trebao bi uskoro da uzmem TT net , da li dobijam od njih neki ruter ako zelim wrles u stanu?

Vidi se da ne pratiš temu, a nisi pogledao ni TT sajt... TT daje ONT besplatno - pogledaj zvanični sajt > korisnička zona > Uputstvo za upotrebu ONT optičkog modema ... koji već ima dve antenice i naravno wi-fi pristup, tako da ti ne treba novi uređaj. Sad je pitanje koliko ćeš biti zadovoljan sa performansama bežičnog signala, ali postoji mogućnost da povežeš tvoj wi-fi ruter pa da se preko njega pristupaš netu...

Pratim,nego nemam pojma sta je ont. Tnx!

Ja koristim samo lan vezu (i za tv) i tu nema sta da zeza. Wireless sam iskljucio jer mi u stanu ne treba, a van kuce imam net na telefonu, za mail, vesti i dosta. Uredjaj mi podrzava do 1 Gb/s, to mu je plafon, a nece ni to trebati.
Sem toga, wireless zraci, a na to niko ne obraca paznju. To su iste frekvencije kao u mikrotalasnoj pecnici ! Jeste mala snaga, ali dugotrajno zracenje niskog intenziteta je takodje opasno i o tome niko ne razmislja.

Samo jedno pitanje. Kako si isključio wifi zračenje ostalih stanova u okruženju :);)

ali21.jpg

Samo se vi zezajte...

Nemojte o zračenju. Ima tema za to.

Ne zracite o zracenju...

Moj rekord za sad. Odličan skor za 24/12 link :)

Prilozi

• MaxDownload.jpg
    MaxDownload.jpg
    127.3 KB · Pregleda: 163
Кад је већ поменуто зрачење са ОНТ-а проверио сам нивое које мој мобилни региструје у соби, пред рачунаром. Из слике се дају видети две ствари, комшијски сигнали су значајно слабији од мог (Дане) тако да има смисла искључити га.

Друго, погледајте како се ниво сигнала са ОНТ-а мења а телефон је стално на истом месту и ништа се не мења у простору између њега и ОНТ-а. Да ли је нормално да сигнал толико осцилира сам од себе?

wifi.jpg

Telefoni lazu samo tako. Slabiji pokazuju vecu brzinu, jaci manju.... Meni u kuci jedino desktop masina sa externom antenom uvek prijavljue 23-30/13-16 brzinu. Telefon (nexus 4) prijavljuje od 8 do 18 (nekad i 23) /13. Stari laptop isto tesko nagura 20 na testu.
Kolegi neki krsni LG L7 prijavi brzinu za 50% vecu od one koja je realna.

Pa matematika je jasna, skinuto je 4.53GB, transfer je trajao 16m37s, tj. 997s, prosek je ~4,6MB/s.

uTorrent meri vreme ok kada si stavio neki torrent u queue, imaš prvo traženje seed-ova i neko vreme dok transfer ne krene. Torrent nije baš kao kad skidaš s nekog sajta pa da odmah kreće transfer čim klikneš, uvek imaš neko vreme dok ne krene transfer koje ti umanjuje prosek.

Sam transfer kad jednom krene je konstantan i to je bitno. Kada imaš više istovremenih torrent-a, početna faza traženja seed-ova nije od značaja.

Poslednja izmena:
Друго, погледајте како се ниво сигнала са ОНТ-а мења а телефон је стално на истом месту и ништа се не мења у простору између њега и ОНТ-а. Да ли је нормално да сигнал толико осцилира сам од себе?

Ne znam za telefon ali kod mene na notebook-u koji manje vise uvek sa iste lokacije jacina WiFi-a varira za +/- 5 dBm-a
Inace ko hoce da se zeza s time ima sasvim solidan free software:
INSSIDER

Poslednja izmena:

izgleda da se ostali ne menjaju toliko.
ako ti je taj tel nakacen dok meri, mozda mu to nekako otezava merenje.

Uskoro SBB izlazi sa ponudom svih njihovih kanala sd i hd sa kabla putem interneta i to bez obzira koji net posedujete kod kuce.Saltanje kanala je brzo a kvalitet slike je odlican.Ovo ce biti revolucija na kablovskom trzistu jer ce iz temelja protresti kablovske operatere koju se ne mogu takmiciti sa ponudom sbb-a koji vec ima skoro 30 hd kanala a o ostalim kanalima da i ne govorimo.Gde do sada nije stigao SBB kabl sada stize sbb net-tv.Targo TV zajedno sa Telekom IPTV-om moze odmah da kupi svoje prnje i da se koncentrise samo na opticki NET jer ce im uskoro to biti jedino sto ce im se isplatiti.

Može li neka biža informacija o ovome? Jesi li uključen u testiranje? Cene?

Poslednja izmena od urednika:
Uskoro SBB izlazi sa ponudom svih njihovih kanala sd i hd sa kabla putem interneta i to bez obzira koji net posedujete kod kuce.Saltanje kanala je brzo a kvalitet slike je odlican.Ovo ce biti revolucija na kablovskom trzistu jer ce iz temelja protresti kablovske operatere koju se ne mogu takmiciti sa ponudom sbb-a koji vec ima skoro 30 hd kanala a o ostalim kanalima da i ne govorimo.Gde do sada nije stigao SBB kabl sada stize sbb net-tv.Targo TV zajedno sa Telekom IPTV-om moze odmah da kupi svoje prnje i da se koncentrise samo na opticki NET jer ce im uskoro to biti jedino sto ce im se isplatiti.
Ja se ubih trazeci ali nigde nisam naisao na ovakvu informaciju? Izvini da ovo nije neka novinarska patka za naivne kao sto sam ja.

Nazad
Vrh Dno