Šta je novo?

Tahoe App Launchpad

old_bookmaker

- Darth Vader's accountant -
Učlanjen(a)
19.08.2015
Poena
335
Dugo sam odlagao prelazak na Tahoe, Sequoia mi ja baš lepo radila i bio sam zadovoljan. Pre desetak dana sam prešao na nov OS i ne mogu da shvatim da su izbacili tj. ukinuli Launchpad i njegove prilagođene foldere.
Naime, lepo sam imao organizovane aplikacije po "gupama" za šta ih koristim i kako sam ih pokretao i nalazio, tipa. Office (ceo MS Office paket), Development (Rider, ItelliJ, DbGate, Docker, ...), i tome sl. Sada toga nema i ako hoću da otvorim MS Outlook moram da ga tražim ili da kucam u pretrazi, Word, Excel i tome sl. Isto se odnosi i na ostale app. Recimo Codex je promenio ima u ChatGPT jedva sam ga pronašao. 😀
Ne vidim mogućnost organizovanja aplikacija po grupama kako sam ih ranije imao sem da koristim neka "polurešenja". Objašnjenje koje sam našao je:
Apple je u Tahoe sistemu potpuno izbacio stari Launchpad i zamenio ga novim Applications prikazom unutar Spotlight-a (koji radi slično kao App Library na iPhone-u). Nažalost, u ovom novom interfejsu Apple je ukinuo mogućnost pravljenja sopstvenih foldera i ručnog grupisanja aplikacija. Sistem sada forsira isključivo automatske kategorije (Productivity, Developer Tools, Creativity...) i abecedni niz, bez opcije da sami kreirate grupe poput "Production" ili "Office".
Što se mene tiče ovo je potpuna nebuloza. Kako ste vi to rešili? Ako ste grupisali aplikacije kao ja što sam radio.
Vidim da se nude dva rešenja u pretrazi na Google:

Rešenje 1: Napravite prilagođene foldere u Dock-u (Najbrža besplatna alternativa)
Rešenje 2: Koristite aplikacije treće strane (Ako želite izgled identičan starom)

Ni jedno mi se baš ne sviđa.

Mislim da sam najbliži instaliranju ove aplikacije (za sada):

Nikad nisam koristio taj launchpad tako da sam i zaboravio da ga nema na ovoj OS verziji, oduvek sam palio stvari preko spotlight. Prvih par slova programa + enter mi je mnogo brze od trazenja programa po folderima 😀

LaunchOS je najbolja zamena...
Našao si kada da pređeš na Tahoe, kada za dva meseca izlazi puno bolji MacOS27 Golden Gate... Zapravo MacOS 27 Public Beta 2 je bolji od Tahoe 26.5, trebalo je da preskočiš Tahoe kada si već toliko čekao i ne gubiš vreme sa time.

Nikad nisam koristio taj launchpad tako da sam i zaboravio da ga nema na ovoj OS verziji, oduvek sam palio stvari preko spotlight. Prvih par slova programa + enter mi je mnogo brze od trazenja programa po folderima 😀

Bilo je to i Launchpad-u, a ima i LaunchOS: može search preko tastature, a može i preko ikonica.
Samo što LaunchOS ne mora da se kastomizuje iz Terminala, već ima puno više opcija.

@marantz Pa rekoh da probam pre nego što izbace Golden Gate 😆 Sasvim sa bio zadovoljan Sequoia. LaunchOS su izbacili sa app store-a, video sam i tu app.

@djakza Generalno ne volim "nered"- nabacano sve na gomilu.

Pri tom, sad su mi tu i aplikacije iz Win 11, koji se nalazi na Parallels-u, nisu izdvojene kao iPhone app već su "na gomili" sa svim macOS app. Užas blagi.

Npr.
1784917658942.webp

Poslednja izmena:

Radi i na 27, probao... Danas jedna od retkih app koja ima lifetime licencu, prosto mi je bilo čudno kada sam to video.

Imaš u LaunchOS desnim klikom da sakriješ bilo koju app. Posle toga bi trebalo da je dostupna samo kroz search. Možeš i da isključiš da li će uopšte biti dostupna i korz search (npr. taj Microsoft Store sa tvog screenshot-a užasno bode oči, ja bih to skroz sakrio 🙂 )

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno