Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Hteo sam da kazem da tablet-i koji predstavljaju glavnu konkurenciju iPad-u 2 u narednom periodu nemaju USB.. Ili mozda kazes da je neki kinez veca konkurencija od ovoga?

EDIT - dodaj i HP TouchPad na listu, takodje nece imati USB port.

sta ces...kopiraju ipad :D

Hteo sam da kazem da tablet-i koji predstavljaju glavnu konkurenciju iPad-u 2 u narednom periodu nemaju USB.. Ili mozda kazes da je neki kinez veca konkurencija od ovoga?
Rekoh da je glupo ismevati nesto sto svaki 99% uredjaja nebuitno dal su kompjuteri,mobilni,tableti,multimediaplayeri,divx playeri,TV AUDIO playeri.... imaju.
nista vise.

Poslednja izmena:
ja bivise voleo da na svom uredjaju imam USB, nego da ga nemam. primer - sedis u avionu. lik do tebe gleda nesto mnogo kul, letite vec 5 sati, ti si svoje pripremljeno odgledao. kaze - e tebra, aj shibni na usb, da gledam i ja to, al od pocetka ?

ili dodjes kod nekoga, on ima da ti prebaci neke fajlove. jel brze da on otvara akaunt, da radi atachmentse, da unese tvoju adresu, pa onda - ti otvoris to, pa skidas atacmente, pa ovamo namo - ili lepo - boc, kopi pejst > go. ?

sad vas ne pitam na konto brenda i ostalog, pitam vas realno, dal vi mislite da je bolje da ima ili nema USB ?

Poslednja izmena:
Rekoh da je glupo ismevati nesto sto svaki 99% uredjaja nebuitno dal su kompjuteri,mobilni,tableti,multimediaplayeri,divx playeri,TV AUDIO playeri.... imaju.
nista vise.

ja bivise voleo da na svom uredjaju imam USB, nego da ga nemam. primer - sedis u avionu. lik do tebe gleda nesto mnogo kul, letite vec 5 sati, ti si svoje pripremljeno odgledao. kaze - e tebra, aj shibni na usb, da gledam i ja to, al od pocetka ?

ili dodjes kod nekoga, on ima da ti prebaci neke fajlove. jel brze da on otvara akaunt, da radi atachmentse, da unese tvoju adresu, pa onda - ti otvoris to, pa skidas atacmente, pa ovamo namo - ili lepo - boc, kopi pejst > go. ?

sad vas ne pitam na konto brenda i ostalog, pitam vas realno, dal vi mislite da je bolje da ima ili nema USB ?

Slazem se sa obojicom ali trendovi u industriji su trenutno takvi svidelo se to nama ili ne. Cloud je buducnost i vremenom cemo ga svi morati prihvatiti i prilagoditi svoje navike. Cinjenica je da se u buducnosti necemo nagledati tablet uredjaja sa USB-om.

I dalje ima stvari za koje cloud ne znaci nista sa danasnjim internet brzinama.
Meni se ne svidja prebacujem film 10 sati, i nikad necu prihvatiti kad bude imao normalnu brzinu neta cloud mogu da prihvatim ;)

a za ova sto koriste izraz : poluresenja , jel ste nekad koristili tablet ios ili anrodi posto sve sto pricate je moguce na oba os-a... A to da je pluresenje , najiskrenije bez ikakve ironije ne razumem taj izraz...

Poslednja izmena:
Nazalost mislim da situacija u Srbiji i zelje korisnika ovde nisu bitni za globalni razvoj industrije :D . ***, vecina ljudi filmove, muziku i aplikacije legalno kupuje i normalno je da ce se isti ti ljudi koji od prodaje te muzike zive truditi da pirateriju smanje (unistiti je u potpunosti naravno nikada nece) .

Neka nije, neka rade kako oni hoce,(i slazem se da smo mi manje bitno trziste ) ali da ja to moram da prihvatim ko sto si napisao sa ovim brzinama, pa to ko kad bi reko : moram da mucim sebe ;)

Ajde net jos tu i tamo ali pre svega platezna moc i to sto su ljudi ovde navikli da dobijaju softver za dzabe. Mada ne mogu ni da ih osudjujem jer je surova realnost da je prosecna plata u Srbiji nazalost 300injak evra, divim se iskreno ljudima koji sa tim novcem uspevaju da sastavljaju kraj sa krajem ali to je vec druga prica koja nije za ovaj forum. Poenta je da ne mozemo na osnovu stanja kod nas da realno sagledavamo stvari (pa cak ni sto se tablet uredjaja tice jer su usko povezani sa cloud-om,streaming-om i placanjem softvera) .

Ja prihvatam stvari sa ozbzirom na stanju u kome sam. A cloud danas nemogu da prihvatim kao ni vecina sveta.. samo Kanadu da pogledam i njihov bedni ograniceni internet... cloud je danas ok za txt i slicne fajlove ... za filmove naprimer je djubre danas nebitno gde si.

Poslednja izmena:
mene zanima kako će BadaOS izgledati u tablet varijanti, sredinom godine se očekuje jedan bada tab od Samsunga.

Ajde net jos tu i tamo ali pre svega platezna moc i to sto su ljudi ovde navikli da dobijaju softver za dzabe. Mada ne mogu ni da ih osudjujem jer je surova realnost da je prosecna plata u Srbiji nazalost 300injak evra, divim se iskreno ljudima koji sa tim novcem uspevaju da sastavljaju kraj sa krajem ali to je vec druga prica koja nije za ovaj forum. Poenta je da ne mozemo na osnovu stanja kod nas da realno sagledavamo stvari (pa cak ni sto se tablet uredjaja tice jer su usko povezani sa cloud-om,streaming-om i placanjem softvera) .

O cemu ti pricas...pa u Americi je svaki 5. racunar pun piratizovanog softvera...To je 20%. Razumem ja da ovi koji kupuju apple proizvode to uzimaju jer imaju novca pa im i nije problem da bacaju pare na elektronske novine i sta vec...ali oni cine zanemarljivi procenat, statisticku gresku..

Poslednja izmena:
O cemu ti pricas...pa u Americi je svaki 5. racunar pun piratizovanog softvera...To je 20%.
20% je smesno mali procenat u odnosu na recimo Srbiju.

Razumem ja da ovi koji kupuju apple proizvode to uzimaju jer imaju novca pa im i nije problem da bacaju pare na elektronske novine i sta vec...ali oni cine zanemarljivi procenat, statisticku gresku..

Po cemu je citanje elektronskih novina bacanje para??? Kvalitetnije je i jeftinije. Apple korisnici, zanemarljivi procenat, statisticka greska... Moram te podsetiti da je ovo tablet topic a da taj zanemarljiv procenat i statisticka greska cine 90% svih tableta.

20% od 300 miliona je mnogo vise od 6 miliona (nek bude da imamo 100% pirateriju)

Govorio sam o procentima i o tome koliku ulogu piratski softver ima ovde a koliku u razvijenijim zemljama. I nema svaki covek racunar :) . Ali da se vratimo na temu, ne bih vise ovde offtopic-ovao.

Poslednja izmena:
20% je smesno mali procenat u odnosu na recimo Srbiju.

U Srbiji je to negde oko 80%...ali to ukljucuje i kucne korisnike i firme, dok u SADu ovih 20% se uglavnom odnosi na kucne korisnike

http://www.nationmaster.com/graph/cri_sof_pir_rat-crime-software-piracy-rate

Po cemu je citanje elektronskih novina bacanje para??? Kvalitetnije je i jeftinije. Apple korisnici, zanemarljivi procenat, statisticka greska... Moram te podsetiti da je ovo tablet topic a da taj zanemarljiv procenat i statisticka greska cine 90% svih tableta.

Ne pratim te ovde...ti citas americke novine The Daily u Srbiji ? :O Verovatno gledas CNN i BBC vesti umesto nasih....
Tih 90% je bilo u trenutku kada nije bilo niceg drugog na trzistu...sada se to menja. A statisticka greska jer se i dalje prodaju nice kupcima kojima je to jos jedna igracka u zivotu...

U Srbiji je to negde oko 80%...ali to ukljucuje i kucne korisnike i firme, dok u SADu ovih 20% se uglavnom odnosi na kucne korisnike

http://www.nationmaster.com/graph/cri_sof_pir_rat-crime-software-piracy-rate

Upravo tako, ne znam sta si ovime dokazao osim toga da je procenat piraterije u razvijenijim zemljama prilicno mali.

Ne pratim te ovde...

Ne treba da me pratis ovde ali treba valjda da budes upucen u pricu pre nego sto ovako nesto izjavis :

Razumem ja da ovi koji kupuju apple proizvode to uzimaju jer imaju novca pa im i nije problem da bacaju pare na elektronske novine i sta vec.

Dakle citanje elektronskih novina je i jeftinije i kvalitetnije od citanja stampanog izdanja.

ti citas americke novine The Daily u Srbiji ? :O Verovatno gledas CNN i BBC vesti umesto nasih....

Da, izmedju ostalog gledam i strane vesti, a citam i elektronsku verziju Corriere-a, ne vidim zasto je to bitno.

Tih 90% je bilo u trenutku kada nije bilo niceg drugog na trzistu...sada se to menja.
Sacekacemo koji mesec pa cemo suditi.

A statisticka greska jer se i dalje prodaju nice kupcima kojima je to jos jedna igracka u zivotu...

Pogledaj gde se sve recimo iPad koristi pa reci da li je u pitanju "jos jedna igracka u zivotu"..

http://reviews.cnet.com/8301-31747_7-20040322-243.html

Upravo tako, ne znam sta si ovime dokazao osim toga da je procenat piraterije u razvijenijim zemljama prilicno mali.

Ne treba da me pratis ovde ali treba valjda da budes upucen u pricu pre nego sto ovako nesto izjavis :

Ne brini se ti o mojoj upucenosti...inace sve pohvale apple PRingu, zanima me kol'ka je plata ;) Da konkurisem i ja :D

Dakle citanje elektronskih novina je i jeftinije i kvalitetnije od citanja stampanog izdanja.

Pa to je super...

Da, izmedju ostalog gledam i strane vesti, a citam i elektronsku verziju Corriere-a, ne vidim zasto je to bitno.

Nema sta...svecki covek :d

Sacekacemo koji mesec pa cemo suditi.

Cekamo....

Pogledaj gde se sve recimo iPad koristi pa reci da li je u pitanju "jos jedna igracka u zivotu"..

http://reviews.cnet.com/8301-31747_7-20040322-243.html

Da, jedna korisna stvar od kako je nastao tablet...ali jedna. Mada im nije trebao tablet za tako nesto, koji ce biti podlozan raznoraznim softversko-hardverskim greskama, vec specijalizovani sofisticirani hardversko-softverski sistem, razvijen i prilagodjen toj industriji, a ne uredjaj za siroke narodne mase.

Ne brini se ti o mojoj upucenosti...

Ne vidim zasto si onda tvrdio da je skuplje citanje elektronskih novina?

Evo ti da pogledas dok cekas :

141617-changewave_feb11_tablet_plans.jpg

Da, jedna korisna stvar od kako je nastao tablet...ali jedna.

Dao sam ti samo jedan banalan primer, ima ih koliko hoces, mislim ako treba da ti copy pasteujem linkove koje lako mozes naci na google-u... Evo ti cisto jos jedan :

http://tech.fortune.cnn.com/2011/03/04/ipad-the-new-stethoscope/

Mada im nije trebao tablet za tako nesto, koji ce biti podlozan raznoraznim softversko-hardverskim greskama, vec specijalizovani sofisticirani hardversko-softverski sistem, razvijen i prilagodjen toj industriji, a ne uredjaj za siroke narodne mase.

Industrija ga prihvata, slagao se ti sa time ili ne. Eventualno da sibnes mail svima i objasnis im da im to ne treba i da ti imas mnogo bolje resenje :type:

Poslednja izmena:
kako se spominje tih 90% :D svaki 3. post ...

kad je mac vs pc rasprava, onda je onih 92% PC udeo, nebitna stvar :D

radujte se jos godinu-dve tom broju...pa stari dobri android da poravna rezultat....again

kako se spominje tih 90% :D svaki 3. post ...

kad je mac vs pc rasprava, onda je onih 92% PC udeo, nebitna stvar :D

Da si se bar potrudio da procitas postove pa da shvatis o cemu je rec a ne da ovako ofrlje odgovaras cisto da bi napisao nesto.

radujte se jos godinu-dve tom broju...pa stari dobri android da poravna rezultat....again

Divno razmisljanje.. Moram primetiti da si jos jednom doprineo temi ekstremno korisnim postom usko vezanim za temu.

I da poravna i da prestigne apple je uveo taj koncept kad su mu se svi smejali i govorili da to nema svrhy i niko nece da koristi ,danas nema kompanije koja nece izbaciti svoj tablet....

Upravo tako, bas je u iPad 2 topic-u okacen link do clanaka pred izlazak iPad-a u kome su mnogi ismevali "potpuno besmislen proizvod" a danas se svi utrkuju ko ce pre na trziste izbaciti tablet uredjaj.

Pa to i dalje nema neku svrhu :D Ne mozes ni ko covek da kucas tekst u wordu, excellu i pp, jer ti ona virtuelna tastatura zaklanja pola ekrana :p... Cek, pa tu ni nema worda, excella i pp...bogo moj, ode mi kompatibilnost sa 92% Wiindows racunara.. Bar da mogu da prebacim nesto preko usba, ma koji ce mi to, kada imam wifi high speed internet ili 3g pretplatu, a onaj ko nema, pa to ni nije za njega jer je siromah :d I tako ja cekam da pustim nekom na mail 720p film od 8GB...i cekam, i cekam i cekam....(ma nek skine on sam, ko ga je*e)

Upravo tako, bas je u iPad 2 topic-u okacen link do clanaka pred izlazak iPad-a u kome su mnogi ismevali "potpuno besmislen proizvod" a danas se svi utrkuju ko ce pre na trziste izbaciti tablet uredjaj.

Ja mu dajem jos nekih 12 meseci hirova, dok im prodaja potpuno ne opadne ili ne osmisle nesto novo :D U medjuvremenu ce da izadje i normalan windows i linux tablet sa sve terminal prozorima :D

Poslednja izmena:
Ne mozes ni ko covek da kucas tekst u wordu, excellu i pp, jer ti ona virtuelna tastatura zaklanja pola ekrana :p... Cek, pa tu ni nema worda, excella i pp...bogo moj, ode mi kompatibilnost sa 92% Wiindows racunara..

Ovim si samo pokazao svoju neupucenost. Naravno da sve dokumente mozes sacuvati u docx formatu i otvarati ih na bilo kom racunaru.

Ovim si samo pokazao svoju neupucenost. Naravno da sve dokumente mozes sacuvati u docx formatu i otvarati ih na bilo kom racunaru.

Nije valjda da su uspeli u medjuvremenu da ubace taj feature na najprodavaniji tablet svih vremena :d Nadam se da to lici na nesto kada ga otvoris na bilo kom racunaru :d

To copy files from your Mac to the tablet, you can drag them from the Finder into that File Sharing pane, then do a sync. To access those new files on your iPad, you open the app’s Document Manager, then tap on the Import button at the upper right. Keynote can import .keynote, .ppt, .pptx, .pps, and .ppsx files. Pages can do .pages, .docx, .doc, .dotx, and .dot formats. And Numbers can work with .numbers, .xls, .xlsx, .xlt, .xltx, .xlsm, .xla, .csv, and .txt.

Some document elements may be lost in translation. For example, if you import a Keynote presentation from your Mac to your iPad, it’ll lose any recorded or embedded audio, object groups, presenter notes, and 3D charts. If the iPad app doesn’t have one of the fonts used in the original, it’ll substitute it with one that matches it closely; if a match is not found, it’ll use Helvetica. When you first open the imported document, the app will show you a list of the changes.

When you want to copy a file from your iPad app to your Mac, you open up the app, select the document in Document Manager and hit the Export button. Then you can select the file-format in which you want to copy the file. All the iWork apps will, of course, export in their respective iWork ‘09 for Mac formats. They can also export to PDF; Pages can also save in the Microsoft Word (.doc) format.

The next time you sync, you select the app in the File Sharing section of the iTunes’ Apps tab, and either drag-and-drop files from there to your Mac or select the file and click the Save To button. You can also use that Export button to send iWork documents via Mail or to share them via iWork.com.

Epic :D

Poslednja izmena:
Nije valjda da su uspeli u medjuvremenu da ubace taj feature na najprodavaniji tablet svih vremena :d Nadam se da to lici na nesto kada ga otvoris na bilo kom racunaru :d

Taj feature postoji otkako se tablet pojavio na trzistu. iWork je izasao uporedo sa iPad-om. A da si ikada koristio uredjaj o kojem pricas znao bi da se kopiranje vrsi najjednostavnijim drag n dropom u iTunes-u. Ukoliko ti to predstavlja veliki problem onda uvek imas opciju 1 click jailbreak-ovanja uredjaja i uzivanja u svim carima otvorenog fajl sistema i razgledanja sistemskih fajlova. Mada mi je licno 10 puta jednostavnije prikljuciti iPad na desktop, iTunes se otvara automatski i drag n dropovati zeljeni dokument u aplikaciju.

Poslednja izmena:
Pa to i dalje nema neku svrhu :D Ne mozes ni ko covek da kucas tekst u wordu, excellu i pp, jer ti ona virtuelna tastatura zaklanja pola ekrana :p... Cek, pa tu ni nema worda, excella i pp...bogo moj, ode mi kompatibilnost sa 92% Wiindows racunara.. Bar da mogu da prebacim nesto preko usba, ma koji ce mi to, kada imam wifi high speed internet ili 3g pretplatu, a onaj ko nema, pa to ni nije za njega jer je siromah :d I tako ja cekam da pustim nekom na mail 720p film od 8GB...i cekam, i cekam i cekam....(ma nek skine on sam, ko ga je*e)

Ja mu dajem jos nekih 12 meseci hirova, dok im prodaja potpuno ne opadne ili ne osmisle nesto novo :D U medjuvremenu ce da izadje i normalan windows i linux tablet sa sve terminal prozorima :D
Filmove nema ni svrhe gledati na 4:3, pokuso je apple sa photoshopom da prikaze kako je ipad nezaboravno filmsko iskustvo ali na kraju je izvuko deblji kraj i ceo svet se smejao na tako prozirne lazi.
Prostu su vredjali ljude ako su mislili da niko nece da provali tu deciju foru.

To ne umanjuje da je apple lider na tablet trzistu i da je prvi krenuo sa tim i napravio tablete popularnim, ali ispadaju mnogo glupi sa photoshopovanjem svojih tableta u reklamne svrhe.

Poslednja izmena:
Naravno da gledanje filmova na tablet uredjajima ne moze biti nezaboravno iskustvo, prvo zbog malog ekrana a onda i zbog 4:3 aspect ratio-a. Eto srecom tu je sada HDMI pa se moze gledati normalno na TV-u, a opcija pustanja na tablet-u je tu cisto u situacijama kada TV-a nema i meni ume da posluzi skroz OK. A slazem se da Apple preteruje sa marketingom ali zato su i sada tu gde jesu, mislis da je Average Joe shvatio da je prikazivanje 16:9 materijala na 4:3 aspect ratio-u cist photoshop?

Vrh Dno