Šta je novo?

TA Peć ili Inverter klima?

Genga

Poznat
Učlanjen(a)
14.11.2023
Poena
30
U pitanju je soba 4x5. Jedna strana nema zid nego prozor vrata preko celog zida, ali sve dihtuje... Pa da neko kaže, da li je bolje da kupim TA peć ili Inverter klimu. Da ne uzimamo u obzir trenutnu cenu uređaja, nego ukupnu potrošnju struje. Šta je bolje tj. ekonomičnije?

Kažite vi vaše, pa ću vam ja reći šta su mi rekli neki ljudi....

TA pec nemoj ni da uzimas u obzir, inverter 12-tica i nakrivi kapu. Mnogoo efikasnije grejanje od peci.

Ako su ti oni "neki ljudi" rekli iverter umesto TA,, Onda i sebe nazalim medju te "neke ljude" .

Poslednja izmena:
Jeeej! Evo konačno teme ta peć vs inverter klima! :)
Koliko sam ispratio ima na forumu jedan ta peć lover.

Ekonomičnije - inverter (iz ličnog iskustva). Mada ako su prozori i izolacija kvalitetni možda za nekog ipak prevagnu prednosti koje nudi ta peć - mnooogo lakše održavanje/servis, životni vek xxx godina, grejanje isijavanjem, nema duvanja, nečujno, nema df :-D, lepe uspomene na prvu :), ali onda sa druge strane opet ne možeš baš fino da podešavaš temperaturu, a i estetski nije baš u skladu sa modernim dizajnom.

Ja sa ta pećima (4,5 kw i 3 kw) nisam mogao da zagrejem manji prostor koji sada grejem (70m2) sa jednom klimom Gree Amber Premium Ultra.

Po meni tu nema pobednika. Nocu je struja 4 puta jeftinija i kome uspeva, zbog dobre izolacije, da kad napuni ta pec preko noci greje stan isijavanjem ceo dan, hmm..mrtva trka je tu. Mozda je najbolje kombinacija ta pec i klima. TA pec da se puni preko noci i greje dok moze a kad se isprazni da se pali klima i tako u krug, samo kazem..

To je i moje mišljenje. Ako nema velikih toplotnih gubitaka onda je više do nekih drugih prednosti/mana nego do računa za struju. A kad smo kod isplativosti, treba uzeti i u obzir da ta peć može da se kupi i za 50e :)

ali onda sa druge strane opet ne možeš baš fino da podešavaš temperaturu

To je to, od rodjenja pa do 25-e godine TA sestica je bila glavno grejno telo u starom stanu.
Tad kao klinac nisam ni obracao paznju, al se sad prisetih tih carolija.
kad izakumulira, pakao. Uvece pred ponovno akumuliranje vec neprijatno hladno, pa se pali kvarcna, ili (retko) lozi kaljeva pec.

Nek ubaci i neki konvektor, za svaki slucaj, da ne bude, kao sto Kovac iz pomenutog citata filma (rokaj snimaj) kaze- sta je ? Pocelo smrzavanje ?

Дај све!
aaaaa GIF

Znači Inverterka... tako mi i rekli... modernije... :)

Ali generalno noću je struja 2,5 dinara... može TA peć,,, još je jeftina kupovina, ali dobro... bar ću leti da se ladim... a zimi... generalno bolje trošiti na klimu nego na drva...

Bila nekad 2.5 dinara niza tarifa, sad je skoro pa duplo.
Ovo na "plavu zonu" mislim.

Usteda sa inverterom minimum 30% u odnosu na TA. Neka solidna 12-tica ti zavrsava.

Koliko kW otprilike potrosi taj inverter za grejanje 20m2 na 0c za 24h? Imam sličnu dilemu.
Imam ta pec koja se puni samo nocu, i u stanu je 23 - 25c, uopste ne ukljucukem izduvavanje, tek na - 5 ponekad. 2 manje sobe se dogrevaju mermernim radijatorima

Poslednja izmena:
Koliko kW otprilike potrosi taj inverter za grejanje 20m2 na 0c za 24h? Imam sličnu dilemu.
Imam ta pec koja se puni samo nocu, i u stanu je 23 - 25c, uopste ne ukljucukem izduvavanje, tek na - 5 ponekad. 2 manje sobe se dogrevaju mermernim radijatorima
Ako je tako inverter ti ne treba.

Bio bi zgodan u prelaznom periodu kada su velike oscilacija u temperaturi, sa ta peci zna da bude neugodno toplo.

Racunica je vrlo jednostavna. U plavoj zoni TA pec na nizoj tarifi kostace vas sa svim akcizama i porezima oko 5.5 din po kwh utrosene el energije , koliko utrosite el energije toliko toplotne energije ce te dobiti dakle ukoliko ne idete u crvenu zonu 1kwh toplotne energije dobijene iz TA peci = 5.5 din
S druge strane klime rade 24/7 i pri razlicitim spoljnim temeraturama COP se menja pa sa njim i potrosnja el. energije plus neki dodatni faktori poput kvaliteta klime , ucestalosti defrosta , COP'a na minusima itd.. Svi ti faktori nam drasticno otezavaju da se bilo kvakva precizna racunica napravi ali ajde da idemo neku okvirnu kalkulaciju...Da klima uredjaj radi i kontinuirano trosi neku ujednacenu kolicinu el. energije 24/7 uzimajuci racunicu 16 sati vise i 8 sati nize tarife dobijemo da je prosecno cena 1kwh el. energije oko 14.5 din. Za tu cenu klima isporuci (ako uzmemo prosecni sezonski COP od 3) prosecno 3kwh toplotne energije. Sto mu dodje odprilicke 1kwh toplotne energije dobijene od klima uredjaja = 4.8 din
Ova racunica je vrlo nezahvalna jer ako je spoljna temp u nekom lepom plusu klima moze da trosi i upola manje od navedenog.. a isto tako ako ode u neki lep minus COP dosta pada i tada grejanje sa klimom moze da kosta isto ili cak skuplje od TA peci... Tako da po meni cena ova dva tipa grejanja je vrlo slicna i odluka treba da se svede na to sta je vas licni preferans i sta vama vise odgovara. Neki ne vole pirkanje klima , volu ponekad da sednu na toplu TA pec pa cak i ves da suse na njoj i ne smeta im ako se slucajno krajem dana isprazni jer je svakako tad vreme za spavanje, s druge strane klima mnogo preciznije odrzava temperaturu u prostoru , moze u prelaznom periodu za veoma smesne pare lepo da te ugreje a bogami moze i da bude spas u julu-avgustu.
Eto to je moje neko misljenje o ovoj dilemi...

Чак и најлошије климе данас имају SCOP преко 4, посебно кад греју мали простор какав је Генга навео у првој поруци.

Vidis, ja sam do prosle godine grejao kucu na TA. Spratna kuca u konfiguraciji prizemlje 1x 4.5kw i 1x3kw, sprat 2 x 3kw. Ima ok izolaciju, dobru stolariju i jedan ceo vertikalni zid je grejan. Cepao sam crvenu tarifu samo tako. Prosle godine sam izbacio 1 sobu(-3kw ta) iz upotrebe i jos uvek sam bio u crvenoj. Ove grejne sezone nisam palio Ta peci nego sam ubacio 2 invertera i poceo da koristim stari on off za grejanje. Sobu sam takodje vratio u upotrebu. Racunica je da ma koliko ovaj januar jos da bude hladan ja nema teorije da sa ukupnom potrosnjom udjem u crvenu tarifu. Dnevno mi klime potrose 37-8kwh, kada je nocu do -15c, a danju do -7c.
Kod mene je usteda enormna, a kvalitet grejanja mi se vise svidja od TA jer su prostorije ravnomerno zagrejane i noge su mi tople, sto sa pecima nije bio slucaj jer nisu duvale.
Jedina mana je sto sam navikao da sedim na Ta pecima zimi da se ugrejem, a to sad iz ociglednih razloga ne mogu sa klimama. 🤣
Potrosnja ce jos da padne kada letos budem zamenio ovog vivaxa inverterom.

За већи простор где је актуелна црвена зона је без дилеме клима повољнија. То свакако (или највероватније) није случај за поменутих 20ак квадрата.

Ako je spavaca soba i imas jeftinu struju nocu pre bih se opredelio za ta pec od 3.5kw, elind je odlicna ta pec, imas je za tipa 100e, a mozes pored ta da uzmes i inverter klimu od 300e i da kombinujes

Ma ubaci tu i jedan kamin cisto da ti sve opcije budu otvorene. Ko sto rece mitar, daj sve🙂
Bez sale, meni je ta od 3kw u spavacoj od 12kv trosila 50% vise od on off klime koja je sad greje. Tako da treba prelomiti da li sada dati vise para, a posle kroz vreme praviti ustedu na struji ili sada uloziti malo pa placati vece racune za struju ili drva ili pelet 🙂

Poslednja izmena:
Me znam kako moze ta pec da troši vise od klime ako je punis kad je jeftina struja (sto i jeste njena poenta). Ako je ne gasis nikad, ima da nabije racun u crveno samo tako

Strana koja je u staklu je veći dio dana na suncu ili ne?
Hoću reći ako je na suncu i nemaš roletne vjerovatno će ti klima dobro doći ljeti da to rashladi.
Prednost klime u svakom slučaju u odnosu na TA peć je i da možeš da hladiš sa njom.

19m2 soba u neizolovanom stanu, 2 spoljasnja zida sa 6 prozora, ispod mene niko ne zivi i ne greje se, stan je na povetrini sa dunava, na cosku zgrade. Klima setovana na 25c, luftira se 2x po 5min u proseku sa promajom gde se ishladi cela soba.

Prilozi

• IMG_2847.png
    IMG_2847.png
    134.5 KB · Pregleda: 91
  • IMG_2846.png
    IMG_2846.png
    130.3 KB · Pregleda: 91
Potrosnja super u pdnosu na uslove.
Jel se ostatak stana greje, ili ne ?

19m2 soba u neizolovanom stanu, 2 spoljasnja zida sa 6 prozora, ispod mene niko ne zivi i ne greje se, stan je na povetrini sa dunava, na cosku zgrade. Klima setovana na 25c, luftira se 2x po 5min u proseku sa promajom gde se ishladi cela soba.

Zanimljivo je ovo, definitivno cu ubaciti i inverter za sledecu sezonu u razmatranje. Mada su meni veci problem mermerni radijatori, koji rade preko dana, a tu mi nece klima pomoci. A sobe su suvise male da bih ubacivao klime i u njih

Zanimljivo je ovo, definitivno cu ubaciti i inverter za sledecu sezonu u razmatranje. Mada su meni veci problem mermerni radijatori, koji rade preko dana, a tu mi nece klima pomoci. A sobe su suvise male da bih ubacivao klime i u njih
Pazi, ako je raspored ok tebi ce klima moci da greje i te sobe posredno.

Sestra ima slicnu kvadraturu i ove godine (sada vec prosle) je uzela i Fujitsu inverter klimu.
Racun joj je primetno manji (u KWh, struja poskupela...) nego prethodne zime a komfor mnogo veci.
Ja sam je doduse savetovao da ostavi i TA pec posto klima moze i da premine a to obicno uradi u najgorem momentu a i ako bude debelih minusa efikasnost i mogucnost grejanja drasticno opada pa joj treba ispomoc.

Vrh Dno