Šta je novo?

TA Peć ili Inverter klima?

Inace, meni nije jasno kako vama muskima ne smeta 25 ili suludih 26C unutra, ja toliko nemam ni leti unutra?
Iznad +5°c spoljne držim na 23°c a ispod toga moram na 25°c jer kuća nema izolovan pod i plafon, tako da temperatura poda bude kad su minusi 18-20°c, zavisi od prostorije dok na metar visine bude 23-25°c. Brat recimo greje i sprat ispod i njegov sprat pa mi kod njega bude pretoplo i na 22°c, skidam se u majicu, ali kod njega i zidovi i pod na 22°c. Zadata temperatura u prostoriji zavisi od izolacije. Da sam u prizemlju ili da imam nekog da greje odozdo bez problema bih mogao na 23°c i kad su minusi. Opet svako drugačije reaguje na toplotu. Kod tebe ima više klima pa je temperatura svugde ravnomerno raspoređena.

jozza
Da razumem te, al to onda govori o losem zamisljenom radu klime, lose je projektovana krivulja rada dostizanja zadane temperature, preagresivno je nacrtana. Dokaz tome je primer rada KMTA,E klime, njih ne treba da ogranicavas u jacini rada, iako imaju takvu neku funkciju. Neko je ovde na forumu bas takvo zapazanje izneo, da ove nove fujitsu klime, mnogo blaze rade, ne zalicu se mnogo ka zadanoj temperaturi vec rade to suptilnije, lagano, pa kad provetris kucu treba joj dva sata da to nadoknadi. Mislim da klima treba linearno jace ili slabije da radi kolika je razlika izmedju postojece i zadane temperature, a ne prva dva stepena nadoknade gas u patos a druga dva na ler! Al sam ga objasnio... 😋

Dopada mi se to oko klima, sve vise sam ubedjen da cu uzeti 12ku neku srednju ili 9ku Amber, cena 12ke je 1200 evra plus skidanje moje stare i ugradnja nove, bice puno. Do 100k sa ugradnjom bi isao.
Ej a kako radi on off na -7 ili -10 ? Da li to cudo uopste radi onda? Pitam zbog postavke u nekoj drugoj prostoriji, da li se to isplati uopste stavljati za grejanje?

Dopada mi se to oko klima, sve vise sam ubedjen da cu uzeti 12ku neku srednju ili 9ku Amber, cena 12ke je 1200 evra plus skidanje moje stare i ugradnja nove, bice puno. Do 100k sa ugradnjom bi isao.
Ej a kako radi on off na -7 ili -10 ? Da li to cudo uopste radi onda? Pitam zbog postavke u nekoj drugoj prostoriji, da li se to isplati uopste stavljati za grejanje?
Moj vivax on off palim isljucivo nocu od 21h do 9h. Radila kao sat na -15c. Celu noc zakucana temp. 23c kod klinca u sobi. Zaboravih da kazem da je isla na 45 min u defrost.

To je neki stariji Vivax ko moj Vox ili nesto savremenije? Tu kompresor radi posao, kako to znati koji je? Na -15 radila? A vazduh koji je izlazio je mlak ili kakav?
Amber je visoka cena

To je neki stariji Vivax ko moj Vox ili nesto savremenije? Tu kompresor radi posao, kako to znati koji je? Na -15 radila? A vazduh koji je izlazio je mlak ili kakav?
Amber je visoka cena
Star 12 godina. Vazduh izlazio topao. Radi 5 min pa se ugasi 5min i tako.

Matematika je prosta, samo je treba razumeti. Ukljucis ta pec u 22h kad krene jeftina struja i gasis je u 6h. Tu je scop 4 u odnosu na grejalice koje rade preko dana na skupu struju! Ta pec isijava preko dana, pa kad se malo ohladi pustis je da duva i kad se skroz ohladi, tamo po podne gasis je. Tada palis klimu kojoj je scop na skupu struju 4! U 22h opet palis ta pec da se puni, scop je opet 4, pricam finansijski ne kroz kilovate! Klimu namestis na tajmer da se ugasi oko 01-02h preko noci, dotle se ta pec vec zagrejala i gasis ta pec u 6h. Sta ovde nije tacno, ne razumem..
Scop TA peći je 3.2 ako tako računaš, a sobzirom da klima ima scop 4 i da je noću još i jeftinija tarifa, onda je klimi scop 12 noću ako gledamo u parama.
Objekat 900 kwh/mesečno
cena/kWh (dinara)TA (kWh)Klima COP3 (300 kWh)Klima COP4 (250 kWh)
plava zona niža tarifa
3,42​
900​
100​
75​
plava zona viša tarifa
13,66​
200​
150​
UKUPNO (dinara)
3078​
3074​
2305,5​
Plava zona niža je 5.46 dinara a viša 18.68 dinara u Srbiji sa porezom i akcizom.

Scop TA peći je 3.2 ako tako računaš, a sobzirom da klima ima scop 4 i da je noću još i jeftinija tarifa, onda je klimi scop 12 noću ako gledamo u parama.

Plava zona niža je 5.46 dinara a viša 18.68 dinara u Srbiji sa porezom i akcizom.
Pa po toj filozofiji treba samo gledati u ta kad da je ugasis i da upalis klimu i da cinculiras. ***** ti to. Meni je vreme bitnije. Zaro sam i presao na klime.🙂

Za 90m2 na -10C sa ovom izolacijom treba 9 do 10kW snage da vrati gubitke, sa ovih 5 klima imam oko 11kW pa ih i na -10C ne cujem da zapinju samo kratko nakon defrosta, vecinu vremena su na najnizoj modulaciji, greje se na 23C unutra.
Malo mi je nejasno ovo, ako na -10C rade na najnizoj modulaciji, a -10C nije bilo ni par sati ukupno za ceo mesec, kako su utrosile 750-800kWh za mesec dana?

Odprilike najniza modulacija, nemam 5 meraca da merim sve. U proseku je to 300W po satu, 5 klima, 30 dana, 1000 do 1100kWh. Januar sad oko 1200kWh ukupna potrosnja.

Ja imam oko 1450-1500kw potrosnje na jeftinoj za grejanje. Koja je to razlika? 1200w i skupe i jeftine i jeftine 1500w ? E ****** je sto ja imam to znaci standard a vama se menja naspram modulacije, vremena itd sto je bolje naravno.

jozza
Da razumem te, al to onda govori o losem zamisljenom radu klime, lose je projektovana krivulja rada dostizanja zadane temperature, preagresivno je nacrtana. Dokaz tome je primer rada KMTA,E klime, njih ne treba da ogranicavas u jacini rada, iako imaju takvu neku funkciju. Neko je ovde na forumu bas takvo zapazanje izneo, da ove nove fujitsu klime, mnogo blaze rade, ne zalicu se mnogo ka zadanoj temperaturi vec rade to suptilnije, lagano, pa kad provetris kucu treba joj dva sata da to nadoknadi. Mislim da klima treba linearno jace ili slabije da radi kolika je razlika izmedju postojece i zadane temperature, a ne prva dva stepena nadoknade gas u patos a druga dva na ler! Al sam ga objasnio... 😋
Pa kako da rade jednako kad je Pdesign za LT 4kW a za KMCC 2.5kW?

Ja imam oko 1450-1500kw potrosnje na jeftinoj za grejanje. Koja je to razlika? 1200w i skupe i jeftine i jeftine 1500w ? E ****** je sto ja imam to znaci standard a vama se menja naspram modulacije, vremena itd sto je bolje naravno.
Da ne listam unazad koliko imaš TA peći na ovih 1500kwh i koje snage je svaka?
Zanima me kolika je potrošnja TA peći od 3.5kw za mjesec dana?

9kw ukupno peci, 5+2+2. Nemam tacan iznos za svaku pec, nego ukupna potrosnja otprilike, nikad ne palim na skupoj struji.
Pricao sa dvojicom kolega, jedan je na spratu, 20m2 greje sa 12kom Midea-om, prezadovoljan, na 23 stepena podesena i ne dira nista. Drugi greje duplex, 60tak kvadrata, dole Gree neka ne znam koja malo starija 12ka a gore Muse 12ka, ova dole extra ova gore malo losija ali generalno prezadovoljan, oko 9-10 hiljada su mu ukupni racuni.

Evo stigo mi racun za decembar. Klime potrosile 565 kwh na 80mkv. Jednotarifno brojilo, ispade da je cena po kwh 11.40 din. To mu izadje 6441 dinar grejanje za decembar. Fino.
Prosle godine sa 3 Ta bez jedne sobe i ta od 3kw sam bio blizu crvene zone. Sta reci vise o efikasnosti klima.

Poslednja izmena:
Jednotarifno brojilo je problem za TA peci a za klime je ok. Znaci u tom grmu lezi zec:)
TA pec i dvotarifno brojilo pod obavezno!
Ja sam upisao manje struje za decembar, izaslo me grejanje 8500 din za malo jacu kvadraturu

Jednotarifno brojilo je problem za TA peci a za klime je ok. Znaci u tom grmu lezi zec:)
TA pec i dvotarifno brojilo pod obavezno!
Ja sam upisao manje struje za decembar, izaslo me grejanje 8500 din za malo jacu kvadraturu
NIsi razumeo. Ja ne gledam koliko je to dinara. Poredim potrosnju u kilovatima izmedu TA i klima.

Razumeo sam, *****avam se. Sve ok. Uzimam klimu za narednu sezonu. Nema sta, usteda je, pricao sam s ljudima a i sa vama. Hvala vam svima zbog upucivanja, bice tu jos pitanja:)
Muse i Nordic ne bi uzimao, Fresh Master, Energy Pro Plus, Amber Premijum 9ka ako bude bila malo niza cena. Meni su ove dve Hisense primamljive, citacu forum unazad pa da vidim rezultate

odnos skupa/jeftina za plavu tarifu (sa 5% popusta) je 17.9774009090909/5.2919=3.4(3.39717571161233)​
/

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno