tozovac
- P. Živković -
- Učlanjen(a)
- 07.03.2003
- Poena
- 755

DiskStation® DS220j | Synology Inc.
Personal cloud solution for data sharing and backup

Ne razumem se bas mnogo u mreze ni u NAS uredjaje, pa me zanima da li bi pomenuti NAS bio pogodan za malu firmu, 5-6 racunara, i gde nije veliki protok podataka.
Konkretno pitam zbog jedne firme u kojoj odrzavam racunare i u kojoj vec ima NAS ali neki D-Link DNS-320L iz 2012.mislim. Firma uglavnom na njemu cuva office fajlove i sa njima radi. Ima 2 diska WD RED 1TB RAID 1 konfiguracija.
E sad, fajlovi su narasli tokom ovih 10ak godina na vise GB, i ja sam stavio scheduled task na jednom racunaru da pokrene jednu skriptu koja 7zip-uje sve fajlove sa NAS-a u jedan fajl koji kopiram na fles. Trenutno je taj fajl nesto preko 2GB, ali brzo raste, i ta skripta koja se pokrene sama (koja kreira taj fajl) kompresuje fajlove preko 20 minuta. Sad ja kontam, to je verovatno tako sporo jer je NAS spor, a i mislim da ima LAN port od samo 100Mbps.
Jos me jedna stvar zanima, jel bih mogao na Synology da instaliram Kaspersky antivirus? Ili ima neko drugo resenje? I da li treba da stavim neki firewall izmedju rutera i NAS-a? Verovatno treba, ali da li Synology ima neki softverski, koji je relativno dobar.
Mislim da je generalno Synology mnogo sigurniji NAS po pitanju security-ja, od postojeceg.
Svi odgovori su dobrodosli, ali imajte u vidu da je mala firma i da nema sredstava za neke fensi-smensi NAS uredjaje 😊
A mislim da nema ni potrebe.