Šta je novo?

Synology DiskStation DS220j za malu firmu ili ne?

tozovac

Čuven
Učlanjen(a)
07.03.2003
Poruke
890
Poena
685

Ne razumem se bas mnogo u mreze ni u NAS uredjaje, pa me zanima da li bi pomenuti NAS bio pogodan za malu firmu, 5-6 racunara, i gde nije veliki protok podataka.
Konkretno pitam zbog jedne firme u kojoj odrzavam racunare i u kojoj vec ima NAS ali neki D-Link DNS-320L iz 2012.mislim. Firma uglavnom na njemu cuva office fajlove i sa njima radi. Ima 2 diska WD RED 1TB RAID 1 konfiguracija.

E sad, fajlovi su narasli tokom ovih 10ak godina na vise GB, i ja sam stavio scheduled task na jednom racunaru da pokrene jednu skriptu koja 7zip-uje sve fajlove sa NAS-a u jedan fajl koji kopiram na fles. Trenutno je taj fajl nesto preko 2GB, ali brzo raste, i ta skripta koja se pokrene sama (koja kreira taj fajl) kompresuje fajlove preko 20 minuta. Sad ja kontam, to je verovatno tako sporo jer je NAS spor, a i mislim da ima LAN port od samo 100Mbps.

Jos me jedna stvar zanima, jel bih mogao na Synology da instaliram Kaspersky antivirus? Ili ima neko drugo resenje? I da li treba da stavim neki firewall izmedju rutera i NAS-a? Verovatno treba, ali da li Synology ima neki softverski, koji je relativno dobar.
Mislim da je generalno Synology mnogo sigurniji NAS po pitanju security-ja, od postojeceg.

Svi odgovori su dobrodosli, ali imajte u vidu da je mala firma i da nema sredstava za neke fensi-smensi NAS uredjaje 😊
A mislim da nema ni potrebe.
 
Bice ti ok, ako je kao najobicniji fajlserver. Ima ClamAV antivirus,to je linux nativni,ne mogu da se setim da li ima Kaspersky ili drugi neki ako se placa,nemam sad pristup nijednom Synologyju.
Sto se tice te skripte,zar ti nije bolje da kopiras fajlove kod sebe,odradis 7z i vratis fajlove, posto kopiranjem ides napred-nazad ako se ne varam.
 
Sto se tice te skripte,zar ti nije bolje da kopiras fajlove kod sebe,odradis 7z i vratis fajlove, posto kopiranjem ides napred-nazad ako se ne varam.
Није ми баш најјасније шта хоћеш да кажеш. Ако ископирам фајлове код себе и 7zip-ујем их, што бих их враћао назад кад су већ тамо?
Скрипта ми само 7zip-ује фајлове из NAS-a у један фајл и тако га смести на локални рачунар, одакле га ја копирам на флеш.

И сада, да ли бих добио неко убрзање приликом ове операције инсталацијом Synology-ја? Или неко има неки други предлог да убрзам ову операцију.

Тренутно на NAS-у има преко 4000 фајлова, а број се свакодневно увећава, почели су на њега да стављају и тендерску документацију која је често обимна.
 
Aha,ok lose sam onda razumeo. Da,verujem da bi dobio,naravno zavisi od mreze i diskova koliko. Nije to neki veliki broj dokumenata,tako da ce ovo lepo raditi
 
Имам 2 диска од 1TB WD RED у RAID 1 конфигурацији.
Да ли бих добио на security-ју? Ако кажеш да има антивирус на њему (мада ја нисам видео на линку који сам дао), онда сигурно бих, јер тренутни NAS нема никакав антивирус нити може да се инсталира неки.
Какав фајервол има Synology (ако има)?
 
Idealno bi bilo da imaš sinhronizaciju (tipa rsync, syncthing ili nešto treće) + snapshot od strane FS-a (koji nudi btrfs/zfs). Ovo sa 7z fajlovima se i ne isplati, jer nemaš nikakav parity da bi mogao da odradiš oporavak, pa ti se 7z samo svodi na kompresiju koja ti baš i nije potrebna ako imaš isti sadržaj n puta (+ što troši cpu/ram).

Povrh toga bi mogao da radiš replikaciju na cloud (restic, duplicati, rclone/rsync). Snapshotovi na btrfs u raid-u... ne znam koliko je to pametno. ZFS druga priča, ali ne ide uz taj Synology. Ili ćeš ostaviti snapshotove za cloud, npr. Backblaze B2.

Što se tiče firewall-a, ja bih kao minimum minimuma dodao iptables drop za sve adrese koje ne pripadaju odgovarajućem lokalnom subnet-u. To rešava 99% glavobolja.

I da... NAS nije bekap...
 
NAS jeste bekap,raid nije bekap ako si to mislio,nemoj da pogresno informises ljude.
https://www.synology.com/en-af/dsm/packages/AntiVirus --Imas paket za antivirus,tako da je time reseno osnovno.
Sto se tice firewall-a,naravno da imas opcije ko sme i moze da pristupa, podesis samo IP adrese fizickih masina i to je to.
Golosdobra ti je rekao jednu dobru stvar, a to je da se ili rade snapshotovi ili bekap na neku eksternu lokaciju(moze i tvoj fles,itd itd),ukoliko se desi neki ransomware.
 
Zasto npr RAID 1 nije backup? Imam 2 diska sa istim podacima.
Sta su ti snapshotovi? Zar ja vec ne radim backup na eksternu lokaciju tj fles?
 
Kao što je i rekao kolega ness, NAS je sam po sebi 'samo' umreženi fajl server, ali može biti deo bekap rešenja isključivo shodno upotrebi. (Odnosno, sam po sebi nije bekap)

Iako NAS+RAID1 nudi redundantnost, uglavnom se ne smatra bekapom jer se (opet, uglavnom) nalazi na istom fizičkom mestu* kao i izvorni uređaj. Tako da ukoliko se dogodi neka nezgoda npr. prenapon, poplava, požar, itd. verovatno će 'nestati' isto kao i podaci sa izvornog uređaja. A isto tako NAS+RAID1 nije svemoguć protiv bit rot-a, malvera, i odumiranja diskova jednog za drugim. I nije ni bitno koliko je statistički neverovatno nešto od navedenog, jer dovoljno je samo jednom da se dogodi i - gotovo. (A ja bih rekao da se ovakve dešavaju neretko)

Zato se na bekapovanje (makar u poslovnom svetu) gleda kao na strategiju održavanja kopija, a ne samo kao na kopiju podataka na nekom drugom mestu. Najpopularnija je 3-2-1 strategija -- 3 kopije, od kojih su 2 lokalne (na dva različita medijuma, npr. NAS i USB) i jedna "off-site" kopija, u slučaju neke nesreće.

A zatim treba proveriti i da li su sve kopije u redu (i to redovno, naravno).

* - Vikipedija definiše bekap kao:
In information technology, a backup, or data backup is a copy of computer data taken and stored elsewhere so that it may be used to restore the original after a data loss event.
što ne znači samo "na drugom uređaju" (tj. NAS-u), već i na drugom mestu (jer isto tako ne isključuje gubitak podataka na čitavom fizičkom mestu).

Sta su ti snapshotovi?
Snapshot mu dođe kao 'uslikana'/'zamrznuta' kopija podataka koja je verodostojna vremenu i stanju kada je 'uslikana'/'napravljena'. Recimo, uradiš snapshot danas i posle tri dana promeniš nešto i možeš da se vratiš 'unazad' i vidiš podatke od pre tri dana (u istom stanju kakvi su bili). A sve to uz minimalnu potrošnju prostora (tj. efikasnije je od imanja duplikata).

Zar ja vec ne radim backup na eksternu lokaciju tj fles?
Vidim sad da sam taj deo preskočio, ali sam u svakom slučaju pričao samo o NAS-u.
 
Dobro, jel postoji snapshot opcija na ovom Synology-ju?
I zasto onda 7zip kopija FS nije dobra ideja? Svakako je druga lokacija (lokalni racunar i fles koji nosim kuci)?
Edit: I kako proveravam da li su kopije u redu?
 
Direktno na uređaju - ne, jer koristi ext4 kao FS. Ali Synology nudi njihovu Cloud uslugu Hyper Backup preko koje je to moguće.
Da bi snapshot bio moguć direktno na uređaju (tj. na lokalnom prostoru) je potreban uređaj koji podržava btrfs. Koliko vidim, prvi 'sledeći' uređaj koji podržava to je DS218+ koji je oko 90ak EUR skuplji.

Jedna velika 7z arhiva nije dobra ideja jer može se desiti (jeste retkost, ali dešava se) da se poremeti neki bit (primer na slikama) i onda je čitava arhiva nečitljiva. Ja bih podelio jednu veliku na više manjih. Povrh toga bih dodao PAR2 verifikaciju (da bi ti manji fajlovi mogli biti popravljeni).

Pod "kopije treba proveriti" sam mislio da se proveri da li se kopije redovno prave (tj. da nije došlo do zastoja) kao i da se proveri neki nasumični fajl da li je čitljiv. To je suštinski glavno. Pošto se ovde radi o 7z arhivama, one se mogu proveriti putem 7zip-a direktno (kod mene desni klik na arhivu i 7zip -> Test Archive; ili nekog od parity programa). Mislim i da WinRAR nudi ovu mogućnost (koliko me sećanje služi za WinRAR ne treba dodatan program za parity, već to može sam da generiše).

Naravno, u širem smislu moguće je da se potkradu greške u nekim dokumentima i da se to propagira kroz nekoliko kopija... što je velika glavobolja, ali za to je potrebna malo ozbiljnija infrastruktura da bi se to eliminisalo; što se u ovom slučaju ne isplati.

Ne znam koji PAR2 softver je kompatibilan sa Synology-jem. Možda bi bilo lakše zaobići čitavu priču sa PAR2 fajlovima u potpunosti i računati malo manje na "istorijske kopije" da ostanu bez greške i umesto toga biti malo oprezniji. Ja lično koristim ZFS+Cloud pa nisam detaljno ulazio u čitavo petljanje sa arhivama.
 
Ja obicno preporucujem duplicati za takve stvari, i recimo da se radi bekap negde na svakih par sati, a sacuvas tipa 60 kopija ili vise. Pogledaj malo,prouci sve, to ti je sve nadogradnja povrh synology-ja
 
Хвала вам, браћо, пуно сте ми помогли! 😊
 
NAS jeste bekap,raid nije bekap ako si to mislio,nemoj da pogresno informises ljude.
Vidim da se ova floskula u poslednje vreme provlaci po forumu pa da argumentovano objasnimo zasto NAS nije backup resenje.


''NAS devices are intended as storage devices, but some businesses mistakenly use them as backup solutions. ''
"NAS devices are storage devices connected to a network in order to allow storage and retrieval from a centralized location. However, they are not and should never be considered a backup solution."


"In information technology, a backup, or data backup is a copy of computer data taken and stored elsewhere so that it may be used to restore the original after a data loss event."
 
Tako je,i zato i jeste bekap, drzis na svom kompu a bekapujes na NAS ili obratno. Ne vidim sta je problem,osim sto linkujes neke nebitne stranice. Da li time drzis vise od jedne kopije? Da.
Da li je to bekap? Da.
Da li RAID drzi vise kopija? Da,ali na jednom mestu tako da to nije bekap, jeste recimo HA za podatke,ali bekap nije.
 
Данас сам инсталирао поменути NAS, на њему је тренутно пребачено са старог 37.000 фајлова, а не 4.000 као што сам мислио.

Не примећујем неко убрзање, можда мало, што ме је разочарало.

Иначе, успео сам да инсталирам антивирус, његов нативни, али нисам успео да апдејтујем антивирусне дефиниције, свашта сам покушавао, и анинстал апликације и рестарт NAS-а и мануелно инсталирање дефиниција, и ништа није успело. Видим да се људи на нету жале.

Иначе на мрежи имам DHCP, od 192.168.0.10 do 192.168.0.100 и имам 3 статичке IP адресе 192.168.0.200 (штампач), 192.168.0.201 (NAS), 192.168.0.202 (штампач). Рутер ми је 192.168.0.1.
Ја сам поставио филтере у подешавањима фајервола NAS-a, али нисам сигуран да је добро.
Пропустио сам све од 0.10 до 0.100, а забранио од 0.101 до 0.199. Од 200 нагоре нисам ништа филтрирао, јел требало? Пропустио сам 0.201 пошто је то сам NAS.
Свака помоћ је добродошла 😀
 
A cime nisi zadovoljan kada kazes brzinom? Brzina maksimalno na gbit mrezi je 120mb/s ,ali ako imas puno malih fajlova,to je onda uglavnom vise do diskova,retko do CPU-a.
Sto se tice AV update-a, da li si dobro podesio DNS,ubaci i neki spoljni ako vec nisi pa probaj.
 
Само копирање фајлова можда и не иде тако лоше, али компресија у 7zip је иста скоро као пре. Што ти кажеш, то је вероватно до брзине дискова, а можда и до брзине рачунара на коме радим компресију.
Што се тиче АВ, пробао сам и DNS 8.8.8.8, то је ваљда Гуглов, али ништа.
 
Do brzine diskova i do brzine samog NAS-a.
Taj slabašni Synology je upotrebljiv kao jednostavni file server i tu je početak i kraj. Dakle, skladište sa koga se kopira u okviru lokalne mreže i na koga se kopira.
Sve App koje instaliraš u okviru OS-a samog NAS-a za nešto drugo će raditi, ali uz priličan zagc kada dođu na red sitniji fajlovi ili neka zahtevnija operacija.
 
Nazad
Vrh Dno