Šta je novo?

Symbian VS iPhone!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
a ja da pitam - koji to drugi CPU, osim eventualno dual ARM11, umesto obichnog 11, kad ARM ne planira da nikome do kraja 2009te da na koriscenje ARM Cortex ? da nece Atom da metu u iPhone ? il josh bolje - AMD Bobcat, koji izlazi 2011 (po najavama AMD-ovaca, ovaj ce da ima sachuvaj boze mali TDP)

aha, mora da si propustio ovo:

Apple Buys Chip Designer (P.A.Semi)

Apple hires top IBM chip designer and blade server guru

Apple finally outed as mysterious PowerVR licensee

tri naslova iz prethodne godine...

tako da se vec zna sta sve moze biti u iPhoneu 2.0
posto je IBM odustao od nove high-end desktop verzije PowerPC CPUa, odnosno bilo bi previse skupo/neisplativo da ove chipove prodaju samo Apple-u, P.A. Semi (iz prvog linka) je 2005 napravila PowerPC procesor koji je mogao da se nadje u Mac-ovima kao zamena za G5 - ultra brz i sa malom potrosnjom, ali i pored toga Apple je presao na x86.

buduci da je 90tih Apple vec tada radio sa ARM-om na poboljsanju ARM chipa, koji koriste danas gotovo svi telefoni, moze se samo predpostaviti u kom pravcu ce krenuti dalji razvoj CPU-a za iPhone sa inhouse timom od 150 ljudi (P.A. Semi) koji dokazano mogu da naprave odlican CPU ;)

inace Atom je u poredjenju sa ARMom veliki potrosac :) a baterija u iPhoneu vec sada ne traje dovoljno dugo ;)

- koliko god bili efikasni, x86 procesori ARM ce uvek biti efikasniji jer nema balast kompatibilnosti sa x86. jedinu sansu x86 ima u boljem proizvodnom procesu ali to realno nije prednost jer isti proizvodni proces uvek neizbezno dolazi i za ARM chipove. jedini razlog postojanja x86 chipova sa ultra malom potrosnjom je Windows; jer Windows radi jedino na x86 arhitekturi (na stranu ubogi Windows CE) dok gotovo svi ostali OS postoje i u verziji za ARM procesore.

Poslednja izmena:
hvala :)

skoro je bilo u vestima da Adobe i Apple zajedno rade na Flashu, ne lite nego full, sta ce od toga biti videcemo :)

Nope. Adobe je ponudio punu verziju koju je Apple odbio, jer je previše gladna (cpu-a/gpu-a/memorije). Takođe je odbio Flash Lite, jer nema funkcionalnost full verzije. Ostalo je na tome da će kompanije da sarađuju na novoj, iPhone verziji Flash-a, koji će imati punu funkcionalnost, ali sa manjim troškom resursa...

Poslednja izmena:
Shto se nisi osvrnuo na onaj deo posta u kome spominjem tutorijal o "optimizaciji" :p

:wave:

Kad bi se ja osvrnuo na svaku vashu zelju, robovao bi istim...A ti gotovanu jedan googlaj bar malo :p

kovacm je napisao(la):
*iskreno, E71 je prvi symbian koji stvarno lepo i brzo radi :)

Chak i nema simbian dugme, odnosno simbol, sada je tu "kucica" :). Kao da Nokia zeli sama da naglasi da je E71 neshto posebno ;). btw jel ovo tvoje "iskreno" pod " * " ili cela rechenica :D :D :D
:wave:

Poslednja izmena:
Nope. Adobe je ponudio punu verziju koju je Apple odbio, jer je previše gladna (cpu-a/gpu-a/memorije). Takođe je odbio Flash Lite, jer nema funkcionalnost full verzije. Ostalo je na tome da će kompanije da sarađuju na novoj, iPhone verziji Flash-a, koji će imati punu funkcionalnost, ali sa manjim troškom resursa...

u pravu si - ja sam lose interpretirao vest... :/ link

Chak i nema simbian dugme, odnosno simbol, sada je tu "kucica" :). Kao da Nokia zeli sama da naglasi da je E71 neshto posebno ;). btw jel ovo tvoje "iskreno" pod " * " ili cela rechenica :D :D :D

cela recenica :) posle 9500, pa E61 - E71 je izuzetno brza, gotovo trenutna! nije da mi je nesto preterano smetala tromost prethodnih nokija ali E71 mi je nekako dokaz da ipak i mikrokernel symbian moze da bude fantasticno brz - ne znam samo da li je do hardwarea ili do softwarea, to me zivo interesuje! ;)

Poslednja izmena:
Meni se cini da je do SW-a ;)

Ne znam da li je bilo u temi do sada, mrzi me da čitam sve, ali evo danas sam slučajno (konačno) aktivirao iPhone, sa nekom TurboSim karticom koju sam dobio s njim i koja mi izprva nije radila, a nisam se nešto posebno ni trudio oko toga. Jutros čisto iz zezanja ponovo pokušam, ubacim Telenor karticu et Voila - dobijem signal :) Jedino što kad uključim 3G crtice spadnu na jednu ali bože moj bolje išta nego ništa, barem nisam dao €20 za to isto đubre kod onih iSrbijanaca.

Elem, šta sam hteo da kažem, neki su se žalili da nema delivery reporta na iPhoneu, a i ja sam to znao od ranije ali našao sam rešenje na netu.

Otkuca se *!# na početku poruke i dobiješ report, a primaocu to ne izlazi na ekranu. Mana je što se ta tri karaktera odbijaju od ukupnog broja tako da umesto 160 imaš 157 za SMS ali ako je nekome baš neophodan delivery report eto postoji rešenje. Probao sam i radi.

Meni je doduše još odavno na 064 radila slična fora, samo što sam tada ukucavao samo uzvičnik i dobijao bih delivery report, i to sam stalno koristio jer mi nisu trebali izveštaji za sve poruke pa sam tu opciju držao isključenu a kad bi mi zatrebao samo bih otkucao uzvičnik na početkui dobio ga. Posle par godina sam primetio da to više ne radi.

No evo sada radi *!#, jes da krade tri karaktera umesto jednog ali radi.

http://www.iphonestalk.com/tip-how-to-get-sms-delivery-reports-on-an-iphone/

P.S. Ovo sam hteo da napišem u iPhone FAQ temi ali ipak nisam spavao cele noći :) iskopiraću tamo a neka neko obriše odavde ako smeta.

Poslednja izmena:
Otkuca se *!# na početku poruke i dobiješ report, a primaocu to ne izlazi na ekranu. Mana je što se ta tri karaktera odbijaju od ukupnog broja tako da umesto 160 imaš 157 za SMS ali ako je nekome baš neophodan delivery report eto postoji rešenje. Probao sam i radi.
.

Sve tehnologije koje nema Iphone treba ukinuti jer su naravno nepotrebne. Pa delivery report je radio i na Ericssonu iz 1999. bez kodova na početku poruke :p

Sve tehnologije koje nema Iphone treba ukinuti jer su naravno nepotrebne. Pa delivery report je radio i na Ericssonu iz 1999. bez kodova na početku poruke :p

Pa zasto tako ? Bez potrebe cackas i onda 3 strane rasprava ....
Idijotski je skroz sto nema delevery report i jos gomilu stvari, neke ce doci sa ovim novim softverom a neke nadamo se vremenom, meni i dalje ima toliko stvari koje mi se dopadaju da mogu da predjem preko mana ...

Isto kad kad upoznas neku ekstra lepu ribu, i kao ... joj sto je lepa, jeste da je malko glupa ali ... joj sto je lepa ;) dok se ruznijim ljudima to ne prasta ! pozZ

Čekaj, jel su ovaj topic otvorili symbianovci sa telefonima od do 200 evra, da leče sindrom kiselog grožđa i sami sebe uvere kako je ipak Symbian bolji, a zapravo samo nisu imali para za iPhone. Topic je smešan! :)

Realno, smešan je ''telefon'' koji, danas, u ''out of the box'' stanju ne podržava MMS i delivery report, nego je potrebno nešto budžiti.

Oh my God. Pa ko danas koristi MMS? Ovo je era e-maila, i IM klijenta.... Kakav MMS, kakvi bakraci...
Na svojoj Nokiji 3250 koju sam prodao sad nedavno, ne znam da li sam 3 puta koristio mms. I to sam koristio samo zato sto sam imao stenad rasnih pasa na prodaju, pa sam nekim ljudima slao na mms.... U svim ostalim slucajevima koristio sam mail. Delivery report ajde. Ni to ne koristim, ali kontam da mnogi koriste, a i dosta je korisna stvar, pa je greota sto iPhone to nema.

Poslednja izmena:
Inzinjeri Apple-a: Hej, pa Shax_91 ne koristi MMS i delivery! Hajde da to uopste i ne ubacimo u telefon jer je bespotrebno! A ako nekoj nacionalnoj manjini ipak bude trebalo, dovijace se...

Hajde da razovaramo ovako... Na nivou generalne populacije, ne tech-lovera. Sta mislis koliko ljudi koristi MMS, a koliko email klijent za slanje slika? Koji je procenat ljudi koji uopste koriste email na telefonu? Koliko njih zna ili ih uopste interesuje da to isto podese? Jedan MMS kosta +/- 10 rsd. (Neracunajuci promocije i popuste raznih operatera). MMS automatski umanji sliku za slanje. U danasnje vreme mobilnih kamera sa velikom pikselazom slike su 500 +/- Kb. Koliko bi kostalo slanje te iste slike (u originalu, neumanjene) GPRS-om? 25 rsd. Ne pominjem wifi, jer su i dalje ograniceni na kafice i slicne uske zone. (I ne, necu da stojim ispred kafica sa wifi hotspotom da posaljem mail) Kada vecina ljudi predje na mobilne mail klijente, kada postanu normalne cene mobilnog interneta, slozicu se sa tvojom konstatacijom. Do tada, jok!
A sto se tice delivery report-a, to necu ni da komentarisem

P.S. Zaboravih jos nesto za MMS. Odmah posaljes, odmah stigne, mozes biti skoro siguran da ce odmah biti i procitan. A ne da gledam u pasulj kao kod email-a kada cu dobiti odgovor.

Poslednja izmena:
Ok ok. :p Pazi, imas 3rd party aplikacije koje su omogucavale mms onima kojima je tako potreban, a sad u firmwareu 3.0 se dodaje i fabricki mms. ^_^
Tako da ko voli, nek izvoli. I izvinjavam se sto sam se mozda pogresno izrazio. Ja barem poznajem jako jako malo osoba koje koriste mms. Uglavnom, moje drustvo salje mailove ili sms. Retko mms. Ja sam recimo slao kad je bila ona akcija mms za 5 dinara valjda. Nemam pojma. Tad sam samo tako sprdanja radi. :p Recimo nakon sto posalje mail drugu, posalje i sms u fazonu: "e brate ae pogledaj mail sto sam ti poslao. Znaci ludilo je." Tako uglavnom funkcionisemo. A sto se tice Wi-fija, pa i u ovoj selendri u kojoj ja zivim, cela moja skola (gimnazija Becej) ima svoju wi-fi mrezu, i iz svake ucionice, hodnika, i iz skolskog dvorista, pa cak i ispred skole mozes da se konektujes. Isto vazi i za ekonomsku skolu, i za kafice razne. Ok, slazem se. Ne funkcionisemo svi isto. Ja recimo volim da odem u kafic, pa tamo sa drustvom popijem neko pice, pogledam preko wifi sta ima na facebooku, proverim mail, i mozda im pokazem koji klip preko youtubea da se smejemo. ^^ Neki to ne vole. Eto. Sorry ako je mozda nerazgovetno, zato sto sam brisao nepotrebno, ubacivao potrebno tako da ako nesto nije jasno, ispravicu tekst. Sad me mrzi. ^^

...Ja recimo volim da odem u kafic, pa tamo sa drustvom popijem neko pice, pogledam preko wifi sta ima na facebooku, proverim mail, i mozda im pokazem koji klip preko youtubea da se smejemo.

Tipičan korisnik iPhone-a. Važno mu je da u kafiću na sto može da stavi fensi iPhone, da bude ''faca'' u društvu zbog telefona. Sama upotrebljivost telefona uopšte nije važna.

Čekaj, jel su ovaj topic otvorili symbianovci sa telefonima od do 200 evra, da leče sindrom kiselog grožđa i sami sebe uvere kako je ipak Symbian bolji, a zapravo samo nisu imali para za iPhone. Topic je smešan! :)
Brojke govore drugacije ;)

The most common operating systems (OS) used in smartphones by Q4 2008 sales are:

Symbian OS from Symbian Ltd. (47.1% Market Share Sales Q4 2008 [20])

RIM BlackBerry operating system (19.5% Market Share Sales Q4 2008)

Windows Mobile from Microsoft (12.4% Market Share Sales Q4 2008)

iPhone OS from Apple Inc. (10.7% Market Share Sales Q4 2008)

Linux operating system (8.4% Market Share Sales Q4 2008)

[WIKI]Smartphone#Operating_systems[/WIKI]

EDIT: I jos malo statistike ;)

manufacturer_all.png

http://stats.getjar.com/statistics/

Poslednja izmena:
Tipičan korisnik iPhone-a. Važno mu je da u kafiću na sto može da stavi fensi iPhone, da bude ''faca'' u društvu zbog telefona. Sama upotrebljivost telefona uopšte nije važna.

:Klanjanje:Klanjanje:Klanjanje

Pa, otprilike se na to svodi (necu da branim sad nijedan zaludjeni tabor, cak ni onaj kome "pripadam"), ali to ti je tako po celom forumu. Ucesnike nervira, posmatrace zabavlja :D

Da ti kazem odmah. Nemam iPhone. Imao sam ga na probi oko mesec dva....

capturezkw.jpg

Google on Wednesday said it had seen 50 times more searches on Apple‘s iPhone than any other mobile handset, adding weight to the group’s confidence at being able to generate significant revenues from the mobile internet.

“We thought it was a mistake and made our engineers check the logs again,” Vic Gundotra, head of Google’s mobile operations told the Financial Times at the Mobile World Congress in Barcelona. - Financial Times

If you still doubt that the iPhone was the #2 smartphone in the US, you can stop now.

Just. Wow.
Gledajući ovo reklo bi se da više ti vaši Symbiani sluše za pokazivanje po kafićima dok se iPhone stvarno koristi. Pazi 50 PUTA više Google pretraga na tržištu gde učestvuje sa koliko? 10%?

E da i ovi podaci su iz 02.2008. a s obzirom da je prodaja iPhona od tada povećana za više od 100% - sračunajte sami.

Interesantni podaci, moram priznati.
Ja malko doprinosim za ovih 1, ali slabo, malo trazim preko mobilnog. Cesce idem na poznate lokacije, sto se tice weba...
Od korisnih stvari najvise koristim putty, a za zezanje fring (skype/gtalk) i ponekad youtube.

Sto se zakljucka tice, mislim da nisi bas ispravno zakljucio
posto moze i da se kaze, da ostali telefoni sluze za telefoniranje i neki posao, a iPhone za trazenje zanimljivosti po netu, a u kaficu i sl :)

Poslednja izmena:
Pa i logično je da više pretraga ima iphone, browser i surfovanje na njemu su par stotina godina ispred bilo kakve symbian varijante.

_zevs_ je ubo poentu 100%.

...mislim da nisi bas ispravno zakljucio
posto moze i da se kaze, da ostali telefoni sluze za telefoniranje i neki posao, a iPhone za trazenje zanimljivosti po netu, a u kaficu i sl :)

Kekeke ... a onda dolazi Android ... i onda će da bude jako veselo gledati ove rezultate ...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno