Šta je novo?

Symbian programiranje?

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
Jel programirao ovde neko nesto za Symbian platforme? ili se svi samo grebete za tudje programe |))
ako jeste, koji alat je koristio i jel postoji neko hmm debug okruzenje (npr symbian simulator za pc)?

da li iko ovde ima ideju kako odraditi pristup imeniku, ali bez znanja korisnika mobilnig telefona na simbijanu? Ima li iko realizovanu neku slicnu ideju?

da li iko ovde ima ideju kako odraditi pristup imeniku, ali bez znanja korisnika mobilnig telefona na simbijanu? Ima li iko realizovanu neku slicnu ideju?

To isto kao one klinachke fore: Zaboravila mi cura password za hotmail. Jel moze neko da mi kaze kako da udjem u njen hotmail nalog.

Ako zelis da se bavis programiranjem za Symbian, najbolje je da odes na sajt Nokie, tj. na deo posvecen razvoju aplikacija.
Potrebno je da se registrujes kao developer i da odaberes za koju seriju telefona ces raditi softver. Takodje je vrlo pozeljno da iscitas malo dokumentacije vezane za Symbian uopste kako bi znao u sta se upustas. Na tom sajtu se nalazi ogromna baza informacija a izmedju ostalog postoje i diskusione grupe samih developera radi razmene iskustava.

Posto i IDE za razvoj aplikacija (izmedju ostalog) koji je, ako se ne varam, baziran na Eclipse-u. Aplikacije za Symbian mogu biti u C++ ili JAVI, tacnije J2ME. Ja bih ti preporucio da se pozabavis malo sa njom (meni je bila laksa u pocetku).

Generalno, razvoj namenskih aplikacija za mobilne telefone je vrlo zanimljiva stvar i unosan posao, sve zavisi od tebe - da li ces time zaista da se bavis ili cisto da napises nesto za svoje potrebe.

Poslednja izmena:
E ovo se zove koristan odgovor... sad jos samo da vidim hoce mi zena ostaviti para od krecenja, da kupim neki symbian telefon |>>

Ako nesto radis za Symbian pocni od Jave. Mislim da ces se lakse snaci. Nazalost za napredna povezivanja sa sistemskim aplikacijama moraces da koristis c++. A kad dodjes do c++ onda ces da vidis koliko je Symbian c++ cudan, i jako zbunjujuc za onog ko tek pocinje da programira u njemu...

Kako to misliš? C++ je C++, a taj API ne može biti zbunjujući od npr. Windowsovog API-ja koji je silne kose počupao ljudima kad se pojavio :)

Ma covek se samo lose izrazio :) I ja smatram da je bolje uciti J2ME jer su takve aplikacije manje-vise portabilne na sve telefone i platforme.

uzeo sam 6233, tako da nish od symbian programiranja |))

to sam mogao i sa t610... samo bio sam nesto poceo, al sve sto mi je palo na pamet je neko vec imao

video sam skoro u knjizari plato knjigu:
Osnove programiranja video-igara za mob. telefone - Majk Morison
ili u originalu: Beginning mobile phone game programming - Michael Morrison
pa to ti moze posluziti za pocetak

Vrh Dno