Čini mi se da su tada otišli, bili i vratili se sa 4 kB RAM na računaru i programom od 72 kB.Kakvo je tek ludilo bilo za vreme Apolo programa, u ono doba, bukvalno naučna fantastika.
Mislim da bas u tome lezi uspeh, jednostavnost. Doduse tada nije bila jednostavnost koliko to izgleda iz danasnjeg ugla, ali opet, mnogo jednostavnije i prostije da je i mnogo manje sansi za kvar. Kao Mercedes 123, 124 nekada.. 🙂I to sve sa tako jednostavnim softverom. Suludo.
I dalje mi to zvuči neverovatno, 4 kB RAM na računaru i programom od 72 kB.
Još su žene plele ram module od bakarne žice, u nekoj fabrici trikotaže ili tako nešto.
Deo mene prosto ne može da veruje, mada znam da su lunarni lenderi vidljivi sa zemlje.
Znam da su Vojadžer 1 i 2 izašli iz sunčevog sistema na neki način, i rade skoro 50 godina.
I to sve sa tako jednostavnim softverom. Suludo.
U 20 maraka da ih ima bar 50, samo nemoj da ih dozivas....a verovatno nemam ni astronautičkog inžinjera među članovima.
Ovo uopšte nije tačno. Ne znam odakle ovolika količina dezinformacija. Apollo Guidance Computer je bio za ono vreme ultra hi-tech sprava, kako u hardverskom, a pre svega u softverskom pogledu. Softver su razvili na MIT-u i bio je revolucionaran za ono vreme: cooperative i preemptive multitasking, neka vrsta virtual machine i još neki drugi koncepti koji će zaživeti u širokoj upotrebi tek dvadesetak godina kasnije.Lunarni lendari nisu vidljvi sa Zemlje nikakvom tehnologijiom.
Vide se na novijim fotografijama orbitera oko Meseca, koje su u poslednje vreme poslali Amerikanci, Kinezi i Indusi.
A ne znam zašto se slabost tadašnjih računara smatra nekim problemom (ili još gore, pokazom da nisu bili...)
Nadam se da razumeš da je taj Apolo Guidance Computer trebao samo da sabira tri vektora brzine, i tri obrtna momenta, i to da poredi sa ranije na zemlji izračunatom putanjom.
I onda na osnovu tog poređenja, ako je odstupanje veće od X, da koriguje putanju letelice kratkim impulsima trhruster-a. Zatim opet sabere tri vektora i tri momenta, pa uporedi...
Ranije izračunate putanje su proračunate u velikim IBM mainframe računarima na Zemlji, i računale su se satima. možda i danima.
Apolo gudance računar na samoj letelici je bukvalno bio jedan automatizovani kalkulator. Trebao je sa outputa žiriskopa i akcelerometara (koji su tada težili destine kilograma), da sumira inpute, i uporedi sa onoma ranije izračunatim. I to je to...
Nije morao da prikazuje UI u boji i full HD rezoluciji, nije morao da renderuje 3d prostor ili pravi transparentne vidget-e, niti da pušta 32bit stereo zvuk, nije morao da brine o drajverima niti particijama HDD/SSD uređaja, nije morao da brine o virusima, on-line update i service packovima, niti da javlja nekome koje smo sve sajtove danas gledali i šta planiramo da kupimo... Multitasking ga nije zanimao jer su mu po potrebi učitavali jedan jedini SW koji je tog trenutka bio potreban.
Rusi su spuštali letelice na Mesec pre Amerikanaca. Bile suviše male da u njima borave ljudi, ali tehnologije poletanja, navigacije i sletenja, iz ugla potrebne računarske snage se ne razlikuje previše. A Rusi se oslanjali na analogne PID regulatore i automatiku daleko inferiorniju nego što je razvila USA.
Tačno tako, putanja će biti tzv. "free fall" trajektorija, odnosno kada se pokrenu raketni motori pri ulasku u trans lunar trajectory, više neće biti potrebna bilo kakva korekcija da bi se letelica vratila na Zemlju. Putanja će dosta ličiti na onu nesrećnog Apola 13, ali sa još većom udaljenošću od Meseca (apoapsis), tako da će ovi astronauti postići rekord kao najudaljenija ljudska bića od Zemlje u istoriji. Sletanje na Mesec je predvidjeno tek za misiju Artemis 4.Na radiu je bila vest kao da nece sleteti nego samo napraviti krug i vratiti se?
Kazu da ce 10 dana trajati cela prica.
Vidim u posadi od 4 ljudi ima jedna zena i jedan afriken ameriken. To je zato sto je jako bitna misija.
Ovo uopšte nije tačno. Ne znam odakle ovolika količina dezinformacija. Apollo Guidance Computer je bio za ono vreme ultra hi-tech sprava, kako u hardverskom, a pre svega u softverskom pogledu. Softver su razvili na MIT-u i bio je revolucionaran za ono vreme: cooperative i preemptive multitasking, neka vrsta virtual machine i još neki drugi koncepti koji će zaživeti u širokoj upotrebi tek dvadesetak godina kasnije.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari