Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Ako shvatam dobro, ovo je nezvanična tema za TAG uređaje, pa da li bi mogao neko ko ga je povezao za Hrvatsku da mi potvrdi da li na kraju ovako treba da izgleda kod nas, pod platnim karticama? Ima ga pod "Moji tagovi" sa aktivnim statusom za HRV, ali čitam u uputstvu da to ne mora da znači da je aktivan za korišćenje.

Kada kliknem na ovaj link da se prijavim, lepo me vodi na HAC i već je ulogovan taj novi profil. Buni me što tamo nigde ne vidim ni broj tablica, niti broj kartice. Šta ako, recimo, hoću više kartica da imam?

Prilozi

• t4a.jpg
    t4a.jpg
    59.6 KB · Pregleda: 28
To treba da vidiš na HAC ENC portalu. Aktivira se nezavisno od naših portala.

Znam, znam i probna transakcija je prošla uspešno, ali nigde na HAC portalu ne vidim da je TAG spreman za korišćenje. Rekoh da li možda kod nas izađe barem nekakva informacija.

HAC -> uđeš u uređaj i ako svetli zeleno pored HAC onda je OK.

Neverovatno, kada udjem u HAC preko desktopa postoji, naravno, i uređaj i svi podaci, a kada udjem preko mobilnog ne postoji ništa.
Izgleda da se izvinjavam, hvala svakako.

Imaš app za mob.

Ajde ovde, ovde smo najvise o tagovima piskarali...

U subotu sam isam isao ka Zlatiboru iz Bg, sa tagom podignuta rampa, evo i dalje nije nista naplaceno...

Danas sam se vratio i bas obratio paznju. Izasao iznos u povratku 950 din. Nidje veze. I prvi put izasla moja tablica. Inace tag je kupljen u mts-u postpaid. I ranije izlazilo ono ta-00112237...

Nista ja sam nisam menjao...

Mene jednom prilikom nije detektovao na izlazu sa auto puta (ceo sistem im bio zavejan), pa je ispalo da sam ušao jedan dan u SM, pa za nekoliko dana ušao u Šimanovcima i izašao u SM. naplatio mi je neki fantomski iznos na relaciji SM-SM (?!). Recimo, kao da sam otišao SM-Šid-Šimanovci-SM.... Ili tako nekako. Sigurno sam pisao o tome u nekoj temi na Forumu.

Poslao im mail, oni mi poslali neki obrazac da tražim listing, ja tražio listing, onda mi poslali neki obrazac za žalbe, ja popunio i pošto je prepaid tag, dobio sam na mail papir sa nekim brojevima, pa sam sledeći put prilikom dopune dao taj papir i dobio kredit nazad.

I dalje ne navode šta je tax number za nas 🙂

Hahah, tako je, stalno muka oko toga 🙂 Sad baš gledam dokumentaciju, ja sam za VAT number stavio RS xxxx gde je xxxx moj JMBG, desno piše Foreign tax authority.

Kutija prve pomoći u Grčkoj – šta treba da imate u automobilu​

U Grčkoj su uvedena nova pravila kada je u pitanju obavezna oprema u automobilu. Novom odlukom precizno je definisano šta kutija prve pomoći mora da sadrži, kao i koje tehničke standarde mora da ispunjava, a za nepoštovanje je propisana kazna od 30 evra.

Odluka je objavljena u Službenom glasniku 1. aprila 2026. godine i počinje da važi nakon isteka tri meseca od objave, odnosno 1. jula 2026. godine. Za razliku od ranijih pravila (koja su važila još od 1978. godine i podrazumevala osnovni pribor poput vate, gaze i alkohola), sada su propisi znatno detaljniji i usklađeni sa evropskim standardima.

Ja se Bože zdravlja vracam 01.07. pa ako nadjem tamo za 15 20e kupicu. Mogu i da pozajmim posle ako nekom treba 🙂

Ja se Bože zdravlja vracam 01.07. pa ako nadjem tamo za 15 20e kupicu. Mogu i da pozajmim posle ako nekom treba 🙂
Mislim da sam negde pročitao da ima u MK na Makpetrol pumpama za tipa 10€, treba proveriti usput... 🙂

Ovo su novinarske budalaštine i clickbait naslovi.

Svako vozilo u stranoj zemlji sa stranim tablicama je legalno, dok je legalno u svojoj matičnoj zemlji.
I dok u toj nekoj stranoj kratkoročno gostuje.

Vozila iz USA imaju sasvim drugačije farove i svetlosnu signalizaciju, vozila iz GB imaju volan s' pogrešne strane, turčin/rus/ukrajinac, kada se voze svojim vozilom po Evropi, voze vozilo koje ima drugačija pravila homologacije i registracije od kojih su neka daleko drastičnija nego sadržaj kutije prve pomoći. Negde je dozvoljeno zatamnjivanje stakala, negde ne. Negde je dozvoljeno spuštati vešanje vozila, negde ne. Ali svako je legalan kada pređe granicu, ali je legalan izašao oz svoje zemlje.

Ne može se registrovati vozilo sa takvim karakteristikama u stranoj zemlji, ali može da se vozi.
Grk će morati da kupi novu prvu pomoć, ali neće Grčka tražiti da sva vozila koja prelaze granicu moraju biti usklađena sa grčkim propisima o registraciji vozila.

Dakle da budeš legalan u stranoj zemlji, treba da si legalan u matičnoj, i da si pokriven osiguranjem.

Lokalna pravila o registraciji i tehničkim k-kama važe za stranca ako je u dužem boravku, ako postane rezident u toj nekoj stranoj zemlji a dotera svoje vozilo, ako hoće da preregistruje vozilo.

... ... ...

I stvarno mi ide na q... hajpovanje ovakvih vesti od strane medija, bez da se toliko potrude da provere da li ovo zaista važi.

Čekaj, onda nam nije potreban ni PP aparat od 2kg? 🤔
Jer kod nas nije potreban, a moj je, mislim da sam negde na forumu kačio i fotke, nedavno aktiviran u kolima, u toku vožnje. Kakva žurka.
Da ne kupujem novi od 2kg, kad imam od 1kg.

Svako vozilo u stranoj zemlji sa stranim tablicama je legalno, dok je legalno u svojoj matičnoj zemlji.
I dok u toj nekoj stranoj kratkoročno gostuje.
Nemoj da mesas babe i zabe, vozilo jeste legalno ali ovde se prica o prvoj pomoci koja podleze saobracajnim propisima a ne tehnickim propisima kojima podleze vozilo.

Kao sto si duzan da postujes propisanu brzinu, tako je neophodno da imas propisanu opremu, pa i taj PP aparat.

Upravo tako, nema razlike između PP aparata ili prve pomoći ako budu tražili...

Ma bre nek pisu kaznu, kad malo bolje ramzislim, bmk. Prosao mi je rok na sadasnjoj, proverio sam danas, istu cu da kupim sa novim rokom vazenja pa sta bude.

Upravo tako, nema razlike između PP aparata ili prve pomoći ako budu tražili...
Kako nema razlike?
Po aparat je dostupan svima u svakoj zemlji, a prva pomoć po grčkim propisima je dostupna samo u Grčkoj. Po našim propisima, Grčka prva pomoć ne bi smela da se prodaje u Srbiji s obzirom da nema potvrdu o usaglašenosti sa srps standardom.

Nazad
Vrh Dno