Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Ukoliko ima nekoga iz Beograda i okoline do 50-100km, a da je trenutno u Grčkoj/Turskoj ili planira da ide uskoro, zamolio bih da mi se javi na PP, potrebna mi je pomoć. Stvar je prilično delikatna. Hvala svima i lep odmor!

Nisi, bilo je super vreme, i seltembra se gužva prepolovila, a i cene

ЕУ је коначно почела ово да доводи у ред и да дели податке о власницима возила на нивоу ЕУ.
Ne znam jel ima veze sa ovim, ali evo me trenutno u Hrvatskoj, i primetio sam da su uveli naplatu parkinga u Kauflandu, ne postoje uopšte rampe, skenira se tablica i nakon 2h besplatnog parkiranja, kreće naplata, pošto rampe nema, tehnički možeš samo da izađeš bez plaćanja, ali navodno imaju pristup informacijama o tablicama i mogu da šalju kazne.

Ne šalju kazne, već račun za realizovanu uslugu, koji možda jeste uvećan za troškove obrade informacija o slanja čestitke.

Da li je neko skoro porucio grčki tag i da je dobio na adresu? Vidim da ljudi pišu da se ceka dugo. Ja sam porucio mesec dana ranije, valjda ce stici pre puta

Ја сам поручио 02.07. и није још стигао, али ја јуче стигох у Грчку. 😄

Da li je neko skoro porucio grčki tag i da je dobio na adresu? Vidim da ljudi pišu da se ceka dugo. Ja sam porucio mesec dana ranije, valjda ce stici pre puta
Ja sam porucio pre mesec dana. Dobio samo potvrdni mejl da su primili zahtev i vise nista. Nisu poslali papire da potpisem.
U Utorak se vratio iz Grcke tako da mi sad i ne treba :)

Ne salju se vise papiri, sada je uproscen proces.

Koji je onda sledeci korak? Jel treba jos nesto da uradim?

Nista, u nekom trenutku ce ti stici kuci ali ne mozes da pratis proces nazalost. Ja sam podneo zahtev prosle nedelje.

Juče posle dve godine i izuzetno mnogo korišćenja hrvatskih autoputeva u sezoni, desilo mi se da je došlo do problema u radu ENC sistema.

Posedujem hrvatski prepaid ENC, povezan na T4ALLL, naime, na NS Zagreb istok u smeru ka Beogradu, išao sam na FAST ENC traku, ispred mene, a ni iza mene nije bilo nikoga, međutim displej je pokazivao da mi je trenutna brzina 70km/h, iako sam u tom momentu išao ispod 40km/h, drugi displej, koja ti signalizira u koju traku da nastaviš prolazak je pokazao regularne zelene strelice i usmerio me je na određenu traku, međutim u momentu prolaska antene, nije se čuo zvučni signal, dok je treći displej imao poruku "Uspešno, stanje na računu 57€", rampa otvorena i ja nastavljam kretanje.

Znao sam da nije ispravno, jer to nije stanje mog računa, te izgleda da je sistem zablokirao ranije, jer je ostao zaglavljen i iznos i rampa u podignutom položaju.

Odmah sam zvao HAC, i oni su me uputili da nastavim sa putovanjem i da na izlaznoj stanici, ukoliko se tag ne očita, svirnem i sačekam rukovodioca stanice.

Tako je i bilo, rampa se nije otvorila, došao je čovek, manuelno očitao TAG i rekao mi, moj ti je savet da ne koristiš Brzi ENC jer je "smeće", idi na bilo koju običnu traku, jer sve poseduju ENC antene.

Pa eto, čisto da znate. Iako sam dve godine koristio Brzi ENC gde god postoji, izgleda da i on ima problema.

Ja sam poručio grčki TAG online 2. jula. Danas sam dobio mail od njih:
We would like to inform you that your application has been successfully completed. Due to the volume of applications you have not yet been served. We will soon send you the forms to sign. Due to the fact that the electronics applications are served by chronological priority and the preparation procedure takes a few months.

Also, we would like to inform you that you could visit a customer service point to receive the device immediately . Please inform us if you pick the transponder in this way, in order to cancel the procedure of delivering the parcel to you.

Customer Service Points are located at:
  • Alexandroupoli use exit 41 Monday – Friday 09:00 to 17:00(during your trip you will find information signs).
  • Promachonas toll station (direction Thessaloniki) Monday-Friday 09:00 to 17:00.
  • Malgara toll station (direction Kipoi) Monday-Saturday 08:00 to 20:00, Sundays 10:00 to 18:00.
  • Thermi central office Monday-Friday 09:00 to 17:00.
  • Thessaloniki toll station (direction Igoumenitsa) Monday-Friday 08:00 to 20:00 and Sundays 10:00 to 18:00.
  • Analipsi toll station (direction Igoumenitsa) Monday-Friday 09:00 to 17:00.
  • Euzoni toll station (direction Thessaloniki) Monday – Friday 09:00 to 17:00.
  • Pamvotida toll station (direction Kipoi) Monday – Friday 09:00 to 17:00.

You can visit any of our Customer Service Points on their working hours to make the procedure by presenting the necessary documents (see attached) and paying the initial top up amount. The initial top up amount for vehicles of Category 2 is 15€/vehicle.
Ja sam im otkazao da mi šalju ako će to da traje još nekoliko meseci. I ako sam dobro shvatio, na bilo kojoj od tih "Customer Service Points" koje su na nekim naplatnim stanicama (između ostalog i Evzoni) možeš da dođeš sa pasošem i da uplatiš 15 evra i dobiješ TAG odmah.

Ja sam im otkazao da mi šalju ako će to da traje još nekoliko meseci. I ako sam dobro shvatio, na bilo kojoj od tih "Customer Service Points" koje su na nekim naplatnim stanicama (između ostalog i Evzoni) možeš da dođeš sa pasošem i da uplatiš 15 evra i dobiješ TAG odmah.
Da tako sam uradio i dobio

Možeš tu na prvoj naplatnoj rampi posle graničnog prelaza ali da znaš da rade od 09h. Ako ideš na Halkidiki imas posle još jednu naplatu rampu pre Soluna gde je 0.55eur putarina.
Ako ideš ka olimpijsko regji, Atini itd ima punkt ako se dobro sećam isto na prvoj naplatnoj rampi posle odvajanja za Solun ali (isto ako se dobro sećam) punkt je sa suprotne strane autoputa t.j. iz pravca Atine pa bi trebalo da pretrcavaš 7-8 traka...
Poenta priče, koju su ljudi ovde već ranije naglasili, tag treba uzeti pre sezone, najkasnije u maju ako se ide u julu. Meni je sve trajalo od 20.6. do 22.7.

Ima li ko iskustva sa Bugarima i proverom vinjeta? Sad sam je uzeo ali nisam ukucao - u registraciji. Treba BG1111-AA ja ukucao BG1111AA.
Valjda nisam bacio pare?

Koliko ja znam nema crtica
Ako i odštampaš vinjetu na njoj je tablica iscela bez spec znakova

Ne treba sigurno, uzimao sam dva puta u poslednjih 60 dana

Prilozi

• Screenshot_20250807_101019_Firefox.jpg
    Screenshot_20250807_101019_Firefox.jpg
    101.9 KB · Pregleda: 53
Ja dve u poslednjih mesec dana :D
Ne znam koliko puta do sada

Dobro jutro :)

Ovo me je zbunilo kada sam uzimao drugu za brata. U saobraćajnoj je sa crticom. Njemu sam je uneo.
Onda je jedan neispravan :)
1754554746772.png

Prilozi

• 1754554671724.png
    1754554671724.png
    20.9 KB · Pregleda: 46
Jel' išao neko do CG ovih dana, predeo oko Boke? Jel' manja gužva na granici za vikend preko Jabuke ili preko Bosne pa na Trebinje?

Bas malopre pricam sa kolegom koji je sinoc dosao iz CG. Vratio se juce preko Jabuke i uopste nije bilo guzve.

Jel' išao neko do CG ovih dana, predeo oko Boke? Jel' manja gužva na granici za vikend preko Jabuke ili preko Bosne pa na Trebinje?
Bas malopre pricam sa kolegom koji je sinoc dosao iz CG. Vratio se juce preko Jabuke i uopste nije bilo guzve.
Super, hvala za info.
Mozes ovdje pogledati.
Super, poslužiće.
Kod trebinja je pakao guzva.
E takva info mi treba, tu je pre mesec dana pušten objedinjeni prelaz što je dosta usporilo protok.
Hvala svima na informacijama, biće ipak samo jedna granica za prelazak :)

Kad se vec pominje vinjeta i da nije put na more, da pitam i ja nesto... :)
Treba da idem na 2-3 dana u Temisvar, pa me zanima da li uopste treba vinjeta, jer necu koristiti autoput? Pronasao sam oprecne informacije, neko kaze treba, neko da ne treba...
I sledece pitanje je u vezi parkinga u Temisvaru i same vinjete za Rumuniju, da li se upisuje slovo sa kvacicom ili bez, ako ga ima na reg. tablici?

Ima li neko iskustva sa ovim?

Сви путеви у Румунији се наплаћују, тако да одговор је да :) Треба ти вињета до Темишвара. Видећеш пуно камера на путу и обавештење да се проверава

Vrh Dno