Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Meni pise Petrol123 ili tako neki broj za EnPay tag kupljen na Petrol pumpi, i setamo ga na vise auta.

Inace deo u aplikaciji za dodavanje novog EnPay taga radi tako sto se ocita QR kod koji je na papiru kada se kupi novi EnPay, dakle nikakvo skeniranje taga ili slicno.

Inace aktivacija traje par sati radnim danom.

Neće, pisaće ono što kamera očita.
Netacnoa, ispise tablice sa taga, cesto idemo njegovim sluzbenim kolima i sluzbenim tagom znam koje su mu tablice i znam sta pise na displeju kad otvori rampu a kako idemo malom brzinom vidim i koliko je novca na tagu kao i tablice koje nisu njegove.
Može svoj nalog da ustupi bratu, ovaj promeni login mail i pass, veže svoju karticu i ponaša se kao su tag i nalog njegovi.

I tako normalno da ga koristi k'o da jeste njegov.

Ali ugovor između izdavača tag-a i korisnika glasi na ime onog ko ga je potpisao, pa ako ikada dođe do nekih pravnih nesuglasica, odgovorno lice je onaj na koga je inicijalno potpisan ugovor.
Tako je.

Osoba koja je upravljala vozilom nije koristila tag uredjaj nego je putarinu platila papirnim novcem. Tag uredjaj se nalazio u vozilu. U pitanju je deonica Beška- Kovilj i nazad isto Kovilj-Beska. Cena za tu deonicu je 70din. Ono što je problem jeste što su mi skinuli sa kartice 2 puta po 1260din. Ne znam odakle im taj iznos stvarno. Dobro je što imam sačuvane priznanice. Pretpostavljam da je došlo do greške odnosno da je uhvaćen signal sa nekog od susednih prolaza ili nešto slično.
Update. Danas su uplatili novac koji je greškom skinut, dakle posle mesec i po dana. Sve pohvale službi za reklamacije.

Sat vremena se izgubi na skretanje za Prohor i povratku nazad na auto put.. Morala bi bas gadna guzva da bude na Presevu pa da se to skretanje isplati.
Ovo nije dobro formulisano posto za celu deonicu treba 1h, tj ne gubi se 1h sem ako su uveli teleport preko Preseva :) . Veceras u 18.15h se iskljucio kod Kumanova, u 19.18h se ukljucio na petlji Bujanovac sever. Nigde zive duse na granici, stali 5 min kod manastira da malo osmotrimo - upalili su neko osvetljenje posto je vec bio sumrak, bas lepo izgleda. Asfalt je dobar na celoj deonici ali mora da se pazi, tj ne moze da se dzonja kao na autoputu. Uspon posle granice i krivine, posle je spust lagan ali zatim ima 2 sela. Slepera i autobusa nema, mislim da fizicki ne mogu da prodju uspon i krivine posle granice, saobracaj je maltene nepostojeci.

Prohor Pcinjski je zaista isplativ kada je zakrcenje na Presevu duze od sat vremena, drugacije ne vidim prednost sem ko voli da vozi uz prelepu prirodu+manastir.
Juce smo se zadrzali manje od 5 minuta na granici u pravcu ka MKD, doduse sad je vec sezona na izmaku.

Sezona prestaje kad pocne skola, mada vidim sad da ima guzve.

Po Gmaps je +13 km i + ~30 min razlike, ili +19 km i + ~30 min ako se ide na drugu petlju (Alvirko preporučuje taj drugi put, u smeru ka GR gledano).

Moze da se iskljuci kod Vranja, pa se onda 10-12 km ide starom magistralom do skretanja u Davidovcu. Petlja Bujanovac sever je pustena u rad pre otprilike 3-4 godine, ona je na 1-2 km od tog skretanja, manje se vozi magistralom.

Nije mi prvi put da idem, ali nisam merio vreme a nesto mi delovalo mnogo da je razlika 1h. Moja procena je da ciste voznje ima nekih 30-ak min vise preko Prohora. A kada se vise isplati, to zavisi i od licnih afiniteta, vremenskih uslova, moze gorivo usput da se sipa pa da se ne staje na autoputu, itd... Npr, ako je neka jaca kisa ne idem jer ima odrona, jednom sam prolazio posle nekog pljuska, i bilo je tu i tamo kamenja, i ne bas sitnog. S druge strane, ako se na Presevu ceka preko pola sata po vrucini, onda idem, tamo bar mozes da otvoris prozore i zapalis, a da svi ne kukaju da ce pomreti od vrucine.

Zašto bi neko sipao gorivo pre granice? :)

Ja npr. se uvek isključim sa auto-puta za Vranje kako bih sipao gorivo na NIS pumpi u centru sa kompanijskom karticom :cool:

Zašto bi neko sipao gorivo pre granice? :)
Mislim da sa nase strane ne postoji pumpa na tom potezu (Davidovac - Prohor), mada iskreno nikad nisam trazio. Posle ulaska u Mkd, nakon 3-4 km ima pumpa, pa onda druga kod ukljucenja na put Kumanovo - Kriva palanka (tamo gde vise ne moze pravo i treba ici levo, desno je pumpa na 50 m, ne vidi se od vrha brda, radi 6 - 22 h), pa pre Kumanova ima jos dve (sa svake strane po jedna).

Poslednja izmena:
Znate poslovicu - Nebitan si ko prva pumpa u Srbiji posle Makedonije. Mislim da važi i u kontra smeru:)

Ima li načina da proverim potrošnju na makedonskoj MCrad. Drug krenuo na more. Dao sam mu svoju karticu. Bilo je 400 denara na njoj i ja dodao još 360. 380 je putarina u jednom pravcu. Sad kad se vraćao, zove me - kaže nema para na kartici. Ja pogledam - 16 denara. Na koju foru 16 denara jer su putarine 40/50/80/100 tipa. Nema 23,46 i sl.

Ima li načina da proverim potrošnju na makedonskoj MCrad. Drug krenuo na more. Dao sam mu svoju karticu. Bilo je 400 denara na njoj i ja dodao još 360. 380 je putarina u jednom pravcu. Sad kad se vraćao, zove me - kaže nema para na kartici. Ja pogledam - 16 denara. Na koju foru 16 denara jer su putarine 40/50/80/100 tipa. Nema 23,46 i sl.
Zato što ne skida tačnu cifru, recimo 60 denara, nego tipa 58, imaš popust na plaćanje sa mcard

Danas se vratio iz Grčke. Putarine u MKD su 380 denara u jednom pravcu.
Plaćao našim tag uredjajem. Milina. Samo se pri prolazu, pre rampe, uspori na 30km/h.
Oko Soluna, haos. A u Solunu haos-neopisani. Još im u gradu počeo neki sajam. Zlo od gužve.

Za pregled prolazaka piši email, meni su odgovorili na žalbu (nisam bio u pravu jel).

A za šta da se žali? Uplatio je tačno koliko da ima za dva prolaza a mora plus da postoji minimalna suma na tagu.

Danas se vratio iz Grčke. Putarine u MKD su 380 denara u jednom pravcu.
Plaćao našim tag uredjajem. Milina. Samo se pri prolazu, pre rampe, uspori na 30km/h.
Oko Soluna, haos. A u Solunu haos-neopisani. Još im u gradu počeo neki sajam. Zlo od gužve.
Koliko km/h idete na ovim našim naplatnim? Uvek isto usporim na ispod 40km/h

Kad ljudi kupe tag krenu da prolaze bas pazljivo i po uputstvu oko 30, ali onda se vremenom opuste i krenu brze... Ja obicno oko 45 km/h ali obavezno gledam da se spustila rampa od prethodnog vozila za svaki slucaj jer sam par puta doziveo da mora naglo kocenje...

Makedonske rampe imaju baš nisku i kasnu toleranciju, na primer. Nikako preko 30, poželjno i niže
I meni su domaće par puta omašile, pa se trudim da bude sporije od 40km/h

Meni u MK na jednoj naplatnoj rampi nije naplatio, sta se desilo, auto ispred mene stao, ne otvara mu rampu, ja mislio nema TAG pa pogresio ali vidim na ekranu da je ocitao nesto.
On se povuce desno u rikverc ja dodjem do rampe, otvori ali meni ne bipne TAG tako da sam prosao sa njegovom naplatom a on ostade iza, glupost. Sta se zabagovalo ne znam ali posto mi auto bio nesiguran i gledali smo da sto manje stajemo odosmo dalje. Posle vidim da tu jednu nije naplatio na racunu.

Nazad
Vrh Dno