Šta je novo?

Sva ta buka

oklagija

Slavan
Učlanjen(a)
04.11.2005
Poena
319
Priznacete svi da niko ne voli buku koju proizvodi kuciste racunara. Svako probegava svom nacinu ignorisanja te buke :crash: Mene ta buka izrazito nervira, sve cinim da je smanjim, kada god odem kod nekog druga ja odmah odmeravam nivo buke njihovih racunara i sa lakocom utvrdjujem da je bucnije od moga, ali meni je moj racunar bucan !

Sve sam cinio da je smanjim i sada sam u situaciji da imam 5 ventilatora na 7v (od kojih je jedan ventilator kulera za procesor!) ali djavo mi ne da mira i otkrijem malu azdajicu, naime ventilator za koji sam mislio da je oduvek tih ustanovio sam da je to ventilator na grafickoj precnika citavih 3cm.
Vodjen iskustvom stavljanja ventilatora procesora na 7v, uocio sam da se temperature procesora povecala za samo 10 C, kazem “samo” jer ventilator na 7V je mnogo manje bucniji, samim tim i sa manjim protokom vazduha ali on uspeva da ohladi processor ;) , hocu da taj mali ventilator na grafickoj bacim na 7V da napokon i on malo “zacuti”, Posto nemogu da merim temperature na grafickoj (9600pro) a znam da se cip RV350 malo greje NISAM siguran da li je to pametan potez !

Znaci da li moze da ode u vecna lovista graficka ovim hiruskim zahvatom ?

Dechko ajde prestani da se tripujesh. Kakvo cimanje manji ventilatori, tishi i te fore. To ce da drzi vodu dok majstori odu i za mesec dana opet ima da se zalish na isti. Ili skupi pare pa kupi onaj beshumni ili cuti i zivi sa time shto imash.
Ako je zvuk ventilatora jedino shto ti smeta u zivotu onda se mozesh smatrati srecnikom.

nisi me razumeo: oce li se spriziti GPU ako taj ventilator stavim na 7V imajuci u vidu da se taj cip slabo greje ?
a ti nastavi da uzivas u buci

oklagija je napisao(la):
nisi me razumeo: oce li se spriziti GPU ako taj ventilator stavim na 7V imajuci u vidu da se taj cip slabo greje ?
a ti nastavi da uzivas u buci
Nece sem ako nije zesce OC. Pa postoje i pasivne varijante 9600 karti, tako da na manjim obrtajima to ima da radi 100%.

oklagija je napisao(la):
Priznacete svi da niko ne voli buku koju proizvodi kuciste racunara. Svako probegava svom nacinu ignorisanja te buke :crash: Mene ta buka izrazito nervira, sve cinim da je smanjim, kada god odem kod nekog druga ja odmah odmeravam nivo buke njihovih racunara i sa lakocom utvrdjujem da je bucnije od moga, ali meni je moj racunar bucan !

Sve sam cinio da je smanjim i sada sam u situaciji da imam 5 ventilatora na 7v (od kojih je jedan ventilator kulera za procesor!) ali djavo mi ne da mira i otkrijem malu azdajicu, naime ventilator za koji sam mislio da je oduvek tih ustanovio sam da je to ventilator na grafickoj precnika citavih 3cm.
Vodjen iskustvom stavljanja ventilatora procesora na 7v, uocio sam da se temperature procesora povecala za samo 10 C, kazem “samo” jer ventilator na 7V je mnogo manje bucniji, samim tim i sa manjim protokom vazduha ali on uspeva da ohladi processor ;) , hocu da taj mali ventilator na grafickoj bacim na 7V da napokon i on malo “zacuti”, Posto nemogu da merim temperature na grafickoj (9600pro) a znam da se cip RV350 malo greje NISAM siguran da li je to pametan potez !

Znaci da li moze da ode u vecna lovista graficka ovim hiruskim zahvatom ?

Ukoliko ti je stvarno stalo do besumnog sistema i ne zalis novaca za to onda se mani ventilatora za tebe je pasivno vodeno hladjenje resenje.

dual radiator i jedna tiha 12V pumpica i po WB na cpu , graka i chipset + vodeno napajanje ce rijesiti tvoje probleme. Ukoliko se odradi profesionalno (pumpa se pomocu gumica odvoji od kucista) i kuciste se jos fino sa odgovarajucim bitumen/sundjerom iz nutra zvucno izolira garantujem ti da neces nista cuti.

Poslednja izmena:
Kad ti buka toliko smeta sta ce ti 5 ventilatora ????

Baci mali ventilator i montiraj veci koji ce da radi na 7V i nemas brige.

ja imam 4x 8cm glacialtech ventolatora na 7v , i jedan od 12cm u napajanju isto glacialtech , a graficku 9600XT koji se itekako greje ali sam ipak iskljucio ventilator na njemu skroz

tajna je u Atitools , downclockovanje, stavim mu gpu i ram na 200mhz , i ladovina i tishina

Ma Aerogate III resava stvar, namestanje obrtaja (napona) u siinim koracima do nule! Namestis sve kako ti odgovara za uvce.

Sa 9 ventilatora imam ultrasilent komp.

Poslednja izmena:
misija uspela !

stavi sam taj mali ventilator na 7V i dodao jos dve "petice" sa strana graficke,
stvarno moze da se cuje tisina, jedini zvuk koji se moze raspoznati je zvuk hard diska,
graficku sam przio na vise sati igranja i 3dmark-ova i radi normalno.

Meni je skroz besmisleno da mi se komp ne chuje... Pa nekako ga dozivljavam da je ziv i ok sve dok ga chujem kako dishe.... Znachi nikad paznju nisam obracao na glasnocu kulera, prosto mi neobichno da nekom to tolko smeta... Uostalom imash zvuchnike valjda neke, pusti muziku... I najtisha moguca muzika progutace zvuk kulera... :)
Ma sve me to potseca na moju bolesnu komshinicu kojoj je smetala moja "glasna muzika"..
Kad sam sishao kod nje dole da chujem kolko se to glasno chuje i "trese prozore", stvarno mi je skochio pritisak kad sam video da se riba ladno u sred leta zablindirala, zatvorila prozore, spustila roletne, utishala tv, i ono kao smeta joj moja muzika koja se jedva nazirala! Pa sat joj se u sobi jache chuo! Mislim......... :trust:

Pa zar 9600pro nema ugradjen temperaturni senzor ? Asus 9600pro ima sigurno, za ostale ne znam.

M-tech je napisao(la):
Pa zar 9600pro nema ugradjen temperaturni senzor ? Asus 9600pro ima sigurno, za ostale ne znam.
Nema, imaju neki 9600XT, ali zar je to bitno.
P.S.
Ako si sklon s/m nabudži cool vivo, džabe je, hladi solidno i ne čuje se, t.j. radi i bez ventilatora, tako da grafička nemože da rikne.

DjoleNS je napisao(la):
Meni je skroz besmisleno da mi se komp ne chuje... Pa nekako ga dozivljavam da je ziv i ok sve dok ga chujem kako dishe.... Znachi nikad paznju nisam obracao na glasnocu kulera, prosto mi neobichno da nekom to tolko smeta... Uostalom imash zvuchnike valjda neke, pusti muziku... I najtisha moguca muzika progutace zvuk kulera... :)
Ma sve me to potseca na moju bolesnu komshinicu kojoj je smetala moja "glasna muzika"..
Kad sam sishao kod nje dole da chujem kolko se to glasno chuje i "trese prozore", stvarno mi je skochio pritisak kad sam video da se riba ladno u sred leta zablindirala, zatvorila prozore, spustila roletne, utishala tv, i ono kao smeta joj moja muzika koja se jedva nazirala! Pa sat joj se u sobi jache chuo! Mislim......... :trust:
To sto pricas ima smisla ako povremeno koristis komp. Kod mene se komp ne iskljucuje. Da li spavas u sobi u kojoj to je komp?

a sto ne stavis coolvivu na tu grafu (~1150din)

@suvi, nemam pojma pa evo nocas sam spavao sa upaljenim kompom i nikakvih problema nemam... Inache nije mi bash svake noci upaljen al opet... Ne smeta mi... :)

ajde da ne otvaram novu temu, hocu da napravim kontrolu napona na kuleru za procesor jer su temperature procesora sada vec visoke, a kad doce leto moracu ga ubrzati.
Koristio sam search i ima mali milion odgovora na ovakve teme pa sam slozio ovo: potenciometar http://www.itcelectronic.com/katalo...=POTENCIOMETRI&PodGrupaBre=ZICANI 4W LINEARNI pod 5. jer mi je ventilator 0.08A sto dodje 107 oma a treba jaci otpor > znaci 220 oma, i ova slika u attachments-u.

da li ce ovo raditi ?

Prilozi

• CPU FAN.gif
    CPU FAN.gif
    13.5 KB · Pregleda: 97
5 ventilatora,9 ventilatora!?Pa šta vi to radite?
Evo ja imam samo jedan Glacialtech 12cm vent.na sred kućišta,koji uvlači zrak.

CPU-25C
GPU-41C
HDD WD800JD-25C

Po mojoj procjeni buka koju mi komp generira je oko 25db.To je više nego prihvatljivo.
Zašto stavljati veliki broj vent...

Jasno je meni zašto imaju veći broj ventilatora,ali nema potrebe za tim.
Kod mene CPU radi na 2,5Ghz(10x250),što se da primjetiti.Memorija radi na 250Mhz.
Grafička 470/1200.
Znači ništa nije na defaultu.
Jedan Glacialtech 12cm(19db)je dovoljan.

okmijun je napisao(la):
a sto ne stavis coolvivu na tu grafu (~1150din)

Uzmi je obavezno, ako hoces jos jedno grejno telo u kucistu. Imao ju je Sikili cela tri dana, na 9800pro.

HDD je najveci problem ! Covek lepo napravi silent masinu,a ustvari je najveci problem hard koji se cuje kao lud,ali naviknes se na sve...
p.s. Jedva cekam hardove bez pokretnih delova sa brzinom priatupa kao RAM memorija ;)

pa hard je ko motor na kolima. i meni se cuo prilicno, pa sam mu stavio gumene amortizere i utisao ga 3x. problem sa bukom vise ventilatora sam resio centralnim ventilatorom. ako te interesuje, slikacu resenja i baciti na thread. nisam ekstra zadovoljan resenjem, jer sam malo spustio buku. treba da usporim ventilator, ali ne znam kako (mehanika mi mnogo vise lezi od elektrotehnike :) ). koristi naizmenicnu struju.

problem sa bukom hardova lezi u nekvalitetnim kucistima, ali ne toliko u tankim limovima, koliko u prevelikim zazorima pri montazi. ranije sam resavao zazore podmetanjem kartona izmedju harda i lima i koristio sam kartonske podloske za srafice. to je sve u principu slabo resenje. jedino pravo je da visi na gumuma, sto sam i uradio. najdrasticniji slucaj za koji sam cuo, a kasnije i video je da se stezanjem srafova sa obe strane, hard deformisao. u pocetku zvizdao, kasnije pregrevao i na kraju izgoreo. zato se hard srafi samo sa jedne strane (ako je veliki zazor na kucistu), postavljaju se kartoni izmedju lima i ispod harda na obe donje ivice. nemoj stavljati ceo komad kartona zbog grejanja. koristi debele kartone od registratora.
cd/dvd jedinice imaju jos izrazeniju buku, ali tu nema mnogo mesta za egzibicije.

Vrh Dno